بازار آریا

آخرين مطالب

موسسه «واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک» بررسی کرد

ترامپ چگونه می‌تواند خاورمیانه را بازسازی کند؟ اقتصاد ایران

ترامپ چگونه می‌تواند خاورمیانه را بازسازی کند؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : «اگر ترامپ از اهرم اصلی منطقه‌ای خود برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران و پایان دادن قطعی به جنگ غزه استفاده کند، در موقعیت مناسبی قرار خواهد گرفت تا سایر دستورکارهای مهمی را که در دوره قبلی پشت سر گذاشته‌ است، از جمله عادی‌سازی بین اسرائیل و عربستان سعودی، از سر بگیرد.»
دنیس راس، دستیار ویژه سابق رئیس‌جمهور باراک اوباما، مشاور و همکار برجسته در موسسه واشنگتن، در سایت این موسسه دست‌راستی آمریکا می‌نویسد: کارل فون کلاوزویتس، ژنرال پروس و نظریه‌پرداز نظامی، به شکل مشهوری اشاره کرد که جنگ یک ابزار است، نه یک هدف. تنها در شرایطی که فرد در حال جنگ برای بقاست، می‌توان گفت ابزار نظامی ملاحظات سیاسی را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.
پس از حمله حماس در 7 اکتبر 2023، اسرائیلی‌ها خود را در حال جنگ برای بقا یافتند. آنها اغلب می‌گفتند که بدون نابودی توان نظامی حماس و تضمین عدم کنترل غزه، اسرائیل نمی‌تواند در پیرامون خود باقی بماند.
از آن زمان، اسرائیل بسیاری از زیرساخت‌های نظامی حماس در غزه را تضعیف کرده است. هیچ‌کس خارج از اسرائیل گمان نمی‌کرد که می‌توان رهبران حزب‌الله را ترور کرد و سیستم فرماندهی و کنترل آن را تحت‌تاثیر قرار داد. درنهایت، تقریبا هیچ‌کس پیش‌بینی نمی‌کرد که پیشروی هیئت تحریر الشام منجر به سرنگونی بشار اسد در سوریه شود. بدون سوریه، ایران فعلا کریدور زمینی برای تامین و بازسازی حزب‌الله، نگین تاج «محور مقاومت»، را ندارد.
در نتیجه، راهبرد ایران برای محاصره اسرائیل از طریق متحدان منطقه‌ای که قصد نابودی آن را دارند، در شرایط کنونی در ابهام قرار دارد. سرمایه‌گذاری‌های ایران فعلا نتیجه ملموسی را در پی نداشته است. رویکرد تهاجمی اسرائیل توازن قوا را در منطقه تغییر داده است.
اما اگر کلاوزویتس امروز زنده بود، می‌پرسید که این دستاوردهای نظامی چگونه به نتایج سیاسی تبدیل می‌شود؟ اسرائیل چگونه می‌خواهد در غزه باقی بماند؟ بدون آلترناتیوی برای حماس - که اسرائیل نمی‌تواند آن را ایجاد کند - غزه ممکن است یک کشمکش برای اسرائیل باشد، نه یک پیروزی.
علاوه بر این، به دلیل برخی محدودیت‌ها که ایران در منطقه با آن مواجه شده است، برخی در این کشور اکنون معتقدند که باید بازدارندگی خود را با دستیابی به سلاح هسته‌ای احیا کنند. با انباشت مواد شکافت‌پذیر با درجه تسلیحاتی، این یک خطر واقعی خواهد بود.
اسرائیل ممکن است احساس کند که هم فرصت - و هم نیاز - برای حمله به زیرساخت‌های هسته‌ای ایران برای جلوگیری از این تهدید را خواهد داشت. اما در اینجا نیز زور نباید به‌خودی‌خود هدف باشد. زور می‌تواند تهدید را کاهش دهد، اما استراتژی باید در ایجاد یک واقعیت سیاسی جدید نقش داشته باشد.
چنین استراتژی‌ای باید در سال 2025بر اساس دو هدف مشخص باشد: اسرائیل باید به جنگ غزه پایان دهد و به شرط آزادی گروگان‌ها، عقب‌نشینی نظامی کند و همچنین کاهش زیرساخت‌های هسته‌ای ایران تا حدی که زمینه درجه تسلیحاتی را محدود کند.
اسرائیل به‌تنهایی نمی‌تواند هیچ‌یک از این نتایج را ایجاد کند. با نقش فعال آمریکا، هر دو ممکن است محقق شوند و به نوبه خود خاورمیانه را متحول کنند.
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب، با این نتیجه به عنوان یک احتمال واقعی وارد قدرت خواهد شد. اما او با چیز دیگری هم وارد می‌شود: اهرم فشار. در آغاز دولت او، اسرائیل و رهبران کلیدی عرب به طور یکسان از هزینه نه گفتن به او بیم دارند. این ممکن است دقیقا همان چیزی باشد که برای پایان کامل جنگ در غزه لازم است. (آتش‌بس موقت و تبادل اسرا که روز چهارشنبه اعلام شد درحال‌حاضر بازتابی از تاثیر ترامپ است.)
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، تا زمانی که حماس کنترل سیاسی خود را در دست دارد، تمایلی به خروج از غزه ندارد. امارات متحده عربی، مصر، مراکش و برخی از کشورهای اروپایی - با حمایت آمریکا - آماده هستند تا یک دولت انتقالی در غزه ایجاد و اداره کنند تا جایگزین حماس شود، از خلأ قدرت جلوگیری کند و روند بازسازی را آغاز کند.
با‌این‌حال، این شرکا تا زمانی که اسرائیل عقب‌نشینی نکند، تعامل نخواهند کرد و از آنجا که آنها می‌خواهند وانمود کنند که حامی نجات فلسطینی‌ها هستند و برای اسرائیل پوششی فراهم نمی‌کنند، می‌خواهند که تشکیلات خودگردان فلسطین این نقش را ایفا کند - سناریویی که نتانیاهو آن را رد کرده است.
فشار ترامپ می‌تواند به پر کردن این شکاف کمک کند. ترامپ همچنین مشتاق عادی‌سازی روابط عربستان سعودی با اسرائیل است. اما تا زمانی که جنگ ادامه داشته باشد و اسرائیل در غزه بماند، سعودی‌ها این کار را نخواهند کرد.
مرگ و ویرانی در غزه نگرش‌ها را نسبت به اسرائیل در منطقه بدتر کرده است. تا زمانی که جنگ تمام نشود و روند بازسازی آغاز نشده باشد، سعودی‌ها عقب‌نشینی نخواهند کرد.
در مورد مساله هسته‌ای، تلاطمات اقتصاد ایران همراه با برخی آسیب‌پذیری‌های منطقه‌ای، اکنون اهرم فشاری برای ترامپ فراهم می‌کند. بدون شک او از نظر اقتصادی فشار خواهد آورد. اما او همچنین ممکن است از تهدید احتمالی اسرائیل برای وادار کردن ایران به مذاکره استفاده کند.
ایرانی‌ها ممکن است موافقت نکنند که حجم و ماهیت برنامه هسته‌ای خود را تا حد لازم از طریق مذاکره کاهش دهند. اما استفاده از زور روی میز به‌عنوان نقطه شروع، ایرانی‌ها را به‌خوبی متوجه این مساله خواهد کرد که در صورت حرکت به سمت توسعه سلاح، خطرات آن را در نظر داشته باشند.
ترامپ نیز باید در نظر داشته باشد که موضوع ایران هم برای نتانیاهو و هم برای محمد بن سلمان به اندازه‌ای مهم است که هر یک از طرفین چیزهای دیگری را می‌پذیرد - از یک طرف در مورد غزه یا سیاست فلسطین و از طرف دیگر در مورد به رسمیت شناختن اسرائیل توسط عربستان.
اگر ترامپ بتواند نشان دهد که اساسا مساله ادعایی تهدید ایران را برطرف کرده است، خیلی چیزها ممکن خواهد بود. آیا ترامپ می‌تواند این کار را انجام دهد؟ باید دید.
اگر او این کار را انجام دهد، قطعا تاییدیه کلاوزویتس را خواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1251611/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نتانیاهو به دنبال دیدار با ترامپ/ ادامه تماس‌ها برای سفر به واشنگتن

درخواست نماینده سوریه برای توقف نقض حاکمیت این کشور

راهبرد دولت چهاردهم تسهیل‌گری و کاهش بروکراسی بنگاه‌های بزرگ اقتصادی به عنوان پیشران‌های رشد اقتصادی کشور است

ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه/ ادامه اجرای آتش‌بس با وجود تخلفات اسرائیل

همتی: قیمت طلا پایین نمی‌آید

تعطیلی مدارس و دانشگاههای همدان به دلیل سرمای هوا

ادامه واکنش‌ها به اظهارات جنجالی ترامپ/ پای پاناما هم به میان آمد!

افت قیمت بنزین در بازارهای جهانی؛ ذخایر بنزین آمریکا فراتر از پیش‌بینی‌ها افزایش یافت

نگرانی سازمان ملل از وضعیت وخیم زیرساختها در سوریه

تصاویر/ همایش شرکت‌های برتر ایران با حضور معاون اول

وزیر اقتصاد: افزایش تولید و رشد اقتصادی، با شادابی بازار سرمایه محقق می‌شود/ حمایت از بورس پایدار است

حذف اپلیکیشن نوبت‌دهی مهاجران در دولت جدید آمریکا

بمباران مناطقی از جنوب لبنان توسط اسرائیل

وزیر اقتصاد: حمایت مستمر از بورس ادامه خواهد داشت

اقتصاد دریامحور تحول‌آفرین است

پیوستن به FATF ؛ راه نجات اقتصادی یا ابزاری برای تشدید تحریم‌ها؟ / مناظره داغ دانشجویان در برنامه به اضافه یک + فیلم کامل

خداحافظی بایدن از کاخ سفید/ صحنه را ترک نمی‌کنیم

سیگنال آتش بس در غزه برای تهران؛ ترامپ چراغ قرمز را نگاه می دارد؟

ممنوعیت و محدودیت صادراتی برای سال 1404

ترامپ: از توافق آب و هوایی پاریس خارج می‌شویم

جزئیاتی از مصوبه جدید دولت درباره واردات خودرو

جریمه نجومی تویوتا به دلیل تقلب

خیزی بزرگ دولت برای انرژی تجدیدپذیر/ ضرورت تدوین سند راهبرد ملی پیشرفت صنعتی

2 سیگنال مهم همتی برای بازار بورس و طلا ؛ بورس رشد می کند و طلا ارزان نمی‌شود | نگران آمدن ترامپ نیستیم

مسوولین اقتصادی تورم واقعی را احساس نمی‌کنند/ باید پنج دهک قشر پایین جامعه را توانمند کرد

همتی: ذخایر طلای کشور تقویت شد، به آینده اقتصادی خوش‌بین هستیم

ومعادن؛ پیشتاز صنعت سرمایه‌گذاری در رتبه‌بندی شرکت‌های برتر ایران

برنامه احداث نیروگاه تجدیدپذیر توسط یک خودروساز

عرضه هشت محصول بهمن دیزل در بورس کالا

ایستگاه شارژ خودروهای برقی به جاده ‌های هراز و مشهد رسید

خروج واگن چینی از قطار واردات؟

اعضای جدید هیات‌‌‌مدیره بانک دی انتخاب شدند

نگاه مهندسی‌‌‌‌‌‌‌باور به حوزه‌‌‌‌‌‌ مدیریت مصرف انرژی

مداخله دولت در اقتصاد انرژی

بازار - 1403/11/02

نرمال‌سازی پولی ژاپن

ثبات دلار در کانال 81

برنامه تخصیص ارز تمام ثبت سفارش‌ها به‌زودی اعلام می‌شود

اثر تورمی اخراج مهاجران

بازارها در انتظار فرمان‏‏‌های اجرایی ترامپ

آمار معاملات روزانه - 1403/11/02

چطور پیشنهاد شغلی را که قبلا رد کردم، پس بگیرم؟

فقط 2 تا 5‌درصد شکست‏‏‌ها لایق سرزنش هستند!

برپایی نمایشگاه «کنتراست»

«دیپلمات افسانه‌ای» به بازار کتاب آمد

گردهمایی برندها در ریاض

وجوه چندوجهی شهبازیان

کار ولاسکو را تکرار می‌کنم

استقلال مساوی نکرد، باخت!

آمد یا نیامد؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی