بازار آریا

آخرين مطالب

کاهش سطح و حجم یخچال‌های طبیعی ایران تا 50 درصد در یک سال اقتصاد ایران

کاهش سطح و حجم یخچال‌های طبیعی ایران تا 50 درصد در یک سال
  بزرگنمايي:

بازار آریا - باشگاه خبرنگاران /دبیر کمیته ملی سد‌های بزرگ ایران گفت: گزارشات موجود نشان می‌دهد که کاهش محسوس سطح و حجم یخچال‌های ایران در هر سال نسبت به سال پیش از آن اجتناب ناپذیر است.
یخچال‌های ایران عمدتا در چهار محدوده علم کوه، دماوند، سبلان و زردکوه در رشته کوه‌های زاگرس واقع شده‌اند و گزارشات موجود نشان می‌دهد که کاهش محسوس سطح و حجم یخچال‌های نامبرده در هر سال نسبت به سال پیش از آن اجتناب ناپذیر بوده، و گا‌ها تا رقم 50 درصد کاهش در یک سال در سطح و حجم یخچال‌های منطقه زردکوه رخ داده است.
محسن موسوی خوانساری دبیر کمیته ملی سد‌های بزرگ ایران و عضو پیوسته انجمن دیپلماسی آب ایران در یادداشتی به بهانه روز جهانی آب نوشت: دوم فروردین 1404 مطابق با 22 مارس 2025 به عنوان روز جهانی آب نامگذاری شده است؛ از سال 1992 که روز جهانی آب در چنین روزی و در مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصویب شد همواره سعی شد که مطابق با شرایط آب و هوایی جهانی و وضعیت آب در دسترس کشورها، یک شعار متناسب برای هر سال برگزیده گردد و به همین خاطر نیز برای سال 2025 شعار روز جهانی آب «حفاظت از یخچال‌های طبیعی» انتخاب شده است.
بازار
پیشنهاد طرح این شعار از طرف سازمان ملل متحد اثبات می‌کند که جامعه جهانی نگران آسیب‌های جدی ناشی از افزایش گرمایش زمین و اثر تغییر اقلیم بر یخچال‌های طبیعی و در نتیجه روند ذوب شدن این میراث‌های ارزشمند در سرتاسر جهان است، لذا کشور‌های عضو در راستای این هدف باید سعی کنند که با اتخاذ سیاست‌های صحیح حتی المقدور نسبت به حفظ یخچال‌های طبیعی تلاش مستمر داشته و برای مقابله با اثرات تخریبی پدیده تغییر اقلیم که می‌تواند یخچال‌ها را تهدید کند، برنامه‌های توسعه‌ای متنوعی را اتخاذ کنند.
به عبارتی می‌توان گفت ذوب یخچال‌ها و برف‌چال‌ها در دنیا یکی از مهم‌ترین چالش‌های زیست‌محیطی عصر حاضر محسوب شده، زیرا تبعاتی، چون کاهش رواناب در رودخانه‌ها را به دنبال داشته و اثرات منفی روی زیست بوم پایین دست را به همراه دارد.
سرزمین ایران با داشتن حدود 180 قله با ارتفاع بالاتر از 4000 متر طبیعتا دارای یخچال‌های طبیعی متنوعی نیز است، یخچال‌های ایران عمدتا در چهار محدوده علم کوه در غرب رشته کوه البرز، دماوند در مرکز رشته کوه البرز، سبلان در شمال غرب کشور و زردکوه در رشته کوه‌های زاگرس واقع شده‌اند، گزارشات موجود نشان می‌دهد که کاهش محسوس سطح و حجم یخچال‌های نامبرده در هر سال نسبت به سال پیش از آن اجتناب ناپذیر بوده به طوریکه گاهاً حتی تا رقم 50 درصد کاهش در یک سال در سطح و حجم یخچال‌های منطقه زردکوه خصوصا در سال‌های اخیر رخ داده که آن نیز باعث وقوع تنش آبی محسوسی در منطقه کوهرنگ بوده است.
 گرچه سطح یخچال‌های طبیعی موجود در کشور نسبت به بسیاری از کشور‌های اروپایی و آسیایی بسیار ناچیز محسوب می‌شود، اما همین مقدار کم نیز منبع ارزشمندی از منظر منابع آبی و به‌خصوص از جنبه پایشگر‌های تغییرات اقلیمی به شمار می‌آید، زیرا یخچال‌ها با ذخیره آب شیرین می‌توانند متضمن حیات اکوسیستم‌های پایین دست خود محسوب شوند.
به طور طبیعی چنانچه بارش‌ها به صورت برف در کوهستان رخ دهد، بر حجم یخچال‌ها اضافه شده و ذوب تدریجی آنها در طول ماه‌های گرم سال، تداوم جریان رودخانه‌ها و چشمه‌ها را ممکن می‌سازد. ذوب شدن سریع یخچال‌ها ناشی از افزایش دمای متوسط که بیشتر در سال‌های اخیر به جهت افزایش گاز‌های گلخانه‌ای بوده است، تداوم تامین آب را در پایین دست با چالش مواجه می‌کند.
در راستای کاهش تولید گاز‌های گلخانه‌ای و اثرات آن که منجر به افزایش دمای متوسط کره زمین شده و این یکی از علل تغییرات اقلیمی عصر حاضر محسوب شده و این عامل نیز مستقیما روی کاهش سطح و حجم یخچال‌ها تاثیر گذاشته است، در سال‌های اخیر جمهوری اسلامی ایرانی نیز همگام با اقدامات جامعه جهانی، اقدامات متنوعی را به شرح زیر آغاز کرده ولی این کافی نیست و انجام چنین اقداماتی باید روند افزایشی تا رسیدن به اهداف مورد نظر ادامه داشته باشد.
وزارت جهاد کشاورزی از سال 1402 برنامه طرح 4 ساله کاشت یک میلیارد درخت را در راستای کربن زدایی و کنترل افزایش دما با همکاری وزارتخانه‌های مختلف، ارگان‌ها، شهرداری‌ها و عموم مردم شروع کرد و مقرر شد که در انتهای انجام این طرح تمام فعالیت‌ها و سهم تولید اکسیژن و یا کاهش گاز کربنیک هر یک از بخش‌های دولتی و مردمی در یک سند ثبت ملی شود.
وزارت نیرو در جهت کاهش گاز‌های گلخانه‌ای و کنترل افزایش تولید انرژی برق به وسیله نیروگاه‌های فسیلی، استفاده از انرژی تجدید‌پذیر را به طور گسترده‌ای در دستور کار خود قرار داد تا بتواند بخش عمده‌ای از نیاز برق کشور را بوسیله انرژی‌های پاک تامین کند. طبق اعلام این وزارتخانه، تولید 30 هزار مگاوات انرژی خورشیدی یا افزایش 30 درصدی تولید برق کشور تا پایان دولت چهاردهم برنامه‌ریزی شده و عملیات اجرایی این اقدام ارزشمند که یک جهش کم نظیر در تولید انرژی پاک در جهان محسوب می‌شود را برای یک بازه زمانی 3 ساله شروع کرده است.
وزارت نفت اعلام کرده است که طبق برنامه‌های عملیاتی این وزارتخانه، مقرر شده که سهم تولید اکسیژن و کربن زدایی توسط وزارت نفت به کنوانسیون‌های بین‌المللی تغییر اقلیم که کار رتبه‌بندی کشور‌ها را در انتشار گاز‌های گلخانه‌ای و گرمایش زمین انجام می‌دهند را اعلام کند. در این خصوص مهمترین اقدام یعنی جمع‌آوری گاز‌های فلر که در میادین نفت و گاز تولید می‌شوند را رسانه‌ای و برنامه‌ای تدوین کرده است که تا پایان دولت چهاردهم اینگونه گاز‌ها که در این میادین وجود داشته جمع‌آوری شده و قدمی در جهت کنترل افزایش دمای متوسط کشور و حتی جهان برداشته شود.
از نظر تشکیلاتی، سازمان حفاظت محیط زیست مسئولیت پایش و نظارت بر اجرای برنامه‌های مقابله با افزایش گاز‌های گلخانه‌ای و گرمایش هوا را به عهده دارد و در همین رابطه نیز مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم در این سازمان وظایف محوله را پیگیری می‌کند.
پیشنهاد می‌شود که در راستای تکالیف برنامه هفتم توسعه کشور و سایر قوانین و اسناد بالادستی مصوب، برنامه عملیاتی کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت طرح‌های کربن زدایی، و کنترل افزایش دمای متوسط با مدیریت این سازمان و همکاری دستگاه‌های دولتی و خصوصی کشور تهیه شده تا دولت‌ها بتوانند با تکیه بر اجرای این برنامه‌ها، تولید گاز‌های گلخانه‌ای را کاهش داده، تغییرات اقلیمی را در جهت حداقل ثابت نگهداشتن روند افزایش دمای متوسط سالیانه مهار کرده و به این ترتیب کشور جمهوری اسلامی ایران به جامعه جهانی کمک کند تا با توقف روند ذوب شدن یخچال‌ها، این میراث‌های طبیعی ارزشمند به نسل‌های بعدی تحویل داده شود.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1283232/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خبر مهم رئیس دومای روسیه درباره معاهده تهران و مسکو

3 نکته پاسخ ایران به نامه ترامپ

قیمت طلا امروز جمعه 8 فروردین 1404/ قیمت طلا رکورد زد+ جدول

ادعای بلومبرگ درباره توقف 11 نفتکش حامل نفت ایران در نزدیکی مالزی

پادکست «ایران و جهان در سالی که گذشت»/قسمت هشتم

حمله جنگنده‌های آمریکا به فرودگاه صنعا

وضعیت سلامت پادشاه انگلیس در هاله ابهام

حذف یارانه‌ نقدی از فروردین قطعی شد | روش‌های استعلام دهک‌بندی خانوار

پیش‌بینی بانک مرکزی از قیمت ارز در سال 1404

تصادف دولت آمریکا با وزارت کارآمدی

جانشین فرمانده کل سپاه: در جنگ اقتصادی و رسانه‌ای ستون پنجم دشمن در حال انجام عملیات است/ در دهه 90 تقابل با دشمن هزار کیلومتر دورتر از خانه بود

موج گرانی در بازار خودروهای اقتصادی

پیش‌بینی بانک مرکزی از نرخ ارز در سال جدید

رونمایی از رقیب سرسخت امارات و عربستان/ معمای پیشرفت اقتصاد منامه

الحوثی: ایران در حمایت از ملت فلسطین نقش اساسی و محوری دارد

محکومیت حمله تروریستی در شهر کویته پاکستان

سرمایه‌گذاری نقش تعیین‌کننده‌ای در توسعه اقتصادی دارد

موضعگیری جنجالی رهبر جریان صدر درباره انتخابات پارلمانی عراق

روند صعودی بازار ارز تهران/ درهم امارات و ریال عمان گران شدند

استراتژی منامه برای رقابت با جاه‌طلبی‌های بن سلمان

ورود سامانه بارشی جدید به کشور از این تاریخ

سال 1404؛ کابوس اقتصادی در راه است؟

پزشکیان یک پیام صادر کرد

خودداری کاخ سفید از ارائه توضیحات جدید درباره سیگنال

پوتین: آمریکا به‌دنبال تصاحب گرینلند و الحاق آن به خود است

جهان به‌دنبال جایگزین دلار است؟/ ضربه ترامپ به هژمونی اسکناس آمریکایی

سه سناتور آمریکایی خواستار تحقیق درباره حادثه پیام رسان سیگنال شدند

درجا زدن قیمت لیر ترکیه و دینار عراق در روز افزایشی بازار ارز

تیراندازی مرگبار در سیستان / یک مامور انتظامی به شهادت رسید

سود 30 درصدی برای سپرده‌های میلیاردی!

حادثه مرگبار برای یک خانواده مشهدی / 4 نفر جان باختند

بی‌طرفی مزمن هند کار دست این کشور می‌دهد؟

پیام تلویزیونی رهبر انقلاب در آستانه روز جهانی قدس

اعلام جدول فطریه سال 1404 به تفکیک استان‌ها

تماس تلفنی وزرای خارجه آمریکا و انگلیس درخصوص ایران

خبر مهم عراقچی درباره پاسخگویی تهران به نامه ترامپ

آغاز ذخیره سازی سوخت نیروگاه‌ها برای زمستان سال آینده

شهادت 2 شهروند لبنانی در حمله پهپادی رژیم صهیونیستی

تضعیف جایگاه دلار در اقتصاد جهانی؟/ اسکناس آمریکایی به خطر افتاد

ترامپ از بازداشت رهبر یک باند السالوادوری خبر داد

وزارت بهداشت آمریکا یک چهارم نیروی انسانی خود را اخراج می‌کند

واکنش قائم‌پناه به کناره‌گیری ظریف + عکس

لیست جدید قیمت محصولات ایران خودرو برای فروردین منتشر شد

صادرات نفت‌ و گاز ایران در نیمه نخست سال 1403 رکورد 5 ساله را شکست

سرهنگ خورشاد: امنیت اقتصادی یکی از مهمترین مولفه‌های امنیت ملی است

سال 1381 دلار، 800 تومان؛ سال 1404، 104 هزار تومان/ ویدئو

هند و بایدهای استراتژیک/ بندبازی پرهزینه دهلی نو

حمله با چاقو در نزدیکی میدان مرکزی دام در آمستردام

دستور جدید «ترامپ» به دو سازمان اطلاعاتی آمریکا

کرونا رفت، اما این بیماری جایش را گرفت؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی