بازار فیزیکی فولاد به خواب زمستانی رفت
معامله نیمی از شمشهای عرضهشده
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد - نسیم نوحه خوان : ناترازی انرژی در واحدهای فولادی همچنان ادامه دارد و این موضوع موجب شده است تا میزان تولید محصولات فولادی کاهش یابد. از اینرو بررسیها نشان میدهد حجم عرضه شمش در بازار فیزیکی در روز نخست بهمنماه 15درصد کاهش یافته و از طرفی رکود در بخش مسکن موجب شده است تا حجم تقاضا برای میلگرد بهعنوان یکی از محصولات نهایی زنجیره فولاد نیز با افت همراه باشد. از اینرو کاهش عرضه و تقاضای محصولات فولادی، از آهن اسفنجی گرفته تا میلگرد، موجب رکود بخش فولاد شده است و با آغاز به کار دونالد ترامپ و برنامههای تحریمی علیه چین، میتوان به تقویت مسیرهای صادراتی فولاد ایران امیدوار بود.
محدودیت و قطعی گاز و برق در صنایع مادر، بهخصوص واحدهای تولیدی در بخش فولاد همچنان ادامه دارد و این موضوع موجب شده است تا حجم تولید به صورت قابلتوجهی کاهش یابد. در حالی که بازار داخلی برای محصولات فولادی در رکود سنگین به سر میبرد و به دلیل رکود در بخش مسکن و ساختوساز میزان تقاضا برای میلگرد بهعنوان یکی از محصولات نهایی زنجیره فولاد کاهش یافته است و در ابتدای زنجیره نیز قطعی گاز و برق موجب شده تا حجم تولید و عرضه آهن اسفنجی و شمش کاهش یابد؛ از اینرو عرضه و تقاضا در چرخه معیوبی به دام افتاده و عملا وضعیت صنعت فولاد از حالت عادی خارج شده است.
بازارهای بینالمللی و صادرات راه خروج بخش فولاد از وضعیت رکودی است. در این بین برق و گاز این فرصت را از فولادکاران ایرانی گرفته است. صادرات شمش و اسلب به کشورهایی همچون ترکیه و عراق یک فرصت طلایی به حساب میآید. در این میان با آغاز کار دونالد ترامپ و اعمال تحریمها علیه چین یک فرصت مناسب دیگر برای بخش فولاد ایران به وجود میآید و در این بین مسوولان باید از فرصت پیش آمده استفاده و مسیرهای صادراتی را تقویت کرده و از بهکارگیری قوانین خلقالساعه خودداری کنند. چینیها در بازسازی دو کشور عراق و سوریه به صورت مستقیم و غیرمستقیم دخالت میکنند و از اینرو تحریمهای ترامپ علیه چین میتواند خدمتی برای صنعت فولاد ایران به حساب آید و این به شرطی محقق میشود که وضعیت انرژی به حالت عادی بازگردد.
به عبارت بهتر، معضل و کمبود برق و گاز در صنعت فولاد موجب شده است تا حجم تولید در این زنجیره بیش از 40درصد کاهش یابد و این موضوع موجب شده تا بسیاری از واحدهای تولیدی کوچک و متوسطمقیاس به حالت نیمهتعطیل درآیند. این موضوع موجب شده است تا هزینه تولید افزایش یابد و شرایط برای واحدهای تولیدی که با کمبود نقدینگی مواجه بودند، دشوارتر شود و به عبارتی هزینه تامین مالی در حال افزایش است. در وضعیتی که مصرف داخلی به حداقل رسیده است و صادرات نیز بهسختی انجام میشود، آغاز به کار ترامپ برای هرگونه سرمایهگذاری در بخش مسکن نوعی تهدید به حساب میآید و به این ترتیب بهرغم افت تولید حجم تقاضا نیز کاهش یافته است و میلگرد بهعنوان یکی از محصولات نهایی مشتری ندارد. در چنین وضعیتی اگر تولیدکننده قادر به عبور از شرایط دشوار فعلی باشد، همچنان سودی نصیبش نمیشود؛ چراکه محصول تولیدی خریدار ندارد. فعالان بازار در فضای موجود به انتظار نشستهاند تا نتیجه آمدن ترامپ، افزایش نرخ مبادله به توافقی و کاهش تولید را ببینند و در نهایت واحدهایی قادر به ادامه کار خواهند بود که بتوانند با این قیمتها ادامه دهند.
کاهش عرضه و تقاضای شمش در بازار فیزیکی
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورسکالای ایران در روز دوشنبه اول بهمنماه نشان میدهد که نسبت حجم معاملات به عرضه شمش از 57درصد در آخرین هفته دیماه به 43درصد کاهش داشته است که 14واحد درصد افت را گزارش میکند. بررسیها نشان میدهد حجم عرضه این محصول میانی فولادی در روز اول بهمنماه 1403 نسبت به هفته گذشته 15درصد کاهش داشته است. بررسی معاملات روز دوشنبه اول بهمنماه نشان میدهد بورسکالا میزبان عرضه 164هزار و 820تن شمش بود که با توجه به تقاضای 0.8برابری نسبت به عرضه 43درصد از عرضهها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز دوشنبه اول دیماه 26هزار و 375تومان به ازای هر کیلوگرم بود که افزایش 2.3درصدی را نسبت به هفته پایانی دیماه گزارش میکند. همچنین بررسی رینگ فیزیکی نشان میدهد که میزان عرضه و معاملات در روز نخست بهمنماه نسبت به هفته گذشته به ترتیب 15درصد و 51درصد کاهش داشته است.
قیمت پایه تعیینشده برای عرضههای شمش در بازه 24هزار تا 26هزار و 291تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد. میانگین
قیمت پایه شمش در روز معاملاتی یک بهمنماه 25هزار و 145تومان به ثبت رسید که نسبت به هفته گذشته 2درصد رشد را گزارش میکند.
شمش با میانگین
قیمت 26هزار و 375تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار فیزیکی مورد معامله قرار گرفت که با احتساب هزینه حمل و ارکان
بورس و مالیات ارزشافزوده شمش 28هزار تومانی به ازای هر کیلوگرم به واحدهای نورد و در نتیجه کف
قیمت میلگرد به 30هزار و 500تومان به ازای هر کیلوگرم میرسد. اما با توجه به خریدهای اعتباری در رینگ فیزیکی میلگرد در بازار آزاد با
قیمت 29هزار تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه میشود و با توجه به
رکود ساختوساز و افزایش قیمتها عملا میلگرد مشتری ندارد و باید منتظر رینگ فیزیکی بیرمق مقاطع طویل در پایان هفته بود. همچنین بررسی رینگ فیزیکی بورسکالای
ایران نشان میدهد روز یکشنبه 30دیماه 52هزار تن آهن اسفنجی در این بازار عرضه شد که با توجه به ثبت تقاضای 1.2برابری نسبت به عرضه، 100درصد عرضهها مورد معامله قرار گرفت.
قیمت میانگین موزون هر کیلوگرم آهناسفنجی در معاملات اخیر نسبت به هفته گذشته 1.3درصد کاهش داشت و به 15هزار و 782تومان رسید.
قیمت میانگین موزون معاملات آهن اسفنجی در هفته گذشته 15هزار و 992تومان به ازای هر کیلوگرم بود. بررسیها نشان میدهد که محدودیتهای
برق عرضه و تقاضا برای آهن اسفنجی را کاهش داده و کمبود خریدار مانع افزایش
قیمت آهن اسفنجی در بازار فیزیکی شده است.
-
سه شنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۸:۰۶
-
۴ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1251644/