بازار آریا

آخرين مطالب

شرکت‌ها شعار پایداری را رها کرده‌‌‌اند؟ اقتصاد ایران

شرکت‌ها شعار پایداری را رها کرده‌‌‌اند؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - مترجم: مهدی نیکوئی از زمانی که مجمع جهانی اقتصاد خط‌‌‌مشی نشست داوس خود را به «نوع بهتری از سرمایه‌‌‌داری» تغییر داده است، هر سال شاهد شرکت‌های بزرگی بودیم که بیانیه‌‌‌ها و وعده‌‌‌های بزرگی راجع به برنامه‌‌‌های زیست‌‌‌محیطی و اجتماعی خود منتشر می‌‌‌کردند. اما آنها در نشست امسال در این زمینه ساکت بودند.
نزدیک به 3‌هزار مدیر کسب‌‌و‌کار، سیاستمدار، رهبران سازمان‌های مردم‌‌‌نهاد و استاد دانشگاه، اواخر ماه قبل میلادی در داوس سوئیس دور هم جمع شدند تا نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد را برگزار کنند. اما امسال چیزی متفاوت احساس می‌‌‌شد.
نواه گفنی، مدیر اجرایی شرکت مشاوره اف‌‌‌اس‌‌‌جی (FSG) می‌‌‌گوید: «نشست امسال را در حالی برگزار کردیم که هفته نخست آن همزمان با مراسم تحلیف رئیس‌‌‌جمهور ایالات متحده بود. شرکت‌کنندگان می‌‌‌خواستند بدانند که آیا تیم ترامپ صحبتی راجع به مسوولیت‌‌‌های زیست‌‌‌محیطی و اجتماعی مطرح می‌کند یا خیر؛ با آنکه نشست داوس یک کنفرانس جهانی بود.»
زمزمه‌‌‌های مربوط به اخبار تعرفه گمرکی ناشناخته و مسدودسازی برخی حساب‌‌‌های بانکی تنها موضوعی نبود که بر فضای نشست سالانه سایه افکند. از ژانویه 2020 که مجمع جهانی اقتصاد، مانیفست داوس خود را به «نوع بهتری از سرمایه‌‌‌داری» تغییر داده بود، این نشست مکانی برای شعارهای بلندپروازانه و بیانیه‌‌‌های پرطمطراق شرکت‌های بزرگ در زمینه اهداف پایداری‌‌‌شان، چه در زمینه مسوولیت‌‌‌های زیست‌‌‌محیطی و چه در بحث برابری اجتماعی بود. اما آنها امسال در این زمینه ساکت‌‌‌تر بودند.
گفنی که به عنوان عضو هیات علمی مدرسه اقلیمی دانشگاه کلمبیا هم فعالیت می‌کند، می‌‌‌گوید: «سکوت به معنای آن بود که بیانیه‌‌‌ها و تعهدات شرکتی کمتری در مورد پایداری شکل می‌گیرد.» شاید از یک سو، این سکوت را بتوان نشانه‌‌‌ای از عقب‌‌‌‌‌‌نشینی کسب و کارها از برنامه‌‌‌های اجتماعی و زیست‌‌‌محیطی‌‌‌شان تلقی کرد اما برخی دیگر بر این باورند که وعده‌‌‌های تیترساز کمتر در داوس می‌تواند اتفاق خوبی باشد. جان هارپر، مدیرعامل اف‌‌‌اس‌‌‌جی، بر این باور است که «فعالان کسب و کار از فرصت استفاده کرده‌‌‌اند تا فراتر از شعار و وعده بروند. ما در این مسیر حرکت می‌‌‌کنیم و کار درست نیز همین است. سخن گفتن درباره ارزش‌‌‌های کسب‌و‌کار، معیارهای مسوولیت‌‌‌پذیری و تعهدات یک موضوع است و اقدام عملی در این مسیر موضوع بسیار مهم دیگری است. من نقطه امیدی در میان این آشوب‌‌‌ها می‌‌‌بینم و امیدوارم که شرکت‌ها و کسب‌و‌کارهای بیشتری اقداماتی عملی در راستای بهبود اثرات زیست‌‌‌محیطی و اجتماعی فعالیت‌‌‌های خود انجام دهند. وعده‌‌‌های خالی و بدون پشتوانه عملیاتی از سوی کسب‌و‌کارهایی که ابهامات مختلفی در عملکردشان وجود دارد، ما را به جایی نخواهد رساند.»
روز جدیدی در داوس
برخی ناظران نشست‌‌‌های داوس را به سخره می‌‌‌گیرند و آن را بیشتر شبیه یک تور اسکی برای طبقه ثروتمند جهان می‌‌‌دانند، اما اگر آرمان‌‌‌گرایی را کنار بگذاریم، چنین رویدادهایی اهداف بزرگ‌تری را دنبال کرده‌‌‌اند. یک مهندس آلمانی به نام کلاوس شواب مجمع جهانی اقتصاد را در سال 1971 به عنوان بنیادی غیرانتفاعی برای تمرکز بر «ترویج مسوولیت‌‌‌پذیری ذی‌نفعان» بنیان گذاشت؛ «مفهومی که براساس آن شرکت‌ها به جز ایجاد رونق اقتصادی، مسوولیتی نیز در قبال جامعه و طبیعت دارند.»
در سال 2020، این نهاد یک گام دیگر به جلو برداشت و خط‌‌‌مشی نشست سالانه خود را که از دهه 70 میلادی تغییر نکرده بود، به‌‌‌روزرسانی کرد. خط‌‌‌مشی جدید عنوان می‌کند: «هدف یک شرکت مشارکت‌‌‌دهی تمام ذی‌نفعانش در یک ارزش‌‌‌آفرینی مشترک و پایدار است. در این گونه ارزش‌‌‌آفرینی، یک شرکت نه‌تنها به سهامداران خود بلکه به تمام ذی‌نفعانش (از جمله کارکنان، مشتریان، تامین‌‌‌کنندگان، جوامع محلی و جامعه کلان) خدمت می‌کند.»
موضع اخیر، تفکر سنتی و ریشه‌‌‌دار کسب‌و‌کار مبنی بر اولویت سهامداران را به چالش می‌‌‌کشد و به‌‌‌ویژه اظهار معروف میلتون فریدمن را مبنی بر اینکه «مسوولیت اجتماعی کسب و کارها صرفا افزایش سود است» زیر سوال می‌‌‌برد. تغییر خط‌‌‌مشی نشست داوس، پیشگام عصر جدید از ماموریت اجتماعی و کنشگری کسب و کار بود که طی آن شرکت‌ها شروع به اعلام وعده‌‌‌هایی دور از دسترس و آرمانی مانند دستیابی به سطح آلایندگی صفر، پایان نژادپرستی سیستمی و ریشه‌‌‌کن کردن فقر کردند. چنین وعده‌‌‌ها و بیانیه‌‌‌هایی به‌رغم تحسین‌‌‌برانگیز بودن، اغلب پشتوانه‌‌‌های اجرایی لازم برای دوام و ادامه یافتن را نداشتند. به عنوان مثال، آنها فاقد برنامه‌‌‌هایی گام‌‌‌به‌‌‌گام و معیارهای روشن سنجش موفقیت بودند. بسیاری از وعده‌‌‌ها نیز در چالش‌‌‌هایی مانند کمبود بودجه یا توفان‌‌‌های سیاسی به فراموشی سپرده شدند.
گفنی، آنچه موجب موفقیت برنامه‌‌‌های زیست‌‌‌محیطی و اجتماعی شرکت‌ها می‌شود را این‌‌‌گونه توضیح می‌دهد: «برای سرمایه‌‌‌داری ذی‌نفعان، برنامه‌‌‌ها لازم است که دقیق، مشخص، قابل اندازه‌‌‌گیری، اجرایی و دارای تاریخ اتمام باشند. مسوولیت‌‌‌پذیری زیست‌‌‌محیطی و اجتماعی وعده‌‌‌ای مبهم نیست و نیاز دارد برنامه‌‌‌ای به واقع ملموس باشد.»
در شرایطی که بسیاری از ناظران مانند گفنی، نسبت به حرکت کسب‌و‌کارها در مسیر کاهش اثرات زیست‌‌‌محیطی و اجتماعی فعالیت‌‌‌هایشان خوش‌بین هستند، همچنان چالش‌‌‌ها و فرصت‌‌‌های مهمی پیش‌‌‌ رو است. از یک سو، تغییر مدل کسب و کار و کاهش اثرات بیرونی فعالیت شرکت‌ها گاه نیازمند تغییر فناوری مورد استفاده و حتی تغییراتی گسترده در خط تولید شرکت‌هاست. از سمت دیگر مدل‌‌‌های حسابداری، انبارداری و مدیریتی باید قادر به سنجش متغیرهای جدیدی مانند انتشار کربن یا پایداری اجتماعی باشند. با این حال، تمایل ذی‌نفعان مختلف به همراه سودآوری بلندمدت، این خوش‌بینی را ایجاد می‌کند که هر روز شرکت‌های بیشتری وارد مسیر عمل‌‌‌گرایی شوند.
منبع: World Economic Forum

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1266325/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

علت بروز حمله‌های قلبی در افراد مبتلا به کرونا

راه‌های جلوگیری از سرطان رحم

مادران باردار بخوانند/ سلامت دندان عامل مهم در پیشگیری از این اتفاق

این سرطان‌ها در ایران شایع‌تر شدند

علت ولع به خوردن کربوهیدرات در افسردگی

چرا خواب با کیفیت نداریم؟

چرا سفر پزشکیان به این استان مهم است؟

شکوفه این گیاه را برای آرامش جسم و روح از دست ندهید

چرا مردان سریع‌تر از زنان قد می‌کشند؟

شیوه درمان سنگ لوزه + راه‌های پیشگیری

گیاهی که از پیری فراری‌تان می‌دهد

خبر خوش دولت به مردم/ باطل السحر تهدیدهای ترامپ علیه ایران

چرا پاهای‌مان به صورت مداوم سرد می‌شود؟

عملکرد تمرینات بدنسازی در بدن

رای مثبت سنا به نامزد ترامپ برای مدیریت سازمان اطلاعات ملی آمریکا

تکرار ادعای ترامپ از سوی وزیر مستعفی اسرائیلی

حمایت واشنگتن از توقف کمکهای مالی به خانواده اسرای فلسطینی

وعده پیش‌فروش بلیت قطارهای تهران - وان به نتیجه نرسید

ورود سوخت و تجهیزات پزشکی به غزه از روز پنجشنبه

میزبان احتمالی دیدار پوتین و ترامپ مشخص شد

جنگ تجاری ترامپ؛ احتمال اعمال تعرفه‌های 50 درصدی علیه کانادا

رایزنی پادشاه اردن و رئیس‌جمهور فرانسه درباره فلسطین

ادعای رسانه اسرائیلی درباره تداوم ارتش این رژیم در لبنان

معادلات تهران در قفقاز تحت تاثیر تحولات سوریه/ پلن ایران و روسیه برای خنثی سازی نسخه ترکیه و آذربایجان

وزیر خارجه آلمان: اروپا درباره بحران اوکراین متحد باشد

ترکش‌های سقوط بشار اسد به زنگزور/ پلن ایران و روسیه برای خنثی سازی نسخه ترکیه و آذربایجان

پاسخ رد حماس به درخواست ترامپ/ همه اسرای اسرائیلی روز شنبه آزاد نمی‌شوند

پاسخ وزارت نیرو خطاب به وزارت نفت درباره خاموشی‌های اخیر

رئیس جمهور به شهریار سفر می‌کند

سقوط یک هواپیمای نظامی آمریکا در خلیج «سن دیه‌گو» / سرنوشت خلبانان چه شد؟

مختصات خاص بازار کشاورزی

جدال در زنگزور/ ابتکار عمل‌ها برای خروج از بن بست

وزارت خارجه ایران:به یافتن راهکار دیپلماتیک برای رفع تحریم‌ متعهدیم

تبدیل دی‏‏‏‏‌اکسیدکربن به سوخت پاک

تشخیص جانداران در حال انقراض

سایه‌‌‌‌‌روشن گذار عربی انرژی

هوای پاک؛ حق یا امتیاز؟

بازار ارز تجاری هنوز نتوانسته بازار ارز را به ثبات نسبی برساند

95‌درصد متقاضیان سکه در آخرین حراج برنده شدند

برآیند نیروهای طلایی

عبور هیجان از بازار دلار؟

صدرنشینان توسعه هوش مصنوعی

توقف اصلاح شاخص دلار با تعرفه‏‏‌ها

آمار معاملات روزانه بازار سهام - 1403/11/25

برترین حوزه حمل ‏‏‏‌ونقلی کشور

چهار روند مهم «آموزش و توسعه» در سال 2025

شرکت‌ها شعار پایداری را رها کرده‌‌‌اند؟

چرا باید به کارکنان استقلال بدهید؟

نمایشگاه آثار درویش عبدالمجید و گلستانه

حضور ایمی آدامز و خاویر باردم در «تنگه وحشت»

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی