بازار آریا

آخرين مطالب

سقوط تاریخی ارزش لیر در برابر دلار اقتصاد ایران

سقوط تاریخی ارزش لیر در برابر دلار
  بزرگنمايي:

بازار آریا - ارزش پول ملی ترکیه در سال‌های اخیر درحالی حدود دو برابر ارزش پول ملی ایران کاهش یافته است که اقتصاد ایران علاوه بر تحمیل تحریم‌های سنگین، از تنش‌های متعدد منطقه نیز تاثیرپذیر است.

نرخ تبدیل دلار آمریکا به لیر ترکیه امروز یکشنبه 28 مردادماه 1403 برابر 33.688 است که بالاترین نرخ تاریخی آن بشمار می‌رود. لیر ترکیه در سه سال اخیر با سرعت بالایی ارزش خود در برابر دلار را از دست داده است.
این روند در طول یکسال گذشته سرعت بیشتری به خود گرفته و سقوط ارزش لیر ترکیه هر روز رکورد جدیدی را ثبت می‌کند. نرخ تبدیل دلار آمریکا به لیر ترکیه در ابتدای سال میلادی 2024 معادل 28.925 بود و این یعنی در طول حدود هفت ماه گذشته لیر ترکیه 16.47 درصد ارزش خود را نسبت به دلار از دست داده است.
این در حالیست که نرخ تبدیل دلار آمریکا به لیر ترکیه در ابتدای سال 2021 میلادی 7.42 بوده است و این یعنی در طول سه سال و هفت ماه گذشته این نرخ بیش از 4.5 برابر شده است.

بازار آریا


طبق آخرین گزارش‌های موجود، تورم مصرف‌کننده ترکیه در ماه جولای سال 2024 میلادی 61.78 درصد ثبت شده است و این در حالیست که آمار مربوط به ماه ژوئن 71.6 درصد و ماه می 75.45 درصد است و پیش‌بینی می‌شود تورم سالانه ترکیه تا پایان سال 2024 بالای 70 درصد باشد. با این وجود انتظار کاهش بیشتر ارزش لیر ترکیه در برابر دلار آمریکا تا پایان سال 2024 دور از انتظار نیست و این همان نکته‌ای است که بسیاری از کارشناسان اقتصادی نیز بر آن تاکید دارند.
افزایش ناگهانی نرخ دلار در ترکیه پس از این اتفاق افتاد که بانک مرکزی ترکیه در 22 ژوئن 2023 تصمیم گرفت نرخ بهره را افزایش دهد. در ابتدای سال 2023 هر دلار آمریکا 18.66 لیر ترکیه بود، از آن زمان تاکنون لیر ترکیه حدود 80 درصد از ارزش خود نسبت به دلار را از دست داده است. گرچه این اقدام بانک مرکزی ترکیه برای جلوگیری از افزایش افسارگسیخته نرخ تورم بود اما پس از این اقدام نه تنها تورم ترکیه کاهش پیدا نکرد بلکه روند افزایشی به خود گرفت. با این اتفاق نگرانی‌ها از وخامت وضعیت اقتصادی ترکیه در نبود سیاست‌های مناسب برای اصلاحات ساختاری در اقتصاد، شدت گرفته است.
بسیاری از اقتصاددانان سر کلاف پیچ در پیچ مشکلات اقتصادی ترکیه را تاریخ 23 سپتامبر 2021 می‌دانند؛ زمانی که بانک مرکزی ترکیه بدون توجه به شاخص‌های اقتصادی، سیاست کاهش نرخ بهره را در پیش گرفت. از آن زمان تا به حال نرخ دلار درحالی در ترکیه با افزایش 287درصدی مواجه شده است، که یک روز پیش از اجرای این سیاست هر دلار آمریکا معادل 8.69 لیر بود.
به گفته کارشناسان اقتصادی یکی از دلایل بالا رفتن ناگهانی قیمت دلار در ترکیه، منطبق نبودن انتظار نهادهای مالی و سرمایه‌گذاران با میزان افزایش نرخ بهره بوده است. اقتصاددانان می‌گویند که سیاست‌های نادرست بانک مرکزی ترکیه درباره نرخ بهره در سال 2021 پیش‌بینی فعالان اقتصادی نسبت به سیاست‌های بانک مرکزی این کشور را برهم زده است و همین مسئله موجب شده که سیاست‌های انقباضی اثربخشی کمتری داشته باشند.
یکی از دلایل دیگری که مطرح می‌شود، ناهمخوانی سیاست‌های اتخاذی بانک مرکزی و دولت با آمارهای اقتصادی است. افزایش پائین‌تر از انتظار نرخ بهره در سیاست انقباضی بانک مرکزی ترکیه نه تنها علاجی برای اقتصاد این کشور نبوده است بلکه اقتصاد را در رکود توامان با سردرگمی فرو برده است.
ثبات نسبی اقتصاد ایران علی‌رغم شوک‌های سیاسی متعدد
مقایسه روند نرخ تبدیل ریال به دلار و لیر به دلار از ابتدای سال 2021 تاکنون حاکی از آن است که نرخ تبدیل ریال به دلار در این مدت 2.25 برابر شده و این در حالیست که نرخ تبدیل لیر به دلار با افزایش 4.5 برابری همراه شده است. مقایسه این شاخص‌ها از ابتدای سال میلادی 2024 تاکنون نیز حاکی از آن است که نرخ تبدیل لیر به دلار افزایش 16.5 درصد داشته، در حالیکه قیمت دلار در ایران تنها حدود 14 درصد افزایش یافته است.

بازار آریا


نمودار نرخ تبدیل لیر ترکیه نسبت به دلار در یکسال اخیر

بازار آریا


نمودار نرخ تبدیل دلار به ریال ایران در یکسال اخیر
ثبات نسبی بازار ارز ایران نسبت به ترکیه در حالیست که اقتصاد ایران در یکسال و نیم اخیر با شوک‌های متعدد سیاسی مواجه شده و از طرفی نیز به دلیل رابطه نزدیک ایران با جبهه مقاومت، تنش‌های خارومیانه با ایران تقارب بالایی داشته و اخبار تشدید تنش در جنگ غزه می‌توانست اثرات بزرگی بر اقتصاد کشور داشته باشد. علاوه بر این اقتصاد ایران بیش از یک دهه است که با شدیدترین تحریم‌ها دست و پنجه نرم می‌کند؛ تحریم‌هایی که فشار آن‌ها بر اقتصاد کشور روز به روز سنگین‌تر می‌شود.
بی‌شک اجرای سیاست تثبیت اقتصادی و به دنبال آن ثبات بازار ارز در یکسال و نیم اخیر اثر مهمی در ثبات و استقامت اقتصاد ایران داشته است. اجرای این سیاست تورم مصرف‌کننده اقتصاد ایران را از نرخ تورم سالانه 45.8 درصدی در پایان سال 1401 به نرخ 35.8 درصدی در تیرماه امسال رسانده است. روند نزولی نرخ تورم مصرف‌کننده در اقتصاد ایران از سال گذشته و چند ماه پس از اجرای سیاست تثبیت اقتصادی آغاز شده و به طور مداوم تا به امروز ادامه داشته است.
این در حالیست که تورم بالا و حدود 70 درصدی با روند صعودی، در سال‌های اخیر گریبان اقتصاد ترکیه را گرفته است و تلاش‌های بانک مرکزی و دولت ترکیه برای تغییر روند صعودی نرخ تورم، کوتاه‌مدت و تقریبا بی‌اثر بوده است. بسیاری از کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که در صورت عدم اتخاذ سیاست‌های اصلاحی توسط دولت و بانک مرکزی ترکیه احتمال اینکه شرایط اقتصادی این کشور وخیم‌تر شده و از کنترل خارج شود، وجود دارد.

بازار آریا


نمودار تورم مصرف‌کننده ترکیه از سال جولای 2016 تا جولای 2024
به نظر می‌رسد اجرای سیاست مناسب توسط بانک مرکزی و دولت نقش مهمی در کاهش تورم و ثبات اقتصاد یک کشور دارد و این مسئله در مقایسه تجربه سیاست‌گذاری بانک مرکزی ترکیه و جمهوری اسلامی ایران در یکسال و نیم گذشته به خوبی روشن است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1282415/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصادف دولت آمریکا با وزارت کارآمدی

جانشین فرمانده کل سپاه: در جنگ اقتصادی و رسانه‌ای ستون پنجم دشمن در حال انجام عملیات است/ در دهه 90 تقابل با دشمن هزار کیلومتر دورتر از خانه بود

موج گرانی در بازار خودروهای اقتصادی

پیش‌بینی بانک مرکزی از نرخ ارز در سال جدید

رونمایی از رقیب سرسخت امارات و عربستان/ معمای پیشرفت اقتصاد منامه

الحوثی: ایران در حمایت از ملت فلسطین نقش اساسی و محوری دارد

محکومیت حمله تروریستی در شهر کویته پاکستان

سرمایه‌گذاری نقش تعیین‌کننده‌ای در توسعه اقتصادی دارد

موضعگیری جنجالی رهبر جریان صدر درباره انتخابات پارلمانی عراق

روند صعودی بازار ارز تهران/ درهم امارات و ریال عمان گران شدند

استراتژی منامه برای رقابت با جاه‌طلبی‌های بن سلمان

ورود سامانه بارشی جدید به کشور از این تاریخ

سال 1404؛ کابوس اقتصادی در راه است؟

پزشکیان یک پیام صادر کرد

خودداری کاخ سفید از ارائه توضیحات جدید درباره سیگنال

پوتین: آمریکا به‌دنبال تصاحب گرینلند و الحاق آن به خود است

جهان به‌دنبال جایگزین دلار است؟/ ضربه ترامپ به هژمونی اسکناس آمریکایی

سه سناتور آمریکایی خواستار تحقیق درباره حادثه پیام رسان سیگنال شدند

درجا زدن قیمت لیر ترکیه و دینار عراق در روز افزایشی بازار ارز

تیراندازی مرگبار در سیستان / یک مامور انتظامی به شهادت رسید

سود 30 درصدی برای سپرده‌های میلیاردی!

حادثه مرگبار برای یک خانواده مشهدی / 4 نفر جان باختند

بی‌طرفی مزمن هند کار دست این کشور می‌دهد؟

پیام تلویزیونی رهبر انقلاب در آستانه روز جهانی قدس

اعلام جدول فطریه سال 1404 به تفکیک استان‌ها

تماس تلفنی وزرای خارجه آمریکا و انگلیس درخصوص ایران

خبر مهم عراقچی درباره پاسخگویی تهران به نامه ترامپ

آغاز ذخیره سازی سوخت نیروگاه‌ها برای زمستان سال آینده

شهادت 2 شهروند لبنانی در حمله پهپادی رژیم صهیونیستی

تضعیف جایگاه دلار در اقتصاد جهانی؟/ اسکناس آمریکایی به خطر افتاد

ترامپ از بازداشت رهبر یک باند السالوادوری خبر داد

وزارت بهداشت آمریکا یک چهارم نیروی انسانی خود را اخراج می‌کند

واکنش قائم‌پناه به کناره‌گیری ظریف + عکس

لیست جدید قیمت محصولات ایران خودرو برای فروردین منتشر شد

صادرات نفت‌ و گاز ایران در نیمه نخست سال 1403 رکورد 5 ساله را شکست

سرهنگ خورشاد: امنیت اقتصادی یکی از مهمترین مولفه‌های امنیت ملی است

سال 1381 دلار، 800 تومان؛ سال 1404، 104 هزار تومان/ ویدئو

هند و بایدهای استراتژیک/ بندبازی پرهزینه دهلی نو

حمله با چاقو در نزدیکی میدان مرکزی دام در آمستردام

دستور جدید «ترامپ» به دو سازمان اطلاعاتی آمریکا

کرونا رفت، اما این بیماری جایش را گرفت؟

وزارت امور خارجه به مناسبت روز جهانی قدس بیانیه داد

رهبر انقلاب: إن‌شاءالله راهپیمایی امسال، یکی از پرشکوه‌ترین راهپیمایی‌های روز قدس خواهد بود + فیلم

شاخص های پولی ایران در سالی که گذشت

سال پرمشغله اردوغان

بازار روی موج انرژی

لزوم همکاری بخش خصوصی و دولتی برای عبور از چالش‌های اقتصادی گلستان

پای سرمایه گذاران گرفته نشود

طالبان: مبارزه مردم فلسطین بحق و مشروع است

دستور جدید «ترامپ» به دو سازمان اطلاعاتی آمرکیا

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی