بازار آریا

آخرين مطالب

سوداگری میلیاردی واردات حبوبات اقتصاد ایران

سوداگری میلیاردی واردات حبوبات
  بزرگنمايي:

بازار آریا - خراسان /داده های رسمی گمرک نشان می دهد حبوبات وارداتی که با ارز 28500 تومانی وارد استان خراسان رضوی می شود با افزایش 3 برابری قیمت به دست مصرف کننده می رسد! 
 این روزها چندقطبی قابل‌تأملی در خصوص نرخ ارز به وجود آمده، گروهی معتقدند که ارز باید تک‌نرخی شود که تقریباً این نظر را قاطبه اقتصاددانان کشور دارند و اعتقاد راسخ این گروه این است که چند نرخی بودن ارز یعنی فساد، رانت، سوداگری و در نهایت هدر رفت منابع ارزی کشور و متضرر شدن دولت و مردم از این وضعیت. گروهی اما معتقد هستند در شرایط جنگ اقتصادی تحمیل‌شده بر کشور و نوسانات نرخ ارز باید دولت بخش عمده ارز را با نرخ ثابت در اختیار واردکنندگان مواد اولیه و کالاهای اساسی قرار دهد که البته این نظریه نیز قابل دفاع است اما سابقه و تجربه تاریخی نشان می‌دهد، سازوکار تخصیص، واردات و توزیع به شدت رانتی و سوداگرانه است و در نهایت موضوع آنچنان که باید این تخصیص‌ها به سود گروه هدف که همه مردم ایران است، تمام نشده و تنها عده‌ای از این رویه میلیاردها سود به جیب زده‌اند.
علاوه بر این سیاست بانک مرکزی و دولت که از سال 97 تاکنون فراز و نشیب‌های زیادی داشته، همواره به سود واردکننده بوده و علیه صادرات کشور، در طول 6 سال گذشته حداقل شاهد تشدید تقاضا برای واردات کالای اساسی و مواد اولیه به کشور بوده‌ایم که دلیل آن هم مشخص است، مابه‌التفاوت نرخ ارز دولتی برای واردات کالاهای اساسی با نرخ ارز صادراتی و آزاد همواره سه برابر بوده است، سال‌هاست که روزنامه خراسان در گزارش‌های پیگیرانه ناقد این وضعیت بوده که نمونه بارز آن تخصیص ارز نهاده‌های دامی بوده که خود دولت و شرکت‌های دولتی متولی واردات این نهاده‌ها بوده و هستند و به‌صورت انحصاری فعالیت می‌کنند اما در برهه‌هایی این نهاده‌ها با نرخ‌های بسیار بالا در اختیار دامداران قرار می‌گرفت که خروجی‌اش افزایش قیمت گوشت و مرغ در بازار بود. دولت‌ها در 6 سال گذشته سالانه تا 10 میلیارد دلار هزینه واردات نهاده دامی کرده‌اند که در ابتدا نرخ آن 4200 تومان بوده و امروز به 28500 تومان رسیده است.

بازار آریا


در گزارش پیش رو به استناد داده‌های گمرک کشور به بخشی از این رانت و سوداگری واردات کالاهای اساسی و سودی که دلال‌ها و واسطه‌ها به جیب می‌زنند، خواهیم پرداخت.
انتهای سال گذشته بود که شایعه شد دولت بنا دارد ارز ترجیحی واردات حبوبات به کشور را حذف کند و همین شایعه باعث شد قیمت حبوبات در بازار افزایش قیمت حدود 40 درصدی را تجربه کند و امروز که در حال نگارش این گزارش هستیم؛ قیمت حبوبات که عمدتاً وارداتی هستند در بازار مشهد نرخ‌های عجیبی پیداکرده‌اند و گویی که باقیمت دلار رقابت دارند با این تفاوت که اگر قیمت ارز نزولی شود قیمت این محصولات کاهش پیدا نمی‌کند، وقتی از عمده‌فروش‌ها سوال می کنیم که چرا قیمت‌ها افزایش پیداکرده، مدعی می‌شوند این محصولات وارداتی است و قیمت دلار هم افزایش پیداکرده اما وقتی توضیح می‌دهیم این محصولات با ارز دولتی وارد می‌شوند بعد از سکوت می‌گویند بروید از واردکننده بپرسید...
 لوبیاچیتی در بازار مشهد بین 140 تا 150 هزار تومان، عدس بین 130 تا 140 هزار تومان، قیمت لوبیا قرمز 120 تا 130 و قیمت ماش سبز بین 90 تا 100 هزار تومان است. اما باید دید واقعاً این محصولات تابع قیمت ارز آزاد هستند یا با ارز دولتی وارد می‌شوند.
واردات بیش از 8 هزار تن حبوبات با ارز دولتی
تحلیل داده‌های 8 ماهه گمرک کشور نشان می‌دهد در این مدت حدود 4 هزار تن لوبیاچیتی، حدود 2هزار و500 تن لوبیا قرمز، حدود 200 تن عدس و حدود 1387 تن ماش سبز از طریق گمرکات خراسان رضوی وارد کشور شده است. اما نکته حائز اهمیت آن که آمار رسمی گمرک نشان می‌دهد تمام این محموله‌ها با ارز دولتی 28 هزار و 500 تومانی واردشده است و برخلاف ادعاها که گفته می‌شد دولت بنا دارد ارز ترجیحی 28500 تومانی حبوبات را حذف کند، این موضوع واقعیت نداشته است و واردکنندگان تمام این حبوبات را با ارز دولتی وارد گمرکات استان کرده‌اند.
3 برابر شدن قیمت از گمرک تا بازار
نکته قابل‌تأمل دیگر آن است که با توجه به این که این محصولات با ارز ترجیحی دلار 28500 تومانی واردشده‌اند، قیمت مناسب داشته‌اند. درواقع اگر میزان هزینه‌ای را که بابت هرکدام از این محصولات شده است یا واردکننده برای خرید ارز ترجیحی به دولت پرداخت کرده تا واردات را انجام دهد، بر 28500 تومان تقسیم کنیم نتیجه شوکه کننده خواهد بود. درواقع نرخی که واردکننده بابت هرکدام از این محصولات پرداخت کرده قابل‌توجه است؛ ارزش گمرکی هر کیلو عدس حدود 41 هزار تومان، نرخ هر کیلو لوبیاچیتی حدود 43 هزار تومان، لوبیا قرمز 48 هزار تومان و نرخ ماش سبز حدود 26 هزار تومان برای واردکننده تمام‌شده است. این یعنی این محصولات که با ارز دولتی وارد استان شده‌اند هرکدام باقیمت‌های سه و چهار برابر به مردم فروخته می‌شوند.
برای این که بدانیم چه میزان رانت و سود بادآورده عاید حلقه واردکننده تا توزیع‌کننده حبوبات در 8 ماه گذشته شده است، باید دید مجموعه واردکنندگان چه میزان پول بابت این 8 هزار تن حبوبات به دولت پرداخت کرده اند تا ارز 28500 تومانی برای واردات دریافت کنند و این 8 هزار تن حبوبات با توجه به قیمت روز آن‌ها در حال حاضر چه میزان در بازار ارزش‌دارند. آمار گمرک نشان می‌دهد واردکنندگان برای واردات این 8 هزار تن حبوبات به استان حدود 331 میلیارد تومان پول به دولت پرداخت کرده‌اند اما قیمت نهایی این میزان حبوبات در بازار استان بیش از هزار میلیارد تومان بوده است یعنی تنها در یک‌قلم واردات 8 هزار تنی حبوبات به استان در 8 ماهه امسال با ارز دولتی 28500 تومانی و فروش آن با نرخ ارز آزاد حدود 672 میلیارد تومان رانت توزیع‌شده است. این وضعیت محدود به استان خراسان رضوی نبوده و در همه گمرکات کشور چنین وضعیتی حاکم بوده و این قوانین و نرخ ها برای تمام گمرکات کشور یکسان است و تنها در این که قیمت این محصول در بازار شهرهای کشور ممکن است متفاوت باشد، اختلاف وجود دارد.
جهاد کشاورزی پاسخ دهد
درخور ذکر است که بنا بر اذعان ناظر گمرکات استان، تعرفه گمرکی هر تن حبوبات یک درصد و تعرفه ارزش‌افزوده آن نیز یک درصد است یعنی واردکننده جمعاً 2 درصد ارزش محموله وارداتی را به‌عنوان حقوق دولتی پرداخت می‌کند. از سویی دیگر قیمت گمرکی این محصولات توسط جهاد کشاورزی به گمرک اعلام می‌شود. در این میان وزارت جهاد کشاورزی باید پاسخگو باشد که چرا باید حبوباتی که با ارز دولتی 28500 تومانی و بیت‌المال وارد کشور می‌شود، سه برابر قیمت به دست مصرف‌کننده و مردم برسد؟
ذکر این نکته نیز مهم است که تمام تحلیل این گزارش بر مبنای داده‌های رسمی گمرک کشور است. بنابراین اگر نرخ واقعی هر کیلو حبوبات کمتر یا بیشتر از ارزش درج‌شده در آمار گمرک باشد، مسئله دیگری است و اگر بخواهیم در این آمار رسمی تشکیک کنیم باید درنهایت به‌کل آمار رسمی گمرک درباره حجم واردات کشور که در سامانه رسمی این سازمان منتشر می‌شود تشکیک کرد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1239418/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مردم کدام استان‌ها بیکارترند؟!

والدین بخوانند/ وحشت و توهم به بهانه قبولی امتحان!

خواب شبانه چه اهمیتی برای سلامت ما دارد

افراد سیگاری نگران این سرطان باشند

دلیل افزایش مشکلات کلیوی چیست؟

انسان‌ها 50 هزار سال آینده چه شکلی خواهند بود؟

4 روش برای تقویت حافظه

سرعت «فکر» انسان چقدر است؟

جنجالی‌ترین جستجوهای سال 2024 به روایت گوگل

کربوهیدرات را شب مصرف کنیم یا صبح؟

کاشت رایگان حلزون گوش برای این کودکان

نخستین بارش شهابی سال 2025 چه ویژگی‌هایی دارد؟

ترکیب این ویتامین و اکسید آهن به جنگ سرطان می‌رود

امواجی که سلامت مغز را تهدید می‌کند

کدام ویژگی‌‌ها را از پدر و کدام را از مادرتان به ارث برده‌اید؟

نگرانی سازمان ملل از توقف فعالیتهای آنروا در غزه

مبارزه کادر درمان در غزه برای نجات جان شهروندان/ مقامات اسرائیلی بازخواست شوند

طلاهای ایران کجا پنهان است؟

نماینده پاکستان در سازمان ملل: حمله اسرائیل به غزه پاکسازی قومی است

اعلام جزئیات زمانبندی مرحله دوم ثبت‌نام حج

سفارت آذربایجان در دمشق بازگشایی می‌شود

خودداری پنتاگون از اعلام کمکهای نظامی جدید به اوکراین

ملاقات وزیر خارجه اردن با همتای خود در دولت موقت سوریه

اولین تصاویر لو رفته از ساخت دلار!/ ویدئو

روسیه: سیستم پزشکی در نوار غزه ویران شده است

یورش شهرک‌نشینان صهیونیست به شرق رام‌الله

«جغجغه مرگ» چیست؟

تماس میقاتی و الجولانی درباره وقوع درگیری در مرز لبنان با سوریه

گام اول خروج از انحراف سیاستی؛ شرط چهارم تحویل مسکن

تاخیر یک ساعته در فعالیت مدارس برخی شهرستان‌های اصفهان

بازگشت 25 متهم با اعلان قرمز در شش ماه نخست امسال

توضیح لبنان درباره تنش فرودگاه بیروت

ایران‌خودرو و سایپا یاد بگیرند!/ کره جنوبی با ما شروع کرد و در طی 30 سال جزو 5 کشور خودروسازی دنیا شد

مایک جانسون بار دیگر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا شد

کیفیت و تخفیف دو اصل بنیادین «ویوان»

گرای صادرات معدنی در 2025

بهار معدن‌کاران آمریکایی

قابلیت توقیف رمزارزها فرصتی جدید یا چالشی پیچیده؟

رقابت جهانی برای ذخایر نوین مالی

افزایش 1000 کیلومتری خطوط انتقال فرآورده‏‏‌های نفتی

دردسر زمستان برفی برای راهداری

وعده اتصال چابهار به شبکه کریدوری تا پایان 1404

جهش دلار با رشد نرخ گاز

آمار معاملات هفتگی - 1403/10/15

تبخیر سود دلاری روانکارها

اطرافیان امن شما، مسیر درست را نشان‌‌‌ می‌‌‌دهند

چرا جوان‏‏‌ترها شغلشان را رها می‌کنند؟

اجرای «ارکستر میترا» در تالار وحدت

نمایش آثار استاد جواد بختیاری در گالری گویا

بازگشت کامکارها به صحنه پس از 6 سال

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی