بازار آریا

آخرين مطالب

اقتصاد ایران پس از بازار ارز توافقی اقتصاد ایران

اقتصاد ایران پس از بازار ارز توافقی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - امیر قزوینیان / تحلیلگر مالی قیمت‌گذاری دستوری یکی از موضوعاتی است که همواره پیرامون آن بین اقتصاددانان بحث بوده و هست. در بازار ارز، قیمت‌گذاری دستوری به‌طور ویژه‌‌‌ و از مسیر نرخ‌های دلار مختلف و دستوری قابل اشاره است و بخش‌‌‌های مختلف اقتصاد را متاثر کرده است. از مهم‌ترین قیمت‌گذاری‌‌‌های دستوری در بازار ارز، سامانه دلار نیماست که اقتصاددانان در مورد مضرات آن در سال‌های اخیر به‌کرات سخن گفته‌‌‌اند. سامانه دلار نیما از ابتدا با هدف سازمان‌دهی بخش واردات و صادرات به وجود آمد، اما این موضوع با مشکلات زیادی همراه شد که مهم‌ترین آن ‌‌‌را می‌‌‌توان رانت ایجادشده از محل اختلاف بین دلار نیما و دلار آزاد دانست.
سیاستگذاری در خصوص دلار نیما در دوره‌‌‌های مختلف، متفاوت بوده است. در دولت سیزدهم، رشد دلار نیما با تغییرات کمی همراه بود که علت این موضوع را می‌‌‌توان سیاست انقباضی دولت و بانک‌مرکزی دانست. از سوی دیگر اختلاف بین دلار نیما و دلار آزاد، صنایع را تحت فشار قرار داد.
از ابتدای دولت چهاردهم، سیاست در جهت کاهش اختلاف دلار نیما و آزاد یا حذف آن بوده است. در شهریورماه، رئیس بانک‌مرکزی از شروع فعالیت سامانه ارز توافقی خبر داد که این موضوع از روز شنبه 24 آذرماه آغاز شده و از ابتدای بهمن‌ماه نیز تمامی صنایع می‌‌‌توانند ارز خود را در بازار توافقی عرضه کنند. اما سیاست چندنرخی بودن دلار به نفع اقتصاد و مردم است یا به ضرر آنها؟
در بازار آزاد، قیمت تعادلی از برخورد منحنی عرضه و تقاضا حاصل می‌شود. دخالت دولت در این تعادل و تعیین سقف قیمتی می‌‌‌تواند اثرات مخربی داشته باشد.
از یک‌طرف، سقف قیمتی ایجادشده به نفع مصرف‌کنندگان است، اما به علت ایجاد سقف قیمتی، تولیدکننده سطح تولید خود را کاهش می‌دهد و همین موضوع عرضه را با مشکل مواجه می‌کند و باعث کمبود عرضه می‌شود. همین امر در نهایت باعث می‌شود رفاه مصرف‌کننده و تولیدکننده با کاهش همراه شود، چراکه ممکن است سطح تقاضا ثابت بماند، اما عرضه به مقدار کافی وجود نداشته باشد؛ در نتیجه هم بنگاه اقتصادی و هم مصرف‌کننده با کاهش رفاه (رفاه ازدست‌رفته) مواجه می‌‌‌شوند. از سوی دیگر این موضوع باعث می‌شود رشد اقتصادی با کاهش همراه شود.
افزایش نرخ دلار نیما و کاهش فاصله با دلار آزاد، در کوتاه‌مدت اثرات تورمی شدیدی خواهد داشت، اما در بلندمدت رفاه هر دو گروه تولیدکننده و مصرف‌کننده افزایش خواهد یافت، چراکه در نهایت عرضه و تقاضا تعیین‌کننده قیمت خواهند بود.
سالیان بسیاری است که بخش عمده صنایع کشور ملزم به عرضه ارز خود در سامانه نیما هستند که همین موضوع اهمیت نرخ دلار نیما برای صنایع را نشان می‌دهد، اما اثر افزایش نرخ دلار نیما بر روی صنایع کشور متفاوت خواهد بود.
برخی از صنایع و شرکت‌ها که از رانت دلار نیما استفاده می‌‌‌کردند و از این جهت حاشیه سود بالایی داشتند با مشکل جدی روبه‌‌‌رو می‌‌‌شوند، چراکه رانت ایجادشده برطرف خواهد شد. در ابتدای حذف دلار نیما، ممکن است تعداد زیادی از این شرکت‌ها با ورشکستی روبه‌‌‌رو شوند، اما این موضوع در بلندمدت به نفع اقتصاد خواهد بود.
صنایعی که توجیه اقتصادی دارند و نرخ دلار دستوری باعث کاهش حاشیه سود آنها می‌شود، با کاهش شکاف دلار نیما و آزاد، منتفع خواهند شد و همچنین انگیزه تولید افزایش خواهد یافت.
با حذف رانت و ایجاد بازار آزاد، شرایط برای تولید رقابتی‌‌‌تر خواهد شد و برنده بازار رقابتی، مصرف‌کننده خواهد بود. اثرات این تصمیم در کوتاه‌مدت و بلندمدت چگونه خواهد بود؟
در کوتاه‌مدت همان‌طور که اشاره شد، اقتصاد با شرایط تورمی شدید همراه خواهد بود، اما در بلندمدت در صورتی که این افزایش نرخ صرفا حرکت از قیمت دستوری به قیمت دستوری بالاتر نباشد و آغازی بر تک‌نرخی شدن نرخ ارز و بازار آزاد باشد، می‌‌‌توان گفت شرایط رو به بهبودی حرکت خواهد کرد و با افزایش سطح تولید، رشد تولید ناخالص داخلی نیز افزایش خواهد یافت.
اگر آزادسازی قیمت‌ها در تمامی بخش‌‌‌های اقتصادی صورت گیرد، بخش عمده‌‌‌ای از مشکلات رفع خواهد شد. آزادسازی قیمت‌ها همواره در مرتبه اول باعث فشار بر مصرف‌کننده خواهد شد، اما برنده اصلی بازار آزاد و رقابتی مصرف‌کننده خواهد بود.

بازار آریا

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1228936/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زنگ خطر انرژی به صدا درآمد؛ ایران فقط چند سال دیگر گاز دارد!

روش صحیح نگهداری کلم بروکلی برای مدت زمان‌های مختلف

این غذاها شما را دچار یبوست می‌کنند / راه‌حل چیست؟

راه‌های شناخت عسل تقلبی / چطور عسل واقعی بخریم؟

6 غذا برای درمان سریع‌تر سرماخوردگی + اسامی

تأثیر گوجه فرنگی در ابتلا به نقرس

الجولانی با فرستاده ویژه سازمان ملل دیدار کرد

خانواده‌های اسرای صهیونیست خواستار امضای توافق جامع شدند

حمله جنگنده‌های انگلیس و آمریکا به استان حجه یمن

شاخص کل بازار سرمایه 3 میلیونی خواهد شد!

انفجار شدید در بغداد

مشکلی در تأمین گاز خانگی در استان تهران نداریم

کمیته بازنگری و تدوین قانون اساسی جدید سوریه تشکیل می‌شود

ادامه حملات اسرائیل به سوریه/ کدام مناطق بمباران شد؟

«شاد» بازه زمانی برگزاری کلاس‌های درس را اعلام کرد

تماس دیپلماتیک انگلیس با هیات تحریرالشام

ریسک نوآوری در کمین بازارهای مالی

قطر: شهرک‌سازی در جولان اشغالی نقض قوانین بین‌المللی است

20 شهید در بمباران محل اسکان آوارگان در غزه

گرفتار شدن بیش از 6 هزار نفر در برف و کولاک/ امدادرسانی هلال احمر ادامه دارد

زنجیره فولاد - 1403/09/26

زمان آغاز فعالیت سفارت ایران در سوریه مشخص شد

آینده معدن‌کاری در سه سناریو

چرا هنگ‌کنگ به یک مرکز ارزهای دیجیتال تبدیل شده است؟

تابلوی هفته - 1403/09/26

قوانین سخت‏‏‌گیرانه استرالیا‏‏‌

بیت‌کوین 173 هزار دلاری؟

تجربه خصوصی‌سازی سوئد

گذار هند از تحریم نفت روسیه

رمزگشایی از ریشه‌های ناترازی گاز

صورت مساله حمل‌ونقل

فرمول عادلانه عوارض تردد آزادراهی

تشکیل یک کارگروه ملی با حضور بخش خصوصی

رابطه تحریم و لجستیک

انگستان به بلوک تجاری اقیانوس آرام پیوست

بازده اوراق خزانه‌داری آمریکا رکورد زد

کاهش شکاف ارزی با نرخ‌های جدید‌

سرگیجه اقتصادی با آمارها

انتظار فعالان از نشست فدرال رزرو

آمار معاملات روزانه - 1403/09/26

نقش انسان و کامپیوتر در «هوش مصنوعی روان‌شناسانه»

سلطه افکار عمومی بر شرکت‌ها

انتشار آلبوم جدید با نی‌نوازی زنده‌یاد عندلیبی

اجرای نمایش عروسکی «باغ‌وحش کاغذی»

موسیقی محیطی در خانه هنرمندان

به تماشای صد سال تنهایی

سه ایراد بزرگ مالی به فدراسیون فوتبال

از حساسیت به جذابیت

سلام به زنان!

معجـزه تلاش!

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی