بازار آریا

آخرين مطالب

جای محمدجواد ظریف در گفت‌وگوهای مستقیم یا غیرمستقیم با آمریکا، خالی است/ ظریف، در ذهن دیپلمات‌های غربی نماد چیست؟ اقتصاد ایران

جای محمدجواد ظریف در گفت‌وگوهای مستقیم یا غیرمستقیم با آمریکا، خالی است/ ظریف، در ذهن دیپلمات‌های غربی نماد چیست؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، روزنامه شرق نوشت:
در شرایط کنونی که احیای سیاست فشار حداکثری از سوی دولت جدید ایالات متحده، تحرکات اسرائیل در پرونده هسته‌ای ایران، سایه سنگین تنش و درگیری نظامی و احتمال فعال‌سازی مکانیسم ماشه توسط سه کشور اروپایی در شورای حکام آژانس انرژی اتمی، همگی در افق کوتاه‌مدت قرار گرفته‌اند، ناتوانی در پاسخ‌گویی فعال و عقلانی به این تهدیدها می‌تواند عملا مسیر دیپلماتیک را مسدود و تبعات اقتصادی آن را ‌مهارنشدنی کند.
جامعه‌ای که از تحریم‌ها آسیب دیده و در معرض فرسایش اعتماد عمومی قرار دارد، نگاهش بیش از همیشه به دیپلماسی دوخته شده است. در چنین وضعیتی، بازتولید گمانه‌زنی درباره حضور مجدد ظریف ، نه یک ماجراجویی رسانه‌ای، بلکه ترجمان اجتماعی یک خلأ عملکردی در دستگاه سیاست خارجی است.
بی‌دلیل نیست که افکار عمومی، به‌ویژه طبقه متوسط شهری‌ که خود را قربانی مستقیم تحریم‌ها و سیاست‌های نه‌چندان واقع‌بینانه می‌دانند، در جست‌وجوی بازگشت چهره‌ای هستند که تجربه شکستن بن‌بست‌های بین‌المللی، احیای تعامل با قدرت‌های جهانی و کاهش فشار اقتصادی از طریق میز مذاکره را در کارنامه خود دارد.
ظریف؛ فراتر از یک شخص، بازنمایی یک رویکرد آنچه محمدجواد ظریف را در غیاب نیز به موضوعی زنده بدل کرده، نه صرفا شخصیت فردی او، بلکه رویکردی است که نماد آن شده است؛ یعنی دیپلماسی مبتنی بر تعامل، گفت‌وگوی منطقی با جهان، استفاده از زبان حقوق بین‌الملل‌ و مهم‌تر از همه‌ درک هم‌زمان پیچیدگی‌های امنیتی و اقتصادی جهان معاصر. در برابر چنین رویکردی، خلأ حضور او نه‌تنها به یک نقصان اداری تقلیل نمی‌یابد، بلکه در سطحی کلان‌تر، بیانگر شکاف میان انتظارات عمومی از دستگاه دیپلماسی و واقعیت‌های موجود ساختاری است. شاید به همین دلیل است که هر شایعه‌ای درباره بازگشت ظریف، ولو به ‌عنوان عضوی از تیم مشورتی یا نماینده غیررسمی، موجی از واکنش‌ها را در رسانه‌ها، شبکه‌های اجتماعی و محافل سیاسی ایجاد می‌کند. این واکنش‌ها، حتی در صورت بی‌پایه‌بودن ادعا، خود نشانه‌ای از جایگاه اجتماعی و سرمایه نمادینی است که این دیپلمات پیشین همچنان در اختیار دارد.
بازتعریف دیپلماسی پساظریف فقدان شخصیتی با مختصات «ظریف‌گونه» در عرصه سیاست خارجی، خلأیی ایجاد کرده که نه صرفا رسانه‌ها، بلکه بخشی از نهادهای حاکمیتی نیز تلاش دارند آن را با بازتعریف چهره‌هایی جایگزین‌ پر کنند. این در حالی‌ است که نظام دیپلماسی ایران در حال عبور از مرحله‌ای انتقالی است؛ مرحله‌ای که در آن تلاش می‌شود بار مسئولیت سیاست خارجی‌ بیش از آنکه در قامت شخصیتی کاریزماتیک و فراجناحی متمرکز شود، در قالب نهادهای تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر تقسیم شود. 
در این روند، ورود یا احیای نقش چهره‌هایی همچون علی لاریجانی یا محمد فروزنده، اگرچه با نیت ایجاد تعادل ساختاری در سیاست خارجی دنبال می‌شود، اما در غیاب چهره‌ای با توان اقناع‌سازی جهانی و شبکه ارتباطات بین‌المللی ‌مانند ظریف، خطر «چندپاره‌سازی روایت دیپلماتیک ایران» را به همراه دارد. در این میان، نکته حائز اهمیت آن است که کنشگران بین‌المللی اعم از اروپا، ایالات متحده‌ یا حتی کشورهای منطقه، نه صرفا به نهادهای رسمی، بلکه به نشانه‌ها و چهره‌هایی توجه دارند که قابلیت ترجمه اراده واقعی نظام سیاسی ایران را در گفت‌وگوهای سطح بالا دارند. ظریف، در ذهن دیپلمات‌های غربی، نه‌فقط به ‌عنوان وزیر خارجه اسبق، بلکه به‌ عنوان «سیگنال‌دهنده‌ای معتبر از مواضع تصمیم‌سازان عالی‌رتبه ایران» شناخته می‌شد.
جای خالی چنین شخصیتی در مذاکرات آتی، به‌ویژه در شرایطی که احتمالات مربوط به گفت‌وگوهای مستقیم یا غیرمستقیم با آمریکا دوباره مطرح شده، ممکن است به اختلال در «رمزگشایی از اراده تهران» بینجامد؛ اختلالی که نه‌تنها مسیر گفت‌وگو، بلکه معادلات اقتصادی و روانی بازار را نیز متأثر می‌کند.
از همین رو است که بازتاب شایعات پیاپی درباره بازگشت یا نقش‌آفرینی ظریف، ‌از سفر به نیویورک گرفته تا انتصاب به‌ عنوان مشاور عالی در امور بین‌الملل، فراتر از گمانه‌زنی‌های سیاسی یا رقابت‌های رسانه‌ای، به مطالبه‌ای اجتماعی و کارشناسی تبدیل شده است. افکار عمومی، به‌ویژه اقشار مرتبط با اقتصاد، بازار و تجارت خارجی، درک روشنی از پیوند ناگسستنی «چهره دیپلماسی» و «ثبات در فضای اقتصادی» دارند و از این منظر، تداوم غیبت یک وزنه متعادل‌کننده، می‌تواند فضای روانی جامعه را شکننده‌تر از قبل کند.
در نهایت، بدون آنکه جایگاه نهادهای سیاست‌گذار در عرصه دیپلماسی زیر سؤال رود، باید اذعان کرد که در معماری کنونی سیاست خارجی ایران، هنوز فاصله‌ای میان ظرفیت نهادها و قابلیت اشخاص وجود دارد؛ فاصله‌ای که در نبود چهره‌ای مانند ظریف، بیش از همیشه محسوس است. شاید زمان آن رسیده باشد که سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، نه در نفی گذشته، بلکه با بهره‌گیری مجدد از ظرفیت‌های تجربه‌شده، نقشه راهی چندلایه و واقع‌بینانه‌تر را برای عبور از تنگناهای پیش‌رو ترسیم کند.
27302
کد خبر 2045846

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1287975/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معاون اول رئیس‌جمهور عازم مشهد مقدس شد

دست آمریکا زیر سنگ عربستان و امارات/ خرج سنگین ریاض روی دست واشنگتن

بارش باران در این 11 استان/ افزایش باد در تهران

حملات هوایی آمریکا به 3 استان یمن

ادعای فرستاده ویژه آمریکا علیه لبنان

درخواست رهبر اپوزیسیون ترکیه برای برگزاری انتخاب زودهنگام

اولین واکنش نتانیاهو به حمله راکتی حماس

استاندار گلستان با خانواده شهید«حاج حسین بابا کردی» دیدار کرد

کنعانی مقدم: ریسک سرمایه‌گذاری باید کاهش یابد تا مردم اعتماد کنند

خبر خوش برای تهرانی‌ها

موفقیت بیشتر در کاهش وزن با این رژیم فستینگ

دهن‌بین‌ها اختلال شخصیت وسواسی دارند؟

تأثیر خوردن کلاژن بر پوست

بیماری‌هایی که سراغ افراد قد بلند می‌رود

احتمال افسردگی در این افراد بیشتر است

تمام چیزهایی که درباره آبله مرغان باید بدانید

ویتامین آ چه تاثیری روی بدن می‌گذارد؟

چه کسانی در معرض خطر سرطان گلو هستند؟

نشانه‌های داغ کردن مغز

جایگزینی طبیعی و گیاهی برای شکر در بستنی

چه می‌شود به سندرم تونل کارپال مبتلا می‌شویم؟

چرا باید بعد از بیماری مسواک را عوض کرد؟

ادامه نقش‌آتش بس لبنان توسط اسرائیل/ حمله بالگردهای اسرائیلی به مقر ارتش لبنان

وضعیت ید در این زنان پایین‌تر از استاندارد

فعالیت سامانه بارشی در 21 استان/ آماده‌باش برای نیروهای هلال‌احمر

فوتبالیست ایرانی در گران‌ترین مسابقه ورزشی دنیا + عکس

تشدید تنش‌های تجاری جهانی، بیت‌کوین را به 1 میلیون دلار می‌رساند!

افزایش آمار سرخک در آمریکا/ 3 نفر جان باختند

این شیرین‌کننده مصنوعی ولع غذا خوردن را بیشتر می‌کند!

فراخوان برای اعصاب عمومی گسترده در قدس

مجوز ورود 4 خودروی برقی مجوز به ناوگان تاکسیرانی

سیگنال‌های متناقض آمریکا در ارتباط با ایران چه پس‌لرزه‌هایی به دنبال دارد؟

فوت مرد 38 ساله در اراک به دلیل برق‌گرفتگی

لاهه خواهان بازداشت نتانیاهو در مجارستان شده بود

تفاوت بزرگ رمزارز‌ها با سایر بازار‌های مالی مشخص شد

تشییع شهدای حمله اخیر اسرائیل به جنوب لبنان

حمله هوایی بالگردهای اسرائیل به مناطقی در جنوب لبنان

واریز اعتبار کالابرگ دهک‌های یک تا سه از 20 فروردین

2میلیارد و 823 میلیون لیتر بنزین در تعطیلات عید مصرف شد

تشدید بی‌نظمی مالی ایران با کاهش قیمت نفت

مولفه‏‏‏‏‌های اثرگذار بر بازار سرمایه در سال‌جدید

شرط تغییر لیدری بازار سهام

بورس قربانی ریسک‌های تازه ‌‌‌‌‌‌وارد

گامی در جهت شفاف‌‌سازی مالی شهرداری تهران

اهمیت مدیریت تحولات دیجیتال در صنعت بانکی

پیگیری دادگستری آذربایجان غربی درباره علت ریزش یک معدن

راه بورسی سرمایه‌گذاری مولد

بورس در تنگنای عدم‌قطعیت

تبخیر چند‌تریلیون دلاری بورس آمریکا

پشت پرده روایت‌‌‌سازی‌‌‌ رسانه‌‌‌ای آمریکا از ایران

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی