بازار آریا

آخرين مطالب

ملی کردن معادن فراگیر می‌شود اقتصاد ایران

ملی کردن معادن فراگیر می‌شود
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش می‌متالز، این روند که طی پنج سال اخیر شدت یافته است، نشان‏‌دهنده تحول عمده‏‌ای در نحوه مدیریت و بهره‏‌برداری از منابع معدنی در سطح جهان است. موسسه مدیریت ریسک Maplecroft، یک نهاد پژوهشی مستقر در لندن و یکی از پیشگامان تحلیل ریسک‏‌های سیاسی، اقتصادی و محیط‏‌زیستی در سطح بین‌المللی است، این موسسه با استفاده از شاخص ملی‏‌گرایی منابع (RNI) که میزان دخالت دولت‏‌ها در بخش‏‌های معدن و انرژی را سنجش می‌کند، گزارشی در خصوص افزایش کنترل‏‌های دولتی بر منابع در کشور‌های در حال توسعه منتشر کرده است.
این گزارش با بررسی تغییرات سیاستــی، روند‌های جهانی و تاثیرات ژئوپلیتیکی، هشداری برای صنایع معدنی و بازار‌های جهانی در برابر نوسانات بالقوه در عرضه و افزایش قیمت مواد معدنی حیاتی است. شاخص ملی‌گرایی منابع به عنوان معیاری برای سنجش میزان کنترل دولت‌ها بر فعالیت‌های اقتصادی در بخش‌های معدن و انرژی، تصویری دقیق از وضعیت ریسک در کشور‌های تولیدکننده ارائه می‌دهد و نشان می‌دهد که چگونه تغییرات سیاستی و فشار‌های ژئوپلیتیکی می‌توانند بر زنجیره تامین جهانی تاثیرگذار بوده و زمینه ساز نوسانات قیمتی، کمبود‌ها و حتی بحران‌های اقتصادی شود.

بازار آریا

تشدید رقابت‌های ژئوپلیتیکی: با توجه به اهمیت استراتژیک مواد معدنی، رقابت‌های ژئوپلیتیکی برای تامین منابع حیاتی در دوران حاضر تشدید یافته است. کشور‌ها در تلاش هستند تا با اتخاذ سیاست‌های ملی گرایانه، سهم بیشتری از مزایای اقتصادی منابع طبیعی خود را تصاحب کنند. این رقابت ها، علاوه بر تاثیر بر سیاست‌های اقتصادی داخلی، زمینه ساز تغییرات عمده‌ای در تعاملات تجاری و حتی تنش‌های بین‌المللی خواهد شد. در پی تشدید رقابت‌های ژئوپلیتیکی و تلاش دموکراسی‌های غربی برای تحکیم منافع خود در حوزه مواد معدنی حیاتی، اقتصاد‌های در حال توسعه نیز با تکیه بر اهمیت استراتژیک فزاینده، درصدد افزایش سهم اقتصادی منابع طبیعی خود خواهند بود. برخی از آنها به اشکال «سنتی» ملی‌گرایی روی خواهند آورد؛ اما اکثریت، طیفی از اقدامات شامل افزایش مالیات و اجاره بها را به کار خواهند بست. کشور‌های تولیدکننده احتمالا به دنبال برقراری تعادلی خواهند بود که در آن به وضوح با «شرق» یا «غرب» همسو نشوند و در عوض سیاست‌هایی را اجرا کنند که زمینه تنوع بخشی اقتصادی فراتر از استخراج و حرکت به سمت فعالیت‌های با ارزش افزوده بالاتر را فراهم آورد. بر اساس پیش‌بینی‌های گزارش، در نتیجه این تحولات، باید در سال آینده منتظر افزایش تعداد اعلامیه‌های سیاستی در کشور‌های تولیدکننده و متقاضی مواد معدنی حیاتی بود.

بازار آریا

لیتیوم: با توجه به کاربرد‌های حیاتی لیتیوم در انتقال انرژی و فناوری‌های نوین، محدودیت جغرافیایی معادن آن باعث شده تا حتی یک تغییر کوچک در سیاست‌های دولتی تاثیرات عمده‌ای بر تولید این ماده حیاتی داشته باشد. در آوریل 2023، دولتی شدن صنعت لیتیوم در شیلی و اعمال مشارکت‌های اجباری بین بخش‌های دولتی و خصوصی به عنوان زنگ خطری برای صنایع معدنی در سطح جهان مطرح شد. شیلی با تولید 24‌ درصد از لیتیوم جهان، نقش بسیار مهمی در آینده صنعت انرژی‌های تجدیدپذیر و سبز دارد.
کبالت: از سوی دیگر، بهبود امتیاز جمهوری دموکراتیک کنگو در شاخص ملی‌گرایی منابع نشان می‌دهد که وضعیت بسیار پرریسک قبلی این کشور تا حدی بهبود یافته است؛ در حالی که اکنون تنها 4‌ درصد از تولید کبالت جهان در کشوری با ریسک بسیار بالا (روسیه) انجام می‌شود، 75‌ درصد از تولید کبالت نیز در جمهوری دموکراتیک کنگو همچنان در رده «پرریسک» قرار دارد. البته ممکن است، در پی تشدید درگیری‌ها در جمهوری دموکراتیک کنگو این روند معکوس شود؛ چرا که گروه‌های محلی یا دولت‌های منطقه‌ای ممکن است به دنبال افزایش کنترل بر این منبع کلیدی باشند.
طلا: در بخش طلا، تغییرات قابل‌ توجهی مشاهده شده است؛ سهم تولید طلا در کشور‌هایی با ریسک بسیار بالا از تقریبا صفر‌ درصد در سال 2016 به 18‌ درصد در سال 2024 افزایش یافته است. مصادره سه تن طلا توسط دولت مالی، به عنوان بخشی از نزاع حقوقی بر درآمد‌های یک شرکت کانادایی، نمونه‌ای از روند افزایش ملی‌گرایی در این بخش محسوب می‌شود.
این تغییرات می‌تواند منجر به کاهش تولید و تغییر در زنجیره تامین این فلز گرانبها شود؛ به‌ویژه در زمانی که طلا به عنوان پناهگاهی امن در مقابل ناپایداری‌های اقتصادی و تورم شناخته می‌شود.
تشدید تنش‌های تجاری با تشدید رقابت‌های ژئوپلیتیکی و تجاری، کشور‌های در حال توسعه درصدد بهره برداری حداکثری از منابع طبیعی خود و کاهش وابستگی به تامین‌های خارجی هستند. در میان جنگ تجاری آمریکا و چین، هر دو طرف اقداماتی در حوزه مواد معدنی استراتژیک، از جمله، محدودسازی صادرات عناصر کلیدی توسط چین تا تلاش‌های واشنگتن برای تقویت تولید داخلی و ذخیره سازی عناصر نادر انجام داده‌اند.
مجموع این اقدامات نشان می‌دهد که کنترل منابع معدنی، به عنوان ابزاری استراتژیک، می‌تواند نقش مهمی در تعیین سیاست‌های اقتصادی و رقابت‌های بین‌المللی ایفا کند.
با توجه به روند رو به رشد ملی‌گرایی منابع، پیش‌بینی می‌شود که در سال‌های آینده افزایش اعلامیه‌های سیاستی در کشور‌های تولیدکننده و متقاضی مواد معدنی حیاتی مشاهده شود. این تغییرات، علاوه بر ایجاد نوسانات در عرضه و قیمت مواد معدنی، می‌تواند نوآوری در صنایع انرژی‌های تجدیدپذیر، فناوری و دفاعی را تحت‌تاثیر قرار داده و ریسک‌های امنیت ملی و رقابت پذیری جهانی را افزایش دهد.
گزارش‌های اخیر موسسه مدیریت ریسک Maplecroft، چراغ خطر را بر افزایش کنترل‌های دولتی در بخش‌های استراتژیک اقتصادی روشن می‌کند؛ پیامد‌هایی که می‌تواند فراتر از مرز‌های اقتصادی اثرگذار بوده و به تغییرات ژئوپلیتیکی و تجاری در سطح بین‌المللی منجر شود.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1287924/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آتش جنگ تجاری دست آتش‌افروز را خواهد سوزاند

گاز در این شهرستان فردا قطع می‌شود

ابراز امیدواری ایران به حل اختلافات باقی مانده با آژانس

از تنظیم‌گری تا دخالت افراطی دولت

سرپرست مدیریت روابط عمومی دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد منصوب شد

طرح کالابرگ ادامه دار است

72 درصد از مردان ایرانی به این دلیل مخالف فرزندآوری هستند

انهدام باند قاچاق 154 هزار لیتر سوخت در مازندران

بازدید استاندار مرکزی از شرکت صنایع آذرآب اراک

تلاش برای خلق فرصت های جدید در منطقه ویژه اقتصادی پیام

در نشست سه‌جانبه ایران، روسیه و چین چه گذشت؟

نوسان متفاوت قیمت‌ها در بازار خودرو/ پژو 207 ارزان شد + جدول

انتقاد شدید ایلان ماسک از جنگ تجاری آمریکا

نرخ بیکاری در ایران چقدر است؟/فقط 24 میلیون ایرانی کار می‌کنند

در دیدار استاندار لرستان با پزشکیان چه گذشت؟

سند توسعه صادرات ،نقشه راه در تقویت تجارت اردبیل است

نماینده مجلس به رهبری توهین کرد؟

تنش در کاخ سفید؛ ماسک مشاور اقتصادی ترامپ را احمق خواند

آکسیوس از خوش‌بینی آمریکایی‌ها درباره مذاکره با ایران خبر داد

بازنده اصلی دوئل تورم و دستمزد

قیمت دلار و سکه به سرازیری افتاد

تعیین تکلیف نهایی نحوه تأثیر سوابق تحصیلی در کنکور+ جزئیات

دویچه‌وله وضعیت فعال شدن مکانیسم ماشه علیه ایران را تشریح کرد

معامله 120 کیلوگرم شمش طلا در اولین جلسه حراج در سال 1403 ‌

تیم اقتصادی دولت در حوزه مسائل ارزی ناهماهنگ است

پیش بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه 20 فروردین 1404

107 پروژه پیشران اقتصادی و عمرانی تا سال 1407 اجرا می شود

برخورد با جرایم باندی و سازمان یافته اقتصادی در سال 1404

وظیفه‌ دولت تسهیل امور، رفع موانع و توسعه است

مسجدی که نبض اقتصاد و زندگی مردم را در دست گرفته است

تمرکز بر توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در استان کردستان

یک پیش‌بینی درباره صنعت پتروشیمی/ 9 میلیون تن به ظرفیت تولید اضافه می‌شود

تحریم اقتصادی «والمارت»؛ «آغاز یک هفته مقاومت مالی در آمریکا»

چهره واقعی بازارها

سفیر اسرائیل در هلند احضار شد

بازار خودرو نوسانی شد/ کاهش 10 میلیون تومانی قیمت این دو خودرو

تخصیص یک‌میلیارد دلاری برای بازشدن گره توسعه میادین نفتی

جزییات افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی

زمان وقوع بارش‌‎های پراکنده در پایتخت/ بازگشت هوای آلوده به تهران

چند کیلوگرم شمش طلا در اولین جلسه حراج سال معامله شد؟

عراقچی: ایران آماده است با جدیت وارد تعامل شود

ادامه روند ریزش قیمت طلا و سکه؛ نوسان دلار در کانال 99 هزارتومانی

برنامه‌ریزی برای تقویت سرمایه‌گذاری ایران در بازار عراق

کبیری: تضعیف مزیت‌های قانونی، مناطق آزاد را از رقابت منطقه‌ای خارج می‌کند

عارف: باید محور کار اقتصادی، بخش خصوصی باشد

مدیر اجرایی JPMorgan: FED ممکن است قبل از ملاقات ماه مه به کاهش نرخ اضطراری نیاز پیدا کند

خروج صندوق بازنشستگی کشوری از بنگاه‌داری

جاسوسی ایلان ماسک از کارمندان آمریکا

دلیل افزایش بی سابقه اجاره بها در سال 1403 چه بود؟

آخرین قیمت ماشین لباسشویی های پرفروش بازار ایران

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی