بازار آریا

آخرين مطالب

بهینه‌‌‌سازی مصرف؛ شاه‌‌‌کلید ‌گذار از ناترازی گاز اقتصاد ایران

  بزرگنمايي:

بازار آریا - سید‌حسن افتخاری اسراف میلیاردها مترمکعب گاز که طی چند سال گذشته در بعضی از مناطق کشور بیهوده سوخته می‌شود نکته بسیار مهمی است که توجه به آن به معنی عبور دائمی از ناترازی گازی به شمار می‌رود.
از سال 1386 تاکنون هر ساله کشور با کمبود گاز مواجه است که این روند ناترازی گاز رو به وخیم‌‌‌تر شدن است. در ابتدا باید این ذهنیت را در نظر گرفت که نداشتن تجربه فنی بعضی از مسوولان باعث اسراف گاز در کشور است؛ به عبارتی اشراف گسترده بر صنعت گاز از تولید تا مصرف را باید یک الزام مدیریتی در نظر گرفت.
اینکه وقتی مردم و صنایع بزرگ و نیروگاه‌های برق با کمبود گاز مواجه می‌شوند، تازه صدای مسوولان مربوطه از رسانه‌‌‌ها فقط در فصول سرد سال شنیده می‌شود و در بقیه سال در سکوت خبری به سر می‌برند چندان جالب نیست. به نظر می‌رسد اسراف و بیهوده سوختن میلیاردها مترمکعب گاز در هر سال برای برخی مسوولان به یک امر عادی و طبیعی تبدیل شده است. اغلب مسوولان مربوطه مصرف‌کنندگان گاز را مقصر می‌دانند، ولی بدانند که این ظلم بزرگی به ملت به‌‌‌ویژه به قشر ضعیف جامعه است. این در حالی است که مردم عادی دستورات مهندسان مربوطه را انجام می‌دهند و از بیهوده سوختن گاز مصرفی خود آگاهی لازم را ندارند.
واقعیت آن است که اسراف این حجم عظیم گاز در کشور هم به اقتصاد کشور و هم به مردم و به نسل‌های آتی خسارتی می‌زند که قابل جبران نیست که بی‌توجهی مسوولان در بخش‌های مختلف می‌تواند به آن دامن بزند و البته این ادعا نیاز به موشکافی دقیق‌‌‌تری دارد.
برخی از مسوولان اسراف را فقط گازهای فلر و مشعل پالایشگاه‌‌‌ها می‌دانند و برای آن برنامه‌‌‌ریزی می‌کنند که البته درست است ولی این اتلاف فقط 10 در‌صد از گازی است که بیهوده سوخته می‌شود و 90‌درصد اسراف و اتلاف گاز در بخش مسکونی و تجاری در برخی از مناطق کشور است که دیده نشده و گویی برخی مسوولان از اسراف این سرمایه استراتژیک غافل بوده و به‌‌‌جای پیشگیری از اسراف میلیون‌‌‌ها مترمکعب گاز در روز دائم به‌فکر توسعه مناطق گازی کشور هستند.
چند نمونه از اسراف و بیهوده سوختن گاز در بخش مسکونی و تجاری را بررسی می‌‌‌کنیم.
در بخش اول؛ سازه‌های غیر‌استاندارد بسیاری در بخش مسکونی و تجاری وجود دارد که بیش از 50‌درصد گرمای محیط زندگی ناخواسته اتلاف و هدر می‌شود که اگرچه بی‌‌‌ارتباط با بافت‌‌‌های فرسوده نیست اما دقیقا نشانه مهمی از اتلاف گاز مصرفی است. سال‌هاست ساختمان‌‌‌ها به گونه‌‌‌ای احداث شده که هدر‌رفت انرژی را در بر دارد و بعضا این روند در نقاطی از کشور هنوز ادامه دارد.
در بخش دوم؛ و غیر از مورد اول در ساختمان‌ها ملزوماتی به‌‌‌کار گرفته می‌شود که مربوط به سال‌های گذشته است و شاید به جز در ایران در دیگر کشورها کمتر مشاهده می‌شود؛ حتی همین ملزومات گاز‌سوز مدت‌‌‌ها به خاطر نظر برخی مهندسان اجرایی شاید به اشتباه نصب شده و می‌شود که باعث می‌شود در برخی اوقات تا 80‌درصد از گاز ورودی به منازل مسکونی و تجاری بیهوده سوخته شود، در حالی که می‌توان با ابتدایی‌ترین روش فنی از اسراف این حجم عظیم گاز پیشگیری کرده و با همین گاز می‌توان بیش از 50 تا 70 میلیون محیط دیگر را با مساحت متوسط 20 متر مربع به‌ویژه در فصل سرد سال به خوبی گرم کرد که حتی نیازی به تامین گاز جدید نداشته باشد.
این 50 تا 70 میلیون محیط 20 مترمربع که ذکر شده فقط بخش کوچکی از بیهوده سوختن گاز در بخش مسکونی و تجاری است.
مساله مهم دیگری که باید به آن اشاره کرد؛ استفاده از سازه‌های غیر‌استاندارد در بخش‌های مسکونی و تجاری و مکان‌های عمومی است که این روند در برخی نقاط حتی رو به افزایش است که اگر تولید گاز کشور به یک میلیارد و 500 میلیون مترمکعب در روز هم برسد باز هم با کمبود گاز مواجه می‌‌‌شویم.
مساله قابل‌توجه اینکه مسوولان شرکت ملی گاز و سازمان نظام مهندسی کشور به حجم بالاتری از تفاهم موردنیاز و همفکری لازم نیاز دارند.
نکته بسیار مهم آنکه گازی که با دسترنج و سختی هزاران مهندس و کارگر زحمتکش اکتشاف، پالایش و شیرین‌سازی می‌شود بعد به شبکه مصرف، انتقال داده می‌شود، اما در چرخه مصرف بیهوده سوخته می‌شود و مصرف‌کنندگان گاز باید بر حسب اجبار مطیع امر بوده آن‌‌‌هم در شرایطی که بعضا و برخی، از ابتدایی‌ترین تجربه عملی فنی برخوردار نیستند.
نمونه‌ای از عملکرد مسوولان مربوطه را در اینجا ذکر می‌کنیم.یک منطقه از کشور که نیاز گاز آن با تکیه بر استانداردهای جهانی در فصول سرد سال حداکثر 80 میلیون مترمکعب در روز است اما مسوولان مربوطه غیر از 70 میلیون مترمکعب که در گذشته گاز‌رسانی کردند مجددا بیش از 170 میلیون مترمکعب دیگر برای همان استان‌ها گاز‌رسانی انجام دادند که جمعا به 240 میلیون مترمکعب می‌رسد که با چند خط لوله جدید به قطر 32 و 40 و 48 و 56 اینچ به مسافت بیش از 2هزار کیلومتر از منطقه شرق کشور؛ خانگیران سرخس و از جنوب کشور از عسلویه و حتی از خطوط استان‌های مجاور به‌علاوه نصب پنج توربوکمپرسور فشار قوی با هزینه بیش از 10‌هزار میلیاردتومان محقق شد که بعد از به سرانجام رساندن؛ همان مناطق با کمبود گاز مواجه شدند، تا جایی که شاید بتوان گفت برخی مسوولان در گرداب چه کنم سرگردان ماندند.
حتی مسوولان وزارت راه و مسکن و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی سال‌هاست که از مبحث 19 مقررات ملی ساختمان ناظر به صرفه‌‌‌جویی سخن می‌گویند که باید شیشه پنجره‌ منازل دو‌جداره شود یا بخاری‌های ساخت داخل کشور بهینه شود اما نتیجه آن‌‌‌گونه که باید و شاید نیست.
حتی بیش از چهار سال است که مسوولان مربوطه تصمیم گرفتند موتورخانه‌‌‌ها را که اغلب افراد مرفه از آن استفاده می‌کنند با چند ده‌هزار میلیارد تومان عایق‌کاری کنند، در حالی که شاید هزینه عایق‌کاری‌ موتورخانه‌های افراد مرفه از قشر ضعیف جامعه پرداخت شود یا با ساختن مخازن بتنی در سطح زمین یا در اعماق 4هزار متری زمین حفاری صورت گرفته که بتوانند در تابستان گاز را برای زمستان ذخیره کنند. از این دست مسائل و مشکلات فنی بسیار است.
چیزی که به ذهن می‌رسد آن است که بسیاری از تصمیم‌‌‌سازان که از شبکه‌های مختلف فیلم‌هایی از کشور‌های پیشرفته از نحوه مصرف گاز پخش می‌کنند ولی خودشان آموزش نگرفتند چطور می‌خواهند الگوی مصرف گاز را به مردم آموزش دهند؟
در نهایت می‌توان گفت با پیشگیری از اسراف میلیاردها مترمکعب گاز در سال می‌شود جلوی خسارت 30 میلیارد دلاری را گرفت و با صرفه‌جویی در این حجم عظیم مصرف گاز آن را در بخش‌‌‌های مختلف برای خوراک صنایع پتروشیمی و صنعتی استفاده و برای ده‌ها‌هزار نفر کارآفرینی کرد و نیروگاه‌‌‌های برق و دیگر صنایع سنگین که در فصول سرد از سوخت‌های فسیلی استفاده می‌کنند سوخت پاک مصرف کنند.
--> اخبار مرتبط خودکفایی 98 درصدی صنعت گاز کشور نقش اصحاب‌رسانه در تبیین وضع تولیدگاز استحکام صنعت بازنگری ساختار سازمانی پالایشگاه‌‌‌های گاز متناسب با اهداف عملیاتی سردرگمی سیمانی‌ها با نرخ خوراک

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1201569/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درخواست این کشور برای برقراری آتش‌بس در غزه

یونیسف هشدار داد: فضای امن در غزه وجود ندارد

32 شهید در حملات شبانه‌روز گذشته اسرائیل به غزه

ادعای زلنسکی درباره معامله این کشور با روسیه

به صدا در آمدن آژیر هشدار در تل‌آویو+فیلم

ضربان قلب طبیعی و سالم چقدر باید باشد؟

این خوراکی مقوی کلسترول را کنترل می‌کند

پیشگیری از سقط خود به خودی جنین

کدام ورزش برای بهبود کبد چرب موثر است

این جراحی احتمال آلزایمر را در زنان افزایش می‌دهد

علی علیپور: پیشنهاد 60 میلیاردی استقلال را رد کردم!

شایع‌ترین دردها کدامند؟

برای جلوگیری از سکته این ماده غذایی را بخورید

نرخ فعلی دلار واقعی نیست و کاهش خواهد یافت

ارتباط روماتیسم مفصلی با ابتلا به بیماری‌های قلبی

5 دلیل مهم برای احساس سرمای بیش از حد

چگونه از تجمع جرم گوش جلوگیری کنیم؟

چرا لبو برای زنان مفید است؟ / با این معضل خونی خداحافظی کنید

15 میلیارد دلار؛ خسارت حملات اسرائیل به لبنان

پشت صحنه اجرای مشترک مهران مدیری و علی زند + فیلم

پیشنهاد حذف صفر از پول ملی؛ خوب یا بد؟ / یک اقتصاددان: اوضاع بهم‌ریخته‌تر می‌شود

راهکارهای طب سنتی برای بهبود سرماخوردگی/ این نوشیدنی را خودسرانه مصرف نکنید

تحریم تامین قطعات را پیچیده کرده است

خسارت حملات اسرائیل به لبنان اعلام شد

نوشیدن قهوه و چای خطر ابتلا به سرطان دهان و گلو را کاهش می‌دهد؟

کاخ الیزه ترکیب کابینه جدید فرانسه را اعلام کرد

کدام سرمایه‌گذاران در بورس سود می‌کنند؟

مقام حماس اعلام کرد: شهادت 15 رزمنده مقاومت از سوی تشکیلات خودگردان

آقای همتی وزیر اقتصاد دولت پزشکیان اینجا بازار است نه دانشگاه / پرواز دلار 78200 هزار تومان !

واکاوی عقب‌‌‌‌‌‌ماندگی دلاری بورس

مقصر وضعیت فعلی مردم نیستند/ میزان مصرف گاز مردم ناشی از سیاستگذاری‌های غلط است

وعده الجولانی به سازمان ملل درباره فراگیر بودن دولت انتقالی

افزایش نیروهای آمریکایی در سوریه در یک سال اخیر

هر روز تعطیلی، 21 هزار میلیارد تومان خسارت به ایران!

ادعای تازه زلنسکی درباره کشته شدن نظامیان کره شمالی در اوکراین

دختری که سرپرستی یک روستا را به عهده گرفت

درخواست ایرلند برای برقراری آتش‌بس پایدار در غزه

چرا دیگر روز مادر طلا هدیه نمی دهند؟

رسانه اسرائیلی: تبعات اقتصادی جنگ را از سال آینده خواهید دید

امیدواریم با اقداماتی که صورت می‌گیرد شاهد کنترل نرخ ارز در بازار باشیم/ نزدیک کردن نرخ ارز به واقعیت‌های موجود اقتصادی مانع از سفته بازی خواهد شد/ رد تاثیر بازار ارز تجاری بر افزایش نرخ ارز

نشست کمیسیون اقتصادی مجلس برای بررسی دلایل افزایش نرخ ارز با حضور فرزین و همتی

مدارس 13 شهر خوزستان غیرحضوری شد / تعطیلی دانشگاه‌ها و دورکاری ادارات

هیچ مسئولی در جمهوری اسلامی موافق فیلترینگ نیست

مخالفیت مقامات گرینلند با اظهارات اخیر ترامپ: این جزیره فروشی نیست

عضو موظف هیات‌مدیره شرکت سرمایه‌گذاری‌های خارجی ایران منصوب شد

امکان مشاهده اطلاعات سامانه مؤدیان در اظهارنامه پیش‌فرض فراهم شد

واریز بیش از 126همت به حساب وزارت کشور، شهرداری‌ها و دهیاری‌ها

موقعیت‌یابی نرخ بازار ارز

کی‌یف در آستانه از دست دادن تنها برگ برنده خود در مذاکرات

فروش جدید ایران‌‌‌‌خودرو

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی