بازار آریا

آخرين مطالب

در گفت‌وگو با دو جامعه‌شناس و تحلیلگر سیاسی بررسی شد

همسویی اجتماعی با رفع تنش اقتصاد ایران

همسویی اجتماعی با رفع تنش
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : «بیم‌وامید» موقعیتی است که این روزها مردم در آن به سر می‌برند. مردمی که از به نتیجه ‌رسیدن برجام ناامید شدند، اما اکنون با اشتیاق، ناظر دور جدیدی از رفع تنش‌ها به شکل مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا هستند. مذاکراتی که می‌تواند بخشی از چالش‌های امروز جامعه ایران را برطرف سازد. یک جامعه‌شناس و یک تحلیلگر سیاسی در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» اظهار کردند که این مذاکرات از آنجا‌که می‌تواند راهگشای مسائل اقتصادی باشد، در نهایت بستر بهبود شرایط اجتماعی را به‌وجود می‌آورد. حمیدرضا جلایی‌پور، استادیار گروه جامعه‌شناسی دانشگاه تهران شرایط امروز را متفاوت با زمان برجام ارزیابی می‌کند و معتقد است: اول اینکه همه بخش‌های حکومت با انجام مذاکره موافقند. دوم اینکه نظام سیاسی کشور دارد از فعالیت اقتصادی و سرمایه‌گذاری خارجی حتی با آمریکا دفاع می‌کند. این دو تفاوت و تغییر خیلی مهم است.» حمیدرضا ترقی، فعال سیاسی اصولگرا هم بر این استدلال تاکید دارد که نتیجه هر چه باشد به حل مشکلات مردم کمک می‌کند.
جامعه‌شناسان و سیاستمداران در چند سال گذشته بارها و بارها موقعیت اجتماعی ایران را پرتنش خوانده و خواسته‌اند راهی برای برطرف شدن چالش‌های اقتصادی، سیاسی، آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی برداشته شود. از سوی دیگر مجمع جهانی اقتصاد در بیستمین نسخه از گزارش سالانه خود، ریسک‌های جهانی 2025 را خطری جدی برای کشورها، بخش خصوصی و جامعه مدنی می‌داند که تنها راه عبور از این توفان جهانی، همکاری چندجانبه، تصمیم‌گیری بر پایه علم، تقویت نهادهای بین‌المللی و تقویت اعتماد عمومی است. اکنون که دور جدیدی از مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا ایجاد شده بار دیگر امیدواری برای رفع این چالش‌ها ایجاد شده است. حال باید دید روند مذاکرات چگونه پیش می‌رود و نتیجه این تعاملات چگونه می‌تواند در جامعه بازتاب پیدا کند.هنوز یک سال از صحبت‌های محمد فاضلی، جامعه‌شناس نگذشته که شرایط جامعه را این‌گونه ارزیابی کرده بود: «میزان انباشت مسائل ایران به حدی است که چشم‌انداز روشنی برای سیاست و اقتصاد یک یا دو دهه آینده کشور، به سختی متصور است. ایران در چاله‌های عظیمی‌(کاهش زیست‌پذیری محیط‌زیستی، تحریم، ‌عقب‌ماندگی اقتصادی نسبت به رقبای منطقه‌ای، حذف نسبی از روابط تجاری در دنیا و‌...) افتاده است که به راحتی نمی‌توان از آنها خارج شد. ایران «جامعه مسائل حل‌نشده» شده است. 
بسیاری از پژوهشگران و جامعه‌شناسان بر این باورند که یکی از ضرورت‌ها برای رفع مشکلات اجتماعی ترمیم مسائل اقتصادی و همچنین ارتباط و تعامل با جامعه‌ بین‌المللی به دور از تحریم‌هاست. حال باید دید که مذاکرات می‌تواند در این زمینه موثر واقع شود؟ چراکه در دوره ریاست‌جمهوری حسن روحانی و پس از مذاکرات، مردم به‌شدت امیدوار شده بودند که برخی از این مشکلات با سرمایه‌گذاری‌های کلان بین‌المللی حل شود، اما بعد از آن روند به سمت و سویی کشیده شد که برجام بی‌نتیجه ماند و گشایش موقت در جامعه به بن‌بست خورد. آیا امروز همچون گذشته مردم می‌توانند به مذاکرات امیدوار باشند؟
این مذاکرات با برجام متفاوت است
حمیدرضا جلایی‌پور، استادیار گروه جامعه‌شناسی دانشگاه تهران و چهره شناخته‌شده اصلاح‌طلبان در این زمینه به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «سوال کردید که مردم امیدوارند؟ خب مذاکره تازه شروع شده و این نخستین دور مذاکرات هست هنوز چیزی روشن نشده. بنابراین اگر مذاکرات جلو برود و کمی نتایج معلوم بشود می‌توان در آن صورت اظهارنظر کرد. البته حتی مذاکره هم جلو برود آن وقت ما نظر مردم را نداریم. برای دانستن نظر مردم به پیمایش و نظرسنجی نیاز داریم.» 
او اما در این باره توضیح بیشتری می‌دهد: «هم اکنون چیزی که می‌شود ‌گفت این است که بعد از چند ماه هارت و ‌پورت مخالفان ایران، جمهوری اسلامی عزتمندانه دارد از «مکانیزم مذاکره و دیپلماسی» در عمان استفاده می‌کند. این کار خیلی ارزشمند است، چون «مذاکره و دیپلماسی» مثل قدرت نظامی و مثل قدرت اقتصادی از ابزارهای دفاع از منافع ملی کشور است.» او اعتقاد دارد که «فعلا جمهوری اسلامی در حال مذاکره است باید با ذهن باز ببینیم فرآیند مذاکره به کجا می‌رسد.» او درباره امیدواری مردم در زمان برجام می‌گوید: «سوال کردید زمان روحانی، مردم در مذاکره برجام به‌شدت امیدوار بودند. بله واقعا مردم امیدوار بودند. 
اما در دور قبل همین ترامپ در ضدیت با اوباما از برجام یک طرفه خارج شد، اما هم اکنون ترامپ هم برای مذاکره آماده شده است. این فرآیند علی‌الاصول مثبت است. در آن زمان وقتی برجام به نتیجه رسید بخشی از حاکمیت با برجام همراهی نکرد و نشد ایران وارد فعالیت اقتصادی با جهان بشود و بعد از خروج ترامپ از برجام تحریم‌ها تشدید شد و امید مردم نپایید.» او شرایط امروز را متفاوت با زمان برجام ارزیابی می‌کند: «اول اینکه همه بخش‌های حکومت با انجام مذاکره موافق‌اند. دوم اینکه نظام سیاسی کشور دارد از فعالیت اقتصادی و سرمایه‌گذاری خارجی حتی با آمریکا دفاع می‌کند. 
این دو تفاوت و تغییر خیلی مهم است.» او تاکید می‌کند: «روشن است که دولت هم این‌بار دارد کار درستی می‌کند. چون تحریم‌ها باید رفع یا محدود بشود. ایران باید بتواند تورم دو‌رقمی را مهار کند و در سرمایه‌گذاری در زیربناها کار کند. ایران دارد از طریق ترکیه از طریق کریدورها و هاب گازی دور زده می‌شود؛ این یک زیان راهبردی علیه مصالح کشور است. در صورتی که لازم است ایران «هاب کریدورها و گاز» منطقه بشود.» او با بیان اینکه امروز ما می‌توانیم به دلایل فوق از دیپلماسی مذاکره عمان دفاع کنیم. البته به نتیجه رسیدن در این کار سختی‌های زیادی وجود دارد و موانع زیاد است و ترامپ هم قابل اعتماد نیست، اما کار ایران در انجام مذاکره کار درستی است و من ناامید نیستم.»
مردم می‌خواهند فشار معیشتی برداشته شود
حمیدرضا ترقی، سیاستمدار و از اعضای شورای مرکزی و معاون بین‌الملل حزب موتلفه اسلامی هم در این باره به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «مذاکرات روی زندگی مردم و در وضعیت اجتماعی قطعا بی‌تاثیر نیست. بخشی از مردم تصورشان این است کاهش تحریم‌ها روی رونق اقتصادی می‌تواند موثر باشد و خوش‌بینی‌هایی هم نسبت به این مساله در مطبوعات و رسانه‌ها مطرح شده است و برخی هم باور کرده‌اند که عملا به نتیجه مثبت خواهد رسید و اگر توافقاتی صورت بگیرد مشکلات حل می‌شود، ولی نتیجه هر چه که باشد به رفع بلاتکلیفی مردم کمک می‌کند، چراکه به هر حال مردم به مسیر واقع‌بینانه‌ای هدایت می‌شوند.»
ترقی با بیان اینکه اگر آمریکایی‌ها با صداقت شرکت کنند و از چاره‌جویی که برای مذاکره در نظر گرفتیم، منحرف نشوند و خواسته‌های بحق ایران را بپذیرند، شاید به هر حال برخی تنش‌ها فروکش بکند و حالات روانی و توقف فعالیت‌های اقتصادی و گرانی‌های ناشی از این مساله حل شود.»
این سیاستمدار معتقد است: «به هر حال رسانه‌ها به نسبت نوع نگاهی که به این مساله دارند و تاثیری که در افکار عمومی دارند می‌دانند که این جنگ ترکیبی است به این معنا که همه ابعاد سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جامعه را دربرمی‌گیرد و مردم باید در همه این زمینه‌ها بجنگند. البته مردم تاب‌آوری بالایی را در مسائل اقتصادی نشان دادند و گرانی‌ها حرکت آنها را از مسیرهای انقلاب بازنداشت، اما به هر حال نارضایتی وجود دارد احساس کمبود و فقر اقتصادی و آسیب‌های اجتماعی این احساس‌ها را به لحاظ روانی پدید آورده و نیاز به برطرف شدن دارد و مردم می‌خواهند فشار معیشتی کاهش پیدا کند.»
ترقی با بیان اینکه می‌توان امیدوار بود، توضیح می‌دهد: «تا امروز به سیاست‌های ترامپ و تحریم‌هایی که پیش از مذاکره اعمال کرده و تناقضاتی که دارد نمی‌توان خیلی امیدوار بود، ولی ناامید هم نمی‌شود بود. به هر روی آنها چارچوب مذاکرات بر اساس نظر ایرانی‌ها را پذیرفتند و همین که غیرمستقیم پذیرفتند، می‌شود امیدواری‌هایی که با توجه به فشارهایی که روی ترامپ است، داشت تا دست از دغل‌بازی و بی‌تعهدی بردارد.»
حال باید دید که مذاکرات چگونه پیش می‌رود و آیا می‌توان امید داشت که جامعه ایران از چالش‌هایی که با آن روبه‌رو است به سمت تعامل جهانی و رفع همیشگی مشکلات اقتصادی حرکت کند؟

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1291650/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

می‌توان به هر شهروند روزانه یک لیتر بنزین اختصاص داد

تنش های آب در جهان

سورپرایز موشکی آلمان برای اوکراین

بازار خودرو کاهشی شد/ افت 10 میلیونی قیمت شاهین

جزیره «کمران» در غرب یمن بمباران شد

پرداخت تسهیلات بانکی به طرح‌های اقتصادی استان بوشهر تسریع شود

تصمیم‌گیری برای معادن غیرفعال به استانداران واگذار شد

حضور علیرضا فغانی در جام جهانی باشگاه‌ها

واحدهای صنعتی راکد در ساری تعیین تکلیف می شوند

استاندار همدان: از ظرفیت تمام گروه‌های مردمی در بخش سرمایه‌گذاری استفاده می‌شود

مجمع جهانی بیداری اسلامی بیانیه داد

خبر مهم سفیر سوریه در مسکو، درباره خبر پناهنده شدنش در روسیه

این استان‌ها منتظر رگبار باران، رعدوبرق و وزش باد شدید باشند

گام بلند بورس

بازیگر «پایتخت» مهمان ویژه امشب برنامه «برمودا»

سلاح مقاومت خط قرمز است و مذاکره نمی‌کنیم

بیت کوین 84 هزار دلاری همچنان پیشنهاد مایکل سیلور در شرایط بحرانی

مأموریت پلیس امنیت اقتصادی برخورد قاطع و جدی با مجرمین و مفسدین اقتصادی است

ایران و ترکیه منطقه آزاد مشترک می‌سازند

طلا و سکه بخریم یا ریزش بیشتری در راه است؟

دوقطبی داخلی، تضعیف جبهه‌ متحد ایران در مقابل واشنگتن

صدور 5 مجوز تغییر کاربری اراضی کشاورزی در کلاله

سرازیر شدن سوخت قاچاق به سمت سیستان و بلوچستان

عدالت توزیعی و توسعه مرزی؛ نقشه‌ای جدید برای رونق استان کرمانشاه

ضرب‌الاجل 10 روزه دادگستری قم به مالکان خودروهای توقیفی سلفچگان

دیدار بارزانی با ماکرون در پاریس / کتاب نفیسی که ماکرون هدیه گرفت

پیش بینی قیمت دلار 26 فروردین 1404

مراکز تحصیلی و دانشگاه‌ها در این استان غیرحضوری شد / دورکاری ادارات

سفر رییس دستگاه قضا به همدان + عکس

سهم صنعت از تسهیلات بانکی بسیار ناچیز است

اژه‌ای: عدم توجه به مسائل اقتصادی مشکلات را شدت می‌بخشد

جعفرزاده: آمریکاستیزی و غرب‌ستیزی افراطی اقتصاد ایران را سامان نمی‌دهد

فلاحت پیشه: هفته مهمی در تاریخ سیاسی کشور، پیش رو داریم/ دو سناریوی پیش روی ایران و آمریکا برای مذاکرات/ جنگ طلبان آمریکا و کاسبان تحریم همدست شدند

پیش بینی بورس فردا سه‌شنبه 26 فروردین 1404

دفتر نخست وزیری لبنان بیانیه داد

آیین‌نامه ایجاد بازار مبادله آب‌های نامتعارف دربورس ابلاغ شد

سامرز: ترامپ اقتصاد آمریکا را به سمت پرتگاه می‌برد

این شهر با 44 درجه گرم‌ترین شهر کشور شد

وزیران خارجه ایران و ترکیه تلفنی گفت‌وگو کردند

دلار و درهم؛ مردد در بازه افزایش و کاهش

رشد 30 هزار واحدی در بورس |‌ بازار بورس سبز می ماند؟

هدفگذاری‌ توسعه و پیشرفت اقتصادی در استان همدان

شهر سایبری در حال راه اندازی

آغاز فصل جدید همکاری اقتصادی در خلیج فارس/ بوشهر معین تجاری قطر و عربستان می‌شود

قاچاق دام زنده از غرب به جنوب کشور ، متخلفان با دو دستگاه کامیون دستگیر شدند

به روزترین قیمت سبزیجات و تره بار؛ زنجبیل تازه 245 هزار تومان!

کاهش دمای هوای تهران تا 11 درجه/ تا آخر هفته باران می‌بارد

اوکراین؛ زیر ذره بین فیدان و روبیو

ترامپ: جنگ اوکراین و روسیه، جنگ بایدن است نه من

روزهایی که سرمایه‌گذاری «مشوق رشد» بود

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی