بازار آریا

آخرين مطالب

ترکیب ذخایر بانک‌های مرکزی در حال تغییر است؛

طلا جایگزین دلار اقتصاد جهان

طلا جایگزین دلار
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد - محمدحسین حسینی : در فوریه سال 2025، خرید طلا توسط بانک‌های مرکزی جهان همچنان ادامه یافته است و این روند نشانه‌ای از تداوم علاقه‌مندی این نهادها به طلا است. از سوی دیگر داده‌های صندوق بین‌المللی پول نشان‌دهنده کاهش ذخایر دلاری بانک‌های مرکزی در جهان است. در مقابل ذخایر ین و پوند افزایش قابل توجهی را تجربه کرده‌اند. این داده‌ها نشان می‌دهند که جایگاه دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره جهانی در حال نزول تدریجی است. این پدیده پیامدهای مهمی برای اقتصاد ایالات‌متحده و نظام مالی جهانی دارد.
بر اساس اعلام شورای جهانی طلا (WGC)، انتظار می‌رود که در سال 2025، بانک‌های مرکزی جهان نقش مهمی در تداوم رشد قیمت طلا ایفا کنند. این روند ناشی از تلاش آنها برای تنوع‌بخشی به ذخایر ارزی و کاهش وابستگی به دلار آمریکا است؛ آن هم در واکنش به ریسک‌های ناشی از سیاست‌های دونالد ترامپ. یکی از نخستین محرک‌های این روند، تهاجم روسیه به اوکراین در سال 2022 بود که موج جدیدی از خرید طلا را به راه انداخت. از آن زمان، بانک‌های مرکزی به‌طور متوسط بیش از هزار تن طلا در سال خریداری کرده‌اند که دو برابر میانگین سالانه دهه پیش است.
کم‌اظهاری بانک‌ها از ترس تعرفه
در حال حاضر بانک‌های مرکزی کشورهای در حال توسعه تنها 10 درصد از دارایی‌های خود را به طلا اختصاص داده‌اند. در حالی که مایکل ویدمر، استراتژیست کالایی بانک BofA معتقد است که این رقم باید به 30 درصد برسد و این هدف نیازمند خرید 11 هزار تن طلای دیگر است. او همچنین تاکید کرد که بی‌ثباتی سیاست‌های اقتصادی آمریکا در دوران ترامپ باعث کاهش تمایل بانک‌های مرکزی برای خرید اوراق قرضه خزانه‌داری آمریکا شده و انگیزه برای دلارزدایی را افزایش داده است. در گذشته، طلا و اوراق خزانه‌داری آمریکا هر دو به عنوان پناهگاه‌های امن در زمان بی‌ثباتی اقتصادی تلقی می‌شدند، اما سیاست‌های ترامپ از جمله جنگ‌های تعرفه‌ای، رویکرد مبهم او در قبال جنگ اوکراین و بی‌اعتنایی به اتحادهای قدیمی با اروپا، موجب گسترش بی‌اعتمادی در میان بانک‌های مرکزی جهان شده است. با وجود اینکه چشم‌انداز افزایشی قیمت طلا، بانک‌های مرکزی را به ادامه خرید ترغیب می‌کند، اما بسیاری از آنها ممکن است این خریدها را علنی نکنند؛ چرا که ترامپ کشورهایی را که آشکارا اقدام به دلارزدایی می‌کنند، به اعمال تعرفه تهدید کرده است.
طبق برآورد شورای جهانی طلا، تنها 34 درصد از خریدهای طلا در سال 2024 به‌طور رسمی به صندوق بین‌المللی پول (IMF) گزارش شده‌اند. طبق داده‌های این شورا، در دو ماه نخست 2025، بانک‌های مرکزی مجموعا 44 تن به ذخایر طلای خود افزوده‌اند که در این میان لهستان و چین بزرگ‌ترین خریداران بوده‌اند.

بازار آریا

لهستان؛ پیشگام خرید طلا
بر اساس داده‌های منتشرشده، بانک‌های مرکزی از ابتدای 2025 در مجموع 44 تن به ذخایر طلای خود افزوده‌اند که نشان‌دهنده ادامه‌دار بودن این روند از ماه‌های گذشته است. در میان بانک‌های مرکزی خریدار، بانک ملی لهستان با اختلاف در صدر قرار گرفت. این بانک 29 تن طلا تنها در ماه فوریه خریداری کرد و در مجموع از ابتدای سال تاکنون 32 تن به ذخایر خود افزوده است. ذخایر طلای لهستان اکنون به 480تن رسیده که 20 درصد از کل ذخایر ارزی این کشور را تشکیل می‌دهد. این خرید، یازدهمین ماه متوالی خرید خالص طلا توسط لهستان است.
از دیگر خریداران بزرگ ماه فوریه می‌توان به بانک‌های مرکزی چین، ترکیه، اردن، قطر و جمهوری چک اشاره کرد. در مقابل، بانک ملی قزاقستان و بانک مرکزی ازبکستان در این ماه فروشنده بودند. قزاقستان 8 تن و ازبکستان 12تن از ذخایر طلای خود را فروختند و به عنوان بزرگ‌ترین فروشندگان سال جاری تا این مقطع شناخته می‌شوند. با این حال، طلای موجود در ذخایر قزاقستان همچنان 54 درصد از کل ذخایر ارزی این کشور را تشکیل می‌دهد و مجموع آن به 280 تن رسیده است. در حاشیه این تحولات، بانک ملی بلژیک در واکنش به گزارش‌های رسانه‌ای مبنی بر استفاده از ذخایر طلا برای تامین بودجه دفاعی، با صدور بیانیه‌ای بر استقلال خود تاکید کرد. این بانک همچنین اعلام کرد که طلا جزو دارایی‌هایی است که برای تحقق وظایف مربوط به منافع عمومی اختصاص یافته است.
نزول جایگاه دلار
در دهه‌های اخیر، جایگاه برتر دلار نسبت به سایر ارزها، به آمریکا اجازه داده است تا کسری‌های عظیم مالی و تجاری خود را با فروش دارایی‌های دلاری مانند اوراق قرضه خزانه‌داری، اوراق قرضه دولتی و شرکتی و حتی سهام به سایر بانک‌های مرکزی تامین مالی کند. اما داده‌های اخیر صندوق بین‌المللی پول نشان می‌دهد که سهم دلار در ذخایر ارزی جهان به پایین‌ترین سطح خود از سال 1994 رسیده است. بر اساس داده‌ها، تا پایان سال 2024، بانک‌های مرکزی جهان حدود 6 هزار و 630 میلیارد دلار دارایی دلاری در اختیار داشته‌اند که نسبت به سال قبل 59 میلیارد دلار کاهش یافته است. 
این دارایی‌ها شامل اوراق خزانه‌داری، اوراق بهادار نهادهای دولتی، اوراق رهنی، اوراق شرکتی و حتی سهام دلاری می‌شود. همچنین سهم دلار در سبد ذخایر ارزی به 57.8 درصد رسیده که در 10سال گذشته 7.3 واحد درصد کاهش یافته است. این نخستین‌بار نیست که اعتماد جهانی به دلار تضعیف می‌شود. در دوره‌ای بین سال‌های 1977 تا 1991، سهم دلار از ذخایر جهانی از 85 درصد به 46 درصد کاهش یافت. این اتفاق عمدتا به دلیل تورم بالا در دهه‌های 70 و 80 میلادی رخ داد. 
اما با کنترل تورم در دهه 90، دلار بار دیگر جایگاه خود را باز یافت. البته با ظهور یورو به عنوان یک ارز قابل اتکا، علاقه کشورها نسبت به دلار بار دیگر کاهش یافت. با این حال، برخلاف انتظار برخی تحلیلگران، یورو نتوانسته است سهم قابل‌توجهی از دلار بگیرد. سهم یورو از ذخایر ارزی، در سال‌های اخیر بین 19 تا 21 درصد در نوسان بوده و تا پایان 2024 به حدود 19.8 درصد رسیده است. طبق گزارش IMF کاهش سهم دلار بیشتر به نفع ارزهای غیرسنتی بوده است؛ یعنی ارزهایی که تا همین اواخر نقش چندانی در ذخایر ارزی کشورها نداشتند.
این ارزهای غیرسنتی که صندوق بین‌المللی پول آنها را در دسته «سایر ارزها» قرار داده، از سال 2020 به بعد رشد چشمگیری داشته‌اند. در حالی که یوآن چین با وجود اندازه بزرگ اقتصاد آن کشور، نتوانسته جایگاه محکمی در ذخایر ارزی پیدا کند. سهم یوآن از ذخایر جهانی به حدود 2.2 درصد کاهش یافته است. علت آن نیز کنترل سرمایه در چین و پیچیدگی‌های نظام مالی این کشور عنوان شده است. در مقابل، سایر ارزها رشد آرام اما مداومی داشته‌اند. در این راستا، سهم ین ژاپن به 5.8 درصد، پوند بریتانیا به 4.7 درصد، سایر ارزها(ارزهای غیرسنتی) به 4.6 درصد، دلار کانادا به 2.8 درصد و دلار استرالیا به 2.1 درصد افزایش یافت. طلای فیزیکی نیز نقش فزاینده‌ای در تنوع‌بخشی به ذخایر بانک‌های مرکزی ایفا کرده است.
با اینکه طلا جزو ذخایر ارزی محسوب نمی‌شود، اما یک دارایی ذخیره‌ای مهم به‌شمار می‌آید. در حالی که بانک‌های مرکزی تا دهه 1980 به فروش ذخایر طلای خود روی آورده بودند، حدود 20 سال است که خرید طلا را از سر گرفته‌اند. چهار کشور اصلی دارنده طلا، یعنی آمریکا(8133 تن)، آلمان(3352تن)، ایتالیا(2452 تن) و فرانسه(2437تن) ذخایر خود را طی 20 سال گذشته تغییر نداده‌اند. اما روسیه و چین به ترتیب با 2333 تن و 2280 تن طلا، به‌شدت به ذخایر طلای خود افزوده‌اند و اکنون در رتبه‌های پنجم و ششم جهان قرار دارند. طبق آمار صندوق بین‌المللی پول، ذخایر طلای بانک‌های مرکزی از سال 2006 به میزان 6221تن افزایش یافته و به حدود یک میلیارد و 160 میلیون اونس رسیده است. این میزان در ارزش روز معادل سه هزار و 650 میلیارد دلار است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1288466/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مهاجرانی: فقط درباره موضوع هسته‌ای با آمریکا مذاکره می‌کنیم

وقوع انفجار در یک مرکز آزمایش موشک آمریکا + عکس

بهبود خدمات درمانی صنعت نفت؛ ساز کوک سلامت

آیت الله محمدی لائینی: امروز مراکز تولیدی و اقتصادی در میدان جنگ و جهاد اقتصادی هستند

آیا انگلیس در برابر فشار آمریکا برای قطع روابط با چین مقاومت می‌کند؟

6 کشور هدف صادراتی اردبیل مشخص شد

اعزام هیئت اقتصادی اردبیل به جمهوری آذربایجان

رهبر انقلاب: ارتباط میان جمهوری‌اسلامی ایران و عربستان برای هر دو کشور مفید خواهد بود

جزییات اجاره خانه‌های دولتی به زوج‌های جوان اعلام شد

دیدار وزیر دفاع عربستان با پزشکیان + عکس

دور تازه تحریم‌های ایران قیمت نفت را افزایش داد

خالد بن سلمان پیام پادشاه عربستان را تقدیم رهبر انقلاب کرد + عکس

هدایت بخش غیرمولد استان مرکزی برای سرمایه‌گذاری

توسعه انرژی در کشور باید با هدف افزایش بهره‌وری و تولید اقتصادی صورت گیرد

حمله اقتصادی اتحادیه اروپا به غول‌های فناوری آمریکا

استاندار بوشهر: تنگستان ظرفیت بالایی برای اقتصاد دریا محور دارد

نیوزویک: تعرفه های ترامپ زنگ خطر را برای جمهوریخواهان به صدا درآورده است

بیانیه وزارت خارجه روسیه درباره گسترش روابط با ایران

توضیحات سازمان توسعه تجارت درباره حقوق ورودی خودرو

کشف جسد قایقران بابلسری پس از 52 روز

تجلیل مدیرکل بنیاد شهید استان قم از مسئولان منابع انسانی به مناسبت روز منابع انسانی

«29 فروردین» روز ارتش مکتبی

فرزندآوری، درهای رحمت الهی را باز می‌کند

مراکز تولیدی و اقتصادی خط اول میدان جنگ اقتصادی هستند

امنیت اصلی ترین رکن برای رشد و توسعه اقتصادی است

ترامپ خواستار استعفای رئیس بانک مرکزی آمریکا شد

خانواده‌های شهدا در تمام عرصه‌های انقلاب نقش کلیدی دارند

جزئیات جدید از دیدار وزیر دفاع عربستان با دبیر شورای عالی امنیت ملی در تهران

دیدار رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهدا و جانبازان استان مرکزی

قیمت امروز طلا و سکه/ طلای 18 عیار، 6 میلیون و 974 هزار تومان/ سکه امامی 82 میلیون تومان

سرلشکر باقری: آمادگی نیروهای مسلح برای توسعه روابط دوجانبه در حوزه‌های دفاعی و نظامی با عربستان

واردات مرغ‌های مادر که خروس از آب درآمدند!

استاندار: خواهان تسریع در صدور مجوز تولید خودروهای هیبریدی هستیم

نقش صنایع و تولیدات رزن در توسعه اقتصادی همدان

ترس از بی‌ثباتی یعنی تداوم توسعه نیافتگی/نا اطمینانی سلامت روانی جامعه را تهدید می‌کند / اقتصادِ بی‌ثبات، روانِ پریشان؛ وقتی فقر فقط بی‌پولی نیست

صفات انسانی، ارزشمندترین سرمایه اقتصادی

شوک جدید به بازنشسته ها/ اتفاق بی سابقه برای حقوق بازنشستگان

تکذیب تغییر تعرفه 100 درصدی برای خودروهای وارداتی

تأمین بیش از 13 هزار واحد مسکونی برای مددجویان بهزیستی

همسان‌سازی حقوق این فرهنگیان از سوی سازمان برنامه و بودجه + سند

کاهش 30 درصدی سفرهای داخلی طی 7 سال گذشته

دنبال ارائه تسهیلات به تولیدکنندگان هستیم

احمدی نژاد و جلیلی هر دو در جلسه پالرمو بودند

خوشمزه‌ترین رسپی شیرینی قندی ارزون و اقتصادی + ویدیو

کشف استخراج غیرمجاز ارز دیجیتال در گلخانه‌ای در محمودآباد

پاسخ عوامل سریال بامداد خمار به یک شایعه + عکس

کاهش کیفیت هوای تهران تا شنبه/ وقوع گرد و خاک در پایتخت

سفر یک روزه به آبشار ناشناخته چالوس

مناسبات اقتصادی میان ایران و آمریکا ضامن اصلی توافق دو کشور است

تفویض اختیارات به استان‌ها و تسهیل مبادلات با افغانستان

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی