بازار آریا

آخرين مطالب

رشد خزنده قیمت خودرو از ابتدای سال 1404/ نجات صنعت خودرو در گرو جراحی عمیق سیاسی است تا اصلاحات مقطعی اقتصادی اقتصاد ایران

رشد خزنده قیمت خودرو از ابتدای سال 1404/ نجات صنعت خودرو در گرو جراحی عمیق سیاسی است تا اصلاحات مقطعی اقتصادی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - روز‌هایی که شهروندان ایرانی احتمالا درگیر تعطیلات نوروز، سفر و شاید دید و بازدید نوروزی بودند و احتمالا تصور می‌کردند دستکم برای چند روزی قرار است بازار‌های اصلی و سرمایه کشور در آرامش باشد، اما حال با نگاهی به ارقام و پیشروی قیمت‌ها می‌توان این طور ارزیابی کرد که همه رویاهایشان بر باد شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
پیشروی عجیب قیمت دلار در ایران همراه با صعود قیمت طلای جهانی به معنای رشد تقریبا بیشتر قیمت‌ کالاها و خدمات در ایران شد و در این میان بازار خودرو نیز ابدا از این غافله جا نمانده است.
به این ترتیب اکنون می‌توان گفت که حالا هیچکدام از مدل‌های داخلی کمتر از نیم‌میلیارد فروخته نمی‌شوند و ساینا و کوییک که اقتصادی‌ترین سواری‌های تولیدی به‌حساب می‌آیند هر کدام به‌طور متوسط 500 میلیون تومان قیمت خورده‌اند و آن‌طرف ری‌را به‌عنوان گران‌ترین سواری داخلی با قیمتی نزدیک یک میلیارد و 700 میلیون در بازار حضور دارد.
میزان افزایش قیمت مدل‌هایی مثل دنا پلاس آپشنال در این دو هفته حدود 100 میلیون تومان بوده و حالا دست‌کم هفت مدل داخلی در جمع ماشین‌های میلیاردی بازار قرار دارند.
به گزارش اقتصاد 24، کوییک و ساینا بعد از کنار رفتن پراید و تیبا از خط تولید، ارزان‌ترین سواری‌های فعلی بازار حساب می‌شوند. 
اگر قبل تعطیلات نوروز در بازار آزاد سراغ کوییک GX L دنده‌ای مدل 1403 را می‌گرفتید، ارقام پیشنهادی فروشنده‌ها به‌طور متوسط 480 میلیون تومان بود. بعد تقریبا دو هفته از آغاز سال نو، اما قیمت کوییک GX L دنده‌ای مدل 1403 به 500 میلیون تومان رسیده است.
در مقابل این ارزان‌ترین‌ها نیز اکنون ری‌را گران‌ترین سواری داخلی است. به گزارش اقتصاد 24، این شاسی‌بلند ملی ایران‌خودرو درحال حاضر به‌طور متوسط یک میلیارد و 700 میلیون تومان به خریداران پیشنهاد می‌شود، اما 28 اسفند پارسال ارقام پیشنهادی فروشنده‌های ری‌را یک میلیارد و 650 میلیون تومان بود. بیشتر بخوانید: سالی سخت‌تر از 1403 در انتظار بازار خودرو است/ افزایش قیمت خودرو باعث رکود بازار شده است
در واقع اکنون می‌توان گفت که از ابتدای سال 1404 کف قیمت خودرو صفرکیلومتر در بازار ایران به نیم‌ میلیارد تومان رسیده و حالا هفت محصول داخلی در جمع ماشین‌های میلیاردی قرار دارند.
اما بازار خودرو ایران چطور این مسیر را پیموده و واقعا در ادامه تا کجا این روند ادامه خواهد یافت؟
سوالاتی از این دست درباره وضعیت صنعت خودرو ایران اکنون بسیار جدی است.
به گزارش اقتصاد24، صنعت خودروی ایران، با شصت سال قدمت، امروز به نمادی از تناقضات اقتصادی-سیاسی بدل شده است. سهم چهار درصدی آن از تولید ناخالص داخلی و سهم بیست‌ درصدی از ارزش افزوده بخش صنعت، تنها بخشی از اهمیت استراتژیک این صنعت را بازتاب می‌دهد. 
اما این ارقام، روی دیگری نیز دارند: صنعتی که به جای تبدیل شدن به موتور محرک توسعه، به ماشینی پول‌خوار و بی‌بازده تبدیل شده و حمایت‌های بی‌قیدوشرط دولتی، این صنعت را به کودکی لوس و تن‌پرور مبدل ساخته که نه قادر به ایستادن بر پای خود است و نه حاضر به رها کردن شیرین‌کامیِ رانت‌های کلان.
خودروسازان داخلی، با شعار «تولید ملی»، سال‌هاست محصولاتی با کیفیت نازل و قیمت‌های نجومی را به جامعه تحمیل می‌کنند؛ گویی «ملی بودن» توجیه‌کننده هرگونه ناکارآمدی است.
انحصار سرطان صنعت صنعت خودروی ایران از دهه 1360، با ورود سرمایه‌داران نزدیک به ساختار قدرت، به عرصه‌ای برای شکل‌گیری مافیای اقتصادی تبدیل شد. این شبکه‌ها، با کنترل زنجیره تأمین قطعات، قیمت‌گذاری و توزیع، هرگونه رقابت سالم را نابود کردند. گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس در سال 1401 نشان می‌دهد 85 درصد بازار خودروی ایران در انحصار دو شرکت ایران‌خودرو و سایپا است، در حالی که این دو شرکت تنها 30 درصد ظرفیت اسمی خطوط تولید خود را فعال نگه داشته‌اند.
کما این که همین انحصارطلبان، با سوءاستفاده از گفتمان «مقاومت اقتصادی»، هرگونه انتقاد را به سنگ‌اندازی متهم می‌کنند. در واقع، انحصار نه یک انتخاب، که یک استراتژی حساب شده برای حفظ جریان رانت است.
به گزارش اقتصاد24 و بنا بر داده‌های دیده‌بان ایران، قیمت خودرو در ایران تنها در 13 سال بیش از 3000 درصد افزایش یافته و خرید خودرو برای بسیاری از مردم به یک رویا تبدیل شده است.

بازار آریا

وضعیت کلی صنعت خودرو ایران و گسترش زیان‌دهی از سوی دیگر تقریبا آخرین گزارش پژوهشکده پولی و بانکی از صنایع بورسی در سال 1403 نشان می‌دهد که خودروسازی به عنوان زیان‌ده‌ترین صنعت شناخته شده و بیشترین زیان را ثبت کرده است. همچنین افزایش تعداد شرکت‌های زیان‌‏‌ده نشان می‌دهد که این معضل از هسته مرکزی خودرو به زنجیره تامین اشاعه پیدا کرده است.
در همین حال باید توجه داشت که شاخص قیمت صنعت خودرو در دی ماه به 33.3 درصد رسیده که علی‌رغم کاهش اندکی نسبت به آذر ماه (34.8 درصد) همچنان رقم بسیار بالایی است و هم چنین کاهش رشد سود اسمی از 22.2 درصد در 6 ماه نخست به 13.1 درصد در 9 ماهه 1403، علاوه بر ادامه تورم، نشانه‌ای از مشکلات ساختاری و کاهش کارایی در صنعت است.
از سوی دیگر به نظر می رسد که سال‌ها قیمت‌گذاری دستوری و دخالت‌های غیرکارشناسی منجر به کمبود نقدینگی در خودروسازی شده و این مشکل به قطعه‌سازی سرایت کرده است.
هم چنین مساله مهم دیگر اکنون در بازار خودرو ایران یکی این است که اختلاف قابل توجه بین قیمت کارخانه و بازار آزاد، تقاضای سرمایه‌ایی و سوداگرانه را افزایش داده است.
بازاری که گروگان گرفته شد از سوی دیگر به گزارش اقتصاد 24، تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران از سال 1390، بهانه‌ای تمام‌عیار برای توجیه ناکامی‌های صنعت خودرو شد؛ اما داده‌های عینی روایت دیگری دارد: بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، تولید خودرو در سال 1390 (پیش از تشدید تحریم‌ها) بیش از 1.6 میلیون دستگاه بود، در حالی که این رقم در سال 1402 به 1.3 هزار دستگاه کاهش یافت؛ تحریم‌ها هرچند دسترسی به فناوری‌های روز و قطعات را محدود کرد، اما سوءمدیریت، تأثیر این محدودیت‌ها را تشدید کرد. از سوی دیگر، تحریم‌ها بهانه‌ای برای انحراف مسئولیت‌پذیری شد. در حالی که مدیران خودروساز از کمبود قطعات می‌نالیدند.
بیشتر بخوانید: پس لرزه‌های جنگ تعرفه‌ها؛ افزایش قیمت خودرو در ایران
به گزارش اقتصاد 24، دبیر انجمن قطعه‌سازان در بهمن سال جاری اعلام کرد که زیان انباشته 2 خودروساز بزرگ 250 همت، بدهی جاری 2 خودروساز بزرگ 450 همت، بدهی کلِ معوقِ تعیین‌تکلیف‌نشده خودروسازان دولتی و خصوصی به زنجیره تأمین 45 همت و کل بدهی تعیین‌تکلیف‌نشده خودروسازان به زنجیره تأمین 110 همت است، بدهی‌هایی کلان به تأمین‌کنندگان داخلی که نشان می‌دهد این مشکل ریشه در درون دارد، نه بیرون. 
بازار خودروی ایران به آزمایشگاهی برای نظریه «اقتصاد رانتی» بدل شده است. افزایش 20 تا 23 درصدی قیمت خودرو در سال 1402، در برابر رشد 100 درصدی نرخ ارز، نشان می‌دهد که قیمت‌گذاری نه بر اساس هزینه‌های واقعی، که بر مبنای معادلات سیاسی صورت می‌گیرد. دولت با اعمال سیاست‌های دوگانه، از یک سو با تبلیغ «حمایت از تولید ملی» مشروعیت می‌خرد و از سوی دیگر، با اجازه افزایش قیمت‌ها، جیب انحصارگران را پر می‌کند. این بازی سیاسی به بهای نابودی طبقه متوسط تمام شده است. بر اساس محاسبات بانک مرکزی، یک خانوار شهری در سال 1402 باید 140 ماه تمام درآمد خود را برای خرید یک خودروی صندوق‌دار ذخیره کند، حال آنکه این رقم در سال 1395، 48 ماه بود. این اعداد، گویای عمق فاجعه اجتماعی است.
چرخه معیوب تولید در صنعت خودرو ایران در این بین اما نگران کننده شاید یکی این است که صنعت خودروی ایران حتی به استاندارد‌های مونتاژ نیز پایبند نیست. به گزارش اقتصاد 24، طبق داده‌ها واردات قطعه 6.5 برابر خودرو است و به ادعای رئیس اتحادیه صنف تولیدکنندگان و فروشندگان لوازم یدکی حدود 80 درصد قطعات یدکی وارداتی هستند و خیلی از قطعات تولیدی هم مواد اولیه وارداتی دارند.
این وابستگی جدا از منافات با شعار تولید داخلی، باعث شده هر نوسان در نرخ ارز، زنجیره تولید را فلج کند. در همین حال، برنامه‌های به اصطلاح توسعه‌ای مانند تولید خودروی الکتریکی، بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد. ایران در سال 1402 تنها 1200 دستگاه خودروی برقی تولید کرد، در حالی که کشور همسایه ترکیه، با تولید 45 هزار دستگاه، رتبه اول خاورمیانه را دارد.
به این ترتیب صنعت خودروی ایران در آستانه تصمیمی تاریخی قرار دارد؛ تغییر ساختاری یا مرگ تدریجی. هر راهکاری نیازمند جراحی ریشه‌ای است: انحلال انحصارها، شفاف‌سازی مالی، جذب سرمایه خارجی و بازتعریف رابطه دولت و بازار. 
مصرف‌کننده قربانی یا بازیگر؟ موضوع دیگر در صنعت خودروی ایران یکی این است که، مصرف‌کننده را در نقش دوگانه «گروگان اقتصادی» و «منبع درآمد بی‌پایان» تعریف کرده است. 
از طرفی یکی از مشکلات جدی خودروسازی در ایران، اختلاف قیمت کارخانه و بازار خودرو‌های داخلی است. این مشکل، سال‌هاست در بازار ایران وجود دارد و به‌نظر نمی‌رسد که در آینده نزدیک هم راه‌حل مناسبی برای آن پیدا شود. دولت‌های مختلف هم با وعده حل این مشکل سر کار آمده‌اند؛ اما نه‌تنها توفیق چندانی نداشتند، بلکه در بسیاری از مواقع به بحرانی‌تر شدن اوضاع دامن زدند. 
جالب است بدانید که بیشترین اختلاف قیمت کارخانه و بازار خودرو‌های داخلی در سال 1402 با 137 درصد مربوط به پژو 207 دنده‌ای برقی بود. بدیهی است که این میزان اختلاف قیمت در هر بازاری، فضا را برای دلالی مهیا می‌کند.
به گزارش اقتصاد 24، از سوی دیگر، کیفیت پایین خودرو‌ها هزینه‌های جانبی سنگینی به جامعه تحمیل کرده است. بر اساس گزارش پلیس راهور، بخش بزرگی از تصادفات مرگبار در سال 1402 مرتبط با نقص فنی خودرو‌های داخلی بوده‌اند. این در حالی است که صنعت خودرو بخش کمی از درآمد خود را به پژوهش در حوزه ایمنی اختصاص می‌دهد. 

بازار آریا

بحران چندلایه صنعت خودرو مصرف‌کننده ایرانی امروز در دوراهی خطرناکی گرفتار شده است: خرید خودروی داخلی با کیفیت نازل و قیمت بالا، یا ریسک خرید خودروی وارداتی با قیمت نجومی. این بن‌بست، اعتماد عمومی را به طور سیستماتیک تخریب کرده است.
نجات این صنعت نیازمند جراحی عمیق سیاسی است، نه اصلاحات مقطعی اقتصادی. سوال اساسی اینجاست: آیا ساختار حاکمیتی حاضر است هزینه‌های سنگین مقابله با مافیای خودرو را بپذیرد؟ پاسخ این سوال، نه در گزارش‌ها، که در میدان عمل سیاستمداران نهفته است. 
از طرفی آمار‌های جدید نشان می‌دهد صنعت خودروی ایران در چرخه‌ای معیوب از کاهش تولید، افزایش بدهی‌ها و وابستگی به قطعات وارداتی گرفتار شده است. بدون اصلاحات ساختاری مانند شفاف‌سازی مالی، کاهش انحصار و جذب سرمایه خارجی، این روند نزولی ادامه خواهد یافت. این بحران نه تنها اشتغال هزاران کارگر را تهدید می‌کند، بلکه تأثیر مستقیمی بر قدرت خرید و رفاه عمومی جامعه خواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1289305/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رونالدو باعث شب زود خوابیدن بازیکنان النصر شد!

«پلیس امنیت اقتصادی» ضامن تحقق شعار سال و حمایت از کارآفرینان

هشدار سطح 4 آمریکا درباره حملات قریب الوقوع در سوریه

ترامپ از توافق روسیه و اوکراین ناامید شد

اشتباهی استراتژیک !

عراقچی راهی ایتالیا شد

ترکیب معجزه‌‌آسا برای مقابله با چاقی کودکان

واقعیت درمان فشار خون با نمک‌های دریا

نوشیدنی‌های ساده برای پاکسازی ریه

خوردن این میوه سال‌ها به زندگی شما اضافه می‌کند

مهمترین وعده غذایی روز؛ صبحانه یا ناهار؟

چرا برخی ترکیب‌های غذایی ناسازگارند؟

فواید آنتی‌اکسیدان‌ها برای محافظت از سرطان

این چای را برای هیدراته نگه داشتن پوست میل کنید

تفاوت تمرینات هوازی و بی‌هوازی در کاهش وزن

پیش از مصرف قرص‌های لاغری این مطلب را بخوانید

آیا بیماری هموفیلی قابل درمان است؟

آیا سرکه سیب برای کاهش وزن موثر است؟

تصادف تریلر با سواری در جاده نیشابور/ 3 نفر کشته شدند

بازگشت الهامی به نساجی

کمبود کدام ویتامین‌ها کم‌خوابی می‌آورد؟

شب بدشانسی برای النصر/ شانس قهرمانی این تیم کم شد!

طرح‌های حفاظتی و مرمتی جدید در تخت جمشید

آمار بالای مرگ با موتور در تهران / موتورسوارها مراقب باشند!

اولویت ما در غزه آتش‌بس، ورود کمک و خروج نیروهای اسرائیل است

دستور پنتاگون برای خروج بخشی از نیروهای آمریکایی از سوریه

راهبرد موازنه‌گری دولت‌ها در انتخاب میان چین و آمریکا/ آیا جرقه نبرد جهانی در قاره زرد زده می‌شود؟

واکنش فلسطینی‌های ساکن سوریه به ورود محمود عباس به دمشق

تهدید بی‌سابقه آلمان علیه آمریکا؛ طلا بی طلا!

تعطیلی مدارس این استان به دلیل گردوخاک

نجات زن 36 ساله از دل کوههای صیدون

در نوسان عشق و نفرت

نقاشی‌های سیروس مقدم از «پایتخت 7»

13 مصدوم در آتش‌سوزی یک مجتمع اقامتی در قم

پدافند رمزارزی در یمن

مصرف‌ به جای سرمایه‌گذاری؛ مساله نامربوط به تعرفه‌ها

رشد تجارت جهانی کمتر می‌شود

سامانه مرجع؛ رقیب دولتی پلتفرم‌های فروش اینترنتی دارو

هفته صبر نماگرها

فراخوان محصولات فورد به دلیل نقص فنی

واکنش سازمان توسعه تجارت به حقوق ورودی 100 درصدی خودرو

اژدها در محاصره تعرفه‏‏‏‌ها

اهمیت سرمایه‏‌گذاری غیرمستقیم

چشم بازارها به رم

از خوش‌بینی‌‌‌‌‌‌های مذاکراتی تا شاخص‌‌‌‌‌‌سازی هدفمند

الزام تجهیز پمپ‌‌‌بنزین‌‌‌ها به جایگاه شارژ

توسعه تجدیدپذیرها در تهران در انتظار جذب سرمایه

مزدوران50هزار نفری آمریکا در یمن

سقوط آزاد قیمت خودروها در هفته گذشته/ تارا و دنا صدرنشین ریزش قیمت شدند

سفیر ایران در لبنان نسبت به پروژه خلع سلاح هشدار داد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی