بازار آریا

آخرين مطالب

سال سختی برای صنعت فولاد پیش‌بینی می‌شود؛

بازار فولاد در دو راهی اقتصاد ایران

بازار فولاد در دو راهی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد - نسیم نوحه‏‏‌خوان : صنعت فولاد سال 1403 را با انبوهی از مشکلات به پایان رساند و با شرایط سخت‌‌‌تری وارد سال جدید شد. افزایش نرخ ارز و هزینه‌‌‌های تولید، تشدید ناترازی انرژی و محدودیت برق و گاز و کمبود نقدینگی ازجمله مهم‌ترین دغدغه‌‌‌های صنعت فولاد در سال گذشته به حساب می‌‌‌آمدند که با توجه به وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور پیش‌بینی می‌شود صنعت فولاد سال سختی را پیش‌رو خواهد داشت و میزان عرضه و تقاضا همچنان به روند نزولی خود ادامه خواهد داد و در این میان تقویت و توسعه صادرات تنها راه برون‌‌‌رفت بخش فولاد از بحبوحه مشکلات است. از این‌رو بازار فیزیکی بورس‌کالا سال 1404 را با افزایش عرضه و قیمت آغاز کرد.
بررسی بخش فولاد در سال 1403 نشان می‌دهد که این صنعت سال نسبتا سختی را پشت سر گذاشته است؛ چراکه ناترازی انرژی نسبت به سال‌های پیش از آن شدت یافته بود و حجم تولید و فعالیت واحدهای صنعتی به حداقل رسید. از طرفی وضعیت اقتصادی کشور نیز متفاوت از سال‌های دیگر بود و به همین دلیل بررسی بازار فولاد به عرضه و تقاضا محدود نمی‌شود و عوامل بیرونی تاثیر بیشتری بر این صنعت گذاشته‌اند. پیش‌بینی می‌شود با ادامه روند فعلی در سال 1404 وضعیت صنعت فولاد نیز رو به وخامت حرکت کند.
با توجه به وضعیت انرژی در کشور طی سال‌های گذشته پیش‌بینی می‌شود طی سال‌جاری کمبود برق جدی‌‌‌تر شود و از این‌رو برخی از واحدهای بزرگ فولادی همچون فولادمبارکه اصفهان و فولاد خوزستان به سمت احداث نیروگاه حرکت کنند. اما زمانی که کمبود برق جدی می‌شود ستاد تنظیم بازار برق مثل سال 1403 این واحد‌‌‌ها را مجبور می‌کند انرژی نیروگاه‌‌‌های خود را به شبکه سراسری منتقل کنند؛ آنچنان که در سال 1403 در مورد فولادمبارکه این اتفاق رقم خورد. بنابراین راه‌‌‌اندازی نیروگاه به معنای اتمام محدودیت‌های برق برای واحدهای تولیدی نیست.
کمبود تقاضا تشدید می‌شود
براساس آمار منتشرشده توسط انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، میزان تولید حدود 7‌درصد با افت همراه بود که بیشترین کاهش در بخش تولید فولاد میانی رقم خورده است. در صورت ادامه روند قطعی برق در سال 1404 این افت تولید جدی‌تر شده و میزان عرضه بیشتر تحت‌تاثیر قرار می‌گیرد.
بودجه عمرانی مصوب کمتر از 9‌درصد مجموع بودجه را به خود اختصاص داد و پیش‌بینی می‌شود کمتر از 5‌درصد به صورت عملی محقق شود. از طرفی وضعیت اقتصادی کشور موجب شده است تا قدرت خرید مردم در بخش مسکن کاهش یابد و از این‌رو میزان ساخت‌وساز مسکن نیز روند کاهشی داشته که این موضوع بر میزان تقاضا برای محصولات فولادی به‌ویژه میلگرد و تیرآهن تاثیر مستقیم گذاشته است. برای سال‌جاری نیز پیش‌بینی می‌شود حجم تقاضا همچون سال گذشته باشد و چه‌بسا با افت بیشتری همراه شود.
علاوه بر موضوع ناترازی انرژی و وضعیت اقتصادی کشور، عوامل بیرونی تاثیر بیشتری بر بازار فولاد 1403 گذاشتند که این موارد در سال 1404 نیز ادامه خواهد داشت. یکی از این موارد افزایش هزینه تولید است. با توجه به نرخ تورم 45درصدی اعلام‌شده، قطعا هزینه تولید در بخش فولاد نیز افزایشی خواهد بود که این موضوع نیز به دلیل رشد قیمت آب، برق و گاز و افزایش دستمزد و حقوق و همچنین مالیات رقم خواهد خورد. با توجه به اینکه به دلیل رکود و کمبود برق و گاز تولید‌‌‌کننده‌‌‌ها با کمتر از ظرفیت واقعی خود در حال فعالیت هستند، در نتیجه هزینه تولید آنها نیز افزایش خواهد یافت. بنابراین در سال 1404 به دلیل مشکلات ساختاری و افزایش هزینه‌‌‌ها، قیمت‌ها با رشد همراه خواهند بود. با توجه به تنش‌‌‌های سیاسی و کسری بودجه، تسهیلات بانکی امسال با شرایط دشواری مواجه است، بنابراین موضوع کمبود نقدینگی در واحدهای فولادی بیش از پیش خود را نمایان خواهد کرد و تامین نقدینگی به اولین مشکل در واحدهای صنعتی تبدیل خواهد شد که تنها راه‌‌‌حل این موضوع نیز تقویت راه‌‌‌های صادراتی است که البته با توجه به وضعیت سیاسی کشور و فشارهای ناشی از تحریم‌‌‌ها و تشدید رقابت در بازارهای صادراتی چشم‌‌‌انداز صادرات برای فولاد ایرانی چندان روشن نیست.

بازار آریا

مهم‌ترین مولفه حاکم بر بازار فولاد، نوسانات نرخ ارز است. ورود قیمت دلار به کانال 105‌هزار تومان شرایط را برای فولادسازان در ادامه سال 1404 سخت‌‌‌تر کرده است که در این صورت صنعت فولاد فقط باید به صادرات دلگرم باشد و واحدهای کوچک‌مقیاس عملا به سمت تعطیلی حرکت خواهند کرد. تا پایان سال 1403 صادرکننده‌‌‌ها می‌‌‌توانستند در مقابل صادرات خود طلا وارد کنند و آن را در بازار مبادله طلا و ارز به فروش برسانند که قیمت آن حداقل 90‌هزار تومان بود. این نرخ با بازار مبادله ارز حداقل 15‌هزار تومان تفاوت داشت، اما از پایان سال 1403 تمام صادرکننده‌‌‌ها موظف شد‌‌‌اند ارز خود را برگردانند و به جای آن نمی‌‌‌توانند طلا وارد کنند. این روند قبلا با دلار 45‌هزار تومانی رقم خورده بود. واردات طلا و فروش آن به صورت شمش و سکه باعث خروج سرمایه در گردش و حبس شدن سرمایه‌‌‌های خرد به صورت سکه می‌شود. در نتیجه از حجم فعالیت‌‌‌ها کاسته می‌شود.
رونق در بازار فیزیکی فولاد
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس‌کالای ایران در روز 18فروردین‌ماه نشان می‌دهد که نسبت حجم معاملات به عرضه شمش از 66‌درصد در هفته پایانی معاملاتی اسفندماه 1403 به 64‌درصد کاهش داشته است.
بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد که حجم عرضه این محصول میانی زنجیره فولاد در روز 18فروردین‌ماه 1404 نسبت به هفته پایانی اسفند سال گذشته 37‌درصد افزایش داشته است. بررسی معاملات روز دوشنبه 18فروردین‌ماه نشان می‌دهد بورس‌کالا میزبان عرضه 244‌هزار و 175تن شمش بود که با توجه به تقاضای یک‌برابری نسبت به عرضه 64‌درصد از عرضه‌‌‌ها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون شمش در معاملات دیروز 30‌هزار و 294تومان به ازای هر کیلوگرم بود که رشد 3درصدی را نسبت به هفته پایانی اسفند گزارش می‌کند. همچنین بررسی رینگ فیزیکی نشان می‌دهد که میزان عرضه و معاملات در روز 18فروردین‌ماه نسبت به هفته پایانی اسفند 1403 به ترتیب 37‌درصد و 34‌درصد افزایش داشته است.
شمش با میانگین قیمت 30‌هزار و 294تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار فیزیکی مورد معامله قرار گرفت که با احتساب هزینه حمل و ارکان بورس و مالیات ارزش‌افزوده شمش 31‌هزار و 500تومانی به ازای هر کیلوگرم به واحدهای نورد می‌رسد و در نتیجه کف قیمت میلگرد به 33‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم می‌‌‌رسد. با توجه به رکود ساخت‌وساز و افزایش قیمت‌ها عملا میلگرد مشتری ندارد و باید منتظر رینگ فیزیکی بی‌‌‌رمق مقاطع طویل در پایان هفته بود. شرکت فولاد خوزستان در رینگ فیزیکی 18فروردین‌ماه 70‌هزار تن شمش عرضه کرد که با تقاضای 57‌هزار و 300تنی مواجه شد و 43‌هزار و 800تن از آن با میانگین قیمت 30‌هزار و 985تومان به ازای هر کیلوگرم مورد معامله قرار گرفت. همچنین بررسی رینگ فیزیکی بورس‌کالای ایران نشان می‌دهد در روز یکشنبه 17فروردین‌ماه 231‌هزار تن آهن اسفنجی در این بازار عرضه شد که با توجه به ثبت تقاضای 0.9برابری نسبت به عرضه، 75‌درصد از حجم عرضه‌‌‌ها مورد معامله قرار گرفت. 
قیمت میانگین موزون هر کیلوگرم آهن‌‌‌اسفنجی در معاملات اخیر نسبت به هفته گذشته 3.5‌درصد افزایش داشت و به 18‌هزار و 150تومان رسید. قیمت میانگین موزون معاملات آهن اسفنجی در هفته پایانی اسفند سال گذشته 17‌هزار و 541تومان به ازای هر کیلوگرم بود. بررسی بازار فیزیکی روز یکشنبه 17فروردین‌ماه نشان می‌دهد که معاملات وارد کانال جدید 18‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم شده‌‌‌ است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1289074/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مهمترین فایده ماموگرافی برای زنان

چه نوع سردردی دارید؟ + اینفوگرافیک

برای سم‌زدایی مثانه این خوراکی‌ها را مصرف کنید

این گیاه به جنگ سرطان روده بزرگ می‌رود

خوردن این مواد غذایی کارتان را به سکته قلبی می‌کشاند

راه‌های ترک سیگار در دوران بارداری

علت ایجاد میخچه و راه‌های درمان

فواید چرت بعدازظهر برای تقویت این مهارت

گول ظاهر این قارچ‌های فریبنده را نخورید

5 چیزی که نباید با چت جی‌پی‌تی در میان بگذارید

بهترین زمان غذا خوردن برای ورزش

دستگیری مردی که با پتک همسرش را به قتل رساند

آخرین جزئیات از ماجرای گم شدن دختر 26 ساله ایرانی در کانادا

کارشناسان ارزیابی و نظارت امور معدن به دامغان اعزام شدند

پکن تسلیم تهدیدات تعرفه‌ای ترامپ نمی‌شود

راه‌حل اروپا برای جنگ تجاری ترامپ اعلام شد

ترانپ: سالیانه هزینه‌های زیادی برای اسرائیل پرداخت می‌کنیم

شیائومی از نسخه اقتصادی پوکو رونمایی کرد!

ادعاهای نیویورک‌تایمز درباره گفته‌های اخیر ترامپ/ برداشت ایران به نوعی متفاوت است

روسیه و چین در خط مقدم رویارویی نظامی قرار می‌گیرند؟

عراقچی وارد پایت الجزایر شد

اقتصاد پایدار ازمسیر حمایت تولید ملی و سرمایه‌گذاری هدفمندمحقق می شود

بازدید سرپرست معاونت اقتصادی استانداری قزوین از شرکت صنایع غذایی کورش (اویلا)

وزیر خارجه اسپانیا: وضعیت غزه غیرقابل تحمل است

استقبال سازمان ملل از گفتگوهای احتمالی غیرمستقیم میان ایران و آمریکا

ادامه حملات اسرائیل به نوار غزه/ شهادت 54 فلسطینی در شبانه‌روز گذشته

موانع اقتصادی و سیاسی عامل رکود در بازار سرمایه

نبایدهای استفاده از هوش مصنوعی

گفت‌وگوی تلفنی وزرای دفاع آمریکا و عربستان درباره تحولات منطقه

3 برداشت از اظهارات ترامپ

مشارکت مردم در طرح های سرمایه گذاری؛ اولویت مدیریت شهری

20 تانک و 100 سرباز علیه 15امدادگر

تبرئه ولی‌الله سیف

اپوزیسیون به‌دنبال انتخابات زودهنگام

چگونه نگذاریم شخصی‌‌‌سازی تبلیغات، باعث آزار مخاطب شود؟

فرصت طلایی سرمایه‌گذاری در صنعت نفت

سایه تعرفه‌های ترامپ بر صنعت سرگرمی

5 پاتوق نوروزی ایرانیان

عبور از میان بحران‌ها

مسیر مذاکره از نگاه پزشکیان

احتمال شوک تقاضا در منطقه یورو با تعرفه‌های ترامپ

خودکشی قاتل پس از ارتکاب قتل در رشت

زمان مناسب برای تغییر مسیر شغلی

تقویت عزت نفس با هوش مصنوعی

جنگ، دولت و رشد فناوری؛ از افسانه تا واقعیت

سه‏‏‏‏‌گانه سقوط آزاد طلای‌سیاه

شرط بخشش کامل جرایم مالیات ارزش افزوده 1403

اهمیت تسریع در تدوین آیین‌نامه‌‌های اجرایی قانون بودجه 1404

پناهگاه پرریسک سرمایه‌ها کجاست؟

هوش مصنوعی آمازون مامور خرید می‌شود

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی