بازار آریا

آخرين مطالب

نرخ رشد اقتصادی در سال 1403 گزارش ویژه

نرخ رشد اقتصادی در سال 1403
  بزرگنمايي:

بازار آریا - آفتاب‌‌نیوز :
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی؛ تولید ناخالص داخلی کشور در نُه ماهه سال 1403 بر حسب اقلام هزینه نهایی معادل 3.7 درصد و بر حسب عوامل تولید "با احتساب نفت" و "بدون احتساب نفت" (به قیمت‌های ثابت سال 1400) نسبت به دوره مشابه سال قبل به ترتیب با افزایش 3.1 و 2.9 درصدی همراه بوده است. تحقق رشد اقتصادی مثبت در فصول اول تا سوم سال جاری و در امتداد رشد اقتصادی مثبت کلیه فصول سال 1402 و روند صعودی رشد اقتصادی گروه‌های غیر نفتی در فصول متوالی سال 1403 حکایت از تداوم رشد قابل قبول فعالیت‌های اقتصادی در کشور دارد.
همچنین "تشکیل سرمایه ثابت ناخالص" در سه ماهه سوم سال 1403 رشد 4.4 درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل و رشد 3.4 درصدی در نُه ماهه سال 1403 داشته است. بر اساس محاسبات مقدماتی اداره حساب‌های اقتصادی بانک مرکزی، تولید ناخالص داخلی به قیمت پایه (به قیمت‌های ثابت سال 1400) در سه ماهه سوم سال 1403 به رقم 19697.2 هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به سه ماهه سوم سال 1402، رشد 3.6 درصدی را نشان می‌دهد. همچنین رشد اقتصادی بدون نفت طی دوره مذکور معادل 3.9 درصد بوده است.
اهم تحولات رشد اقتصادی
بررسی وضعیت سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف اقتصادی (به قیمت‌های ثابت سال 1400) مبین آن است که در سه ماهه سوم سال 1403 "تشکیل سرمایه ثابت ناخالص" از رشد 4.4 درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل برخوردار گردیده است؛ به نحویکه در دوره مزبور، رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در دو زیربخش اصلی "ماشین‌آلات" و "ساختمان" به ترتیب معادل 6.3 و 1.6 درصد بوده است.
در مجموع عملکرد تولید ناخالص داخلی کشور به قیمت پایه در نُه ماهه سال 1403 "با احتساب نفت" و "بدون احتساب نفت" (به قیمت‌های ثابت سال 1400) به ترتیب به 60036.7 و 55262.2 هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به دوره مشابه سال قبل به ترتیب با افزایش 3.1 و 2.9 درصدی همراه بوده است. تحقق رشد اقتصادی مثبت در فصول اول تا سوم سال جاری و در امتداد رشد اقتصادی مثبت کلیه فصول سال 1402 حکایت از تداوم رشد قابل قبول فعالیت‌های اقتصادی در کشور دارد.
تحقق رشد مثبت ارزش افزوده در تمامی گروه‌های اصلی در سه ماهه سوم سال 1403
بررسی عملکرد رشد اقتصادی بر حسب گروه فعالیت‌های اقتصادی (به قیمت‌های ثابت سال 1400) نشان می‌دهد، رشد تولید ناخالص داخلی در سه ماهه سوم سال 1403 حاصل تحقق رشد مثبت ارزش افزوده در تمامی گروه‌های اصلی بوده است. لازم به توضیح است در دوره مزبور، رشد محقق شده گروه‌های "کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری"، "نفت و گاز"، "صنایع و معادن" و "خدمات" نسبت به دوره مشابه سال قبل به ترتیب معادل 4.1، 0.1، 3.4 و 4.3 درصد می‌باشد. در 3 ماهه سوم سال 1403، بخش غیرنفتی پیشران رشد اقتصادی این مقطع زمانی بوده است.
بررسی تولید ناخالص داخلی برحسب اقلام هزینه نهایی (به قیمت‌های ثابت سال 1400) در سه ماهه سوم سال 1403 نشان می‌دهد، "هزینه‌های مصرف نهایی بخش خصوصی"، "هزینه‌های مصرف نهایی بخش دولتی" و "تشکیل سرمایه ثابت ناخالص" به ترتیب از نرخ‌های رشد 6.2، 7.9و 4.4درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل برخوردار بوده‌اند. در این دوره رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص به تفکیک "ماشین آلات" و "ساختمان" به ترتیب معادل 6.3 و 1.6 درصد بوده است.
مولفه‌های رشد اقتصادی در نُه ماهه سال 1403؛ سهم 1.3 درصدی خدمات در رشد اقتصادی
بررسی عملکرد رشد اقتصادی بر حسب گروه فعالیت‌های اقتصادی در نُه ماهه سال 1403 نشان می‌دهد، رشد ارزش افزوده گروه‌های "کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری"، "نفت و گاز"، "صنایع و معادن" و "خدمات" نسبت به دوره مشابه سال قبل به ترتیب معادل 3.7، 6.0، 2.4 و 3.0 درصد بود که به ترتیب از سهمی معادل 0.5، 0.5، 0.8، و 1.3 واحد درصد در رشد اقتصادی نُه ماهه سال 1403 برخوردار بوده‌اند.
در دوره مزبور ارزش افزوده بخش "صنعت" (به قیمت‌های ثابت سال 1400) از افزایش 2.1 درصدی نسبت به نُه ماهه سال 1402 برخوردار بود؛ به طور مشخص در این بخش رشد شاخص تولید کارگاه‌های بزرگ صنعتی 100 نفر کارکن و بیشتربا اختصاص سهم حدود 70 درصد از ارزش افزوده بخش صنعت‏‏‏‏- نسبت به نُه ماهه سال 1402 معادل 1.8 درصد بود. بررسی عملکرد رشد شاخص مزبور به تفکیک رشته فعالیت‌های صنعتی (بر حسب کد‌های ISIC دو رقمی نشان می‌دهد که در نُه ماهه سال 1403 از مجموع 24 گروه اصلی، 18 گروه (با ضریب اهمیت 54.7 در‏صد از شاخص کل) از رشد مثبت تولید برخوردار بوده‌اند؛ از جمله صنایعی که بیشترین سهم را در رشد محقق شده این دوره داشته‌اند می‌توان به "صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی"، "صنایع تولید مواد غذایی" و "صنایع تولید ماشین آلات و تجهیزات" اشاره نمود. 
بررسی تولید ناخالص داخلی برحسب اقلام هزینه نهایی در نُه ماهه سال 1403 نشان می‌دهد، "هزینه‌های مصرف نهایی بخش خصوصی"، "تشکیل سرمایه ثابت ناخالص" و "هزینه‌های مصرف نهایی بخش دولتی" (به قیمت‌های ثابت سال 1400) به ترتیب از نرخ رشد 3.3، 3.4 و 3.1 درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل برخوردار بوده‌اند.
رشد محقق شده "تشکیل سرمایه ثابت ناخالص" در دوره مزبورعمدتاً متاثر از رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در دو زیربخش "ماشین‌آلات" و "ساختمان" به ترتیب معادل 4.1 و 2.7 درصد بوده است. لازم به ذکر است که رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص (به قیمت‌های ثابت سال 1400) در بخش "ماشین آلات" در فصول اول تا سوم سال جاری به ترتیب معادل 0.2، 4.3 و 6.3 درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل تحقق یافته است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1280796/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جنگ روانی آمریکا علیه بازار ایران

وحدت و همدلی سرلوحه برنامه های دولت چهاردهم است

مجری مراسم اسکار 2026 کیست؟

القاصی‌مهر: سه پرونده مهم قاچاق سوخت به دادگاه جرایم اقتصادی ارجاع شد

پاسخ حسن یزدانی به حواشی صحبت هایش در برنامه کامران نجف زاده + ویدیو

آل اسحاق: 60 درصد تغییر نرخ ارز، غیراقتصادی است

علل افزایش قیمت‌ در بازارهای ارز و طلا

زندگی طلبه‌ها سریال شد!

بازگشت وزیر مستعفی نتانیاهو به کابینه

توصیه‌هایی درباره خرید مجازی خدمات سفر/ به این پسوندها دقت کنید

میزان یارانه پرداختی دارو و شیر خشک اعلام شد

رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق: 60 درصد تغییر نرخ ارز، غیراقتصادی است

قوی‌ترین رنو 5 جهان از راه رسید/ تصاویر

3 روز نخست سفرهای نوروزی چند تلفات جاده‌ای داشت؟

پزشکیان به ظریف تسلیت گفت

هشدار به خریداران طلا؛ حباب آب‌شده به بیش از 10 درصد رسید

روایت عارف از انتخاب سکاندار تازه وزارت اقتصاد: برخورد کردیم به تعطیلات عید!

3 پرونده قاچاق سوخت تهران در دادگاه اخلال‌گران نظام اقتصادی

همت همگانی پشتوانه تحول و پیشرفت همدان است

تقویت روابط اقتصادی با اقلیم کردستان عراق در دستور کار است

گرانی در بازار ایلام غوغا می کند

سریال شدن زندگی طلبه‌ها؛ از «پرده‌نشین» تا «مرهم»

عوامل مؤثر بر قیمت ورق فومیزه در سال 1404

این افراد تا پایان نوروز میهمان پلیس می‌مانند

ابلاغ پروتکل‌های ارائه خدمات درمانی به مصدومان چهارشنبه‌سوری

17 طرح زیبای فرش / رکوردار فروش 1403

آمادگی روسیه برای اجرای برنامه تعدیل کاهش عرضه داوطلبانه اوپک‌پلاس

قیمت روز محصولات ایران خودرو و سایپا؛ گران ترین سواری داخلی چند؟

معاریو: واکنش مقاومت در راه است

علت توقف قطارهای مترو در این مسیرها

فشار دلار بالا رفت؛ بورس ریخت

معامله 16 تن شمش طلا در سال 1403

افزایش یک درصدی قیمت نفت به‌دلیل تنش‌ها در خاورمیانه

گردشگری راه برون‌رفت از مشکلات اقتصادی گیلان است

گزینه پیشنهادی وزارت اقتصاد بعد از تعطیلات نوروز معرفی می‌شود

شب عید نزدیک است؛ بازار آجیل چه می‌گوید؟

مزد باید شناور شود؛ هنوز فاصله مزد و معیشت حداقل 8 میلیون تومان است

ایران دور جدید حملات اسرائیل به غزه را محکوم کرد

ویژه‌برنامه نوروزی گروه رسانه‌ای دنیای اقتصاد در عید 1404

فهرست کشیک نوروزی بانک‌ها اعلام شد

نوسان قیمت طلا و ارز تحت تأثیر اونس جهانی، تنش‌های سیاسی است

سقوط شدید شاخص اعتماد مصرف‌کننده در آمریکا

افزایش سرمایه جذاب 750 درصدی خودرو تصویب شد

دلار 100 هزار تومانی: هدیه شب عیدی به مردم از سوی آقایان مسئول/ مگر نگفتید همتی مسئول گرانی هاست چرا دلار شد 100 هزار تومان!!

کوچکی نژاد: استیضاح وزیر اقتصاد سیاسی نبود

بررسی کانال تقویم اقتصادی فارکس | دسترسی آسان به رویدادهای اقتصادی در تلگرام

دلیل افزایش قیمت ارز و طلا

دلیل افزایش قیمت در بازار‌های ارز و طلا

مزایای خرید لپ تاپ قسطی

عملکرد قابل تقدیر مارون در بین بازیگران صنعت پتروشیمی

© 2025 - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی
ویکی پدیاجستجو