بازار آریا

آخرين مطالب

چالش‌‌‌های ساختار سنتی بدهی بانک‌‌‌ها و نرخ بهره حقیقی منفی اقتصاد ایران

چالش‌‌‌های ساختار سنتی بدهی بانک‌‌‌ها و نرخ بهره حقیقی منفی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - مهدی کیخا / تحلیلگر بانکی سیستم بانکی ایران با چالش‌‌‌های ساختاری و اقتصادی متعددی روبه‌رو است که مانع از ایفای نقش موثر بانک‌‌‌ها در توسعه مالی می‌شود. تاثیرات این چالش‌‌‌ها، به‌‌‌ویژه در شرایط اقتصادی فعلی، بیشتر از گذشته نمایان شده است. به‌‌‌طور مشخص، ساختار سنتی بدهی بانک‌‌‌ها، در کنار نرخ بهره حقیقی منفی و رشد انتظارات تورمی، سبب شده است که مقتضیات کسب‌‌‌وکار بانکی به‌‌‌طور مضاعف مختل شود. این مشکلات نه‌‌‌تنها توانایی بانک‌‌‌ها را برای تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی محدود کرده، بلکه موجب تضعیف منابع مالی آنها و افزایش رقابت از سوی نهادهای مالی غیر‌بانکی نیز شده است. بر این اساس، کانون اصلی نوشتار حاضر، بررسی مضرات ساختار سنتی بدهی بانک‌‌‌ها و اثرات منفی آن، در کنار رقابت با بازیگران غیر بانکی و نرخ بهره حقیقی منفی است.
بانک‌‌‌ها، به عنوان نهادهای مالی، با اهداف تامین مالی برای پروژه‌های اقتصادی در فرآیند تولید و تجارت عمل می‌‌‌کنند. در ایران، اما شرایط اقتصادی و سیاستگذاری‌‌‌های سنتی و تک‌‌‌بعدی، منجر به ضعف جدی سیستم بانکی شده است. متاسفانه، در طی سال‌های اخیر، توجه کمتری به مقتضیات کسب‌‌‌وکار بانکی و شرایط خاص آن شده است. این موضوع به‌‌‌ویژه زمانی مشهود است که بانک‌‌‌ها، به‌‌‌جای تامین مالی پایدار و منطقی، مجبور به تطبیق با شرایط سیاست‌های اقتصادی می‌شوند که برخی از آنها نه‌‌‌تنها به بانک‌‌‌ها آسیب می‌‌‌زنند، بلکه بر رشد و توسعه اقتصاد نیز اثرات منفی به‌‌‌جا می‌‌‌گذارند.
مهار تورم از مسیر انقباض بخش بانکی
یکی از مشکلات اصلی سیستم بانکی ایران در سال‌های اخیر، فشار بر بانک‌‌‌ها برای کاهش نرخ تورم از طریق سیاست‌های انقباضی است که از دو مسیر عمده به آنها وارد می‌شود. نخست، کنترل ترازنامه که بسیاری از سیاست‌های پولی، به‌‌‌ویژه در راستای کاهش نقدینگی، به کاهش اندازه ترازنامه بانک‌‌‌ها و در نتیجه کاهش منابع مالی آنها منجر می‌شود. این موضوع مانع از اعطای تسهیلات و ارائه خدمات به بخش‌های مختلف اقتصاد می‌شود. دوم، نرخ بهره حقیقی منفی و کاهش مداوم آن که بانک‌‌‌ها را در موقعیت سخت‌‌‌تری قرار می‌دهد و بر توانایی آنها برای حفظ منابع و تامین سودآوری از وام‌‌‌دهی تاثیر منفی می‌‌‌گذارد.
نرخ بهره حقیقی منفی و سیستم بانکی
نرخ بهره یکی از ابزارهای اصلی مدیریت نقدینگی و تورم در اقتصاد است. اما در ایران، کارکرد آن دچار سوءتفاهم شده است. در واقع، نرخ بهره حقیقی منفی ماحصل این عارضه است و به عنوان یکی از معضلات اساسی در سیستم بانکی شناخته می‌شود. نرخ بهره حقیقی منفی زمانی ایجاد می‌شود که نرخ بهره اسمی کمتر از نرخ تورم باشد. طبق ادبیات اقتصادی، نرخ بهره باید تابعی از نرخ بهره واقعی بدون ریسک، تورم، تورم انتظاری، صرف ریسک نکول و ساختار زمانی آن باشد. این در حالی است که نرخ بهره کنونی اقتصاد ایران فاقد چنین ساختاری است. زمانی که نرخ بهره حقیقی منفی باشد، افراد و نهادها تمایل کمتری به سپرده‌‌‌گذاری با سررسید بلندمدت در بانک‌‌‌ها دارند. این مهم باعث می‌شود که بانک‌‌‌ها به‌‌‌جای افزایش تسهیلات‌‌‌دهی و بهبود وضعیت اقتصادی، به‌‌‌طور فزاینده‌‌‌ای در معرض مشکلات مالی به‌‌‌واسطه کاهش در سررسید بدهی‌‌‌هایشان قرار گیرند. این فرآیند منجر به کاهش حاشیه سود بانک‌‌‌ها و تضعیف توان آنها در ارائه تسهیلات می‌شود. در کنار این چالش‌‌‌ها، بانک‌‌‌ها نمی‌توانند منابع مالی لازم برای توسعه بنگاه‌ها یا پروژه‌های جدید را تامین کنند، زیرا در موقعیت مالی ضعیفی قرار گرفته‌‌‌اند. این در حالی است که بسیاری از تجربه‌های موفق در کنترل تورم، همچون ترکیه، از ابزار نرخ بهره برای کنترل رشد نقدینگی و مدیریت تورم استفاده کرده‌‌‌اند.
ساختار سنتی بدهی بانک‌‌‌ها و بحران نقدینگی
یکی دیگر از چالش‌‌‌های اساسی سیستم بانکی ایران، عدم تنوع در ساختار بدهی بانک‌‌‌ها است. در حال حاضر، بخش عمده‌‌‌ای از منابع بانک‌‌‌ها، سپرده‌های عندالمطالبه است. با نگاهی به ترازنامه بانک‌‌‌ها مشخص می‌شود که تقریبا تمامی بدهی‌‌‌های بانک‌‌‌ها ماهیت سپرده‌‌‌ای دارند. این نوع بدهی‌‌‌ها‌(سپرده‌ها) به‌‌‌راحتی قبل از سررسید توسط مشتریان قابل تغییر هستند و موجب می‌شود که بانک‌‌‌ها از نظر نقدینگی تحت فشار قرار گیرند، به‌‌‌ویژه در شرایطی که اقتصاد تحت تاثیر شوک‌‌‌های منفی انتظارات تورمی قرار دارد. در این شرایط، بانک‌‌‌ها نمی‌توانند به‌‌‌راحتی منابع خود را تجدید کنند. شاهد این مدعا، افزایش نرخ بهره بین بانکی در سقف تاریخی خود است، که نرخ بهره بین بانکی به 23.94درصد رسیده و بالاترین نرخ از زمان آغاز عملیات بازار باز است. در ادبیات بانکداری، وقتی بانک‌‌‌ها مدام نیاز به ذخایر بانک مرکزی برای تسویه داشته باشند، نشان‌دهنده مختل شدن جریان نقدی آنها است. در چنین شرایطی، ماهیت اصلی کارکرد بانک‌‌‌ها که توسعه مالی است، مختل شده و فعالیت‌‌‌های اقتصادی در این فضا یا متوقف می‌شود یا کندتر پیش می‌‌‌روند.
رقابت بانک‌ها با بازیگران غیربانکی
در شرایط کنونی، بازیگران غیر‌بانکی مانند صندوق‌های درآمد ثابت، موسسات تامین مالی و ابزارهای تامین مالی جمعی به عنوان رقبای اصلی بانک‌‌‌ها شناخته می‌شوند. این نهادها به دلیل انعطاف‌‌‌پذیری زیاد در جذب منابع مالی و تسهیل فرآیندهای تامین مالی، قادرند با بانک‌‌‌ها در رقابت بر سر جذب منابع نقدی فعالان اقتصادی پیشی بگیرند. چرا که برخلاف بانک‌‌‌ها، محدودیت‌‌‌های نظارتی شدید و نرخ بهره دستوری(کمتر از تورم) را تجربه نمی‌‌‌کنند. در نتیجه، بسیاری از فعالان اقتصادی ترجیح می‌دهند به‌‌‌جای سپرده‌‌‌گذاری در بانک‌‌‌ها، از این موسسات غیر‌بانکی برای سرمایه‌‌‌گذاری یا تامین مالی استفاده کنند. این مساله نه‌‌‌تنها موجب اختلال در ثبات مالی‌(نه تامین مالی) می‌شود، بلکه باعث تقویت وضعیت رقابتی این بازیگران در بازار پول نیز می‌‌‌گردد. این رقابت به‌‌‌ویژه در شرایطی که سیستم بانکی با محدودیت‌‌‌هایی در نرخ بهره و ساختار بدهی مواجه است، باعث افزایش ریسک نقدینگی در بانک‌ها شده و فشار بیشتری بر بانک‌‌‌ها وارد می‌شود که مهم‌ترین پیامد آن علاوه بر کاهش کارآیی سیاست‌های پولی، افزایش آسیب‌پذیری بیشتر بانک‌ها و شاخص‌های سلامت بانکی است.
در مجموع می‌توان گفت، نظام بانکی ایران در حال حاضر با چالش‌‌‌های بزرگی روبه‌رو است که ناشی از بی‌‌‌توجهی به مقتضیات کسب‌‌‌وکار بانکی، نرخ بهره حقیقی منفی، ساختار بدهی ناکارآمد و عدم تنوع در منابع مالی است. این عوامل به‌‌‌طور فزاینده‌‌‌ای بانک‌‌‌ها را با مشکلات نقدینگی و کاهش سودآوری و توان تسهیلات‌‌‌دهی مواجه کرده است. در کنار این مشکلات، رقابت با بازیگران غیر‌بانکی که توانایی بیشتری در جذب منابع مالی دارند، فشار بیشتری به بانک‌‌‌ها وارد کرده است. همچنین باید توجه داشت که تحریک انتظارات تورمی در چنین شرایطی موجب تشدید مشکلات بانک‌‌‌ها در تامین منابع و حفظ ثبات پولی کشور می‌شود. برای مقابله با این چالش‌‌‌ها، لازم است که‌ اصلاحاتی در ساختار بانکداری و سیاست‌های پولی کشور صورت گیرد. تنوع در منابع بدهی بانک‌‌‌ها و استفاده از ابزارهای نوین بانکی و ایجاد شرایط رقابتی سالم با سایر نهادهای مالی می‌تواند به‌‌‌طور موثری مشکلات موجود را کاهش دهد و سیستم بانکی را در مسیر رشد و توسعه پایدار قرار دهد. در این مسیر تغییر در سیاست‌های نرخ بهره به خصوص استفاده از تجربیات سایر کشورها می‌تواند بسیار موثر باشد(مثلا بانک مرکزی ترکیه برای تعدیل سیاست‌های پولی نرخ بهره را از 8.5 درصد به 50درصد افزایش داد (هر چند اخیرا 2.5 واحد درصد از آن کاست)‌.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1236997/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وزیر خارجه عمان به تهران می‌آید

واکنش رضا کیانیان به ممنوع‌الپروازی ترانه علیدوستی+ عکس

افزایش نرخ کرایه وسایل حمل و نقل عمومی در تهران

تقاضای سهام تحت تاثیر بازار رمزارزها | افزایش نقش ارزهای دیجیتال در سیستم های مالی جهانی

چرا شورای عالی امنیت ملی اجرای قانون حجاب را متوقف کرد/ تندروها در صدد تنبیه شرکت کنندگان در انتخابات 1403 / قانون عفاف و حجاب تحریم اقتصادی زنان است

وزیر صمت از صفر شدن تعرفه 78 درصد کالاهای مبادله‌ای ایران و اوراسیا خبر داد

شهردار این شهر دستگیر شد

حجت‌ میرزایی سرپرست صندوق بازنشستگان کشوری شد

سخنگوی سپاه: هرگز به دشمن میدان نمی‌دهیم

ارز واردات خودرو در 1404 حاشیه‌ساز شد؛ مجمع تشخیص: مخالف واردات نیستیم

اتهام کی‌یف به اسلواکی برای راه‌اندازی جبهه دوم انرژی با کمک مسکو

بانک مرکزی: تورم به کمترین میزان در 50 ماه گذشته رسیده است

تعرفه این کالاها صفر شد

اخطار شهر فرودگاهی امام به شرکت‌ها

مساله سکونت ثمینه باغچه‌بان در دستور کار سخنگوی دولت

10 دلیل برای اینکه خرید طلای دیجیتال از دیجی‌ کالا بهترین انتخاب است

رکوردزنی صادرات غیرنفتی در 9 ماهه امسال

انتصاب‌های تازه در شرکت ملی پالایش و پخش

نرخ تورم آذرماه اعلام شد+ جزئیات

شهردار شهر شمالی بازداشت شد

بسیج دانشجویی امیرکبیر: پای همتی بر گلوی مستضعفین!

حذف صفر از پول چه تاثیری بر تورم خواهد داشت

اهداف زیست محیطی اتحادیه اروپا قربانی شرایط بد اقتصادی

کلاهبرداری با ترفند رفع فیلترینگ

استاندار خوزستان: کمیسیون های مشترک اقتصادی فرهنگی خوزستان و میسان عراق تشکیل می شود

یادداشت/منطقه، اقتصاد و راهبر‌های پیشنهادی

ایمان مردم از عوامل ظهور 9 دی بود

طلسم انتشار آمار تورم بانک مرکزی شکست

منتظر بانک ارز دیجیتال باشیم؟

تندروها در صدد تنبیه شرکت کنندگان در انتخابات 1403 / قانون عفاف و حجاب تحریم اقتصادی زنان است / حذف 50 درصد جمعیت کشور از فرآیند توسعه

تیراندازی در رشت/ متهمان بازداشت شدند

سقوط هواپیما پوتین و علی‌اف را به میز مذاکره کشاند

رایزنی عراقچی با همتای اماراتی

29.5 درصد مردم برنامه یلدا صداوسیما را دیدند

واکنش یک نماینده به ماجرای خرید سوخت/ وزارت نفت چه چیزی را تکذیب می‌کند؟

دستور فوری پزشکیان برای تدوین استراتژی اقتصاد دریامحور

کاهش تورم ماهانه آذر به 1.7 درصد

چرا بورس ریخت؟

وزیر صمت: تعرفه 78 درصد کالاهای مبادله‌ای ایران و اوراسیا صفر شد

افزایش 80 میلیون مترمکعبی مصرف گاز در بخش خانگی

افشاگری علی‌اف درباره سقوط هواپیمای آذربایجان

منتشرکننده اخبار جعلی جنایی بازداشت شد

سقوط تتر به کانال 79 هزار تومان

شهردار نکا بازداشت شد + جزئیات اتهامات

کره جنوبی نامزد میزبانی از المپیک 2036 شد

جولانی: انتظار داشتیم اظهارات مثبت از ایران بشنویم

توسعه اقتصادی از طریق تعامل و هماهنگی میان ابعاد مختلف حاصل می‌شود

سود پایه هر سهم وکغدیر623 ریال است

درخواست مهم شاغلان و بازنشستگان درباره عیدی+ متن نامه

نرخ عوارض آزادراه‌های دولتی از کی تغییر می‌کند؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی