بازار آریا

آخرين مطالب

بخش خصوصی متقاضی اکتشاف معدنی است

گره‏‏‌ رشد 13درصدی باز می‏‏‌شود؟ اقتصاد ایران

گره‏‏‌ رشد 13درصدی باز می‏‏‌شود؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : بخش اکتشاف یکی از حلقه‌‌‌های بسیار مهم و پیچیده اقتصادی در حوزه معدن است. فعالیت‌‌‌های اکتشافی در جهان همزمان با ریسک بالا به دلیل هزینه سرمایه‌‌‌گذاری، بازده انتظاری بالایی دارد. بخشی که محبوبیت بالایی برای بازیگران معدنی از بخش خصوصی دارد. بار عمده توسعه معادن در کشورهای پیشرو معدنی را سرمایه‌‌‌گذاری بالای بخش خصوصی در اکتشاف به دوش می‌‌‌کشد، اما در ایران بخش خصوصی امکان چندانی برای ورود به اکتشاف ندارد. این در شرایطی است که عقب‌‌‌ماندگی اکتشافات معدنی، می‌‌‌تواند تامین مواد اولیه و خوراک صنایع را با چالش مواجه کند.
کارشناسان در این زمینه معتقدند با تسهیل فرآیند اکتشافات معدنی نه‌تنها ثروت‌آفرینی و اشتغال تسریع می‌‌‌شود بلکه زنجیره ارزش افزوده صنایع کشور نیز تکمیل خواهد شد. در حال حاضر اگر صدور مجوزهای اکتشافات معدنی تسهیل شود، با توجه به ظرفیت‌‌‌های بالقوه‌‌‌ بخش معدن، امکان تحقق رشد اقتصادی 13درصدی در این بخش تقویت می‌‌‌شود. فعالان اقتصادی بخش معدن نیز تاکید دارند بخش خصوصی در بسیاری از فعالیت‌‌‌های معدنی از تامین سرمایه تا بازاریابی و اکتشاف توانمند است و براساس همین توانایی‌‌‌ها می‌‌‌گوییم تحقق رشد 13درصدی بخش معدن را به بخش‌خصوصی بسپارید. آنها خواستار این هستند که دولت چهاردهم اجازه دهد بخش‌خصوصی به حوزه اکتشاف وارد شود. به گفته آنها اگر در این زمینه ضعیف عمل کنیم در آینده نه‌‌‌چندان دور، حرف جدی‌‌‌ای در حوزه اکتشاف و مواد اولیه نخواهیم داشت.
در این راستا نایب‌‌‌رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران معتقد است ورود و سرمایه‌‌‌گذاری بخش خصوصی در حوزه اکتشاف معدن، نیازمند حکم دولتی است و برای بالندگی بخش معدن، دولت باید این موضوع را حل و فصل کند. به گفته وی بخش معدن چند سال است که نگران وضعیت سرمایه‌‌‌گذاری در حوزه زیرساخت‌‌‌هاست. مهرداد اکبریان در گفت‌‌‌وگو با «اتاق ایران آنلاین» همچنین عنوان کرده توسعه معدن، نیازمند سرمایه‌‌‌گذاری خارجی است. با توجه به اتفاقاتی که در سپهر سیاسی کشور در حال رخ دادن است، به‌‌‌نظر می‌‌‌رسد سال آینده فرصت خوبی برای جذب سرمایه در بخش معدن خواهد بود. به گفته او بخش اکتشاف نیاز به سرمایه‌‌‌گذاری جدی دارد و بخش خصوصی علاقه‌‌‌مند است در این حوزه سرمایه‌‌‌گذاری کند. ورود به این حوزه نیازمند مجوزهایی است که نیاز به‌‌‌حکم دولتی دارد.
رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌‌‌آهن ایران با بیان اینکه تجهیزات معدنی به‌‌‌روز در حوزه توسعه معادن بسیار اهمیت دارد معتقد است ما کم‌‌‌کم از مرحله توسعه سطحی معادن به مرحله توسعه عمقی وارد می‌‌‌شویم و در این مرحله به تجهیزات و فناوری‌‌‌های پیشرفته نیاز داریم. در کشورهای توسعه‌‌‌یافته در این زمینه کارهای جدی انجام شده است. به‌‌‌گفته این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران باید سال آینده، تجهیزات و ماشین‌‌‌آلات حوزه اکتشاف معدن را به کشور وارد کنیم. از طرفی می‌‌‌توانیم از دانش و تجربه مشاوران کاربلد حوزه معدن استفاده کنیم.
فعالیت‌‌‌های اکتشافی در دنیا
بررسی‌‌‌ها نشان می‌‌‌دهد سرمایه‌‌‌گذاری در حلقه‌‌‌های مختلف اکتشاف در کشورها و مناطق جهان توسط بخش دولتی و بخش خصوصی است که هر یک در جایگاه خاص خود فعالیت کرده و موجب رشد این بخش شده‌‌‌اند. همچنین بخش اعظمی از اکتشافات صورت گرفته در جهان در بخش معدن توسط بخش‌خصوصی سرمایه‌‌‌گذاری شده است. در دنیا عمده فعالیت‌‌‌های اکتشافی جهان توسط شرکت‌‌‌های خصوصی انجام می‌‌‌شود و دولت‌‌‌ها کمترین سهم را در این بخش دارند.
بررسی مرکز پژوهش‌های مجلس در این زمینه بیانگر این است که امور اکتشاف توسط شرکت‌‌‌های اقتصادی اکتشاف در ابعاد و مقیاس‌‌‌های جهانی و به صورت کاملا تخصصی و جدا از مقوله بهره‌‌‌برداری انجام می‌‌‌شود. همچنین بخش اعظمی از اکتشافات توسط شرکت‌‌‌های دارای تکنولوژی روز صورت می‌‌‌گیرد. با وجود اینکه 7درصد از ذخایر طبیعی و معدنی دنیا در ایران است اما بودجه اکتشافات ذخایر معدنی در کشور تنها حدود یک دهم استاندارد جهانی است.
همچنین مقوله اکتشاف در مناطق مختلف جهان با رویکردی کاملا اقتصادی و در بستر وجود اطلاعات پایه زمین‌‌‌شناسی مناسب و در دسترس توسط شرکت‌‌‌های بزرگ و کوچک در مقیاس جهانی و به صورت برون مرزی صورت می‌‌‌گیرد و از سال 2002 به بعد نیز روندی فزاینده داشته است. بررسی نحوه تامین مالی شرکت‌‌‌های اکتشافی کوچک بیانگر این است که این شرکت‌‌‌ها از تولید مواد معدنی کسب درآمد نکرده و برای تامین پروژه‌‌‌های اکتشافی بیشتر بر تامین مالی مبتنی بر دارایی اتکا دارند. بنابراین ظرفیت سرمایه‌‌‌گذاری آنها به شدت از شرایط بازار، منافع و چشم‌‌‌اندازهای سرمایه‌‌‌گذاران متاثر است. 
این موضوع بیانگر این است که فعالیت اکتشافی به عنوان مقوله اقتصادی مستقل در زنجیره سرمایه‌‌‌گذاری معدنی از یک هویت مشخص برخوردار بوده و دارای شاخص‌‌‌های مخصوص به خود است. از طرفی دولت‌‌‌ها در تامین مالی این گونه شرکت‌‌‌ها نه به طور مستقیم، بلکه به صورت کاملا هدفمند حمایت موثر می‌‌‌کنند. بنابراین شرکت‌‌‌های خصوصی مبتنی بر دارایی باید در سبد سرمایه‌‌‌گذاری خود پارامترهای پیش‌‌‌بینی قیمت انواع مواد معدنی را مدنظر قرار داده و در سال‌‌‌های مختلف همگام با تغییرات بازار نسبت به استراتژی خود بازبینی کنند.
در اغلب کشورها و مناطق معدن‌‌‌خیز جهان تامین اطلاعات پایه زمین‌‌‌شناسی در راستای اکتشافات معدنی بر عهده دولت‌‌‌هاست. دولت‌‌‌ها در این کشورها به عنوان مهم‌‌‌ترین نهاد حاکمیتی به سرمایه‌‌‌گذاری و صرف بودجه در امر تهیه اطلاعات پایه‌‌‌ای به عنوان یک سرمایه‌‌‌گذاری زیر‌ساختی و نرم‌‌‌افزاری نگاه می‌‌‌کنند و معتقدند که موفقیت بخش خصوصی در سایر مراحل و فرآیندهای اکتشافی منوط به تامین این زیرساختارهاست. بنابراین سیاستگذاران حوزه صنعت و معدن کشور نیز باید نگاه هزینه‌‌‌ای به فعالیت‌‌‌های پایه‌‌‌ای در امر اکتشافات را کنار گذاشته و با نگاه سرمایه‌‌‌ای به این امر، فعالان بخش خصوصی در این زمینه را یاری رسانند.

بازار آریا


مسیر رونق اکتشافات
به منظور رونق اکتشافات معدنی در کشور نیازمند اصلاحات ساختاری، تامین منابع مالی و رفع تداخلات و آشفتگی‌‌‌های موجود در سیاستگذاری اکتشاف هستیم. در حال حاضر دستگاه‌‌‌ها، نهادها و سازمان‌‌‌هایی مانند وزارت صمت، سازمان زمین‌‌‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، سازمان انرژی اتمی، وزارت نفت، سازمان نظام مهندسی معدن به نوعی در یکی از حلقه‌‌‌های زنجیره اکتشاف منابع معدنی درگیر هستند. عدم شفافیت و تداخل وظایف و اختیارات این دستگاه‌‌‌ها موجب ایجاد ناهماهنگی در بخش اکتشاف منابع معدنی شده است و موازی‌‌‌کاری در این حوزه موجب اتلاف منابع و هم‌افزا نبودن اقدامات انجام شده در این بخش می‌‌‌شود. روند هزینه‌‌‌های اکتشاف صرف شده توسط بخش‌خصوصی در معادن جهان از عوامل متعددی مثل نوسانات اقتصادی، سیاستگذاری‌‌‌ها و برنامه‌‌‌ریزی‌‌‌های دولتی، ابداعات و نوآوری‌‌‌های فنی و... متاثر می‌‌‌شود.
فقدان یا عدم انتشار داده‌‌‌های اکتشافی، عدم تامین مالی مناسب برای تولید اطلاعات پایه زمین‌‌‌شناسی، عدم تجمیع و انتشار داده‌‌‌های اکتشافی، بلوکه شدن محدوده‌‌‌های مستعد در دست فعالان معدنی و تعارضات نهادی سازمان‌‌‌های مرتبط از جمله موانع توسعه بخش اکتشافات معدنی است. براساس این بررسی چالش تامین مالی و پوشش ریسک، جذابیت پایین سرمایه‌‌‌گذاری در حوزه اکتشاف، مشکلات ساختاری و تعدد سیاستگذاران از دیگر موانع توسعه اکتشافات معدنی در کشور است.
عقب‌‌‌ماندگی اکتشافات معدنی در ایران
بررسی‌‌‌ها نشان می‌‌‌دهد، حفاری اکتشافی در ایران در مقایسه با دیگر کشورها وضعیت مطلوبی ندارد. مجموع متراژ حفاری اکتشافی ایران در بازه 10 ساله ( 1401-1392) برابر با 1.72 میلیون متر است. براین اساس حفاری اکتشافی 10 سال اخیر ایران، حدود 48درصد حفاری اکتشافی سالانه کشور کاناداست. از همین رو به منظور جلوگیری از چالش‌‌‌های ناشی از اتمام ذخایر معدنی کشور لازم است اکتشافات معدنی در اولویت برنامه‌‌‌های بخش معدن قرار گیرد. وضعیت اکتشاف معادن کشور در مقایسه با سایر کشورهای معدنی نشان‌‌‌دهنده نیاز کشور به سرمایه‌‌‌گذاری در راستای کشف ذخایر جدید است.
مراحل انجام اکتشاف به ترتیب شناسایی، پی‌‌‌جویی، اکتشاف عمومی و تفصیلی است. مراحل اولیه فعالیت اکتشافی شامل شناسایی و پی‌‌‌جویی به دلیل وسعت زیاد محدوده مورد بررسی و هزینه بالا با ریسک بالایی مواجه است.
مراحل شناسایی و پی‌‌‌جویی بین یک تا سه سال زمان می‌‌‌برد و هزینه آن نیز بین 100 هزار تا 5 میلیون دلار تخمین زده می‌‌‌شود. با پیشروی فعالیت‌‌‌های اکتشافی و مشخص شدن محدوده‌‌‌های پرپتانسیل، ریسک اکتشاف کاهش می‌‌‌یابد. از این رو در بیشتر کشورهای جهان، نقش دولت‌‌‌ها صرفا در مراحل ابتدایی، شامل شناسایی و پی‌‌‌جویی خلاصه شده و سایر مراحل به سرمایه‌‌‌گذار واگذار می‌‌‌شود. مراحل اکتشاف مقدماتی و تفصیلی بین 2 تا 5 سال زمان می‌‌‌برد و هزینه آن نیز بین 500 هزار تا 10 میلیون دلار است. در پایان باید گفت رشد 13 درصدی بخش معدن و همچنین رشد 8 درصدی اقتصاد که در برنامه هفتم به آن اشاره‌‌‌شده، امکان‌‌‌پذیر است اما پیش‌‌‌شرط آن اعتماد به بخش‌خصوصی و همکاری با آن است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1255840/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت روز محصولات ایران خودرو و سایپا؛ هم پژو پارس گران شد هم جانشین پژو پارس

قیمت نفت کاهش یافت

2 ایراد رئیس مجلس به مصوبه واردات خودرو کارکرده دولت

نرخ بیکاری در خراسان رضوی 6.2 دهم درصد است

انتصابات جدید در استانداری ایلام

ویژگی های لجستیکی و زیرساختی کریدورهای تجاری

پروژه سد و جاده یک هراز 2 ساله قابل تکمیل است

ثبت ازدواج ثابت است و ارتباطی به میزان مهریه ندارد!

افزایش تولید بنزین موتور در پالایشگاه تهران

ارسال لایحه نحوه برگزاری تجمعات به معاونت حقوقی قوه قضاییه

نخستین دورهمی زومیت با حضور بیش از هزار نفر برگزار شد

تازه‌ترین وضع توسعه فاز 11 پارس جنوبی بررسی شد

وزیر نیرو: زمستان سال آینده خاموشی برق نداریم

کسب 2 مدال طلا و لوح ویژه توسط مخترعان جوان ایرانی در دبی

رئیس قوه قضائیه:‌ روا نیست در میان اجانب حرفی بزنیم که القاء دروغین دشمن مبنی بر ضعف کشور تداعی شود!

نماینده تهران: مخالف واگذاری ایران‌خودرو به شرکت کروز هستیم

توزیع پایدار گاز با همراهی مردم مدیریت شد

افزایش 2 میلیارد مترمکعبی انتقال گاز

طرح پلی‌آلومینیوم کلراید پتروشیمی ارومیه در آستانه بهره‌برداری

پلی‌آلومینیوم کلراید پتروشیمی ارومیه در آستانه بهره‌برداری

خلاصه اخبار نیم روزی دوشنبه 8 بهمن 1403 | خلاصه اخبار امروز

سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری: قوانین مخل کسب و کار در آذربایجان شرقی شناسایی شود

وزیر اقتصاد: 350 هزار نفر در طرح نشان‌دار کردن مالیات مشارکت کردند

اهمیت بوت کمپ اقتصادی از نگاه یک کارشناس فناوری ( + فیلم)

سفیر جدید سوئد استوارنامه‌اش را تقدیم عراقچی کرد

نظارت برخط بر فعالیت سایت‌های فروش طلای آب شده

قیمت سکه و طلا امروز 8 بهمن +جدول

افت بیش از 13 هزار واحدی بورس +نقشه

وزارت صنعت و تجارت افغانستان به دنبال هموار کردن سرمایه‌گذاری شرکت‌های ایرانی

غیبت معنادار حسینی در نخستین تمرین پرسپولیس با کارتال

شکایت تراکتور از پرسپولیس

ناترازی بنزین در ایران و راهکارهای کاهش آن بررسی شد

بررسی ناترازی بنزین در ایران و راهکارهای کاهش آن

برداشت 14 میلیارد دلار از حساب ذخیره ارزی

کوپن برمی‌گردد؟

روز سبز بانک‌ها و تداوم سرخ‌پوشی فلزات اساسی

میز خدمت مشاور رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

اروپا نیازمند افزایش تولید و واردات گاز است

برگزاری سومین نشست کمیته مزد؛ محاسبات سبد معیشت آغاز می‌شود؟

افزایش برد موشک‌های ضدناوهای جنگی ارتش به 200 کیلومتر

باگ بزرگ بورس

گل‌گهر، ژوائو را می‌خواهد؟

ثبت جهانی دره «شیرز»در توسعه اقتصادی کوهدشت تاثیر گذار است

مبادلات تجاری ایران و ترکیه به بیش از 14 میلیارد دلار رسیده است

وزیر راه و شهرسازی با وزیر تجارت ترکیه دیدار کرد/ تاکید بر ارتقای همکاری‌های مشترک اقتصادی دو کشور

تاکید مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش بر بازنگری و تسهیل تجارت با کاهش زمان و هزینه بازرگانی

گزارش خبرنگار اعزامی تسنیم از نتایج سفر عراقچی به کابل

آغاز فصل جدید همکاری‌ های اقتصادی و تجاری ایران و عراق

ثابتی: آقای رئیس قوه قضائیه! چهار معاون پزشکیان فرزندان دو تابعیتی دارند؛ چرا تعلل می‌کنید؟/ گودرزی: آقای اژه‌ای دچار ترک فعل شده اید

وزیر راه: همکاری‌های مشترک اقتصادی گسترش یابد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی