بازار آریا

آخرين مطالب

صاحب‌نظران در یک نشست تخصصی بررسی کردند‌

بهره‏‏‏‏‌وری در سرگردانی اقتصاد ایران

بهره‏‏‏‏‌وری در سرگردانی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : کم‌‌‌توجهی به نظام کارشناسی و پرهیز از حل سریع مسائل عمومی از مهم‌ترین عوامل سرگردانی بهره‌‌‌‌‌وری در ایران است. به عقیده سه کارشناس و صاحب‌نظر حوزه حکمرانی و مدیریت، اگر صنایع، کسب‌وکارها و اقتصاد ایران در زمینه بهره‌‌‌‌‌وری موفق نیستند و با مسائلی نظیر انرژی و چالش ناترازی روبه‌رو هستند، به این‌دلیل است که مسائل بحرانی عمیق شده و در شناخت و حل آنها از علم، کار کارشناسی و اجرای به‌‌‌‌‌موقع پرهیز شده‌است.
رانت‌‌‌‌‌جویی، قطع گسترده گاز و برق یا ساختار اداری ضعیف در ایران همگی ناشی از سرگردانی در انتخاب اولویت‌‌‌‌‌های اصلی کشور است؛ موضوعی که محور بیست‌‌‌‌‌وهشتمین عصرانه بهره‌‌‌‌‌وری با عنوان «درهم‎تنیدگی بحران‌‌‌‌‌ها و مسوولیت دولت، نخبگان و مردم» بود. این جلسه که به‌میزبانی انجمن بهره‌‌‌‌‌وری ایران برگزار شد، میزبان دیدگاه‌های دکتر علی‌‌‌‌‌نقی مشایخی استاد مدیریت دانشگاه صنعتی شریف، نصرالله جهانگرد معاون اسبق وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و مسعود حجاریان پژوهشگر بود. توصیه به باز‌کردن درهای ارتباط با جهان، تقدم‌دادن به‌کار کارشناسی به‌جای روابط شخصی، اصلاح نظام یارانه‌‌‌‌‌ای و اهمیت‌دادن به گفت‌وگو از جمله مواردی هستند که صاحب‌نظران، توجه به آنها را برای عبور از شرایط فعلی ضروری می‌دانند.
دوگانگی در سیاستگذاری
دکتر علی‌‌‌‌‌نقی مشایخی با اشاره به وضعیت بهره‌‌‌‌‌وری پایین در کشور، ریشه این مساله را در تناقض اهداف در سطوح کلان دانست. او معتقد است که نبودهماهنگی میان اهداف اقتصادی و سیاسی، ناهمسویی ایجاد‌کرده و به اتلاف منابع منجر شده‌است. او توضیح داد: وقتی در سطوح بالای تصمیم‌گیری، مسائل منطقه‌ای در اولویت است اما در سطح سیاستگذاری داخلی، به‌دنبال رشد اقتصادی یا کاهش بیکاری هستیم، این دوگانگی عملا بهره‌‌‌‌‌وری را قربانی می‌کند. مشایخی همچنین به لزوم حذف زمینه‌‌‌‌‌های رانت‌‌‌‌‌جویی اشاره کرد و گفت: قیمت‌گذاری ارز و یارانه‌های عمومی، بستری برای ایجاد رانت فراهم کرده‌اند. باید این ساختار را تغییر داد و یارانه‌‌‌‌‌ها را به‌صورت هدفمند و برای اقشار کم‌‌‌‌‌درآمد تخصیص داد تا معیشت این گروه‌ها بهبود یابد. به باور او، تعامل با جهان نیز یکی از ضروریات است و برای رشد تکنولوژی و جذب سرمایه‌گذاری، به ارتباط موثر با دنیا نیاز داریم. این ارتباط می‌تواند تحولی در بنگاه‌ها و بخش‌های مختلف ایجاد کند. مشایخی تاکید کرد: اصلاح ساختار مدیریتی کشور از اولویت‌‌‌‌‌هاست. نیروهای شایسته باید در سطوح وزارتی و اجرایی جذب شوند.
دولت باید از متخصصان واقعی دعوت کند و سیاست شایسته‌‌‌‌‌سالاری را جدی بگیرد. او همچنین خواستار بازگشایی کانال‌های گفت‌وگو در جامعه شد و تاکید کرد: مردم و نهادهای مدنی باید بتوانند نظراتشان را آزادانه بیان کنند. گفت‌وگو درباره تصمیمات کلان می‌تواند بسیاری از مشکلات را حل کند. مشایخی در پایان، اصلاح ساختار بودجه‌و حذف هزینه‌های غیرضروری را نیز از اولویت‌‌‌‌‌ها دانست و تصریح کرد: بسیاری از بودجه‌‌‌‌‌های عمومی تخصیص داده‌شده به مقولات فرهنگی، کارآیی لازم را ندارند. این منابع باید هدفمندتر هزینه شوند تا به رفع کسری‌بودجه کمک کنند. به گفته او، بحران‌های کنونی نتیجه ضعف در تصمیم‌گیری و نبود هماهنگی میان ارکان حکمرانی است و تنها راه عبور از این شرایط، اتخاذ رویکردی شفاف، علمی و مشارکتی است.
سه رکن حکمرانی اعتمادساز
مهندس نصرالله جهانگرد نیز در بیست‌‌‌‌‌وهشتمین عصرانه بهره‌‌‌‌‌وری به تحلیل وضعیت بحرانی کشور در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی پرداخت و تاکید کرد: این بحران‌‌‌‌‌ها محصول سیاست‌ها و تصمیماتی است که خود مولد بحران بوده‌اند. او با اشاره به ضعف‌های موجود در نظام آموزش، گفت: ما در جامعه‌‌‌‌‌مان موفقیت را صرفا فردی می‌بینیم و عناصر اجتماعی و هم‌‌‌‌‌افزایی در آموزش ما کمرنگ است. همین مساله باعث شده‌است تا یک مساله به بحران تبدیل شود. به گفته جهانگرد، تصمیمات اشتباه در حوزه انرژی نمونه بارزی از بحران‌‌‌‌‌زایی است. برای مثال، در برنامه چهارم توسعه پیشنهاد شد که قیمت بنزین به‌صورت پلکانی تعیین شود، اما این طرح به دلایلی در مجلس رد شد و قیمت بنزین غیرواقعی باقی‌ماند.
این تصمیم باعث شد نظام انرژی کشور با رانت و سوءاستفاده‌‌‌‌‌های گسترده مواجه شود، به‌‌‌‌‌طوری که بیش از 50‌درصد مصرف عمومی با سرقت و سوءاستفاده همراه است. جهانگرد تاکید کرد: کنش سیاسی خطا، عامل تولید بحران در کشور بوده‌است: وقتی بحران به اوج می‌رسد، به‌جای استفاده از کارشناسان و متخصصان واقعی، به آشناگزینی و محدودیت‌‌‌‌‌سازی روی می‌‌‌‌‌آوریم. این روش‌ها نه‌‌‌‌‌تنها بحران را حل نمی‌کنند، بلکه آن را تشدید می‌کنند. جهانگرد برای عبور از بحران‌‌‌‌‌ها بر شایسته‌‌‌‌‌گزینی و تخریب خلاق تاکید کرد و گفت: ما نیاز داریم تا سازماندهی چابکی با اعضای توانمند ایجاد کنیم و اشتباهات گذشته را بپذیریم. ابزارها و روش‌هایی که ما را به این نقطه رسانده‌اند، نمی‌توانند ما را از وضعیت فعلی بیرون بیاورند.
باید فضا را برای افراد توانمند باز کنیم تا با ایجاد انگیزه، جامعه را به حرکت درآورند. او همچنین اصلاح نظام آموزش و تدوین سیاست‌های پایدار را به‌عنوان راه‌‌‌‌‌حل‌‌‌‌‌های میان‌مدت و بلندمدت پیشنهاد داد و افزود: سیاستگذاری‌‌‌‌‌ها و مدیریت کشور به‌‌‌‌‌شدت تحت‌تاثیر احساسات، روابط شخصی و موضوعات روزمره بوده‌اند. سیاست‌های شفاف، پایدار و قانون‌‌‌‌‌مدار باید جای این رویکرد را در کشور بگیرند. جهانگرد در پایان تاکید کرد: برای عبور از وضعیت کنونی، حکمرانی باید شفاف، قانون‌‌‌‌‌محور و مبتنی بر مشارکت عمومی باشد. به باور او، بازگشت اعتماد به جامعه و استفاده از ظرفیت‌های واقعی، کلید عبور از وضع موجود است.
علاج بحران در اولین گام
دکتر مسعود حجاریان در توضیح روند شکل‌گیری و گسترش بحران‌‌‌‌‌ها بیان کرد: بحران‌‌‌‌‌ها معمولا از مسائل ساده‌‌‌‌‌ای آغاز می‌شوند که به‌طور طبیعی در جامعه و به دلیل اختلاف دیدگاه‌‌‌‌‌ها و تنوع نظرات پدیدار می‌شوند، اما اگر این مسائل در همان مراحل ابتدایی شناسایی و حل نشوند، به‌مرور پیچیده و درهم‌‌‌‌‌تنیده شده و به بحران تبدیل می‌شوند. در تفکر سیستمی، مسائل مانند آنتروپی رشد می‌کنند و اگر به‌موقع مدیریت نشوند، می‌توانند به تخریب سیستم منجر شوند.
وی افزود: روند رشد بحران‌‌‌‌‌ها معمولا خطی نیست و ممکن است نمایی یا سینوسی باشد. این رشد ناشی از تنیدگی و ادغام عوامل مختلف است. بحران‌‌‌‌‌ها از مرحله‌‌‌‌‌ای ساده آغاز شده و پس از پیچیده‌شدن، به جامعه منتقل می‌شوند. ابتدا بحران‌‌‌‌‌ها اجتماعی می‌شوند، سپس به بحران شناختی و در نهایت به بحران هستی‌‌‌‌‌شناختی تبدیل می‌شوند. این تغییرات در ماهیت بحران‌‌‌‌‌ها، مدیریت آنها را پیچیده‌‌‌‌‌تر می‌کند. حجاریان درخصوص بحران‌های اجتماعی گفت: وقتی مسائل به ذهن جامعه به‌ویژه جوانان و دانشجویان سرایت کند و آنها امیدی به آینده و فرصت‌های شغلی نداشته باشند، بحران اجتماعی شکل می‌گیرد. از سوی دیگر، بحران شناختی زمانی رخ می‌دهد که جامعه در تشخیص اطلاعات درست از نادرست دچار سردرگمی شود. شبکه‌‌‌‌‌های اجتماعی نقش قابل‌توجهی در تشدید این نوع بحران دارند و باعث می‌شوند ناامنی ذهنی و اجتماعی گسترش یابد. وی با اشاره به مرحله آخر رشد بحران‌‌‌‌‌ها اظهار کرد: ادغام بحران‌‌‌‌‌ها و انتقال آنها به جامعه در نهایت به بحران هستی‌‌‌‌‌شناختی منجر می‌شود.
در این مرحله، سیستم اجتماعی توانایی تحلیل و تفکر را از دست می‌دهد و افراد دچار ابهامی می‌شوند که آیا جامعه توان مدیریت خود را دارد یا خیر. چنین وضعیتی جامعه را به‌سوی فروپاشی سوق می‌دهد. حجاریان تاکید کرد: برای جلوگیری از این فروپاشی، باید مسائل را در همان مراحل ابتدایی شناسایی و مدیریت کرد. باید با اصلاح تفکرات ناکارآمد و بهره‌‌‌‌‌گیری از حکمرانی شایسته، از گسترش بحران‌‌‌‌‌ها جلوگیری کنند. تنها در این‌صورت می‌توان مانع از تخریب جامعه و نظام شد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1254263/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار پزشکی قانونی درباره کپسول‌های دست‌ساز حاوی موادمخدر

کودکان دیابتی در این ساعات روز نباید ورزش کنند

والدین بخوانند/ عزت نفس کودک‌تان را این گونه بالا ببرید

فلورایدتراپی برای دندان خوب است یا بد؟

بریکس، فرصت طلایی دور زدن تحریم‌ها

فواید بی نظیر هل که تا به امروز نمی‌دانستید!

شروط ترامپ برای کمک به مردم کالیفرنیا چه بود؟

امیدواری سازمان ملل به برگزاری مذاکرات احتمالی ترامپ و پوتین

با سیاست‌گذاری دستوری بازارهای اقتصادی را از حالت طبیعی خارج کردند

برقراری حکومت نظامی در لاذقیه سوریه

خسارت سنگین طوفان «ایووین» به بریتانیا و ایرلند

تداوم حضور ارتش اسرائیل در شرق لبنان پس از مهلت آتش‌بس

صعود 7 پله‌ای میدکو در رتبه‌بندی 100 شرکت برتر

ایران اتهامات بی‌اساس اسرائیل را رد کرد

ترامپ اقتصاد جهانی را فلج می‌کند

ضرب الاجل تل‌آویو برای تخلیه دفتر آنروا در قدس اشغالی

علت مسمومیت دانشجومعلمان دانشگاه پیشوا اعلام شد

سوپرایز مجلس برای یارانه بگیران؛ کالابرگ الکترونیکی شارژ می‌شود

توسعه از مسیر نیروی انسانی توانمند

حداقل حقوق 1404 کارگران به 30 میلیون رسید

زوج خارجی مظنون به جاسوسی در لبنان دستگیر شدند

درگیری‌های در شمال کرانه باختری/ شهادت 7 نفر در حمله پهپادی اسرائیل به این منطقه

مرکز وکلای قوه قضائیه به اظهارات امیر سیاح پاسخ داد

49 ساعت تلاش برای نجات جان کاوشگر عتیقه/ جسد مرد جوان در همان محل دفن شد

تهدید ترامپ به انحلال / عملکرد آژانس فدرال مدیریت اضطراری «فاجعه» است

آینده کبالت در استرالیا

زنگ خطر هزینه آلایندگی

رمزارزها می‌توانند جایگزین ابزارهای پرداخت سنتی شوند؟

بیت کوین یک میلیون دلاری

همراه اول؛ برنده نشان ویژه روابط‌‌‌عمومی پیشگام

تقاضای جهانی نفت؛ 106‌میلیون بشکه در روز

سرمایه‌گذاری 30‌میلیارد دلاری در ماهشهر

نفت چین در مسیر توسعه تکنولوژیک

از اسلام‏‏‏‏‏‏‏‌آباد تا استانبول، با عبور از تهران

وزارتخانه جدید در راه است؟

ترامپ در نقش اردوغان

نرخ تورم و نرخ بهره ژاپن افزایش یافت

بازار - 1403/11/06

غافلگیری دلار از اظهارات ترامپ

امار معاملات هفتگی - 1403/11/06

مانع‌زدایی از رشد صنایع

شبکه تاب‏‏‌آور یک‏‏‌شبه شکل نمی‏‏‌گیرد

پنج اشتباهی که مدیران هنگام ارائه بازخورد منفی مرتکب می‏‏‌شوند

«اثر انتظار»: امید واهی برای رسیدن به نتیجه

نمایش شاهکار کوروساوا در خانه هنرمندان

پاسخ وزیر بهداشت به درخواست جناب‌خان

اعلام زمان بلیت‌فروشی جشنواره فیلم فجر

به‌به، چه آماری!

شرمنده، آقای میلیاردر!

این است اهمیت فوتبال

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی