بازار آریا

آخرين مطالب

تعامل دولت‌ها و رشد اقتصادی مقالات اقتصادی

تعامل دولت‌ها و رشد اقتصادی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - سارا مهدوی* این موضوع که سیاست‌های دولت می‌توانند رشد را به حداکثر برسانند، یکی از قدیمی‌ترین پرسش‌های اقتصاد است. مداخله دولت در اقتصاد گاهی با وجود شکست‌های بازارتوجیه می‌شود؛ مواردی که در آن عملکرد نامحدود بازار نمی‌تواند بهترین نتیجه ممکن را ایجاد کند. شکست‌های بازار شامل اثرات جانبی همچون آلودگی و ناتوانی شرکت‌های خصوصی در تامین کالاهای عمومی مانند جاده‌ها می‌شود. اما مساله شکست دولت را نیز باید در نظر گرفت. به عبارتی دیگر، دولت‌ها با ناکارآمدی‌هایی که از طریق بی‌کفایتی، بدرفتاری یا صرفا سیاست‌های آشکار خود به وجود می‌آورند، سودمندی مداخلاتشان را کاهش می‌دهند. بنابراین موضوع درخصوص بهترین روش برای ایجاد تعادل بین این دو ریسک است که احتمالا نیز به سادگی قابل حل نباشد.
ابزارهایی که دولت‌ها از طریق آن بر اقتصاد اثر می‌گذارند، شامل ارائه حاکمیت قانون، تنظیم نحوه رفتار بنگاه‌ها، برنامه‌ریزی (هدایت منابع به سمت صنایع هدف خاص)، سیاست‌های تجاری همچون تعرفه‌ها و سهمیه‌ها و مالکیت کامل ابزار تولید می‌شود. دولت‌ها همچنین روی سطح کارآیی اقتصادی به واسطه اندازه‌شان (یعنی با میزان مالیات و هزینه‌هایشان) تاثیر می‌گذارند. نحوه استفاده از این ابزارها در بین کشورها و در طول زمان متفاوت بوده است. دربرخی موارد، ما شواهد کافی داریم که به ما می‌گویند چه سیاست‌هایی خوب هستند. به‌عنوان مثال، حاکمیت قانون بدون هیچ ابهام و شکی برای رشد اقتصادی خوب است و هدایت کامل اقتصاد توسط دولت اقتصاد کارساز نیست. با این حال، در بسیاری از موارد دیگر، عدم اطمینان بیشتر درباره بهترین سیاست وجود دارد. برنامه‌ریزی دولت و حمایت از صنایع نوپا با تعرفه، اغلب و نه همیشه شکست خورده است. به‌طور مشابه، درباره اندازه بهینه دولت یا درجه بهینه توزیع مجدد درآمد اتفاق نظر وجود ندارد.
مضاف بر آنکه باید پرسیده شود که دولت چه کاری باید انجام دهد، اقتصاددانان این سوال را نیز می‌پرسند که چرا دولت برخی سیاست‌ها را در دستور کار قرار می‌دهد؛ سیاست‌هایی که به وضوح و پیش از اجرا می‌توان عدم موافقیت آن را پیش‌بینی کرد و گفت که دولت‌ها معمولا در اتخاذ سیاست‌هایی که برای رشد مفید باشند، بد عمل می‌کنند. دربرخی موارد، توضیح این رفتار این است که دولت در تلاش است تا برخی از اهداف سیاسی دیگر را که با رشد در تعارض است، همچون توزیع مجدد درآمد از ثروتمند به فقیر یا کاهش اثرات جانبی، به انجام رساند؛ به عبارتی، اولویت چنین دولتی رسیدن به اهداف سیاسی برای بقای خود است تا بهبود اوضاع اقتصادی. بنابراین انگیزه‌های دولت در جهت کاهش رشد، بیشتر به چشم می‌آید.
سوءاستفاده از مناصب دولتی برای منافع خصوصی، چه توسط رئیس دولت و چه توسط مقامات سطح پایین و با از بین بردن حاکمیت قانون و همچنین موارد دیگر، شماری از اقداماتی است که رشد را کاهش می‌دهد. به‌طور مشابه، میل به ماندن در قدرت ممکن است با اقداماتی که باعث رشد اقتصادی می‌شود، در تضاد باشد.
به‌طور میانگین، دولت‌ها در کشورهای فقیر رفتاری با اثرات مضرتری برای رشد در مقایسه با دولت‌های در کشورهای ثروتمند دارند. به‌عنوان مثال به‌طور خاص، دولت‌های کشورهای فقیر عملکرد بدتری در حفظ حاکمیت قانون انجام می‌دهند و بیشتر از دولت‌های کشورهای ثروتمند فاسد می‌شوند. نمودار این ارتباط را توضیح می‌دهد. دولت‌های کشورهای فقیر نیز نسبت به دولت‌های کشورهای ثروتمند که در مرحله مشابهی از توسعه بودند، مالیات و هزینه بیشتری دریافت می‌کنند. مشخص کردن جهت علیت، اینکه آیا دولت‌های بد منجر به رشد پایین می‌شوند یا برعکس، یکی از چالش‌برانگیزترین وجذاب‌ترین سوالاتی است که امروزه محققان اقتصادی به پاسخ آن می‌پردازند.
آیا دولت کارهایی را که انجام می‌دهد به نفع منافع عمومی است؟ یا به نفع کسانی است که حکومت را اداره می‌کند؟ در عمل، تشخیص اینکه کدام یک از این انگیزه‌ها مهم‌تر است، همیشه آسان نیست.
در این مورد میتوان به یک مطالعه خاص اشاره کرد. یک مطالعه اقتصادی (Djankov, et al. 2002) عملکرد و فعالیت خاصی از دولت، یعنی تنظیم‌گری دولت در ایجاد شرکت‌های جدید را بررسی کرد تا تعیین کند کدام یک از این اهداف مهم‌تر است. نویسندگان این مطالعه داده‌هایی از 75کشور درباره الزامات قانونی برای راه‌اندازی یک شرکت جدید جمع‌آوری کرده‌اند. آنها مدت زمان این فرآیند را اندازه گرفتند و هزینه‌های مربوطه را محاسبه کردند. دشواری ایجاد یک شرکت جدید به‌طور قابل توجهی در بین کشورها متفاوت است. به‌عنوان مثال، کارآفرینی که می‌خواهد یک شرکت جدید در بولیوی تاسیس کند، باید 20رویه را دنبال کند، 82روز کاری صبر کند و 2696دلار هزینه پرداخت کند. در کانادا همان کارآفرین باید 2رویه را دنبال کند، 2روز صبر کند و فقط 280دلار بپردازد.
با استفاده از این داده‌ها نویسندگان تصمیم گرفتند تا دو نظریه مختلف را آزمایش کنند که چرا تفاوت‌های زیادی بین کشورها در دشواری ایجاد شرکت وجود دارد. طبق نظریه اول که آن را دیدگاه «دست حمایتگر» می‌نامند، دولت‌ها ورود شرکت‌های جدید را تنظیم می‌کنند تا از مصرف‌کنندگان در برابر تولیدکنندگان با کیفیت پایین محافظت کنند و همچنین اثرات خارجی منفی را محدود کنند.
به‌عنوان مثال در اثرات جانبی آلودگی بر اساس نظریه دوم که نویسندگان آن را دیدگاه «دست چپاولگر» می‌نامند، مقررات توسط دولت‌ها به نفع خود بوروکرات‌های دولتی یا کسانی در بخش خصوصی که حمایت‌های سیاسی یا مالی به آنها می‌دهند، اعمال می‌شود.
داده‌ها به‌شدت از دیدگاه «دست چپاولگر» حمایت می‌کردند. کشورهایی که مقررات بیشتری داشتند، آلودگی کمتر، محصولات مصرفی با کیفیت بالاتر یا سلامت بهتری از کشورهای با مقررات کمتر نداشتند. این یافته نشان می‌دهد که تنظیم ورود شرکت‌های جدید برای محافظت از مصرف‌کنندگان نیست؛ همان‌طور که در دیدگاه «دست حمایتگر» مطرح شده است.
علاوه بر این، شواهد قوی وجود دارد که نشان می‌دهد تعداد مقررات با میزان نمایندگی منافع شهروندان توسط دولت رابطه معکوس دارد. به عبارت دیگر، کشورهای دموکراتیک‌تر تمایل به داشتن مقررات کمتری دارند که دوباره نشان می‌دهد هدف مقررات، بهبود وضعیت شهروندان نیست. به‌طور مشابه، دولت‌هایی که به‌عنوان فاسدتر ارزیابی می‌شوند، مقررات بیشتری نیز دارند؛ رابطه‌ای که نشان می‌دهد مقامات دولتی این مقررات را برای افزایش فرصت‌های دریافت رشوه ایجاد می‌کنند.
* پژوهشگر اقتصاد توسعه

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1248552/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راهکارهایی برای کاهش سرعت غذا خوردن

در شهرهای جنوبی چگونه با تب دنگی مقابله کنیم؟

خواب عمیق چه تأثیری بر سلامت مغز دارد؟

با این توصیه سلامت روده را تضمین کنید

رئیس اتاق ایران: تاجیکستان حوزه‌های موردنیاز برای سرمایه‌گذاری خارجی را اعلام کند

نشست فعالان اقتصادی ایران و تاجیکستان: سطح مناسبات اقتصادی با تکیه بر اشتراکات فرهنگی تقویت شود

نرخ نجومی رحم اجاره ای در ایران!

قطر: دستیابی به راه‌حل نهایی غزه به طرف‌های درگیر بستگی دارد

تماس تلفنی نتانیاهو با بایدن و ترامپ درباره توافق آتش‌بس غزه

جزئیات سند توافق آتش‌بس بین اسرائیل و حماس چه بود؟

اردوغان از توافق آتش بس در غزه استقبال کرد

سفر فرمانده سنتکام به اسرائیل/ دیدار با مقامات نظامی رژیم صهیونیستی

حمله اسرائیل به منطقه مسکونی به غرب غزه

وقتی هند ابرقدرت می‌شود و ما درگیر روزمرگی هستیم!

یادداشت ربیعی درباره ابراهیم نبوی/ به دام بدخواهان نیفتاد

تکذیب ادعای روزنامه آمریکایی درباره تماس ماسک و ایروانی

مدیران باتدبیر صحیح آسیب‌ تحریم‌ها را کاهش دهند

نظام پیشنهادات دبیرخانه شورای‌عالی در آینده نزدیک راه‌اندازی می‌شود

آمار معلولیت در ایران چقدر است؟

زن چینی با شیرین‌کاری خودش را سوزاند!

واکنش کشورهای اروپایی به توافق آتش‌بس غزه

جبهه‌ای که تل‌آویو را سرگردان کرد/ چرا انصارالله متوقف نمی‌شود؟

انفجار مخزن خودروی حمل گاز ال.پی.جی در اسلامشهر

فراز و فرود قیمت در بازار خودرو

برای اولین‌بار و با امضای تفاهم‌نامه چهارجانبه در عسلویه؛ مرکز آموزش فنی و حرفه‌ای مهارت‌های پیشرفته و تکمیلی نفت، گاز و پتروشیمی خلیج‌فارس راه‌اندازی می‌شود

افول شدید اقتصاد ایران در 6ماه اخیر/افزایش قیمت کالاهای پایین دستی

واکاوی اثر دونالد ترامپ بر بورس

برنامه اصلاح نظام اداری دولت چهاردهم به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ شد

قدردانی حماس از ایران و محور مقاومت

علت درگذشت ابراهیم نبوی اعلام شد

نرخ تورم آمریکا در سقف 5ماهه

بازار - 1403/10/27

سایه ترامپ بر بازار کار آلمان

بازیگران رشد طلای جهانی

دلار منتظر خبر جدید

نزول شاخص دلار با ضعف تورم

آمار معاملات روزانه بازار سهام - 1403/10/27

چینش ETF بر اساس بیشترین تغییر مالکیت - 1403/10/27

محرک مثبت آشامیدنی‏‏‌ها

درس‏‏‌های «باغ ذن» برای پایداری کسب‌ و‌کار

با اهدای سلول‏‏‌های بنیادی خون‏‏‌ساز، زندگی‏‏‌بخش باشید

مرور آثار دیده‌نشده علیرضا اسپهبد در گالری سهراب

نکوداشت خسرو سینایی در موزه سینما

نمایش مستند زندگی مهرداد بهار در خانه هنرمندان

به چشم‌هایمان شک می‌کنیم

خیلی بیشتر از یک مربی!

قلی‌زاده یا امباپه؟

ورود آقایان آزاد است!

تعامل دولت‌ها و رشد اقتصادی

زنجیره فولاد - 1403/10/27

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی