بازار آریا

آخرين مطالب

«دنیای‌اقتصاد» روند 9ماهه صادرات بخش معدن را بررسی کرد

غفلت ملی از فلزات آینده‏‏‌ساز اقتصاد ایران

غفلت ملی از فلزات آینده‏‏‌ساز
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : تراز تجاری بخش معدن در 9ماهه 1403 اگرچه مثبت است، اما این بخش مهم اقتصاد برای دستیابی به رشد 13درصدی هدف‌گذاری‌شده در برنامه هفتم توسعه و همچنین ماندگاری در بازارهای جهانی به‌عنوان بازیگر تاثیرگذار معدنی، با دو تهدید جدی در کوتاه‏‏‌مدت و بلندمدت روبه‌روست. در حال حاضر از یک‌طرف محدودیت‌های ناشی از ناترازی انرژی، سیاستگذاری‏‏‌های غلط و مداخلات دولتی در کنار کاهش سرمایه‌گذاری، مانع ارزآوری و رشد بخش معدن شده است و از طرف دیگرکم‌‏‏‌توجهی وجا‏‏‌ماندگی از روند‏‏‌ جهانی ‌گذار انرژی و فقدان ‌تمرکز و سیاستگذاری بهینه برای تولید فلزهای موردنیاز در فرآیند کربن‎‏‏‌زدایی، جایگاه ایران را در بازارهای جهانی و درآمدزایی این بخش در بلندمدت تهدید می‌کند.
بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد در حالی که الگوهای تجارت جهانی در حال تغییر اساسی است و گذار به انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر بیانگر تغییرات عمیق اقتصادی است که روندهای قدرت اقتصادی در دنیا را دگرگون می‌کند، سبد صادرات معدنی ایران خالی از فلزات موردنیاز در این روند است. واکاوی سبد صادرات معدنی ایران بیانگر این است که به‌رغم افزایش تقاضای جهانی برای برخی فلزات در روند کربن‌‌‌زدایی و اقتصاد سبز، از تولید و صادرات این فلزات پرتقاضا در کشور غفلت شده و سیاستگذار بخش معدن از جهت‌‌‌دهی به تولید و صادرات این بخش مهم اقتصادی، هم‌راستا با روند بازارهای جهانی بازمانده است.
همچنین از آنجا که هدایت تولیدات معدنی به سمتی که جایگاه ایران در بازارهای جهانی حفظ شود و توسعه یابد، وظیفه دفاتر تخصصی وزارت صمت و سازمان‌های توسعه‌‌‌ای همچون ایمیدرو است، این سازمان‌ها و دفاتر تخصصی نیز نتوانسته‌‌‌اند دقیق و کامل در راستای وظیفه ذاتی خود در استفاده بهینه از ذخایر معدنی کشور و بهره‌‌‌برداری درست و تاثیرگذار از این ثروت طبیعی برای رشد اقتصادی عمل کنند.
کربن‌‌‌زدایی و رشد تقاضا برای فلزات معدنی
کربن‌‌‌زدایی، رشد تقاضا برای برخی فلزات را به دنبال داشته است. از همین‌رو این فلزات آینده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ساز در حال تبدیل‌‌‌شدن به بخش برجسته‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تری از مجموعه تولیدات شرکت‌های معدنی در دنیا هستند؛ مس، کبالت، نیکل، منگنز و لیتیوم از جمله منابعی هستند که در سیاست‌‌‌های ‌گذار انرژی موردنیاز و تقاضای گسترده‌اند. بررسی کارشناسان نشان می‌دهد طی سال‌های آینده میزان تقاضای مصرفی برای برخی از این فلزات هفت‌برابر مقدار کنونی خواهد بود. در مقابل نیاز به استفاده از نفت نیز تا سال 2050 به یک‌سوم مقدار مصرف کنونی می‌‌‌رسد. به عنوان نمونه، تقاضا برای برخی از این فلزات از جمله مس باعث کسری تولید شده است، از همین‌رو این فلز از جمله فلزاتی است که می‌‌‌تواند نقش‌آفرینی کشورها در اقتصاد طی سال‌های آینده را تضمین کند.
بررسی صادرات معدنی کشور در 9ماهه 1403 نشان می‌دهد، از بین فلزات نام‌برده‌شده بااهمیت در جریان ‌گذار انرژی، تنها مس در جدول صادراتی کشور قرار دارد. صادرات مس نیز به 677میلیون دلار و به وزن 72‌هزار تن محدود است که در کل سهم ارزشی 1.6درصدی از صادرات غیرنفتی کشور در این بازه زمانی دارد. صادرات این فلز گرانبها که در حال حاضر با کسری تولید در دنیا روبه‌روست، نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 28‌درصد از نظر ارزشی و 13‌درصد به لحاظ وزنی رشد داشته است. این در حالی است که با توجه به نیاز بازارهای جهانی به این ماده معدنی در جریان کربن‌‌‌زدایی، در صورت سیاستگذاری و هدایت از سوی سازمان‌های توسعه‌‌‌ای بالادستی، افزایش تولید و صادرات این بخش می‌‌‌توانست ارزآوری بالایی برای کشور به دنبال داشته باشد و به حفظ و تثبیت جایگاه کشور در بازارهای جهانی کمک کند.
همچنین از آنجا که در مسیر ‌گذار انرژی، الکتریسیته به هسته اصلی انرژی تبدیل خواهد شد، میزان استفاده از سیستم‌های الکتریکی مانند باتری‌‌‌ها رو به افزایش است. کبالت، لیتیوم، گرافیت طبیعی و منگنز از جمله مواد معدنی موردنیاز در ساخت باتری‌‌‌های الکترونیکی هستند. براساس گزارش گلوبال‌‌‌دیتا، تا سال‌‌‌2031، تولید جهانی خودروهای برقی از 30‌‌‌میلیون دستگاه خودرو فراتر خواهد رفت و به همان نسبت نیاز به این مواد معدنی افزایش خواهد داشت. بررسی صادرات معدنی ایران نشان می‌دهد این مواد معدنی نیز سهمی از تولید و صادرات معدنی کشور ندارد. این در حالی است که آمارها نشان می‌دهد از لحاظ ذخایر منگنز، ایران در رده دوازدهم قرار دارد و سالانه حدود 112‌هزار تن منگنز تولید می‌کند. در ایران همچنین ذخایر محدود کبالت در مناطقی همچون قمصر وجود دارد. علاوه بر این، منابع جدید و قابل‌‌‌توجهی از لیتیوم در کشور یافت شده و بسیاری از ذخایر موجود به مرحله بهره‌‌‌برداری نرسیده‌‌‌ است.
شرط حضور در بازار جهانی معدن
کوروش شعبانی، کارشناس حوزه معدن، در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» با بررسی وضعیت صادرات معدن ایران و چالش‌‌‌های پیش‌روی آن در شرایطی که دنیا به سمت کربن‌‌‌زدایی و انرژی‌‌‌های سبز می‌رود، گفت: لیتیوم یکی از مواد معدنی مهمی است که در صنعت تولید انرژی تجدیدپذیر و ذخیره‌‌‌سازی انرژی به‌‌‌ویژه در ساخت باتری‌‌‌ها کاربرد دارد. اگرچه ایران منابع زیادی از لیتیوم ندارد، اما لازم است اکتشافات بیشتری در این زمینه انجام شود تا بتوانیم سهم خود را در تامین این ماده معدنی افزایش دهیم. همچنین، کبالت، نیکل، مس و سیلیکون در ‌گذار انرژی کاربرد بالایی دارند، این در حالی است که ایران به‌‌‌ویژه در زمینه تامین کبالت و نیکل پتانسیل زیادی دارد و مس هم در انتقال انرژی بسیار حیاتی است. همچنین، سیلیکون‌‌‌ها در پنل‌‌‌های خورشیدی به‌‌‌ کار می‌‌‌روند و تقاضای روزافزونی در سطح جهانی دارند. این کارشناس معتقد است با توجه به پتانسیل‌‌‌های معدنی، ایران باید جایگاه مناسبی در چرخه تولید جهانی انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر داشته باشد و ذخایر اقتصادی باید به‌‌‌گونه‌‌‌ای مدیریت شوند که امکان استفاده و استخراج آنها فراهم باشد. برای مثال، ایران دارای 22میلیارد تن ذخیره اثبات‌‌‌شده مس است که این ذخایر می‌‌‌توانند به تولید مس در سطح جهانی و سهم‌‌‌خواهی از بازارهای نوین کمک کنند. به گفته این فعال بخش معدن، برای افزایش سهم ایران در بازارهای جهانی، به برنامه‌‌‌ریزی دقیق و سرمایه‌گذاری‌‌‌های مناسب نیاز داریم و جذب سرمایه‌گذاران خارجی و رسیدن به توافقات بین‌المللی برای ارتباط بهتر با دنیا از جمله اقدامات اساسی در این مسیر است.
شعبانی همچنین معتقد است ایران باید با اتخاذ راهکارهای نوین، به سوی توسعه انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر و منابع معدنی موردنیاز برای توسعه انرژی‌‌‌های سبز حرکت کند تا در بازار جهانی باقی بماند و از فرصت‌‌‌های جدید بهره‌‌‌برداری کند. به گفته او براساس معاهدات بین‌المللی مانند معاهده پاریس، کشورها به این سمت حرکت می‌کنند که تولید گازهای گلخانه‌‌‌ای، به‌‌‌ویژه دی‌‌‌اکسید کربن را در فرآیندهای صنعتی و کشاورزی کاهش دهند و به نقطه‌‌‌ای برسند که میزان دی‌‌‌اکسید کربن تولیدی با مقداری که از جو خارج می‌شود، برابری کند. این هدف بزرگ و چالش‌‌‌برانگیز است که تحقق آن ممکن است سال‌ها طول بکشد. در این راستا، کشورها برای حفظ محیط‌‌‌‌زیست و توسعه پایدار گرد هم آمده‌‌‌اند و عضویت در این مجامع الزاماتی را برای کشورهای عضو ایجاد می‌کند. ایران نیز یکی از اعضای این معاهدات است و باید صنعت خود را به سمت انرژی‌‌‌های پاک مانند انرژی خورشیدی، بادی و برق سوق دهد.
شعبانی در ادامه افزود: در ایران ظرفیت تولید انرژی ژئوترمال (زمین‌‌‌گرمایی) وجود دارد و در دامنه‌‌‌های سبلان این پروژه در حال اجراست؛ هرچند هنوز گسترش زیادی پیدا نکرده که بتواند بخشی از نیاز برق کشور را تامین کند. به گفته او باید بر انرژی‌‌‌های خورشیدی تمرکز کنیم، به‌‌‌طوری که این انرژی قابل استفاده در معادن کشور باشد؛ چرا که ایران پتانسیل بالایی در استفاده از انرژی زمین‌‌‌گرمایی دارد، بنابراین باید مناطقی را برای تولید انرژی تجدیدپذیر گسترش داد که نقش مهم‌تری در کاهش تولید کربن و جلوگیری از گرمایش زمین ایفا کنند.
نگاهی به تراز تجاری و صادرات معدنی
وزیر صمت کاهش رشد صنایع معدنی را به دلیل تاثیر ناترازی انرژی دانسته و خبر داده در کاتد مس و آلومینا تولید افزایش یافته و فولاد و سیمان و کنسانتره زغال‌‌‌سنگ، روند کاهشی داشته‌‌‌‌اند. بررسی آمار 9ماهه تجارت نیز بیانگر این است که تراز تجاری بخش معدن و صنایع معدنی حدود 6میلیارد دلار به لحاظ ارزشی و 43.5میلیون تن به لحاظ وزنی مثبت بوده است. این تراز تجاری با کسر واردات بیش از 5.6میلیارد دلاری فلزات گرانبها (طلا) محاسبه شده است. در این بازه زمانی ایران 9.8میلیارد دلار صادرات و 3.2میلیارد دلار واردات داشته است. صادرات معدنی همچنین در 9ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته از لحاظ ارزشی افزایشی نداشته و به لحاظ وزنی نیز یک‌‌درصد کاهش را ثبت کرده است. به نظر می‌رسد اصلی‌‌‌ترین عامل ثابت ماندن صادرات این بخش، ناترازی انرژی و دخالت‌‌‌های دولتی و سیاستگذاری‌‌‌هاست که گریبانگیر این بخش شده است.
صادرات صنایع معدنی فلزی: در 9ماهه 1403؛ شمش فولاد با سهم ارزشی 4.7درصدی، سایر صنایع معدنی فلزی با سهم ارزشی 3.6درصدی، محصولات طویل فولادی با سهم ارزشی 2.9درصدی، کاتد مس با سهم ارزشی 1.6درصدی، شمش آلومینیوم با سهم ارزشی 1.4درصدی، شمش روی با سهم ارزشی 0.8درصدی، آهن اسفنجی با سهم ارزشی 0.8درصدی، محصولات تخت فولادی با سهم ارزشی 0.5درصدی، فروآلیاژها با سهم ارزشی 0.3درصدی، فولادی لوله و پروفیل با سهم ارزشی 0.2درصدی و شمش سرب با سهم ارزشی 0.1درصدی از کل صادرات اصلی‌‌‌ترین صنایع معدنی فلزی ایران در صادرات هستند. از این صنایع در مقایسه با 9ماهه 1402، صادرات شمش فولاد کاهش 22درصدی، شمش آلومینیوم کاهش یک‌درصدی، شمش روی کاهش 4درصدی، محصولات تخت فولادی کاهش 8درصدی و فولادی لوله و پروفیل کاهش 8درصدی داشته است. بیشترین میزان افزایش صادرات این گروه نیز مربوط به سایر صنایع معدنی فلزی با افزایش 45درصدی ارزشی بوده است. در مجموع صادرات صنایع معدنی فلزی در 9ماهه امسال، نسبت به مدت مشابه سال قبل، به لحاظ ارزشی 2‌درصد افزایش و به لحاظ وزنی 6درصد کاهش داشته است.
صادرات صنایع معدنی غیرفلزی: بررسی صادرات صنایع معدنی غیرفلزی نیز در بازه زمانی 9ماهه 1403 نشان می‌دهد، کاشی و سرامیک با سهم 0.8درصدی، سنگ ساختمانی با سهم 0.4درصدی، سایر صنایع معدنی غیرفلزی با سهم 0.4درصدی، سیمان با سهم 0.3درصدی، کلینکر با سهم 0.3درصدی، شیشه ساختمانی با سهم 0.2درصدی و چینی بهداشتی با سهم 0.1درصدی از ارزش کل صادرات، اصلی‌‌‌ترین گروه‌‌‌های صادراتی این بخش هستند که در مجموع سهم 2.5درصدی از کل صادرات غیرنفتی کشور در این بازه زمانی داشته‌‌‌اند. از بین صنایع معدنی غیرفلزی تنها صادرات کلینکر با کاهش 17درصدی ارزشی مواجه بوده و از نظر وزنی 17درصد افت داشته است. در مجموع صادرات صنایع معدنی غیرفلزی در 9ماهه امسال، 11‌درصد به لحاظ ارزشی افزایش و یک‌‌درصد به لحاظ وزنی کاهش داشته است.
صادرات بخش معدن: در بخش معدن نیز سنگ و کنسانتره آهن با سهم 2.5درصدی، سایر معدن با سهم 0.7درصدی و سنگ و کنسانتره مس با سهم 0.3درصدی از ارزش کل صادرات 9ماهه امسال در مجموع 3.5‌درصد صادرات غیرنفتی کشور در این بازه زمانی را تشکیل داده‌‌‌اند و در مجموع صادرات این بخش به لحاظ ارزشی 11‌درصد کاهش و به لحاظ وزنی 2‌درصد افزایش را ثبت کرده است.
بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد کشورهایی که در زمینه انرژی‌‌‌های پاک پیشرو هستند، توانسته‌‌‌اند قدرت اقتصادی جدیدی را به دست آورند. از آنجا که تولیدات معدن نقش تاثیرگذاری در فناوری‌‌‌های استفاده‌کننده از انرژی پاک دارند، ذخایر منابع طبیعی ایران و پتانسیل‌‌‌های معدنی، فرصت حضور در بازارهای جهانی را برای ایران فراهم می‌کند و ضروری است سیاستگذار با اتخاذ رویکرد صحیح در راستای حضور و ماندگاری در زنجیره ارزش جهانی در بلندمدت، تقویت تولید و صادرات اقلام معدنی موردنیاز‌ گذار انرژی را در دستور کار قرار دهد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1266294/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مادران چگونه استرس بارداری را کاهش دهند؟

اعلام کشورهای اروپایی در حمایت خود از اوکراین

علت بروز حمله‌های قلبی در افراد مبتلا به کرونا

راه‌های جلوگیری از سرطان رحم

مادران باردار بخوانند/ سلامت دندان عامل مهم در پیشگیری از این اتفاق

این سرطان‌ها در ایران شایع‌تر شدند

علت ولع به خوردن کربوهیدرات در افسردگی

چرا خواب با کیفیت نداریم؟

چرا سفر پزشکیان به این استان مهم است؟

شکوفه این گیاه را برای آرامش جسم و روح از دست ندهید

چرا مردان سریع‌تر از زنان قد می‌کشند؟

شیوه درمان سنگ لوزه + راه‌های پیشگیری

گیاهی که از پیری فراری‌تان می‌دهد

خبر خوش دولت به مردم/ باطل السحر تهدیدهای ترامپ علیه ایران

چرا پاهای‌مان به صورت مداوم سرد می‌شود؟

عملکرد تمرینات بدنسازی در بدن

رای مثبت سنا به نامزد ترامپ برای مدیریت سازمان اطلاعات ملی آمریکا

تکرار ادعای ترامپ از سوی وزیر مستعفی اسرائیلی

حمایت واشنگتن از توقف کمکهای مالی به خانواده اسرای فلسطینی

وعده پیش‌فروش بلیت قطارهای تهران - وان به نتیجه نرسید

ورود سوخت و تجهیزات پزشکی به غزه از روز پنجشنبه

میزبان احتمالی دیدار پوتین و ترامپ مشخص شد

جنگ تجاری ترامپ؛ احتمال اعمال تعرفه‌های 50 درصدی علیه کانادا

رایزنی پادشاه اردن و رئیس‌جمهور فرانسه درباره فلسطین

ادعای رسانه اسرائیلی درباره تداوم ارتش این رژیم در لبنان

معادلات تهران در قفقاز تحت تاثیر تحولات سوریه/ پلن ایران و روسیه برای خنثی سازی نسخه ترکیه و آذربایجان

وزیر خارجه آلمان: اروپا درباره بحران اوکراین متحد باشد

ترکش‌های سقوط بشار اسد به زنگزور/ پلن ایران و روسیه برای خنثی سازی نسخه ترکیه و آذربایجان

پاسخ رد حماس به درخواست ترامپ/ همه اسرای اسرائیلی روز شنبه آزاد نمی‌شوند

پاسخ وزارت نیرو خطاب به وزارت نفت درباره خاموشی‌های اخیر

رئیس جمهور به شهریار سفر می‌کند

سقوط یک هواپیمای نظامی آمریکا در خلیج «سن دیه‌گو» / سرنوشت خلبانان چه شد؟

مختصات خاص بازار کشاورزی

جدال در زنگزور/ ابتکار عمل‌ها برای خروج از بن بست

وزارت خارجه ایران:به یافتن راهکار دیپلماتیک برای رفع تحریم‌ متعهدیم

تبدیل دی‏‏‏‏‌اکسیدکربن به سوخت پاک

تشخیص جانداران در حال انقراض

سایه‌‌‌‌‌روشن گذار عربی انرژی

هوای پاک؛ حق یا امتیاز؟

بازار ارز تجاری هنوز نتوانسته بازار ارز را به ثبات نسبی برساند

95‌درصد متقاضیان سکه در آخرین حراج برنده شدند

برآیند نیروهای طلایی

عبور هیجان از بازار دلار؟

صدرنشینان توسعه هوش مصنوعی

توقف اصلاح شاخص دلار با تعرفه‏‏‌ها

آمار معاملات روزانه بازار سهام - 1403/11/25

برترین حوزه حمل ‏‏‏‌ونقلی کشور

چهار روند مهم «آموزش و توسعه» در سال 2025

شرکت‌ها شعار پایداری را رها کرده‌‌‌اند؟

چرا باید به کارکنان استقلال بدهید؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی