بازار آریا

آخرين مطالب

دنیا همچنان در شوک کووید 19 اقتصاد ایران

دنیا همچنان در شوک کووید 19
  بزرگنمايي:

بازار آریا - تاثیر تحولات ژئوپلتیکی بر تجارت جهانی
در سال 2024، همچنان جنگ‌ها و تنش‌های سیاسی در برخی نقاط جهان تاثیرات زیادی بر تجارت جهانی داشته است. جنگ‌ها و بحران‌ها مانند جنگ اوکراین، چالش‌های امنیتی در خاورمیانه و مسائل اقتصادی و سیاسی در چین و تایوان، به‌طورغیرمستقیم بر تجارت و زنجیره‌های تامین جهانی اثر گذاشته است.
این تنش‌ها موجب افزایش نرخ کالاهای اساسی، تاخیر در حمل‌ونقل و اختلال در تامین مواد اولیه شده‌اند. در سال 2024، بحران بدهی در کشورهای توسعه‌یافته و در حال توسعه همچنان وجود داشت. برخی کشورها در حال تجربه رکود اقتصادی یا تورم بالا هستند که تقاضای جهانی برای کالا و خدمات را کاهش داد. در همین حال، نرخ‌های بهره بالا در بسیاری از کشورها که توسط بانک‌های مرکزی برای کنترل تورم تنظیم شده، باعث کاهش سرمایه‌گذاری‌های بین‌المللی و اختلال در جریان‌های مالی جهانی شده است.
تجارت دیجیتال و تحول در فناوری فناوری‌های دیجیتال همچنان یکی از بزرگ‌ترین محرک‌های تجارت جهانی در سال 2024 است. رشد تجارت الکترونیک، افزایش استفاده از بلاک‌چین و ظهور هوش‌مصنوعی در حوزه‌های مختلف تجاری، باعث تغییرات عمده‌ای در نحوه تعاملات تجاری و مدل‌های کسب‌وکار شده است.
یکی از مهم‌ترین تحولات در این زمینه، گسترش تجارت آنلاین در سطح جهانی است. بسیاری از کشورها به‌ویژه در منطقه آسیای‌شرقی و اروپا شاهد رشد سریع در فروش آنلاین هستند. همچنین، پرداخت‌های دیجیتال و ارزهای دیجیتال به‌تدریج در حال تبدیل شدن به بخشی از جریان‌های مالی روزانه در تجارت جهانی هستند. این تحولات به کاهش هزینه‌ها و تسهیل در انجام معاملات تجاری کمک کرده و فرصت‌های جدیدی برای کسب‌وکارها و مصرف‌کنندگان ایجاد می‌کند.
رشد تجارت جهانی در 2024 دوبرابر می‌شود البته در گزارشی که اوایل سال 1403 منتشر شده، آمده است که به‌گفته 3 نهاد مهم بین‌المللی، تجارت جهانی امسال به‌دنبال کاهش تورم و رشد فعالیت اقتصادی در امریکا، افزایش رشد چشمگیری را تجربه می‌کند. با این حال ریسک‌هایی همچنان آینده جریان آن را تهدید می‌کنند. به‌گفته نهادهای بین‌المللی، در پی کاهش تورم و رونق اقتصادی در امریکا، رشد تجارت جهانی امسال بیش از دوبرابر خواهد شد.
براساس گزارشی از فایننشیال‌تایمز، نهادهای جهانی «صندوق بین‌المللی پول»، «سازمان تجارت جهانی» و «سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه» (OECD)، پس از کاهش رشد تجارت در سال گذشته که به‌دنبال افزایش قیمت‌ها، افزایش نرخ‌های بهره و کاهش تقاضا ایجاد شد، پیش‌بینی بازگشتی چشمگیر را برای جریان جهانی کالاها در امسال دارند. به‌گفته OECD، انتظار می‌رود تجارت جهانی کالاها و خدمات در امسال 2.3 درصد و در 2025 حدود 3.3 درصد افزایش یابد. این در حالی است که رشد سال گذشته تنها یک درصد بوده است.
به‌گفته یک اقتصاددان ارشد، این افزایش در حقیقت یک «بهبود دوره‌ای» است، چراکه تجارت همزمان با رشد اقتصادی افزایش می‌یابد و چین و آسیای‌شرقی نیز محرک‌های اصلی آن خواهند بود. افزایش در تجارت همین حالا هم به افزایش رشد برخی از اقتصادهای بزرگ اروپا در سه‌ماهه نخست 2024 کمک کرده، به‌طوری‌که رشد کلی منطقه یورو تا 0.3 درصد افزایش یافته که بیشترین رشد از سه‌ماهه سوم 2022 بوده است.
IMF در تازه‌ترین «گزارش چشم‌انداز اقتصادی» خود پیش‌بینی کرد که رشد در حجم تجارت جهانی در سال 2024 به 3 درصد خواهد رسید. WTO نیز پیش‌بینی کرده است که تجارت کالایی جهان امسال 2.6 درصد رشد کند، در حالی که سال گذشته 1.2 درصد کاهش یافت.
به‌گفته یک اقتصاددان ارشد کپیتال اکونومیکس، رکود تولید که فعالیت تجاری را در 2023 تحت‌تاثیر قرار داده، اکنون به‌پایان رسیده است. او به بهبود اولیه در اروپا اشاره کرد، به تجارت وابسته بوده است، به‌طوری‌که کشورهای جنوبی این منطقه از بازگشت گردشگری سود برده‌اند. به‌عنوان‌نمونه اسپانیا از تعطیلات عید پاک در ماه مارس سود برد که سبب افزایش رشد در سه‌ماهه نخست سال شد. به‌گفته اداره آمار این کشور، تقاضای خارجی و داخلی نیز در افزایش رشد سه‌ماهه اول نقش داشته‌اند.
آلمان و ایتالیا نیز هردو اعلام کردند که افزایش صادرات خالص سبب افزایش رشد آنها در سه‌ماهه اول سال بوده است.
براساس گزارشی از «دیده‌بان تجارت جهانی»، تجارت کالایی جهان برای نخستین‌بار در طول یک سال در ماه فوریه افزایش یافته است. با این حال، باوجود نشانه‌های بهبودی، انتظار نمی‌رود تجارت جهانی امسال به سطح پیش از همه‌گیری کرونا بازگردد. براساس ارقام IMF، حجم تجارت کالاها و خدمات در جهان در فاصله سال‌های 2006 تا 2015 به‌طورمیانگین 4.2 درصد رشد داشته است.
نهادهای جهانی همچنین نسبت به ریسک‌های ناشی از تنش‌های ژئوپلتیک، درگیری‌های منطقه‌ای و نااطمینانی اقتصادی هشدار داده‌اند، چراکه دولت‌های روی امنیت ملی، خوداتکایی و حمایت از شرکت‌های داخلی تمرکز کرده‌اند.
به‌گفته WTO، رشد تجارت میان کشورهایی که به‌لحاظ ژئوپلتیک همسو هستند، از زمان حمله روسیه به اوکراین 4 درصد کاهش داشته است.
انتخابات امریکا نیز از جمله نااطمینانی‌های تجارت جهانی در امسال است. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری سابق و نامزد احتمالی جمهوریخواهان، قول داده است. در صورت انتخاب شدن تعرفه شرکای تجاری امریکا را 10 درصد افزایش دهد و به افزایش‌های بیشتر در تعرفه‌های وارداتی از چین اشاره کرده است.
آینده 2025 روشن نیست حال باتوجه به موارد فوق به گفت‌وگو با مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین پرداختیم تا نظرات کارشناسی وی را در رابطه با تجارت جهان در سال 2024 جویا شویم.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در رابطه با تجارت بین‌الملل در سال 2024 به صمت گفت: سال 2024 سال عجیبی بود و حتی شاهد یک نوع رکود یا عقب‌ماندگی از پیش‌بینی‌های مراجع معتبر در اقتصادهای بزرگ دنیا نیز بودیم و باید منتظر نمود آن در اقتصاد 2025 باشیم. همچنان اتفاق خاصی در رابطه با تجارت بین‌الملل رخ نداده که باعث تعجب شود. به‌نظر می‌رسد دنیا همچنان از شوک تاثیر ویروس کووید 19 است و از تلفات اقتصادی آن فاصله معنادار بگیرد.
وی با تاکید بر اینکه همچنان صنعت گردشگری و توریست در دنیا به حالت قبل بازنگشته، افزود: همچنان خرده‌فروشی‌ها نیز به حالت قبل از کرونا بازنگشتند و همه این موارد به اقتصاد جهانی باز می‌گردد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین درباره پیش‌بینی سال 2025 گفت: به‌دلیل اینکه اتفاق خارق‌العاده‌ای در سال 2024 رخ نداده، نمی‌توان پیش‌بینی درستی را نیز مطرح کرد. باتوجه به اتفاقاتی که در حوزه خاورمیانه و اوکراین نیز رخ داده، در اقتصاد بین‌الملل موثر است. در مجموع آینده روشنی را برای اقتصاد جهان در سال 2025 نمی‌بینم.
حریری در رابطه با اقتصاد چین نیز بیان کرد: چین به‌تنهایی موتور رشد اقتصادی جهان است و هنگامی که اقتصاد چین براساس پیش‌بینی‌ها حرکت نکند، تاثیر بر اقتصاد جهان نیز دارد. اقتصاد چین با حرکت کندتری نسبت به سال‌های گذشته رشد داشته و حتی هدف‌گذاری دولت نیز محقق نشده است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین بااشاره به ریاست‌جمهوری ترامپ و تاثیر آن بر اقتصاد جهان اظهارکرد: ترامپ سکاندار بزرگ‌ترین اقتصاد دنیا در سال 2025 است و براساس گفته‌های ترامپ در رابطه با تجارت می‌توان شاهد اتفاقات جدیدی در این حوزه بود.
سخن پایانی در سال 2024، تجارت جهانی تحت‌تاثیر مجموعه‌ای از عوامل داخلی و خارجی قرار گرفته که از جمله آنها می‌توان به تحولات ژئوپلتیکی، بحران‌های اقتصادی، پیشرفت‌های فناوری و تغییرات در سیاست‌های تجاری اشاره کرده است. تجارت جهانی در حال تغییر و تحول است و کشورها باید با سرعت بیشتری خود را با شرایط جدید هماهنگ کنند. در همین راستا، آینده تجارت جهانی به تعاملات اقتصادی، سیاسی و زیست‌محیطی بستگی دارد که می‌تواند روند توسعه و رشد اقتصادی را تحت‌تاثیر قرار دهد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1236497/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

15 زخمی در حادثه برخورد قطار و خودروی آتش‌نشانی در آمریکا

اتاق بازرگانی آبادان نقش کلیدی در توسعه تجارت دارد

ثبات قیمت تخم‌مرغ در 6 ماه گذشته/ خرده فروشان سوءاستفاده می‌کنند؟

ادامه ناآرامی و هرج و مرج در سوریه/ نهادهای حقوق بشری هشدار دادند

تغییر ساعت کاری بانک ملت تا پایان بهمن ماه سال جاری

مشارکت فعال میان مجلس و بخش خصوصی مسیر توسعه پایدار اقتصادی آبادان را هموار می‌کند

نتانیاهو به بیماری سرطان مبتلا شد

بایدن الجولانی را به رسمیت می‌شناسد؟

واکنش وزارت نفت به خبر خرید 9 میلیون لیتر سوخت از قاچاقچیان

ادامه واکنش‌های بین‌المللی به سوزاندن بیمارستان کمال عدوان غزه

ایلان ماسک هشدار ورشکستگی آمریکا را داد

مخالفت نروژ با حمله اسرائیل به مراکز درمانی در غزه

ادامه جنایات اسرائیل در غزه/ درخواست فوری حماس برای حفاظت از مراکز درمانی باقی‌مانده

بازیگر ارزی عددسازی صادرات

فرصتی جدید یا تهدیدی پنهان؟

«خاورمیانه»؛ محور رایزنی تهران و پکن

در دیدار رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با زاکانی چه گذشت؟

بازار - 1403/10/09

چالش‌‌‌های ساختار سنتی بدهی بانک‌‌‌ها و نرخ بهره حقیقی منفی

الزام حضور بازارساز در معاملات آزاد

بازیگر ارزی کم‌نمایی صادرات

الزامات احداث 30‌هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر

تولید فولاد خام به 28 میلیون تن رسید

چشم‏‌انداز طلای جهانی در سال 2025

وزارت نفت: سوخت کشور از شرکت‌های معتبر بین‌المللی تأمین می‌شود نه قاچاقچیان

فستیوال قهوه، کافه صنایع و تجهیزات وابسته

هشدار جدی نسبت به زیاده‌روی در مصرف آنتی‌بیوتیک

سرنوشت مبهم LNG در کشتیرانی

گره کور افزایش تولید بنزین

آمار معاملات روزانه بازار سهام - 1403/10/09

آنالیز بورسی 40 صنعت

چگونه به عنوان یک مدیر بر مخاطبانتان بیشترین تاثیر را بگذارید

نقش تکنولوژی در ارتقای ایمنی محیط کار

آثار خوشنویسی یدالله کابلی در «شرح شوق»

نمایشگاه «بلندی‌های صفر» در گالری استخر

رضا درستکار: عقب‌ماندگی فرهنگی بدتر از تهاجم فرهنگی است

کسی درباره خلخالی حرف نمی‌زند

سوپرجام در کجا؟

جنجال در قائمشهر

بیست سوالی با موسیو موسیمانه!

بدهکاری که طلبکار شد!

افتتاح ایستگاه‌‌‌های شارژ فونیکس در ایران

مسیر صعب تولید« ثروت‏‏‌ بین‏‏‌نسلی»

تولید برق در مجتمع سنگ‏‏‌آهن سنگان

بازار فولاد - 1403/10/09

بازار آتی - 1403/10/09

ثبت ارزش 48‌هزار میلیارد ریالی در معاملات

سقوط سنگ‌‌‌آهن در پی افت تقاضا

بهینه سازی معاملات با حراج همزمان

نقش منطقه ویژه خلیج فارس در توسعه لجستیک و تجارت

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی