بازار آریا

آخرين مطالب

«واشنگتن‌پست» از نگرانی منطقه درباره سوریه نوشت

ائتلاف ایران با مثلث عربی؟ اقتصاد ایران

ائتلاف ایران با مثلث عربی؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : «واشنگتن‌پست» از تشدید نگرانی حکومت‌های عربی از سقوط بشار اسد و قدرت‌گیری اسلام‌گرایان سلفی و اخوانی خبر داده است. رهبران کشورهایی مانند مصر، اردن و عربستان نگرانند فروپاشی حکومت اسد و ظهور یک دولت اسلام‌گرا منجر به بروز ناآرامی در این کشورها شود. این وضعیت زمینه‌ای را فراهم کرده است تا ایران نیز که متحد خود را از دست داده است با دغدغه‌های مثلث عربی همراه شود و یک ائتلاف تاکتیکی را برای مدیریت سوریه پسااسد تشکیل دهد.
سقوط بشار اسد در سوریه سایر حکومت‌‌‌های مطلقه عرب منطقه را نگران کرده است. رهبران کشورهایی مانند مصر، اردن و عربستان سعودی نگرانند بعد از فروپاشی حکومت اسد و ظهور یک دولت اسلام‌‌‌گرا منجر به بروز ناآرامی در این کشورها شود. به گزارش نشریه آمریکایی واشنگتن‌‌‌پست، صحنه‌‌‌هایی که طی هفته گذشته در سوریه شاهد بودیم، یادآور برخی از پر شورترین روزهای بهار عربی است. به دنبال سقوط نظام سوریه، هزاران نفر از مردم این کشور به خیابان‌‌‌ها ریختند و به جشن و پایکوبی پرداختند. هم‌‌‌زمان، دسته‌‌‌هایی از مردم با شکستن درهای زندان‌‌‌ها، هزاران نفر از عزیزان و اقوام خود و صدها زندانی سیاسی را از بند رها کردند.ظهور دوباره شور و حرارت انقلابی، در منطقه‌‌‌ای که هنوز تحت حاکمیت حکومت‌های مطلقه است، رهبران عرب را که بسیاری از آنها اخیرا روابط خود را با رئیس‌‌‌جمهور سوریه بشار اسد از سر گرفته بودند، هراسان کرده است. تحلیلگران، مقامات و دیپلمات‌‌‌ها می‌‌‌گویند رهبران مصر، اردن، عربستان سعودی و امارات متحده عربی نگرانند برکناری اسد ممکن است منجر به بروز ناآرامی در داخل این کشورها شود. آنها همچنین نگران غرق‌‌‌شدن سوریه در هرج‌‌‌ومرج هستند و در حالی که کاری از دستشان برنمی‌‌‌آید، قدرت‌‌‌گرفتن شورشیان افراطی به رهبری گروه تحریر‌الشام در دمشق را به نظاره نشسته‌‌‌اند.
در روزهایی که گروه تحریر‌الشام پایتخت سوریه را تصرف کرد و بشار اسد به مسکو پناهنده شد، کشورهای عرب عمدتا سنی با احتیاط این تحولات را دنبال می‌‌‌کردند. آنها در اعلامیه‌‌‌های رسمی از مردم سوریه خواسته‌‌‌اند نهادهای دولتی را حفظ کنند و از فراگیر بودن روند گذار سیاسی در کشور اطمینان یابند. به گفته یک دفتر رسانه‌‌‌ای وابسته به این گروه، در اوایل این هفته، سفرای هفت‌‌‌کشور عربی با نمایندگان گروه تحریرالشام در دمشق دیدار کردند. به گفته یک دیپلمات حاضر در منطقه که نخواست نامش فاش شود، شورشیان تلاش داشتند به سفرا اطمینان دهند امنیت آنها حفظ خواهد شد.اما نگرانی از به‌‌‌قدرت‌‌‌رسیدن شورشیان، از همان ابتدا آشکار بود: شنبه گذشته، در حالی که نیروهای مخالف حکومت به دمشق نزدیک می‌‌‌شدند، وزرای خارجه چند کشور عربی برای یک نشست اضطراری در حاشیه اجلاسی در دوحه دور هم جمع شدند و بعدتر از شورشیان درخواست کردند ضمن توقف پیشروی خود با حکومت اسد مذاکره کنند.
فواز جرجس، استاد روابط بین‌الملل در دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی لندن، در این باره می‌‌‌گوید: آنها نگران بروز خلأ قدرت در سوریه هستند. آنها نگرانند توانایی اسلام‌‌‌گرایان برای پر کردن این خلأ و اداره کشور از نفوذ آنها در سوریه بکاهد.
کشورهای عربی مدت‌‌‌هاست از جذابیت سیاسی جنبش‌‌‌های اسلام‌‌‌گرا که نظم، سازماندهی و برنامه‌‌‌های رفاه اجتماعی مردمی آنها تهدیدی پایدار برای حکومت‌‌‌های خودکامه عربی است، هراسان و نگران هستند. این ترس در هیچ کجا به ‌‌‌اندازه مصر مشهود نیست، جایی که رئیس‌‌‌جمهور عبدالفتاح السیسی با یک کودتای نظامی در سال 2013 قدرت را به دست گرفت و دولت منتخب اخوان‌‌‌المسلمین را که پس از بهار عربی روی کار آمده بود سرنگون کرد. او با صدور دستور سرکوب گسترده امنیتی، این جنبش را در هم شکست. اما به گفته یک دیپلمات عرب، بخش اعظم مردم مصر، همچنان در خفا با اخوان‌‌‌المسلمین همدردی می‌کنند. این دیپلمات افزود، چشم‌‌‌انداز گروه تحریر‌الشام، یک گروه هم‌‌‌فکر، برای دستیابی به جایگاهی در سوریه «یک تهدید ایدئولوژیک و وجودی» برای سیسی محسوب می‌شود.
به گفته هشام یوسف، دیپلمات سابق مصری، عربستان سعودی و امارات در این نگرانی سهیم هستند. در واقع، دو کشور پادشاهی خلیج‌‌‌فارس، بعد از وقوع بهار عربی، حرکت‌‌‌های انقلاب‌‌‌ستیزانه در منطقه را سازماندهی کردند و از ثروت هنگفت خود برای خنثی‌‌‌کردن جنبش‌‌‌های مردمی و حمایت از دولت‌‌‌های مستبد در بحرین، مصر، لیبی، تونس و یمن بهره‌‌‌برداری کردند.
اما در‌حالی‌که کشورهای عربی نسبت به اسلام‌‌‌گرایان محتاط بودند، سال‌های متمادی از اسد و حکومت سوریه دوری کردند و سوریه را در پاییز 2011 از اتحادیه عرب اخراج کردند. این دوره هم‌‌‌زمان با بروز تحولات انقلابی در خاورمیانه و حتی دیگر رهبران خودکامه منطقه بود. در واقع آنها از وحشتی که حزب بعث بر سوری‌ها تحمیل می‌‌‌کرد، وحشت‌‌‌زده بودند. در آن زمان، حدود 8ماه پس از شروع ناآرامی‌‌‌ها، هزاران غیرنظامی جان را خود را ازدست‌‌‌داده بودند.
آنچه بعدتر روی داد، شروع یک جنگ داخلی طولانی بود که روسیه و ایران از جمله متحدان کلیدی بشار اسد را وادار کرد تا برای تقویت نظام سیاسی و حفظ متحد به درخواست سوریه مداخله کنند. باگذشت زمان، هنگامی که مشخص شد اسد در قدرت ماندنی است، کشورهای عربی روند احیای روابط خود را با سوریه آغاز کردند.
سال گذشته، اسد از بازگشت به اتحادیه عرب استقبال کرد. در جریان اجلاس سران این سازمان که در جده عربستان سعودی برگزار شد، رسانه‌‌‌ها تصاویر اسد را حین در آغوش گرفتن محمد بن‌سلمان، ولیعهد پادشاهی سعودی، به جهان مخابره کردند. دولت‌‌‌های عربی امیدوار بودند حمایت‌‌‌های دیپلماتیک و مالی آنها، اسد را متقاعد کند سلسله‌‌‌ای از تغییرات عمده را در روند اداره کشور اجرا کند. از جمله درخواست‌‌‌های آنها دوری از ایران، رقیب دیرینه منطقه‌‌‌ای این کشورها و به طور بالقوه، محدودکردن تجارت سودآور قرص‌‌‌های مخدر در سوریه بود که به جنایت و اعتیاد در کشورهای همسایه دامن می‌‌‌زد.به گفته یوسف، در ازای ادغام مجدد بشار اسد با جامعه عربی، کشورهای عربی همچنین از اسد انتظار داشتند با مخالفان سیاسی میانه‌‌‌رو وارد گفت‌وگو شود تا از گسترش دامنه نفوذ گروه‌‌‌های اسلام‌‌‌گرا از جمله تحریر الشام که کنترل برخی از مناطق سوریه را در دست داشتند، جلوگیری کند.اما اسد به وعده‌‌‌های خود عمل نکرد. به‌‌‌هرحال بشار آنها را ناامید کرده بود. علی شهابی، تاجر سعودی که روابط نزدیکی با خانواده سلطنتی دارد، در این باره می‌‌‌گوید، بشار به هیچ یک از وعده‌‌‌هایش عمل‌‌‌نکرد. اکنون، کشورهای عربی بااحتیاط به سوریه نزدیک می‌‌‌شوند و همچنان به دنبال حفظ نفوذ خود هستند، اما منتظرند ببینند که آیا می‌توان آشوب‌‌‌های پس از اسد را مهار کرد یا خیر.
عبدالخالق عبدالله، یک تحلیلگر سیاسی مستقر در دبی می‌‌‌گوید همیشه بعد از سقوط، شاهد وقوع هرج‌‌‌ومرج هستیم.او می‌‌‌گوید امارات و متحدانش نگرانند تولید مواد مخدر سوریه به دست یکی از گروه‌‌‌های مسلحی که اکنون در این کشور فعال هستند ادامه یابد. تجارتی به ارزش سالانه 10 میلیارد دلار که بخش اعظم آن از طریق اردن و عربستان سعودی قاچاق می‌‌‌شد.
به گفته تحلیلگران و مقامات، دولت‌‌‌های عربی به‌رغم ملاحظات خود، چاره‌‌‌ای جز تعامل با گروه تحریر‌الشام ندارند. طارق النعمت، نویسنده و تحلیلگر سیاسی اردنی، می‌‌‌گوید در نهایت، اردن هیچ گزینه دیگری ندارد. او می‌‌‌گوید،اگر می‌‌‌خواهید مرزهای خود را حفظ کنید، باید با قدرت‌‌‌های واقعی در داخل سوریه تعامل کنید. اما این نفوذ بالقوه سوریه در خارج از مرزهایش است که کشورهایی مانند مصر را نگران می‌کند، جایی که به گفته سازمان‌های حقوق بشری، بیش از 20‌هزار نفر زندانی سیاسی در زندان‌‌‌های این کشور در بند هستند. این کشور همچنین درگیر یک بحران اقتصادی تمام‌‌‌عیار است و مصری‌‌‌ها که از شرایط خود ناامید شده‌‌‌اند، به طور فزاینده‌‌‌ای خشم خود را در رسانه‌‌‌های اجتماعی به اشتراک می‌‌‌گذارند.
اوایل هفته گذشته، یک وبگاه خبری وابسته به اخوان‌‌‌المسلمین، ویدئویی از فریادزدن معترضان علیه سیسی در جریان سفر وی به نروژ را به اشتراک گذاشت. آنها فریاد می‌‌‌زدند سیسی بعد از اسد سرنگون خواهد شد. مای الصدانی، مدیر اجرایی موسسه سیاست خاورمیانه تحریر مستقر در واشنگتن‌‌‌دی‌‌‌سی در این باره می‌‌‌گوید، صراحتا این شرایط، برای یک رژیم سیاسی که این صحنه‌‌‌ها را در سوریه تماشا می‌کند و می‌‌‌داند که آنها نیز قادر به برآوردن نیازهای شهروندان خود نیستند، وحشتناک است. بر اساس گزارش‌‌‌ها، پلیس مصر ده‌‌‌ها سوری را که در خیابان‌‌‌های قاهره سرنگونی اسد را جشن می‌‌‌گرفتند دستگیر کرد. مونا سیف، مدافع حقوق بشر مصر، از سوری‌‌‌ها به‌‌‌خاطر یورش به زندان صیدنایا، برای آزادی زندانیان تشکر کرد. برادر سیف، نویسنده و فعال علا عبدالفتاح، برجسته‌‌‌ترین زندانی سیاسی مصر است. مادر آنها، لیلا سوئیف، بیش از 70 روز است که در اعتراض به زندانی‌‌‌شدن پسرش در اعتصاب‌‌‌ غذاست.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1228916/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادامه حملات اسرائیل به سوریه/ کدام مناطق بمباران شد؟

«شاد» بازه زمانی برگزاری کلاس‌های درس را اعلام کرد

تماس دیپلماتیک انگلیس با هیات تحریرالشام

ریسک نوآوری در کمین بازارهای مالی

قطر: شهرک‌سازی در جولان اشغالی نقض قوانین بین‌المللی است

20 شهید در بمباران محل اسکان آوارگان در غزه

گرفتار شدن بیش از 6 هزار نفر در برف و کولاک/ امدادرسانی هلال احمر ادامه دارد

زنجیره فولاد - 1403/09/26

زمان آغاز فعالیت سفارت ایران در سوریه مشخص شد

آینده معدن‌کاری در سه سناریو

چرا هنگ‌کنگ به یک مرکز ارزهای دیجیتال تبدیل شده است؟

تابلوی هفته - 1403/09/26

قوانین سخت‏‏‌گیرانه استرالیا‏‏‌

بیت‌کوین 173 هزار دلاری؟

تجربه خصوصی‌سازی سوئد

گذار هند از تحریم نفت روسیه

رمزگشایی از ریشه‌های ناترازی گاز

صورت مساله حمل‌ونقل

فرمول عادلانه عوارض تردد آزادراهی

تشکیل یک کارگروه ملی با حضور بخش خصوصی

رابطه تحریم و لجستیک

انگستان به بلوک تجاری اقیانوس آرام پیوست

بازده اوراق خزانه‌داری آمریکا رکورد زد

کاهش شکاف ارزی با نرخ‌های جدید‌

سرگیجه اقتصادی با آمارها

انتظار فعالان از نشست فدرال رزرو

آمار معاملات روزانه - 1403/09/26

نقش انسان و کامپیوتر در «هوش مصنوعی روان‌شناسانه»

سلطه افکار عمومی بر شرکت‌ها

انتشار آلبوم جدید با نی‌نوازی زنده‌یاد عندلیبی

اجرای نمایش عروسکی «باغ‌وحش کاغذی»

موسیقی محیطی در خانه هنرمندان

به تماشای صد سال تنهایی

سه ایراد بزرگ مالی به فدراسیون فوتبال

از حساسیت به جذابیت

سلام به زنان!

معجـزه تلاش!

کارنامه بیمه تجارت‏‏‌نو در 8 ماه

چالش‏‏‌ها و فرصت‏‏‌های تحول دیجیتال در صنعت بیمه

بسته‌‌‌های اشتراک دیجی پی سود نیست

یار کمکی بانکداری خرد

بازار فولاد - 1403/09/26

بازار آتی - 1403/09/26

اوراق بهادارسازی کالاها و اهمیت آن در اقتصاد

ثبات نسبی در بازار فیزیکی پتروشیمی‏‏‌ها

همکاری پالایش نفت لاوان و فنی وحرفه‌ای هرمزگان

درباره فیلترینگ رای‌گیری نشده که موافقان و مخالفانش مشخص باشند

پیام‌رسان وایبر در روسیه فیلتر شد

فقط از سکوهای دارای اینماد، طلا بخرید

کاهش ترافیک اینترنت ایران همزمان با توسعه استارلینک

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی