بازار آریا

آخرين مطالب

به اعتقاد فعالان،بخشنامه سامان‌دهی بازار رمز‌ارزها تهدیدی برای درآمد این شرکت‌هاست

خطر تصمیم بانک مرکزی برای بقای پرداخت‌یارها اقتصاد ایران

خطر تصمیم بانک مرکزی برای بقای پرداخت‌یارها
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : در حالی‌که پرداخت‌یارها همچنان با چالش‌ها در تمدید مجوز و شیوه‌نامه رسیدگی به تخلفات دست‌وپنجه نرم می‌کنند، تصمیمات اخیر رگولاتور نیز تهدیدی برای درآمد این شرکت‌ها ایجاد کرده است. صرافی‌های رمز ارز، براساس بخشنامه بانک مرکزی برای سامان‌دهی و نظارت بر این بازار به جای پرداخت‌یارها باید از PSPها درگاه بگیرند. فعالان حوزه پرداخت‌یاری انتقادات جدی به این بخشنامه دارند و به اعتقاد آنها با اجرای این موضوع بخشی از درآمد این شرکت‌ها بسته به سهم آنها از بازار کاهش خواهد یافت. پرداخت‌یارها در حالی نگران این وضعیت هستند که هنوز درگاه‌های بانکی صرافی‌های رمز ارز مسدود است و وزیر ارتباطات نیز از پیگیری این موضوع خبر داده است.
بلاتکلیفی مجوز 60 شرکت
شرکت‌های پرداخت‌یاری در سال‌های اخیر با چالش تمدید مجوز روبه‌رو هستند؛ تا جایی که در حال حاضر بیش از 60 شرکت در صف تمدید مجوز قرار گرفته‌اند. از سوی دیگر، بانک مرکزی در تابستان سال جاری شیوه‌نامه رسیدگی به پرداخت‌یارها را ابلاغ کرد و با اعتراض فعالان مواجه شد. به اعتقاد آنها، این شیوه‌نامه نه تنها با قوانین و مقررات بالادستی از جمله قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و ماده 24 قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار مغایرت دارد، بلکه تهدیدی جدی برای ثبات و پیشرفت صنعت مالی کشور محسوب می‌شود. رامیار قنبری، رئیس انجمن شرکت‌های پرداخت الکترونیک با بیان این موضوعات به «دنیای اقتصاد» توضیح می‌دهد: «طی پنج سال گذشته، یعنی از سال 1397 تاکنون که مجوز پرداخت‌یاری توسط بانک مرکزی ارائه شده، چندین مدیرعامل شاپرک و چندین رئیس کل برای بانک مرکزی تغییر کرده است. همچنین شرکت‌های پرداخت ساعت‌ها جلسه با بانک مرکزی با عنوان هم‌اندیشی و کمک به کسب‌و‌کارهای حوزه فین‌تک برگزار کردند، اما در این سال‌ها پرداخت‌یارها با هزینه‌های شخصی میلیاردها تومان صرف تولید نرم‌افزارهای مختلف بانکی و آموزش نیروی انسانی کرده‌اند که متاسفانه با برخورد سلیقه‌ای بانک مرکزی متضرر شده‌اند.» او در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به چالش پرداخت‌یارها در تمدید مجوز و اشکالات شیوه‌نامه رسیدگی به تخلفات پرداخت‌یاران می‌گوید: «این شیوه‌نامه با قوانین جدید بانک مرکزی مغایرت دارد. ما در مکاتبات متعددی به شاپرک و بانک مرکزی این مغایرت‌ها را اعلام کرده‌ایم و انتظار داریم که این موارد به‌طور جدی مورد بررسی قرار گیرند.» با این اوصاف، پرداخت‌یارها همچنان با مشکلات تمدید مجوز و اجرای شیوه‌نامه رسیدگی به تخلفات دست و پنجه نرم می‌کنند و مذاکرات و انتقادات فعالان نیز بی‌نتیجه بوده است.
حذف پرداخت‌یارها
از سوی دیگر، بر اساس بخشنامه بانک مرکزی برای سامان‌دهی و نظارت بر بازار رمزارزها صرافی‌ها به جای پرداخت‌یارها باید از PSPها درگاه بگیرند. این موضوع با انتقادات و اعتراض جدی فعالان حوزه مواجه شده است. بر اساس این ابلاغیه و با هدف امکان نظارت دقیق‌تر بر سلامت مالی این حوزه، کارگزاران رمزپول ملزم شده‌اند تا کلیه عملیات دریافت و پرداخت ریالی مرتبط با فعالیت خود را به‌صورت شفاف و از طریق حساب مشخص و مورد تایید بانک مرکزی انجام دهند. همچنین سکوهای مبادله برای دریافت خدمات پرداخت به‌صورت مستقیم از شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات پرداخت و بانک‌ها، از دریافت خدمت پرداخت به‌صورت با واسطه منع شده‌اند. رامیار قنبری با انتقاد از این بخشنامه مطرح می‌کند که اگر مبادلات صرافی‌های رمزارز تخلف است، چرا طبق بخشنامه بانک مرکزی برای سامان‌دهی و نظارت بر بازار رمزارزها این صرافی‌ها به جای پرداخت‌یارها باید از PSP‌ها استفاده کنند. او با طرح این سوال توضیح می‌دهد: «کل بازار درگاه‌های اینترنتی در کشور حدود 7 درصد است، در این شرایط چرا این بازار و سهم باید در اختیار PSP ‌ها قرار بگیرد. اگر تخلفی توسط شرکت‌های پرداخت‌یار صورت گرفته، بانک مرکزی وظیفه دارد تا به صورت شفاف اسم شرکت‌ها را بیان کند و بگذارد بقیه شرکت‌ها به فعالیت خود ادامه دهند.» در حالی‌که بخشنامه بانک مرکزی ابلاغ شده و از آنجا که صرافی‌های رمزارز همچنان امکان فعالیت ندارند، به نظر می‌رسد که بخشنامه مذکور هنوز به مرحله اجرا نرسیده است.
با این حال، پرداخت‌یارها همچنان از تصمیمات اخیر رگولاتور ابراز نگرانی می‌کنند؛ تا جایی که به اعتقاد آنها با اجرای این موضوع بخشی از درآمد این شرکت‌ها بسته به سهم آنها از بازار کاهش خواهد یافت. مهدی شریعتمدار، رئیس سابق هیات‌مدیره انجمن فین‌تک و مدیرعامل یکی از شرکت‌های پرداخت‌یاری، در برخی رسانه‌ها مطرح کرده که هیچ تفاوتی میان درگاه‌های واسط و درگاه‌های مستقیم PSP از نظر فرآیند عملیاتی وجود ندارد. او در این خصوص توضیح داده است: «در هر دو حالت پول به حساب پذیرنده تسویه می‌شود. این ممنوعیت نه‌تنها ریسک‌ها را کاهش نمی‌دهد، بلکه با افزایش سرعت گردش پول، ریسک‌های جدیدی ایجاد می‌کند. این تصمیم ضربه‌ای جدی به صنعت پرداخت خواهد زد. حدود 70 درصد از درآمد پرداخت‌یارها تحت تاثیر این ممنوعیت از دست می‌رود و بسیاری از آنها با خطر تعطیلی مواجه خواهند شد. در حالی که پرداخت‌یارها نقش مهمی در تسهیل خدمات مالی و توسعه اقتصاد دیجیتال داشته‌اند، این اقدام می‌تواند عملا فعالیت آنها را متوقف کند.»
ورود وزیر ارتباطات
در حالی‌که این فعال حوزه فین‌تک معتقد است با اجرای بخشنامه سامان‌دهی بازار رمزارزها حدود 70 درصد از درآمد پرداخت‌یارها از بین می‌رود، مهدی عبادی، مدیرعامل یکی از شرکت‌های پرداخت‌یار نیز این موضوع را تایید می‌کند، اما به اعتقاد او میزان کاهش درآمد این شرکت‌ها بسته به سهم آنها از بازار متغیر خواهد بود. عبادی در این خصوص به «دنیای اقتصاد» توضیح می‌دهد: «تمامی تراکنش‌های کشور در شرکت شاپرک ثبت می‌شود و بانک مرکزی همواره به این اطلاعات دسترسی و امکان نظارت بر فرآیندهای مربوطه را دارد. از سوی دیگر اجرای بخشنامه سامان‌دهی بازار رمزارزها و ممنوعیت صرافی‌ها از دریافت خدمات پرداخت‌یارها تغییری در سرعت گردش پول که دغدغه بانک مرکزی بوده، ایجاد خواهد کرد. پرداخت‌یارها همیشه در ساعت 11 صبح با صرافی‌های رمزارز تسویه حساب می‌کردند، امکان آن در روزهای تعطیل رسمی وجود نداشت. حالا اگر بخشنامه اجرا شود، پی‌اس‌پی‌ها هم در روز تعطیل شرایط تسویه حساب را دارند و هم اینکه هر روز در ساعت چهار صبح تسویه می‌کنند؛ بنابراین سرعت گردش پول افزایش خواهد رفت.
این شرایط با دغدغه بانک مرکزی مبنی بر مدیریت سرعت گردش پول تعارض دارد.» او در ادامه صحبت‌های خود به از بین رفتن بخشی از درآمدهای پرداخت‌یارها اشاره می‌کند و می‌گوید: «تحت تاثیر اجرای بخشنامه سامان‌دهی بازار رمز‌ارزها ممکن است که حدود 20 تا 30 درصد از درآمد پرداخت‌یارها از بین برود. حتی احتمال کاهش درآمد به 70 درصد هم وجود دارد؛ زیرا این ارقام بسته به سهم شرکت از بازار متفاوت خواهد بود. متاسفانه به نظر می‌رسد که با وجود تداوم مشکلات در فعالیت صرافی‌های رمز‌ارز، قرار است آنها با این مدل فعالیت کنند. با این حال مذاکرات با بانک مرکزی همچنان ادامه دارد، اما مساله آن است که این بانک تا کنون پاسخگو نبوده است.» با این اوصاف به نظر می‌رسد که اجرای بخشنامه بانک مرکزی برای سامان‌دهی و نظارت بر بازار رمزارزها، پرداخت‌یارها را در کنار چالش تمدید مجوز و شیوه‌نامه رسیدگی به تخلفات به مشکلات این شرکت‌ها اضافه می‌کند.
در این شرایط ستار هاشمی، وزیر ارتباطات در حاشیه جلسه هیات دولت درباره رسیدگی به مسدودسازی درگاه‌های بانکی صرافی‌های رمز ارز از پیگیری این موضوع خبر داد و مطرح کرده که در روز گذشته با رئیس‌کل بانک مرکزی صحبت کرده و پیگیر این موضوع است. همچنین به گفته او معاون راهبردی وزارت ارتباطات هم به صورت مستقیم پیگیر این موضوع است. با این اوصاف پس از گذشت تقریبا یک ماه از مسدودی درگاه‌های بانکی صرافی‌های رمز ارز همچنان دریافت خدمات از پرداخت‌یارها برای آنها در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1248542/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خواب عمیق چه تأثیری بر سلامت مغز دارد؟

با این توصیه سلامت روده را تضمین کنید

رئیس اتاق ایران: تاجیکستان حوزه‌های موردنیاز برای سرمایه‌گذاری خارجی را اعلام کند

نشست فعالان اقتصادی ایران و تاجیکستان: سطح مناسبات اقتصادی با تکیه بر اشتراکات فرهنگی تقویت شود

نرخ نجومی رحم اجاره ای در ایران!

قطر: دستیابی به راه‌حل نهایی غزه به طرف‌های درگیر بستگی دارد

تماس تلفنی نتانیاهو با بایدن و ترامپ درباره توافق آتش‌بس غزه

جزئیات سند توافق آتش‌بس بین اسرائیل و حماس چه بود؟

اردوغان از توافق آتش بس در غزه استقبال کرد

سفر فرمانده سنتکام به اسرائیل/ دیدار با مقامات نظامی رژیم صهیونیستی

حمله اسرائیل به منطقه مسکونی به غرب غزه

وقتی هند ابرقدرت می‌شود و ما درگیر روزمرگی هستیم!

یادداشت ربیعی درباره ابراهیم نبوی/ به دام بدخواهان نیفتاد

تکذیب ادعای روزنامه آمریکایی درباره تماس ماسک و ایروانی

مدیران باتدبیر صحیح آسیب‌ تحریم‌ها را کاهش دهند

نظام پیشنهادات دبیرخانه شورای‌عالی در آینده نزدیک راه‌اندازی می‌شود

آمار معلولیت در ایران چقدر است؟

زن چینی با شیرین‌کاری خودش را سوزاند!

واکنش کشورهای اروپایی به توافق آتش‌بس غزه

جبهه‌ای که تل‌آویو را سرگردان کرد/ چرا انصارالله متوقف نمی‌شود؟

انفجار مخزن خودروی حمل گاز ال.پی.جی در اسلامشهر

فراز و فرود قیمت در بازار خودرو

برای اولین‌بار و با امضای تفاهم‌نامه چهارجانبه در عسلویه؛ مرکز آموزش فنی و حرفه‌ای مهارت‌های پیشرفته و تکمیلی نفت، گاز و پتروشیمی خلیج‌فارس راه‌اندازی می‌شود

افول شدید اقتصاد ایران در 6ماه اخیر/افزایش قیمت کالاهای پایین دستی

واکاوی اثر دونالد ترامپ بر بورس

برنامه اصلاح نظام اداری دولت چهاردهم به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ شد

قدردانی حماس از ایران و محور مقاومت

علت درگذشت ابراهیم نبوی اعلام شد

نرخ تورم آمریکا در سقف 5ماهه

بازار - 1403/10/27

سایه ترامپ بر بازار کار آلمان

بازیگران رشد طلای جهانی

دلار منتظر خبر جدید

نزول شاخص دلار با ضعف تورم

آمار معاملات روزانه بازار سهام - 1403/10/27

چینش ETF بر اساس بیشترین تغییر مالکیت - 1403/10/27

محرک مثبت آشامیدنی‏‏‌ها

درس‏‏‌های «باغ ذن» برای پایداری کسب‌ و‌کار

با اهدای سلول‏‏‌های بنیادی خون‏‏‌ساز، زندگی‏‏‌بخش باشید

مرور آثار دیده‌نشده علیرضا اسپهبد در گالری سهراب

نکوداشت خسرو سینایی در موزه سینما

نمایش مستند زندگی مهرداد بهار در خانه هنرمندان

به چشم‌هایمان شک می‌کنیم

خیلی بیشتر از یک مربی!

قلی‌زاده یا امباپه؟

ورود آقایان آزاد است!

تعامل دولت‌ها و رشد اقتصادی

زنجیره فولاد - 1403/10/27

بازار فولاد - 1403/10/27

بازار آتی - 1403/10/27

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی