بازار آریا

آخرين مطالب

مختصات خاص بازار کشاورزی مقالات اقتصادی

مختصات خاص بازار کشاورزی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - البرز نظامی* تفاوت علم با ایدئولوژی آنجایی آغاز می‌شود که علم با تکیه بر مشاهدات می‌‌‌تواند خود را بازمفصل‌‌‌بندی کند؛ اما در نقطه مقابل، ایدئولوژی پروژه خود را بدون اعتنا به مشاهدات به پیش می‌‌‌برد و به همین سبب، ارتباطش با واقعیت فیزیکی قطع می‌شود و به نظرگاه دگمی بدل می‌شود که تغییر در آن بزرگ‌ترین گناه است. درست به همین دلیل است که علم مدام خود را با واقعیت‌های جدید بازتولید می‌کند و هرگز متوقف نمی‌شود؛ اما ایدئولوژی، هرچند، چندصباحی هم بتواند به پیش تازد، در نهایت زور واقعیت آن را در هم می‌‌‌کوبد.
در میان نظرگاه‌‌‌های مختلف در علم اقتصاد نیز جریان‌‌‌هایی وجود دارند که ارتباط خود را با واقعیت از دست داده‌‌‌اند. جالب است که آنها یا از انتهای دنده چپ برخاسته‌‌‌اند یا از انتهای دنده راست. با آنکه هر دو در ستیزی تمام‌عیار با همدیگر هستند؛ اما در یک چیز با یکدیگر مشترکند؛ هر دو ایدئولوژی هستند؛ به بیانی دیگر، هر دو کاری به کار مشاهدات جدید ندارند و برای هر چیز یک پاسخ دارند. 
حال در این میان، جریان اقتصاد نئوکلاسیک کار خود را فراتر از ایدئولوژی تعریف می‌کند. اقتصاد نئوکلاسیک سعی می‌کند با رویکردی پوزیتیویستی، مشاهده را مبنای ادعاهای خود قرار دهد و به دنبال پاسخ پرسش‌‌‌های نوع بشر برآید. مطابق این رویکرد، ما همواره یک پاسخ برای تمام پرسش‌‌‌ها نداریم؛ بلکه متناسب با مختصات هر بازار، راهکاری متفاوت را انتخاب می‌‌‌کنیم. روشی که موجب می‌شود به قول آلفرد مارشال کبیر، بنیان‌گذار جریان اقتصاد نئوکلاسیک، علم اقتصاد به منطقی سرد برای پیگیری احساساتی گرم بدل شود.
چارچوب اصلی مدنظر این جریان بازار رقابت کامل است؛ بازاری که در آن بدون مداخله دولت در بهینه‌‌‌ترین شرایط قرار داریم. به بیان دیگر، مطابق قضیه اول رفاه، نقطه تعادلی بازارهای رقابتی کامل، در صورت برقراری یکسری فروض، لزوما بهینه پارتو است؛ به این معنی که ما در این نقاط در کارآمدترین شرایط قرار داریم. شهود این گزاره را می‌‌‌توان این‌گونه بیان کرد که گویا ما در این نقاط در شرایطی به سر می‌‌‌بریم که گویی تمام معاملات سودمند را انجام داده‌‌‌ایم و دیگر معامله سودمندی وجود ندارد که بخواهیم انجام دهیم. اما نکته مهم در اینجاست که اقتصاد نئوکلاسیک خود را در این یافته مهم متصلب نمی‌‌‌کند.
اقتصاد نئوکلاسیک مختصات متفاوت بازارهای خاص را درک می‌کند. درست به همین سبب، متوجه این مهم هست که گاه امکان تحقق قضیه اول رفاه وجود ندارد. در نتیجه، نقطه تعادلی برخی بازارهای رقابت کامل، بهینه پارتو نیستند. بنابراین، در این شرایط مجبور هستیم در این بازارها مداخله کنیم. درست به همین دلیل است که در اقتصاد نئوکلاسیک، در کنار بازار، دولت‌‌‌ها نیز به‌عنوان بازیگر اقتصادی به رسمیت شناخته می‌‌‌شوند. یکی از این بازارها که مطابق اقتصاد نئوکلاسیک لزوم مداخله دولت‌‌‌ها در آن می‌رود، بازار محصولات کشاورزی است.
واقعیت آن است که در بازار محصولات کشاورزی به علت برقراری شرایط خاص این بازار، به جای آنکه به صورت فوری به نقطه تعادلی برسیم، در اطراف نقطه تعادلی به صورت نوسانی حرکت می‌‌‌کنیم. این همان ادعای مهمی است که در اقتصاد کشاورزی آن را با عنوان «مدل تار عنکبوتی» یا همان Cobweb Theorem می‌‌‌شناسیم. به بیانی دیگر، این مدل بیان می‌کند که به علت ذات زمان‌بر بودن امر تولید در بخش کشاورزی و همچنین، خاصیت فسادپذیری این محصولات، منحنی عرضه در این بازار شرایط خاصی دارد. در واقع، تولیدکنندگان بخش کشاورزی، هر سال میزان تولیدات یا همان عرضه خود را متناسب با قیمت سال قبل تنظیم می‌کنند. به همین سبب، ادعا می‌شود که در بازار محصولات کشاورزی، تولیدکنندگان با اطلاعات سال قبل فعالیت می‌کنند. 
درست در همین‌‌‌جاست که فرض اطلاعات کامل نقض شده و در نتیجه، امکان تحقق بهینه پارتو در بازارهای رقابتی موجود نیست. نتیجه عینی این شرایط آن است که ما در بازار محصولات کشاورزی، حتی در شرایط رقابت کامل نیز از دسترسی به قیمت تعادلی محروم هستیم. به کمک محاسبات ساده ریاضی که البته از حوصله این یادداشت خارج است، نشان می‌‌‌دهیم که مطابق مدل تار عنکبوتی، بازارهای کشاورزی اغلب الگوی واگرایی از خود نشان می‌دهند. مطابق این الگو، هرچه زمان بیشتری بگذرد، ما از نقطه تعادلی بازار محصولات کشاورزی دورتر شده و با چرخه‌‌‌های مداوم رونق و رکود مواجه می‌‌‌شویم. به علت این مختصات ذاتی بخش کشاورزی است که اقتصاد نئوکلاسیک به مداخله دولت در این بازار توصیه می‌کند. توصیه‌‌‌هایی همچون تعیین کف و سقف قیمت برای جلوگیری از تشدید نوسانات رونق و رکود یا پروژه‌‌‌هایی از این قبیل که دولت‌‌‌ها محصولات مازاد را زمانی که قیمت‌ها پایین هستند، خریداری و ذخیره کنند تا زمانی که قیمت‌ها بالا هستند، آنها را عرضه و از تشدید نوسانات پیشگیری کنند.
حال آنچه باعث می‌شود تا شرح مذکور در خصوص بازار محصولات کشاورزی بیش از پیش مهم شود، از این قرار است که در سال‌های اخیر حوادثی رخ داده‌‌‌اند که موجب شده‌اند نیاز بیشتری به مداخله دولت و طراحی سیاست‌‌‌های نوین‌‌‌تر در حوزه کشاورزی احساس شود. یکی از این موارد تغییرات اقلیمی است. با تشدید تغییرات اقلیمی، جغرافیای جهان گویی در حال تغییر است. روزهای سرد گرم شده‌‌‌اند و روزهای گرم سرد! با این دگرگونی آب‌‌‌وهوایی تولیدکننده بخش کشاورزی با نااطمینانی‌‌‌هایی روبه‌‌‌رو می‌شود که پیش از این با آن روبه‌‌‌رو نبود. این نااطمینانی‌‌‌ها موجب بروز شوک‌‌‌های عرضه در این بخش شده و باعث می‌شود که روند واگرا در این بازار تشدید شود. در نتیجه، ضرورت مداخله دولت نیز افزایش می‌‌‌یابد.
تشدید تغییرات اقلیمی در واقع به معنای تشدید نقض فرض اطلاعات کامل است. هرچه تولیدکنندگان ما در این امر به عقب بازگردند، ما نیز همان‌قدر از تحقق بهینه پارتو دور خواهیم‌‌‌ شد. به بیان دیگر، با تشدید تغییرات اقلیمی، نااطمینانی در بازار محصولات کشاورزی تشدید می‌شود و در نتیجه این امر، بدیهی است که در این شرایط سرمایه‌گذاری در این بخش نیز با کاهش جدی مواجه شود؛ مساله‌ای که می‌‌‌تواند دستاورد درخشان انسان پسا‌انقلاب صنعتی در بهبود وضعیت سلامت انسانی و بهبود امید به زندگی را به خطر اندازد.
* دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه تهران

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1266341/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

علت بروز حمله‌های قلبی در افراد مبتلا به کرونا

راه‌های جلوگیری از سرطان رحم

مادران باردار بخوانند/ سلامت دندان عامل مهم در پیشگیری از این اتفاق

این سرطان‌ها در ایران شایع‌تر شدند

علت ولع به خوردن کربوهیدرات در افسردگی

چرا خواب با کیفیت نداریم؟

چرا سفر پزشکیان به این استان مهم است؟

شکوفه این گیاه را برای آرامش جسم و روح از دست ندهید

چرا مردان سریع‌تر از زنان قد می‌کشند؟

شیوه درمان سنگ لوزه + راه‌های پیشگیری

گیاهی که از پیری فراری‌تان می‌دهد

خبر خوش دولت به مردم/ باطل السحر تهدیدهای ترامپ علیه ایران

چرا پاهای‌مان به صورت مداوم سرد می‌شود؟

عملکرد تمرینات بدنسازی در بدن

رای مثبت سنا به نامزد ترامپ برای مدیریت سازمان اطلاعات ملی آمریکا

تکرار ادعای ترامپ از سوی وزیر مستعفی اسرائیلی

حمایت واشنگتن از توقف کمکهای مالی به خانواده اسرای فلسطینی

وعده پیش‌فروش بلیت قطارهای تهران - وان به نتیجه نرسید

ورود سوخت و تجهیزات پزشکی به غزه از روز پنجشنبه

میزبان احتمالی دیدار پوتین و ترامپ مشخص شد

جنگ تجاری ترامپ؛ احتمال اعمال تعرفه‌های 50 درصدی علیه کانادا

رایزنی پادشاه اردن و رئیس‌جمهور فرانسه درباره فلسطین

ادعای رسانه اسرائیلی درباره تداوم ارتش این رژیم در لبنان

معادلات تهران در قفقاز تحت تاثیر تحولات سوریه/ پلن ایران و روسیه برای خنثی سازی نسخه ترکیه و آذربایجان

وزیر خارجه آلمان: اروپا درباره بحران اوکراین متحد باشد

ترکش‌های سقوط بشار اسد به زنگزور/ پلن ایران و روسیه برای خنثی سازی نسخه ترکیه و آذربایجان

پاسخ رد حماس به درخواست ترامپ/ همه اسرای اسرائیلی روز شنبه آزاد نمی‌شوند

پاسخ وزارت نیرو خطاب به وزارت نفت درباره خاموشی‌های اخیر

رئیس جمهور به شهریار سفر می‌کند

سقوط یک هواپیمای نظامی آمریکا در خلیج «سن دیه‌گو» / سرنوشت خلبانان چه شد؟

مختصات خاص بازار کشاورزی

جدال در زنگزور/ ابتکار عمل‌ها برای خروج از بن بست

وزارت خارجه ایران:به یافتن راهکار دیپلماتیک برای رفع تحریم‌ متعهدیم

تبدیل دی‏‏‏‏‌اکسیدکربن به سوخت پاک

تشخیص جانداران در حال انقراض

سایه‌‌‌‌‌روشن گذار عربی انرژی

هوای پاک؛ حق یا امتیاز؟

بازار ارز تجاری هنوز نتوانسته بازار ارز را به ثبات نسبی برساند

95‌درصد متقاضیان سکه در آخرین حراج برنده شدند

برآیند نیروهای طلایی

عبور هیجان از بازار دلار؟

صدرنشینان توسعه هوش مصنوعی

توقف اصلاح شاخص دلار با تعرفه‏‏‌ها

آمار معاملات روزانه بازار سهام - 1403/11/25

برترین حوزه حمل ‏‏‏‌ونقلی کشور

چهار روند مهم «آموزش و توسعه» در سال 2025

شرکت‌ها شعار پایداری را رها کرده‌‌‌اند؟

چرا باید به کارکنان استقلال بدهید؟

نمایشگاه آثار درویش عبدالمجید و گلستانه

حضور ایمی آدامز و خاویر باردم در «تنگه وحشت»

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی