بازار آریا

آخرين مطالب

ناترازی برق و راهکارهای مقابله اقتصاد ایران

ناترازی  برق  و  راهکارهای مقابله
  بزرگنمايي:

بازار آریا - احسان ثقفی / رئیس هیات‌مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران (استصنا) بحران ناترازی انرژی برق همواره در سال‌های گذشته در کشور مطرح بوده‌است، اما چند‌سالی است که این مساله به موضوع روزانه همه اقشار مصرف‌کننده از اداری، صنعتی و حتی خانگی تبدیل شده‌است. در گذشته سرمایه‎گذاری‎هایی روی نیروگاه‌های برق آبی صورت‌گرفت، اما با کمبود منابع آبی و بارش‎ها و ورود به دوره خشکسالی تامین برق موردانتظار از این روش حاصل نشد.
از طرفی سرمایه‎گذاری لازم نیز در نیروگاه‌های حرارتی و سیکل ترکیبی انجام نشد و در حال‌حاضر نیز با توجه به حجم بالای سرمایه‎گذاری مورد‌نیاز و کمبود منابع مالی در کشور امکان‌پذیر نیست. مقابله با بحران ناترازی در صنعت برق کشور نیازمند رویکردی جامع و چند‌جانبه است که هم جنبه‎های فنی و زیرساختی را دربر گیرد و هم به مسائل اقتصادی و مدیریتی و اجتماعی بپردازد.
با توجه به شرایط ایران، وضعیت موجود بررسی و راهکارهای پیشنهادی برای بهبود شرایط به‌‌‌‌‌‌‌طور کلی ارائه شده‌است.
افزایش میزان تولید برق
یکی از اصلی‌ترین محورهای پیشنهادی، افزایش تولید برق است. در این راستا، توسعه نیروگاه‌های مبتنی بر انرژی‌های نو و تجدیدپذیر به‌عنوان راهکاری اساسی باید مورد تاکید قرار گیرد. سرمایه‌گذاری در نیروگاه‌های خورشیدی، بادی و زمین‌‌‌‌‌‌‌گرمایی می‌تواند وابستگی به سوخت‌های فسیلی را کاهش و پایداری بیشتری برای تامین انرژی ایجاد کند. همچنین جذب سرمایه‌گذاری خارجی از طریق امضای توافق‌نامه‌های بین‌المللی و بهره‌‌‌‌‌‌‌برداری از طرح‌ها و صندوق‌های مرتبط با موسسات زیست‌محیطی‌ سازمان‌ملل یکی دیگر از رویکردهای پیشنهادی است. ایجاد مشوق‌‌‌‌‌‌‌های حقوقی و اقتصادی برای حضور سرمایه‌گذاران خارجی یا ایرانیان مقیم خارج از کشور نیز می‌تواند تاثیر مثبتی بر توسعه زیرساخت‌های انرژی داشته‌باشد. در کنار این موارد، ارتقای راندمان نیروگاه‌های موجود از طریق جایگزینی فناوری‌های قدیمی با فناوری‌های جدید و تعریف برنامه‌های منظم برای تعمیر و نگهداری بهینه، از دیگر اقدامات ضروری است. این رویکردها علاوه‌بر افزایش بهره‌‌‌‌‌‌‌وری، به کاهش هزینه‌های عملیاتی و جلوگیری از هدررفت انرژی نیز کمک می‌کند. استفاده از سوخت‌های جایگزین و پاک و همچنین واردات برق در مواقع اضطراری با عقد قراردادهایی با کشورهای همسایه، به‌عنوان راهکارهایی مکمل مطرح شده‌اند. از سوی دیگر، کاهش تلفات شبکه برق نیز از طریق تعمیرات و اصلاح نقاط بحرانی در شبکه انتقال، جلوگیری از سرقت برق و توقف فعالیت مزارع تولید رمزارز می‌تواند بهبود قابل‌توجهی در سیستم انرژی کشور ایجاد کند. این مجموعه اقدامات می‌تواند در نهایت به تامین پایدار و بهینه انرژی و کاهش مشکلات موجود منجر شود.
مدیریت مصرف برق
هوشمندسازی شبکه توزیع برق یکی از رویکردهای اساسی برای مدیریت بهینه انرژی در کشور است. استفاده از کنتورهای هوشمند و مدیریت مصرف مشترکان، به‌ویژه در ساعات اوج بار، از جمله اقدامات مهم در این زمینه محسوب می‌شود، همچنین مدیریت‌بار با زمان‌بندی مناسب برای توزیع‌بار در ساعات مختلف روز می‌تواند به کاهش فشار بر شبکه و افزایش بهره‌‌‌‌‌‌‌وری کمک کند. در کنار این اقدامات، ایجاد مشوق‌‌‌‌‌‌‌های کاهش مصرف از طریق آموزش و فرهنگ‌سازی، استفاده از رسانه‌‌‌‌‌‌‌ها و مدارس، تولید لوازم کم‌‌‌‌‌‌‌مصرف، اصلاح الگوهای معماری و شهرسازی و حذف موارد مصرف اضافی در طرح‌های ساختمانی نیز موردتاکید است.
در زمینه اصلاح ساختارهای مالی و اقتصادی، واقعی‌‌‌‌‌‌‌سازی قیمت برق و بازنگری در نظام یارانه‌های انرژی، گامی مهم در راستای بهبود اقتصادی حوزه انرژی است. ارائه یارانه مستقیم به گروه‌های کم‌‌‌‌‌‌‌درآمد به‌‌‌‌‌‌‌جای حمایت‌های غیرهدفمند و همگانی، می‌تواند عدالت اجتماعی را تقویت کند. تسهیل ورود بخش‌خصوصی به تولید و توزیع برق، تنظیم قراردادهای خرید تضمینی برق(PPA) برای جلب‌اعتماد سرمایه‌گذاران و ارائه معافیت‌های مالیاتی به شرکت‌های فعال در حوزه نیروگاه‌های خورشیدی نیز از راهکارهای پیشنهادی برای تقویت این بخش است. علاوه‌بر این، تسهیلات مالی کم‌‌‌‌‌‌‌بهره و طولانی‌‌‌‌‌‌‌مدت با زمان تنفس مناسب و تسهیل صدور مجوزهای احداث نیروگاه‌های خورشیدی، می‌تواند مشوقی قوی برای توسعه پروژه‌های انرژی پاک باشد.
حمایت از تولید داخلی و سازندگان تجهیزات نیروگاهی نیز بخشی کلیدی از این برنامه‌‌‌‌‌‌‌هاست. ارائه تسهیلات و کمک به ایجاد کارخانه‌‌‌‌‌‌‌های تولید پنل خورشیدی و تجهیزات جانبی و بومی‌‌‌‌‌‌‌سازی فناوری از طریق انتقال دانش فنی، به تقویت توانمندی داخلی و کاهش وابستگی به واردات منجر خواهدشد. در زمینه اولویت‌‌‌‌‌‌‌گذاری مناطق مستعد سرمایه‌گذاری، شناسایی مناطقی با تابش خورشیدی بالا مانند کرمان، سیستان و بلوچستان، خراسان‌جنوبی، یزد و بوشهر و تسهیل واگذاری زمین‌‌‌‌‌‌‌های بلااستفاده و غیرقابل‌کشت برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی، می‌تواند نقشی حیاتی در افزایش تولید برق تجدیدپذیر داشته‌باشد. برنامه‌‌‌‌‌‌‌ریزی برای شرایط اضطراری و شفاف‌سازی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. تشکیل ستاد ویژه مدیریت بحران برق به‌منظور هماهنگی بین دستگاه‌های اجرایی، استفاده از ژنراتورها برای مصارف حساس و ارائه اطلاعات دقیق و شفاف به مردم درباره دلایل ناترازی و زمان‌بندی خاموشی‌‌‌‌‌‌‌ها، می‌تواند به افزایش اعتماد عمومی و کاهش مشکلات در شرایط بحرانی کمک کند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1233919/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جلسه غیرعلنی مجلس با تیم اقتصادی دولت/ دلایل افزایش نرخ ارز بررسی می شود

آمریکا دست به حمله هوایی در سوریه زد

اعتراف نگران کننده آمریکا درباره سوریه

کاهش قیمت نهال در جهت حمایت از باغداران عزیز

معاون وزیر ارتباطات: زیرساخت‌های کشور آمادگی رفع فیلترینگ را دارند

تغییر میلیونی قیمت سکه در بازار/ مرز مقاومتی دلار شکست

قاتل دو محیط‌بان بواناتی صبح امروز اعدام شد

بهترین قیمت بلیط هواپیما و خدمات گردشگری با موج زمزم

فشار ارزی کالاهای اساسی به دولت

تازه‌ترین قیمت مسکن در جنوب پایتخت+جدول

ست کجلدال چیست؟ + بررسی 3 عامل موثر بر قیمت ارلن مایر

احمد پیشگاه‌زاده مدیرعامل پرداخت الکترونیک سپهر شد

معاون رئیس‌جمهور: ایران سومین کشور تربیت‌کننده مهندس در جهان است

قیمت طلا امروز سه‌شنبه 4 دی 1403/ افزایش قیمت+ جدول

به آتش کشیده شدن عکس دونالد ترامپ+ فیلم

ادعای رسانه‌های اسرائیلی درباره نتیجه مذاکرات تبادل اسرا

فاجعه انسانی بی‌سابقه در بیمارستان کمال عدوان غزه/ اسرائیل با ربات حمله کرد

چراغ سبز کمیسیون اقتصادی به سیاست ارزی

اولین" پاپ‌ موبیل " تمام الکتریکی؛ هدیه مرسدس بنز به پاپ فرانسیس/ تصاویر

هشدار رگبار باران و رعد و برق در این استان‌ها

کاهش فروش خودروهای برقی چینی در اروپا

تبعات روانی گرانی نرخ ارز بیشتر از تبعات اصلی آن بر اقتصاد کشور است

5 فیلم به‌یادماندنی برای روز‌های سرد کریسمسی

چگونه شپش سر را ریشه کن کنیم؟

چین از خجالت آمریکا درآمد

درخواست این کشور برای برقراری آتش‌بس در غزه

یونیسف هشدار داد: فضای امن در غزه وجود ندارد

32 شهید در حملات شبانه‌روز گذشته اسرائیل به غزه

ادعای زلنسکی درباره معامله این کشور با روسیه

به صدا در آمدن آژیر هشدار در تل‌آویو+فیلم

ضربان قلب طبیعی و سالم چقدر باید باشد؟

این خوراکی مقوی کلسترول را کنترل می‌کند

پیشگیری از سقط خود به خودی جنین

کدام ورزش برای بهبود کبد چرب موثر است

این جراحی احتمال آلزایمر را در زنان افزایش می‌دهد

علی علیپور: پیشنهاد 60 میلیاردی استقلال را رد کردم!

شایع‌ترین دردها کدامند؟

برای جلوگیری از سکته این ماده غذایی را بخورید

نرخ فعلی دلار واقعی نیست و کاهش خواهد یافت

ارتباط روماتیسم مفصلی با ابتلا به بیماری‌های قلبی

5 دلیل مهم برای احساس سرمای بیش از حد

چگونه از تجمع جرم گوش جلوگیری کنیم؟

چرا لبو برای زنان مفید است؟ / با این معضل خونی خداحافظی کنید

15 میلیارد دلار؛ خسارت حملات اسرائیل به لبنان

پشت صحنه اجرای مشترک مهران مدیری و علی زند + فیلم

پیشنهاد حذف صفر از پول ملی؛ خوب یا بد؟ / یک اقتصاددان: اوضاع بهم‌ریخته‌تر می‌شود

راهکارهای طب سنتی برای بهبود سرماخوردگی/ این نوشیدنی را خودسرانه مصرف نکنید

تحریم تامین قطعات را پیچیده کرده است

خسارت حملات اسرائیل به لبنان اعلام شد

نوشیدن قهوه و چای خطر ابتلا به سرطان دهان و گلو را کاهش می‌دهد؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی