بازار آریا

آخرين مطالب

دلیل هزینه زیاد و عملکرد پایین نیروگاه‏‏‌های حرارتی چیست؟

ماجرای راندمان در ایران اقتصاد ایران

ماجرای راندمان در ایران
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد - فاطمه کرکچی : صنایع برق و گاز از جمله حوزه‌‌‌‌هایی هستند که در اغلب بخش‌‌‌های زنجیره به صورت انحصاری در اختیار دولت بوده یا از سیاستگذاران خط می‌گیرند. ابعاد بزرگ سرمایه‌گذاری در این دو صنعت و مداخلات گسترده در قیمت و روندهای عرضه و تقاضا، بخش خصوصی را طی سال‌ها از ورود به این بخش بازداشته است. همین عامل باعث شده است تا سطح بهره‌‌‌وری در این بخش از صنایع کشور نسبت به کشورهای رقیب تنزل یابد.
صنعت برق، به‌ویژه در حوزه حرارتی، نسبت به بسیاری از کشورهای جهان راندمان پایین‌‌‌تری دارد. گرچه بهره‌‌‌برداری بهینه و کارآیی اقتصادی در این صنعت کشور از قدیم در دستور کار بوده، اما دست‌‌‌کم در مقایسه با بهترین‌‌‌ها، راندمان نیروگاه‌‌‌های ایرانی 10 تا 20‌درصد کمتر است؛ موضوعی که به معنی وجود شکاف بزرگ در استفاده از منابع ملی در مهم‌ترین بخش سبد انرژی برق کشور است. از آنجا که نیروگاه‌های حرارتی برق از بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان سوخت فسیلی کشور به شمار می‌روند، ارتقای راندمان این نیروگاه‌‌‌ها می‌‌‌تواند بخشی از ناترازی امروز کشور را حل کند. 
امروز در ایران نیروگاه‌های حرارتی طبق آخرین آمار، راندمانی در حد 38درصد دارند. در حالی این نیروگاه‌‌‌ها 29‌درصد از گاز طبیعی، 23درصد از گازوئیل و 78‌درصد از نفت‌کوره کشور را مصرف می‌کنند که نرخ بهره‌‌‌وری و کارآیی آنها امکان ارتقا دارد. با توجه به افزایش مصرف برق در فصول گرم و نیاز به خنک‌سازی، ارتقای راندمان این نیروگاه‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است؛ به‌خصوص که بخش مهمی از آلایندگی کلا‌‌‌شهرها ناشی از وضعیت همین نیروگاه‌‌‌هاست. ایران هم‌‌‌اکنون بخش عمده برق خود را از پنج‌نیروگاه برق حرارتی، شامل نیروگاه حرارتی دماوند، نیروگاه کرمان، نیروگاه رامین خوزستان، نیروگاه شهید سلیمی و نیروگاه شهید محمد منتظری تامین می‌کند. از دلایل پایین بودن بهره‌‌‌وری در این صنعت می‌‌‌توان به مسائل زیر اشاره کرد:
قرارگیری ایران در ارتفاعات: ایران در سرزمین نسبتا مرتفعی واقع شده است، به طوری که ارتفاع آن از سطح دریا به طور متوسط بیش از هزار متر است. البته تاثیر افزایش ارتفاع بر کاهش راندمان نیروگاه‌های گازی و بخاری قابل‌توجه نیست، اما باعث افت دائمی توان توربین گازی می‌شود، به طوری که به ازای هر هزار متر افزایش ارتفاع، توان اسمی توربین گازی حدود 10‌درصد کاهش می‌یابد. نمی‌توان این امر را اصلی‌ترین دلیل بهره‌وری پایین دانست، ولی بی‌‌‌شک از دلایل مهمی است که بهره‌‌‌وری را به حداقل می‌رساند.
مدیریت ناکارآمد و کمبود ‌سرمایه‌گذاری در این صنعت: نبود برنامه‌‌‌ریزی دقیق برای بهره‌‌‌برداری و نگهداری بهینه و ضعف در مدیریت انرژی و نبود نظارت دقیق بر این صنایع، همه از عوامل ناکارآمدی مدیریتی در این بخش هستند. اتلاف انرژی در شبکه انتقال: اتلاف بالا در خطوط انتقال و توزیع برق به دلیل زیرساخت‌‌‌های قدیمی و بازسازی‌نکردن این سیستم‌ها در طول زمان طولانی، باعث کاهش بازده کلی سیستم تولید و توزیع برق می‌شود.
نبود سیاست‌‌‌های تشویقی برای بهبود بهره‌‌‌وری: ‌ تشویق‌نکردن نیروگاه‌‌‌ها به ارتقای فناوری و بهره‌‌‌وری از طریق سیاست‌‌‌های حمایتی و قیمت پایین انرژی در ایران (یارانه‌‌‌ای بودن) باعث کاهش انگیزه برای بهینه‌‌‌سازی مصرف انرژی شده است.
هادی مدقق، کارشناس و صاحب‌نظر حوزه انرژی، به بیان نکات جالبی پیرامون نیروگاه‌‌‌های حرارتی پرداخت. مدیرکل دفتر برنامه‌‌‌ریزی کلان شرکت مادرتخصصی برق حرارتی با بیان اینکه بیش از 92‌درصد انرژی برق کشور در نیروگاه‌های برق حرارتی تولید می‌شود، تاکید کرد: این آمار اهمیت تولید برق حرارتی را نشان می‌دهد، در حالی که سوخت اصلی آن گاز طبیعی و سوخت پشتیبان گازوئیل و مازوت است که به صورت دوره‌‌‌ای مصرف آنها برحسب تولید افزایش می‌‌‌یابد. وی در ادامه با اشاره به اهمیت بهره‌‌‌وری در حوزه برق حرارتی، افزود: رشد تقاضای برق و ناترازی شدیدی داریم که باید در این زمینه اقداماتی مانند بازنشستگی نیروگاه‌‌‌های کم‌‌‌بازده و فرسوده، احداث نیروگاه با راندمان بالا، بازتوانی نیروگاه‌‌‌های بخار و ارتقای توان واحد‌‌‌های گازی در دستور کار قرار گیرند.
راز راندمان پایین حرارتی‌‌‌ها
مدیرکل دفتر برنامه‌‌‌ریزی کلان شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی، در گفت‌‌‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» درباره‌‌ میزان راندمان نیروگاه‌‌‌های حرارتی و راهکارهای افزایش آن گفت: راندمان نیروگاه‌‌‌های حرارتی ایران 39.3‌درصد است که مقدار کمی نیست و نسبت به کشور‌های اروپایی هم بیشتر برآورد شده است. نیروگاه‌‌‌های سیکل ترکیبی رشد بالایی دارند. البته این مقدار جای بهبود دارد و می‌‌‌توانیم آن را تا 5درصد بیشتر هم ارتقا دهیم. 
مدقق، در ادامه ‌راهکارهایی برای افزایش و بهبود راندمان نیروگاه‌‌‌‌‌‌های حرارتی معرفی و بیان کرد: در ابتدا باید نیروگاه‌‌‌های قدیمی را که واحدهای گازی کوچک و زیر 30‌درصد دارند جایگزین کنیم. این نیروگاه‌ها در دهه 60 ساخته شده‌‌‌اند و چون در آن زمان تکنولوژی نبود، باید با نیروگاه‌‌‌هایی که راندمان بالای 55‌درصد دارند جایگزین شوند. وی در ادامه به اهمیت واحد گازی نیروگاه سیکل حرارتی پرداخت و گفت: باید نیروگاه‌‌‌های بخار جدید احداث کنیم. اگر نیروگاه‌‌‌های قدیمی بخار را که عمر مفیدشان تمام شده است بازتوانی کنیم، می‌‌‌توانیم به ارتقای راندمان بخش حرارتی امیدوار شویم. این هدف در برنامه‌‌‌ هفتم گنجانده شده که با انجام برخی راهکارها راندمان را تا 44‌درصد ارتقا دهیم.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1266295/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مادران چگونه استرس بارداری را کاهش دهند؟

اعلام کشورهای اروپایی در حمایت خود از اوکراین

علت بروز حمله‌های قلبی در افراد مبتلا به کرونا

راه‌های جلوگیری از سرطان رحم

مادران باردار بخوانند/ سلامت دندان عامل مهم در پیشگیری از این اتفاق

این سرطان‌ها در ایران شایع‌تر شدند

علت ولع به خوردن کربوهیدرات در افسردگی

چرا خواب با کیفیت نداریم؟

چرا سفر پزشکیان به این استان مهم است؟

شکوفه این گیاه را برای آرامش جسم و روح از دست ندهید

چرا مردان سریع‌تر از زنان قد می‌کشند؟

شیوه درمان سنگ لوزه + راه‌های پیشگیری

گیاهی که از پیری فراری‌تان می‌دهد

خبر خوش دولت به مردم/ باطل السحر تهدیدهای ترامپ علیه ایران

چرا پاهای‌مان به صورت مداوم سرد می‌شود؟

عملکرد تمرینات بدنسازی در بدن

رای مثبت سنا به نامزد ترامپ برای مدیریت سازمان اطلاعات ملی آمریکا

تکرار ادعای ترامپ از سوی وزیر مستعفی اسرائیلی

حمایت واشنگتن از توقف کمکهای مالی به خانواده اسرای فلسطینی

وعده پیش‌فروش بلیت قطارهای تهران - وان به نتیجه نرسید

ورود سوخت و تجهیزات پزشکی به غزه از روز پنجشنبه

میزبان احتمالی دیدار پوتین و ترامپ مشخص شد

جنگ تجاری ترامپ؛ احتمال اعمال تعرفه‌های 50 درصدی علیه کانادا

رایزنی پادشاه اردن و رئیس‌جمهور فرانسه درباره فلسطین

ادعای رسانه اسرائیلی درباره تداوم ارتش این رژیم در لبنان

معادلات تهران در قفقاز تحت تاثیر تحولات سوریه/ پلن ایران و روسیه برای خنثی سازی نسخه ترکیه و آذربایجان

وزیر خارجه آلمان: اروپا درباره بحران اوکراین متحد باشد

ترکش‌های سقوط بشار اسد به زنگزور/ پلن ایران و روسیه برای خنثی سازی نسخه ترکیه و آذربایجان

پاسخ رد حماس به درخواست ترامپ/ همه اسرای اسرائیلی روز شنبه آزاد نمی‌شوند

پاسخ وزارت نیرو خطاب به وزارت نفت درباره خاموشی‌های اخیر

رئیس جمهور به شهریار سفر می‌کند

سقوط یک هواپیمای نظامی آمریکا در خلیج «سن دیه‌گو» / سرنوشت خلبانان چه شد؟

مختصات خاص بازار کشاورزی

جدال در زنگزور/ ابتکار عمل‌ها برای خروج از بن بست

وزارت خارجه ایران:به یافتن راهکار دیپلماتیک برای رفع تحریم‌ متعهدیم

تبدیل دی‏‏‏‏‌اکسیدکربن به سوخت پاک

تشخیص جانداران در حال انقراض

سایه‌‌‌‌‌روشن گذار عربی انرژی

هوای پاک؛ حق یا امتیاز؟

بازار ارز تجاری هنوز نتوانسته بازار ارز را به ثبات نسبی برساند

95‌درصد متقاضیان سکه در آخرین حراج برنده شدند

برآیند نیروهای طلایی

عبور هیجان از بازار دلار؟

صدرنشینان توسعه هوش مصنوعی

توقف اصلاح شاخص دلار با تعرفه‏‏‌ها

آمار معاملات روزانه بازار سهام - 1403/11/25

برترین حوزه حمل ‏‏‏‌ونقلی کشور

چهار روند مهم «آموزش و توسعه» در سال 2025

شرکت‌ها شعار پایداری را رها کرده‌‌‌اند؟

چرا باید به کارکنان استقلال بدهید؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی