بازار آریا

آخرين مطالب

بازرسان بین‌المللی از شناسایی بیش از 100سایت تسلیحات شیمیایی در سوریه سخن می‌گویند

پرده‌برداری از معمای تسلیحات ممنوعه اسد اقتصاد ایران

پرده‌برداری از معمای تسلیحات ممنوعه اسد
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : منابع غربی مدعی‌هستند که بیش از 100سایت تسلیحات شیمیایی مشکوک پس از سقوط اسد همچنان در سوریه باقی مانده است. این عدد اولین تخمین در نوع خود است. از سوی دیگر، «سازمان منع تسلیحات شیمیایی» هم به دنبال ورود به سوریه برای ارزیابی آن چیزی است که از برنامه نظامی اسد باقی مانده است. این رقم بسیار بالاتر از ارقامی است که اسد تا پیش از سقوط به آن اذعان کرده بود. «مگا راجاگوپالان» در گزارش دیروز یکشنبه (6 آوریل) در نیویورک‌تایمز نوشت، این سوءظن وجود دارد که این سایت‌ها در تحقیق، ساخت و ذخیره‌سازی سلاح‌های شیمیایی شرکت داشته‌اند. اسد در طول بیش از یک دهه جنگ داخلی از سلاح‌هایی مانند گاز سارین و کلر علیه شورشیان و غیرنظامیان سوری استفاده کرده بود.
از زمانی که شورشیان در سال گذشته اسد را سرنگون کردند، تعداد سایت‌ها و اینکه آیا آنها ایمن هستند یا خیر، یک معما بوده است. اکنون، این مواد شیمیایی آزمون بزرگی برای دولت موقت سوریه است که توسط گروه «هیئت تحریرالشام» رهبری می‌شود. این گروه توسط ایالات متحده به‌عنوان یک سازمان تروریستی معرفی شده اما منکر ارتباط خود با القاعده است. خطرات به‌دلیل مرگبار بودن این سلاح‌ها بالاست؛ به‌ویژه هنگامی که در مناطق پرجمعیت استفاده می‌شود. سارین، یک عامل اعصاب می‌تواند در عرض چند دقیقه باعث مرگ شود. کلر و گاز خردل، سلاح‌هایی که در جنگ جهانی اول استفاده شدند، چشم‌ها و پوست را می‌سوزاند و ریه‌ها را پر از مایع می‌کنند و ظاهرا مردم را در خشکی «آب می‌کند». کارشناسان نگران احتمال دسترسی گروه‌های شبه‌نظامی به تاسیسات تسلیحات شیمیایی هستند که امنیت ضعیفی دارند.
وزیر خارجه سوریه در یک بازدید غیرمنتظره در ماه مارس از مقر جهانی نظارت بر تسلیحات شیمیایی در لاهه گفت که دولت «هرگونه بقایای برنامه تسلیحات شیمیایی که تحت رژیم اسد توسعه‌یافته را نابود خواهد کرد» و با قوانین بین‌المللی همراهی خواهد کرد. کارشناسان محتاطانه نسبت به صداقت دولت جدید سوریه خوش‌بین هستند. به گفته افراد مطلع، دولت فعلی به تیمی از سازمان‌های نظارتی اجازه داد تا امسال وارد کشور شوند تا کار مستندسازی سایت‌ها را آغاز کنند. اما سوریه همچنان در یک نقطه مخاطره‌آمیز قرار دارد؛ زیرا در هفته‌های اخیر خشونت‌هایی در منطقه ساحلی بین نیروهای دولتی و گروه‌های همسو با اسد رخ داده است. به‌رغم وعده‌ها، دولت جدید هنوز سفیری را برای سازمان دیده‌بان منصوب نکرده است که این امر اولین گام کلیدی است که به‌عنوان نشانه‌ای از تعهد یک کشور تلقی می‌شود. وزارت دفاع سوریه از پاسخ‌گویی به پرسش‌های کتبی درباره این تسلیحات خودداری کرد و بدون ذکر جزئیات گفت که این پرسش‌ها در حیطه اختیارات این وزارتخانه نیست.
در سال‌های اولیه جنگ داخلی، دولت اسد مکان 27سایت را به «سازمان منع تسلیحات شیمیایی» (O.P.C.W) اعلام کرد که بازرسانی را برای بازدید و تعطیلی آنها فرستاد. اما اسد حداقل تا سال2018 به استفاده از تسلیحات شیمیایی ادامه داد و تحقیقات نشان داد که دولت او همچنان به واردات مواد اولیه شیمیایی ضروری ادامه داد. تخمین کنونی بیش از 100سایت از سوی سازمان دیده‌بان به‌دست آمده است و به تازگی در بین کارشناسان و تحلیلگران بین‌المللی «منع اشاعه» منتشر شده است. این سازمان گفت که بر اساس گفته‌های پژوهشگران خارجی، گروه‌های غیرانتفاعی و اطلاعاتی که کشورهای عضوش به اشتراک گذاشته‌اند، به این عدد رسیده است. به گفته محققان، کارکنان سابق این سازمان و دیگر کارشناسان، برخی سایت‌ها احتمالا در غارها یا مکان‌های دیگری پنهان شده‌اند که یافتن آنها با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای دشوار است. این مساله هم این احتمال را افزایش می‌دهد که برخی از سلاح‌ها در وضعیت ایمن قرار ندارند.
«رائد الصالح»، رهبر «دفاع مدنی سوریه» که به‌عنوان «کلاه‌سفیدها» هم شناخته می‌شود (یک گروه داوطلب که می‌گوید در همکاری با دولت می‌کوشد تا سایت‌های تسلیحات شیمیایی را نابود سازد) گفت: «مکان‌های زیادی وجود دارد که ما نمی‌دانیم؛ زیرا رژیم سابق به سازمان منع تسلیحات شیمیایی دروغ می‌گفت.» از سوی دیگر، «نیدال شیخانی» که «مرکز مستندسازی تخلفات شیمیایی سوریه» را رهبری می‌کند و سال‌ها با «سازمان منع تسلیحات شیمیایی» کار کرده است، می‌گوید که گروهش (بر اساس مصاحبه با دانشمندان دولتی سوریه که در اروپا زندگی می‌کنند) ده‌ها مکان جدید را شناسایی کرده‌ که می‌توانند انبارهای تسلیحات شیمیایی یا سایت‌های تحقیقاتی سابق باشند.
یافتن و کنترل این سایت‌ها به دلایلی فراتر از امنیت مهم است. بازرسان همچنین می‌خواهند شواهدی را برای تحقیقات خود درباره استفاده مکرر اسد از سلاح‌های شیمیایی جمع‌آوری کنند. ناظران بین‌المللی، محققان مستقل و گروه‌های بشردوستانه سوری ده‌ها حمله را با هزاران نفر از جمله کودکان در میان قربانیان ثبت کرده‌اند. بدنام‌ترین آن حمله با گاز سارین در سال2013 به منطقه غوطه، حومه دمشق بود. سال گذشته، اسرائیل چندین تاسیسات رژیم سوریه را که در آن تسلیحات شیمیایی وجود داشت، بمباران کرد. اما مشخص نیست که آیا این حملات باعث نابودی سلاح‌های شیمیایی شده است یا خیر؟ شیخانی و دیگران گفتند که نگران این هستند که این بمباران‌ها فقط آلودگی محیطی ایجاد کرده و شواهد را از بین برده باشد. گروه‌های بین‌المللی امیدوارند که شواهد شیمیایی به پرسش‌های کلیدی درباره تحقیقات دولت اسد و کمک به محاکمه‌های بین‌المللی پاسخ دهد.
«ناتاشا هال»، یکی از اعضای ارشد مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی در واشنگتن گفت: «حملات اسرائیل که بلافاصله پس از سقوط اسد رخ داد احتمالا در برخی از این موارد تاثیری نداشته است و احتمالا تلاش‌ها برای پاسخ‌گو ساختن دولت سوریه را نیز پنهان نکرده است.» گاز سارین طبق قوانین بین‌المللی ممنوع است. قوانین برای سایر مواد شیمیایی مبهم‌تر است. به‌عنوان مثال، گاز کلر را می‌توان با استفاده از محصولات تمیزکننده معمول خانگی ایجاد کرد. این امر تنظیم فروش مواد متشکله‌اش را تقریبا غیرممکن می‌کند. به گفته یک شیمیدان ارشد سابق دولت سوریه که از ترس انتقام نخواست نامش فاش شود، برنامه تسلیحات شیمیایی سوریه با کمک صدها دانشمند دولتی که بسیاری از آنها در آلمان و سایر نقاط اروپا آموزش دیده بودند، در دهه1970 آغاز شد. این دانشمند در بخش سلاح‌های شیمیایی مرکز مطالعات و تحقیقات علمی ارتش کار می‌کرد. آن مرکز که تحت تحریم‌های بین‌المللی است، روی تسلیحات متعارف، شیمیایی و هسته‌ای کار می‌کرد.
او و دیگران گفتند بسیاری از دانشمندان در طول جنگ از کشور گریختند؛ اما برخی دیگر در سوریه باقی مانده‌اند. ایالات متحده بیش از 300فرد و نهاد را در ارتباط با برنامه تسلیحات شیمیایی سوریه تحریم کرده است. با وجود تضمین‌های دولت جدید، بازرسان تسلیحات در حال تعدیل خوش‌بینی خود هستند. آنها قبلا چنین تضمین‌هایی را در سوریه شنیده‌اند. سوریه برای اولین‌بار بیش از یک دهه پیش با خلاص شدن از شر سلاح‌های شیمیایی موافقت کرد. اما هنگامی که بازرسان کار خود را انجام می‌دادند، متقاعد شدند که اسد قصد ندارد اطلاعات کاملی درباره ذخایر خود فاش کند. کارمندان سابق می‌گویند که آنها همیشه از سوی دولت تحت فشار قرار می‌گرفتند. در یکی از اپیزودها در سال2014، بازرسان و کارکنان سوری در حال بررسی یک مکان احتمالی بودند که خودرویی در کاروان آنها با بمب کنار جاده‌ای برخورد کرد. دو سوری که در کاروان بودند، دولت را مقصر گمراه کردن خود و اطمینان از امن بودن مسیر معرفی کردند. سایر کارکنان به یاد می‌آورند که دائما می‌ترسیدند که دولت مکالمات آنها را شنود یا از آنها جاسوسی می‌کند.
دولت اسد همچنین حملاتی را که در آن از گاز سارین و کلر علیه مردم خود استفاده می‌کرد، پنهان می‌ساخت. در شهر زمالکا، در نزدیکی دمشق، روی سنگ قبرها نام بسیاری از ساکنان کشته‌شده در طول جنگ و تاریخ مرگ آنها مشخص شده است. در طرف دیگر گورستان، تپه‌ای از خاک تلنبارشده قرار دارد که اهمیت آن مشخص نیست. یک مقام محلی گفت که در آنجا بود که مردان، زنان و کودکان محلی که در سال2013 در یک حمله مشکوک با سلاح شیمیایی کشته شدند، دفن شده‌اند. این مقام گفت زمانی که دولت اسد شهر را در سال2017 بازپس گرفت، سنگ قبرها را برداشت و قبرها را پوشاند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1288453/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هدایت بخش غیرمولد استان مرکزی برای سرمایه‌گذاری

توسعه انرژی در کشور باید با هدف افزایش بهره‌وری و تولید اقتصادی صورت گیرد

حمله اقتصادی اتحادیه اروپا به غول‌های فناوری آمریکا

استاندار بوشهر: تنگستان ظرفیت بالایی برای اقتصاد دریا محور دارد

نیوزویک: تعرفه های ترامپ زنگ خطر را برای جمهوریخواهان به صدا درآورده است

بیانیه وزارت خارجه روسیه درباره گسترش روابط با ایران

توضیحات سازمان توسعه تجارت درباره حقوق ورودی خودرو

کشف جسد قایقران بابلسری پس از 52 روز

تجلیل مدیرکل بنیاد شهید استان قم از مسئولان منابع انسانی به مناسبت روز منابع انسانی

«29 فروردین» روز ارتش مکتبی

فرزندآوری، درهای رحمت الهی را باز می‌کند

مراکز تولیدی و اقتصادی خط اول میدان جنگ اقتصادی هستند

امنیت اصلی ترین رکن برای رشد و توسعه اقتصادی است

ترامپ خواستار استعفای رئیس بانک مرکزی آمریکا شد

خانواده‌های شهدا در تمام عرصه‌های انقلاب نقش کلیدی دارند

جزئیات جدید از دیدار وزیر دفاع عربستان با دبیر شورای عالی امنیت ملی در تهران

دیدار رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهدا و جانبازان استان مرکزی

قیمت امروز طلا و سکه/ طلای 18 عیار، 6 میلیون و 974 هزار تومان/ سکه امامی 82 میلیون تومان

سرلشکر باقری: آمادگی نیروهای مسلح برای توسعه روابط دوجانبه در حوزه‌های دفاعی و نظامی با عربستان

واردات مرغ‌های مادر که خروس از آب درآمدند!

استاندار: خواهان تسریع در صدور مجوز تولید خودروهای هیبریدی هستیم

نقش صنایع و تولیدات رزن در توسعه اقتصادی همدان

ترس از بی‌ثباتی یعنی تداوم توسعه نیافتگی/نا اطمینانی سلامت روانی جامعه را تهدید می‌کند / اقتصادِ بی‌ثبات، روانِ پریشان؛ وقتی فقر فقط بی‌پولی نیست

صفات انسانی، ارزشمندترین سرمایه اقتصادی

شوک جدید به بازنشسته ها/ اتفاق بی سابقه برای حقوق بازنشستگان

تکذیب تغییر تعرفه 100 درصدی برای خودروهای وارداتی

تأمین بیش از 13 هزار واحد مسکونی برای مددجویان بهزیستی

همسان‌سازی حقوق این فرهنگیان از سوی سازمان برنامه و بودجه + سند

کاهش 30 درصدی سفرهای داخلی طی 7 سال گذشته

دنبال ارائه تسهیلات به تولیدکنندگان هستیم

احمدی نژاد و جلیلی هر دو در جلسه پالرمو بودند

خوشمزه‌ترین رسپی شیرینی قندی ارزون و اقتصادی + ویدیو

کشف استخراج غیرمجاز ارز دیجیتال در گلخانه‌ای در محمودآباد

پاسخ عوامل سریال بامداد خمار به یک شایعه + عکس

کاهش کیفیت هوای تهران تا شنبه/ وقوع گرد و خاک در پایتخت

سفر یک روزه به آبشار ناشناخته چالوس

مناسبات اقتصادی میان ایران و آمریکا ضامن اصلی توافق دو کشور است

تفویض اختیارات به استان‌ها و تسهیل مبادلات با افغانستان

چین خواستار توقف فشارهای اقتصادی از سوی آمریکا شد

کرملین: عراقچی پیام مقام معظم رهبری را به پوتین خواهد داد

زمان دیدار عراقچی با پوتین اعلام شد

گروسی: امکان دستیابی به یک نتیجه مثبت وجود دارد

علت کمبود روغن خوراکی در بازار

تولید نفت آمریکا تا سال 2027 به اوج می‌رسد

گروسی تهران را ترک کرد + عکس

پشت‌صحنه خرس سریال پایتخت 7 + فیلم

خلاصه اخبار نیم روزی پنجشنبه 28 فروردین

مراکز تولیدی میدان جهاد اقتصادی هستند

معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری خراسان شمالی‌ ‌به مردم‌

سهم خراسان جنوبی از اقتصاد ملی باید ارتقا یابد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی