بازار آریا

آخرين مطالب

مواجهه نادرست با مساله مهاجران افغانی چه پیامدهایی دارد؟

هزینه‌های ناپیدای برخورد کور اقتصاد ایران

هزینه‌های ناپیدای برخورد کور
  بزرگنمايي:

بازار آریا - گل‌اندام‌ صفری / فعال حوزه مهاجرین در شرایطی که ایران با چالش‌های متعدد اقتصادی و اجتماعی مواجه است، ستیز کور نسبت به مهاجران افغانی می‌تواند با ایجاد فضای منفی، اندک فرصت‌های اقتصادی و انسانی در دسترس را از کشور سلب کند. مهاجران افغانی که به‌دلیل شرایط ناامن در کشور خود به ایران آمده‌اند، می‌توانند به‌عنوان سرمایه انسانی در توسعه اقتصادی ایران نقش ایفا کنند. اما فضای ملتهب و ناپسند نسبت به آنها، نه تنها این فرصت اقتصادی را از کشور سلب می‌کند، بلکه باعث تضعیف پیوندهای فرهنگی و اجتماعی میان دو ملت همزبان نیز می‌شود. در این مقاله، ابعاد مختلف برخورد کور با مهاجران افغانی و تاثیرات آن بر اقتصاد و جامعه ایران مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
چالش سرمایه خارجی: با توجه به اینکه حلقه‌ تحریم هر روز تنگ‌تر‌ می‌شود و شرکت‌ها و کشورهای زیادی همسو با قدرت‌های جهانی از حضور اقتصادی در ایران، انتقال و تزریق سرمایه به کشور پرهیز می‌کنند، یکی از گروه‌های عمده سرمایه‌گذار خارجی در ایران افغانی‌ها هستند. شهریورماه امسال بود که خبر ساخت یک برج از سوی یک سرمایه‌گذار افغانی در دبی منتشر شد. این در حالی است که این سرمایه می‌توانست جذب تهران یا سایر شهرهای ایران شود. فضای ملتهب چندسال اخیر ایران نسبت به مهاجران و پناهندگان افغانی موجب شده است حتی با وجود نزدیکی‌های زبانی و فرهنگی و صرف چند‌سال یا چند دهه از زندگی آنها در خاک ایران، این گروه عموما در فکر مهاجرت به مقصد سومی باشند که سرمایه انسانی و مالی خود را به آن منتقل کنند.
چالش نیروی کار: توسعه اقتصادی بدون برخورداری از نیروی کار کافی ممکن نیست. طبق گزارش سازمان ملل جمعیت سالمند ایران تا سال2050 یعنی 26سال دیگر 32درصد خواهد بود. پیری یک‌سوم جمعیت ایران به معنی کاهش نیروی کار مولد خواهد بود. این در حالی است که ایران یک جمعیت جوان در سایه دارد و آن افغانی‌های نسل دوم و سوم و‌زاده ایران هستند. این سرمایه به آسانی قابل جذب در بازار کار ایران است؛ جمعیتی که هیچ هزینه‌ای برای تطبیقش با مردم بومی نیاز ندارد. زبانش فارسی است یا فارسی را آموخته است. به واسطه فرهنگ مشترک و زیستن در ایران با قوانین و آداب و رسوم و... آشناست.
نکته مهم‌ دیگری که درباره نیروی کار مهاجر وجود دارد، تصوری نادرست درباره سطح سرمایه انسانی آنها است. تعداد قابل توجهی از مهاجران طی سال‌های طولانی به‌خاطر مداومت بر شغل خود ماهر شده‌اند و بسیاری از‌ جوانان افغانی در رشته‌های مختلف دانشگاهی و در مقاطع مختلف تحصیل کرده‌اند. بنابراین ما با یک جمعیت قابل توجهی از افراد ماهر و متخصص روبه‌رو هستیم. علاوه بر این سقوط جمهوریت در افغانستان و در خطر افتادن جان افراد و نیز افزایش بیکاری روز افزون باعث شد تا افراد تحصیل‌کرده زیادی از کشور خارج و راهی کشورهای همسایه چون ایران، پاکستان، تاجیکستان و... شوند. با این حال فقدان رویه‌های رسمی برای جذب این افراد موجب شده است این گروه از مهاجران از بسیاری از امکانات بالقوه محروم شوند و در مشاغلی با ارزش افزوده پایین مشغول به‌کار شوند. این فقدان رویه‌های مشخص دامن‌گیر سلامت این گروه بزرگ از ساکنان این سرزمین نیز شده و امکان استفاده از خدمات بیمه درمانی را غیرممکن ساخته است.
اشغال نیرو‌های اجتماعی: چالش‌های حوزه مهاجران افغانی و عدم رسیدگی درست به آنها موجب می‌شود تا درحالی‌که کشور درگیر چالش‌های جدی در سایر حوزه‌هاست، کنشگران اجتماعی درگیر مساله مهاجران و کنترل واکنش‌های اجتماعی تند و هیجانی نسبت به آن شوند.
افزایش بزه‌دیدگی و بزه‌کاری مهاجران: قربانیان تنش‌های اجتماعی به‌دلیل شرایط سخت اجتماعی و اقتصادی، به راحتی مورد تبعیض و خشونت قرار می‌گیرند. این تبعیض می‌تواند حس طردشدگی اجتماعی را افزایش دهد. این موج‌ مهاجرستیزی و افغانی‌ستیزی باعث خشونت‌های فیزیکی و کلامی علیه مهاجران و پناهندگان می‌تواند آسیب‌های جدی جسمی و روانی به همراه داشته باشد و چالش‌های اجتماعی خاص خود را بیافریند. چنین شرایطی برخی از افغانی‌ها را به سمت بزه‌کاری سوق خواهد داد. وقتی افراد احساس کنند که هیچ راهی برای بهبود وضعیت وجود ندارد و از جانب محل زندگی خود طرد می‌شوند، بستر مساعدتری برای بزه‌کاری خواهند بود. این موضوع می‌تواند امنیت عمومی را تضعیف کند و بر تنش‌های اجتماعی بیفزاید.
همزبانان در بحران: ایرانیان و اهالی افغانستان، دو ملت همزبان با تاریخ، فرهنگ و میراث مشترک هستند. موج فعلی ستیز با افغانی‌ها، تهدیدی جدی برای اتحاد فرهنگی دیرینه دو ملت محسوب می‌شود. زبان فارسی، به‌عنوان یک میراث فرهنگی مشترک، همواره پلی برای ارتباط و تفاهم میان مردم ایران و افغانستان بوده است. اما پیوند زبانی ما در سایه احساسات منفی و تبعیض علیه مهاجران افغانی، به‌شدت آسیب دیده است. تحولات سیاسی در افغانستان نیز بر این فاصله می‌افزاید: زبان و ادبیات فارسی میراث‌ کهن ما در حوزه تمدنی فارسی است که اکنون از چندین سو مورد بی‌مهری و دشمنی قرار گرفته است. ظهور دوباره طالبان و دشمنی آشکار این گروه تروریستی با زبان فارسی در افغانستان، این میراث‌ مشترک‌ را تهدید می‌کند. پیوندهای فرهنگی، اقتصادی و امنیتی که زبان فارسی ایجاد می‌کند، پتانسیل قابل توجهی برای تشکیل یک اتحادیه فارسی‌زبانان ایجاد می‌کند. چنین اتحادیه‌ای می‌تواند به ملت‌های فارسی‌زبان کمک کند تا در برابر چالش‌های جهانی متحد شده و آینده‌ای روشن‌تر برای خود رقم بزنند. اما متاسفانه، مواجهه نادرست با مقوله مهاجران در ایران، این فرصت ارزشمند را تهدید می‌کند. این پدیده نه تنها روابط بین دو ملت همزبان را تضعیف می‌کند، بلکه مانعی جدی در شکل‌گیری یک اتحاد منطقه‌ای قدرتمند است. ستیز کور با ایجاد شکاف‌های عمیق اجتماعی و فرهنگی، اعتماد متقابل را از بین می‌برد و همکاری‌های سازنده را دشوار می‌کند.
شیوه فعلی برخورد با مهاجران نه تنها یک چالش اجتماعی محسوب می‌شود، بلکه تهدیدی جدی برای اقتصاد و انسجام فرهنگی کشور به حساب می‌آید. برای مقابله با این چالش‌ها، ضروری است که سیاست‌های مهاجرتی و اجتماعی ایران به‌گونه‌ای اصلاح شود که بر پایه احترام متقابل و همزیستی مسالمت‌آمیز بنا شود. تنها با ایجاد فضایی مثبت برای مهاجران افغانی می‌توان به تقویت پیوندهای فرهنگی دو ملت همزبان پرداخت و از ظرفیت‌های اقتصادی آنها بهره‌برداری کرد. این رویکرد نه تنها به نفع ایران بلکه به نفع کل منطقه خواهد بود و می‌تواند زمینه‌ساز تشکیل یک اتحادیه فارسی‌زبان قوی در آینده باشد.
--> اخبار مرتبط تورم و تبعات بی‏‏‌پایان آن بورس در حصار محدودیت‌ها مسیر بورس برای تامین مالی تولید اشتباه تکرارنشدنی مدیران در اتلاف سرمایه‌ مالیات بر عایدی سرمایه

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1217480/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آتش‌سوزی و قطعی برق در «نهاریا »/ اصابت راکت‌های حزب‌الله به شمال اراضی اشغالی

با 4 میلیارد تومان کجای تهران می‌توان خانه خرید؟/ اقتصادی‌ترین محله‌های تهران را بشناسید

سخنگوی سازمان ملل: خواهان اجرای کامل قطعنامه 1701 هستیم

عملیات حزب‌الله علیه محل تجمع نظامیان اسرائیلی

3 کارگر جوان حین لایروبی در مشهد جان باختند

زمان آتش‌بس در لبنان اعلام شد؟

علت بازگشت دلار به کانال 68 هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آیا دولت چهاردهم می‌تواند دخل و خرج ملت را جور کند؟

مواجهه قانون با اخلالگران اقتصادی

حمله موشکی به پایگاه نظامیان آمریکا در حومه جنوبی حسکه سوریه

تاکید انگلیس بر پایبندی به قوانین بین‌المللی درباره حکم بازداشت نتانیاهو

فوت کارگر معدن چهارچشمه بهاباد به دلیل سقوط کامیون

ساکن جدید کاخ سفید و معادلات پیچیده جهان/ ترامپ و معمای چین

هشدار مدیریت بحران به کوهنوردان / از صعود به ارتفاعات پایتخت اجتناب کنید

فروش نقدی کامیون فورس امپاور و بایک بهمن دیزل

جلسه رئیس ایدرو با قطعه‌سازان

پذیرش و ثبت‌نام 230‌هزار دستگاه خودروی فرسوده در مراکز اسقاط

گسل شکننده در بازار خودروهای مونتاژی

شما بودید باور می‌کردید؟

شناخت درستی از بازارهای جهانی نداریم

ضرورت دیپلماسی غذایی

لزوم واردات ماشین‌‌‌آلات و تجهیزات معدنی

تردید نسبت به تصمیم فدرال رزرو

آمار معاملات روزانه - 1403/09/06

نقش مهم کسب و کارها در اجرای عدالت برای کارکنان دارای معلولیت

معجزات هنر وصل کردن

«جزیره دکتر مورو» در بازار کتاب

نقاشی‌های مسعود کیمیایی در «جسدهای جاندار»

یادبود مرتضی ممیز در خانه هنرمندان

حکایت عجیب خواننده مشهور اصفهان

مختصر و مفید، مثل کاوه

نسخه ایرانی واکاشیزوما!

چقدر عکس بدی بود!

محکوم به درخشش!

موانع تامین مالی مولد

کورس تسهیلات‌دهی بانک‌ها

کارگروه حل چالش‌های معادن شن و ماسه

هزینه‌های ناپیدای برخورد کور

فدرال‌رزرو مقابل ترامپ

بازار جهانی - 1403/09/06

بازار فولاد - 1403/09/06

صندوق کالایی - 1403/09/06

توقف قیمت شمش در بازار فیزیکی

رضایت اقلیمی از توریسم

همکاری سازمان هوش مصنوعی با نصر کشور

زیان 55 میلیارد دلاری شرکت‌های انگلیسی از حملات سایبری

نقش دوگانه هوش مصنوعی در مصرف انرژی

رسیدگی به بودجه صندوق توسعه ملی

مواجهه دلار با حمایت 68‌؟

انتقاد از افزایش قیمت خودرو

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی