بازار آریا

آخرين مطالب

نگاه نو به صنعت پتروشیمی برای آینده ایران اقتصاد ایران

نگاه نو به صنعت پتروشیمی برای آینده ایران
  بزرگنمايي:

بازار آریا - نفت در طول تحولات جدید تمدن بشری، نقش حیاتی به‌عنوان تأمین‌کننده اصلی مواد و انرژی ایفا کرده است. با توجه به تغییر در تقاضای انرژی از حامل‌های کربن زیاد به کربن کم و سرانجام به کربن صفر، چارچوب انرژی دستخوش انقلابی در تغییرات شده است.

به گزارش شانا، انتظار می‌رود توجه به جنبه انرژی نفت به‌تدریج در حاشیه واقع شود، در حالی که شاخصه‌های موادی و انتشار دی‌اکسید کربن رفته رفته بیشتر مورد توجه باشد. از این رو پایه‌های فرآیند پتروشیمی، مفاهیم علمی و ایده‌ها نیاز به بازنگری اساسی دارند تا صنعت پتروشیمی را با شکل جدید معرفی کنند، بنابراین لازم است تکامل صنعت پتروشیمی را از منظر تاریخی بازنگری و علل تاریخی، زمینه‌های توسعه و چالش‌های ممکن در توسعه آینده را روشن کنیم.
مفهوم صنعت پتروشیمی از فرآیند مبتنی بر محصول انتخاب و تبدیل مولکول‌های ماده خام به فرآیند بازپیکربندی اتم‌های کربن که توسط انتشار CO2 مربوط به محصول هدایت می‌شود، تغییر خواهد کرد.
نانوتکنولوژی: باید جدید برای پتروشیمی ایران
انتظار می‌رود مصرف انرژی جهان در طول 30 سال آینده تا 60 درصد افزایش یابد. پس نیاز به رویکردی جدید که بر افزایش بهره‌وری صنایع نفت متمرکز باشد، احساس می‌شود.
این موضوع تنها با پیشرفت‌های تحولی در تحقیقات و فناوری انرژی قابل انجام است، بنابراین محققان به دنبال راه‌های مؤثرتر برای تولید سوخت و محصولات پتروشیمی مختلف از نفت خام هستند. پیشرفت‌های نانوتکنولوژی مسیری را برای تأمین انرژی فراتر از محدودیت‌های کنونی فراهم می‌کند و روش‌های سازگارتر با محیط زیست را برای استفاده از مواد خام با بازدهی بهبودیافته به ارمغان می‌آورد، زیرا نانوتکنولوژی همکاری با چند حوزه را فراهم می‌آورد و فرصت کار با مواد در سطح مولکولی را فراهم می‌کند.
نانوتکنولوژی به‌طور ذاتی دقیق‌تر و خلاقانه‌تر از فناوری‌های قبلی است. هر فناوری انرژی آینده که بیشترین ظرفیت را برای ارائه راه‌حل‌های خلاقانه داشته باشد، ممکن است بر اساس چنین فناوری ساخته شود. تحقیقات چندرشته‌ای منجر به پیشرفت‌های قابل‌توجهی در صنایع پالایش و نفت شده است. توسعه مواد نانو (NMs) که به‌عنوان کاتالیزورها عمل می‌کنند، نمونه‌ای از این دستاوردهاست.
کاتالیزورها موادی هستند که به جای اینکه در یک واکنش شیمیایی مصرف شوند، با تغییر مسیر واکنش‌های متعارف، فرآیند را تسریع می‌کنند. کاتالیزورها سطحی برای واکنش‌دهنده فراهم می‌کنند، بنابراین سرعت واکنش بین واکنش‌دهنده‌ها را افزایش و مصرف انرژی را کاهش می‌دهند. آنها انرژی فعال‌سازی مورد نیاز برای تعامل مولکولی (واکنش) را با ارائه یک مسیر متفاوت کاهش می‌دهند. برای اینکه در عملیات پالایش نفت به‌طور مؤثر پاسخ دهند، محصولات باید پس از جذب واکنش‌دهنده‌ها روی سطح فعال، از سطح کاتالیزور جدا شوند.
در یک پالایشگاه مدرن، بیشتر کاتالیزورهای مورد استفاده در پالایش نفت به‌شدت متخلخل هستند. این کاتالیزورها سطح کافی برای پخش فلزات و واکنش‌های بعدی فراهم می‌کنند، بنابراین واضح است که اثربخشی فرآیند تبدیل به‌طور قابل‌توجهی تحت تأثیر تخلخل کاتالیزور قرار دارد.
نقش مهم بازدارنده‌های خوردگی
بازدارنده‌های خوردگی ترکیبی از مواد شیمیایی هستند که روی قطعات فلزی با پولیش، اسپری یا رسوب الکتروشیمیایی لایه‌گذاری می‌شوند. هدف اصلی این پوشش‌ها ایجاد مانعی فیزیکی در برابر مواد خورنده مختلف است.
بازدارنده‌های خوردگی مبتنی بر نانومواد مدت‌هاست که در صنایع مختلف استفاده می‌شوند و نقش قابل‌توجهی در پالایش نفت ایفا می‌کنند. از آنجا که پالایشگاه‌های نفت دارای یک شبکه وسیع از لوله‌ها هستند، در شرایط جوی سخت کار می‌کنند و با طیف گسترده‌ای از مواد خورنده سروکار دارند، خوردگی به بزرگ‌ترین تهدید تبدیل شده است. نانوپوشش‌های مبتنی بر نانوذرات (NPs) روی سطوح داخلی و خارجی لوله‌ها و ابزارها می‌توانند حفاظت بهتری فراهم کنند.
مورد دیگر، انتشار مداوم گازهای سمی در بسیاری از صنایع به‌دلیل نبود سیستم‌های مناسب تشخیص گاز و لوله‌های معیوب رایج است. در صنایع پتروشیمی، نشت گازهای سمی و انفجاری (مانند CO، هیدروژن، متان، اتان، آمونیاک و...) می‌تواند در صورت شناسایی نشدن در ساعات اولیه، عواقب ویرانگری داشته باشد.
تأکید بسیاری بر کاربرد مواد نانوساختاری نوین و متنوعی است که قادر به خدمت به‌عنوان حسگرهای هیبریدی در صنعت پتروشیمی هستند. مواد نانو به‌دلیل سطح وسیع، شکل و اندازه مناسب، ویژگی‌های شیمیایی و فیزیکی و روش‌های تولید ساده، از میان مواد موجود برای شناسایی آلاینده‌ها یا گازهای انفجاری، مطلوب‌ترین هستند.
با مروری بر نقش تحول‌آفرین نانوتکنولوژی در صنعت، پتروشیمی ایران می‌تواند با نگاهی عمیق به نانومواد با ویژگی‌های فیزیکی، حرارتی و شیمیایی بی‌نظیر آن، برخی از چالش‌های جدی این بخش را برطرف کند.
نیل به اهداف برنامه هفتم در صنعت پتروشیمی
بهبودهای قابل‌توجه در بازده، صرفه‌جویی در هزینه و پایداری زیست‌محیطی که نانوتکنولوژی به جنبه‌های تولید، انتقال و ایمنی عملیات پتروشیمی می‌بخشد، می‌تواند یاریگر ایران در نیل به تولید سالانه بیش از 130 میلیون تنی هدف‌گذاری‌شده در برنامه هفتم توسعه باشد.
پیشرفت‌های نانوذرات زئولیتی و نانوکاتالیزورهایی را که فعالیت کاتالیزوری و انتخاب‌پذیری بهتری ارائه می‌دهند، توسعه پوشش‌های نانوساختاری برای مقاومت در برابر خوردگی و استفاده از حسگرهای مبتنی بر نانومواد برای شناسایی دقیق خطرات گازی، امکان تحلیل دقیق پتانسیل نانوتکنولوژی برای انقلاب در صنعت پتروشیمی را با بهبود بهره‌وری و ایمنی مورد تأکید قرار می‌دهد.
جهت‌گیری‌های تحقیقاتی صنعت پتروشیمی کشور می‌تواند این نوآوری‌های نانوساختاری را برای کاربردهای صنعتی بیشتر به‌کار گیرد و با بهره‌جویی از بینش‌هایی ارزشمند در مورد کاربردهای کنونی نانوتکنولوژی، راهی برای پیشرفت‌های آینده در زمینه پتروشیمی ترسیم کند. چنانچه در سال‌های اخیر، پژوهش‌های گسترده‌ای در دنیا به استفاده از نانوتکنولوژی در تمام طیف صنعت نفت، از عملیات بالادستی تا پایین‌دستی پرداخته‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1236705/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حادثه مرگبار برای هواپیمای مسافربری این کشور+فیلم

سقوط آزاد استاندارد زندگی در ایران / جهش دلار، سفره‌ها را جمع کرد!

ادعای تازه اسرائیل: در غزه می‌مانیم

حقوق نهایی کارگران اعلام شد

39 شهید در حملات شبانه‌روز گذشته اسرائیل به نوار غزه

یورش نیروهای تشکیلات خودگردان به جنین/ یک روزنامه‌نگار به شهادت رسید

تاثیر تحریم‌ها بر ناوگان هوایی کشور/ کمبود ناوگان حمل‌ونقل جاده‌ای و ریلی

اتفاق ویژه برای سیاست خارجی و اقتصاد ایران

مسکو نگران تشدید تنش ها در مرز پاکستان و افغانستان است

15 زخمی در حادثه برخورد قطار و خودروی آتش‌نشانی در آمریکا

اتاق بازرگانی آبادان نقش کلیدی در توسعه تجارت دارد

ثبات قیمت تخم‌مرغ در 6 ماه گذشته/ خرده فروشان سوءاستفاده می‌کنند؟

ادامه ناآرامی و هرج و مرج در سوریه/ نهادهای حقوق بشری هشدار دادند

تغییر ساعت کاری بانک ملت تا پایان بهمن ماه سال جاری

مشارکت فعال میان مجلس و بخش خصوصی مسیر توسعه پایدار اقتصادی آبادان را هموار می‌کند

نتانیاهو به بیماری سرطان مبتلا شد

بایدن الجولانی را به رسمیت می‌شناسد؟

واکنش وزارت نفت به خبر خرید 9 میلیون لیتر سوخت از قاچاقچیان

ادامه واکنش‌های بین‌المللی به سوزاندن بیمارستان کمال عدوان غزه

ایلان ماسک هشدار ورشکستگی آمریکا را داد

مخالفت نروژ با حمله اسرائیل به مراکز درمانی در غزه

ادامه جنایات اسرائیل در غزه/ درخواست فوری حماس برای حفاظت از مراکز درمانی باقی‌مانده

بازیگر ارزی عددسازی صادرات

فرصتی جدید یا تهدیدی پنهان؟

«خاورمیانه»؛ محور رایزنی تهران و پکن

در دیدار رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با زاکانی چه گذشت؟

بازار - 1403/10/09

چالش‌‌‌های ساختار سنتی بدهی بانک‌‌‌ها و نرخ بهره حقیقی منفی

الزام حضور بازارساز در معاملات آزاد

بازیگر ارزی کم‌نمایی صادرات

الزامات احداث 30‌هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر

تولید فولاد خام به 28 میلیون تن رسید

چشم‏‌انداز طلای جهانی در سال 2025

وزارت نفت: سوخت کشور از شرکت‌های معتبر بین‌المللی تأمین می‌شود نه قاچاقچیان

فستیوال قهوه، کافه صنایع و تجهیزات وابسته

هشدار جدی نسبت به زیاده‌روی در مصرف آنتی‌بیوتیک

سرنوشت مبهم LNG در کشتیرانی

گره کور افزایش تولید بنزین

آمار معاملات روزانه بازار سهام - 1403/10/09

آنالیز بورسی 40 صنعت

چگونه به عنوان یک مدیر بر مخاطبانتان بیشترین تاثیر را بگذارید

نقش تکنولوژی در ارتقای ایمنی محیط کار

آثار خوشنویسی یدالله کابلی در «شرح شوق»

نمایشگاه «بلندی‌های صفر» در گالری استخر

رضا درستکار: عقب‌ماندگی فرهنگی بدتر از تهاجم فرهنگی است

کسی درباره خلخالی حرف نمی‌زند

سوپرجام در کجا؟

جنجال در قائمشهر

بیست سوالی با موسیو موسیمانه!

بدهکاری که طلبکار شد!

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی