بازار آریا

آخرين مطالب

شبیخون به جیب امریکایی‌ها با جراحی اقتصادی ترامپ/ اعتراض به تعرفه‌های تازه در 50 ایالت امریکا و شهر‌های بزرگ اروپا اقتصاد ایران

شبیخون به جیب امریکایی‌ها با جراحی اقتصادی ترامپ/ اعتراض به تعرفه‌های تازه در 50 ایالت امریکا و شهر‌های بزرگ اروپا
  بزرگنمايي:

بازار آریا - فضای سیاست بین‌الملل در دوران پساجنگ سرد بیشتر متاثر از نظم تک‌قطبی امریکایی بود. با گذشت بیش از سه دهه، این نظم تک‌قطبی بیش از پیش با چالش‌های جدی مواجه شد که ثبات و بقای آن را تهدید می‌کند. جنگ‌ها، انقلاب‌ها، تشدید منازعات ژئوپلیتیکی در سایه ظهور کنشگران تجدیدنظرطلب منطقه‌ای در نظم جهانی به مثابه نمود و نمادی از فضای جهانی در حال گذار از تک قطبی به چندقطبی را تجلی می‌کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
دونالد ترامپ رییس‌جمهور ایالات‌متحده امریکا باتوجه به برداشت‌ها و سوء برداشت‌هایی که از ماهیت فضای در حال گذار سیاست جهانی دارد؛ در تلاش است تا هژمونی امریکا در نظم بین‌الملل را یک بار دیگر احیا نماید. خلأ‌های سیاسی-امنیتی نظام تک قطبی و چالش‌های هژمونی امریکا، بستر را برای بازیگران نوظهور در عرصه نظم جهانی فراهم کرد که در عرصه اقتصاد، فناوری، قدرت نظامی و منازعات ژئوپلیتیکی واشنگتن را به چالش می‌کشند. از این رو، جنگ تعرفه‌ای ترامپ علیه اغلب کشور‌های جهان را می‌توان پاسخی به یک رشته عوامل ژئواکونومیکی و ژئوپلیتیکی در هم تنیده‌ای دانست که در چرخه رقابت ایالات‌متحده امریکا با کنشگران نوظهور تجدیدنظرطلب، وقفه ایجاد کرد. سیاست تعرفه‌ای ترامپ با واکنش منفی کشور‌های مشمول این سیاست مواجه شد؛ این کشور‌ها در یک اقدام متقابل بر کالا‌های وارداتی از امریکا تعرفه وضع کردند.
پس‌لرزه‌های سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ در همین راستا خبرگزاری سی‌ان‌ان با انتشار گزارشی به تحلیل و بررسی پیامد‌های احتمالی سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ بر اوضاع اقتصادی و معیشتی شهروندان امریکایی پرداخته است. این خبرگزاری رویکرد منتقدانه‌ای نسبت به افزایش تعرفه‌های گمرکی بر 185 کشور دارد و اذعان می‌کند که امریکا و امریکایی‌ها اولین قربانیان این سیاست خواهند بود. دونالد ترامپ در روز پنجشنبه هفته گذشته بعد از اعلان وضع تعرفه که از آن با عنوان «روز آزادی» یاد کرد؛ در مصاحبه با رسانه‌ها چنین بیان داشت که «این سیاست درست مانند یک عمل جراحی است؛ دقیقا مثل جراحی یک بیمار است و این یک تحول بزرگ است.» او در ادامه افزود: «ما چیزی مانند آن را قبلا ندیده بودیم، بازار‌ها و ارزش سهام رونق خواهد گرفت، کشور نیز رونق خواهد گرفت.»
این خبرگزاری در واکنش به این سخنان ترامپ به وضع تعرفه‌های 34 درصد متقابل چین در برابر کالا‌های وارداتی اشاره کرد که رابطه مستقیمی با سقوط دراماتیک بازار سهام در امریکا داشت و افزود که ترامپ در ایام انتخابات وعده رفاه اقتصادی برای میلیون‌ها امریکایی را داد و این درحالی بود که وضع تعرفه تاثیر مستقیمی بر افزایش قیمت املاک گذاشت. همچنین این خبرگزاری با استناد به دیدگاه‌های برخی کارشناسان اقتصادی مدعی شد که سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ دست‌کم در کوتاه‌مدت، باعث تورم و افزایش هزینه‌های زندگی در امریکا خواهد شد. کریستین سولتیس، تحلیلگر و استراتژیست جمهوری‌خواه رویکرد متفاوتی نسبت به سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ دارد و به در همین راستا به سی‌ان‌ان گفت: «این تعرفه‌ها بر افزایش هزینه زندگی شهروندان امریکایی تا میان مدت تاثیر می‌گذارد.» 
بیشتر بخوانید:آیا ترامپ رایش جدید است؟ مورخان پاسخ می‌دهند/ شباهت‌ها و تفاوت‌های قدرت گیری ترامپ و هیتلر
او افزود: «نظم‌دهی مجدد ساز و کار اقتصادی جهانی، همان چیزی است که ترامپ در بلندمدت به دنبال رسیدن به آن می‌باشد و از این رو، از همه می‌خواهد تا برای دستیابی به این منافع بلندمدت، با این چالش‌های کوتاه‌مدت کنار بیایند.»
جمع اضداد و تفرق احباب همزمان نشریه نیویورک تایمز به تحلیل و بررسی موشکافانه الگوی نرخ تعرفه‌های اعمال شده توسط ترامپ پرداخت و در این باره نوشت: اقتصاد بسیاری از کشور‌های جنوب شرقی آسیا در صادرات، به ایالات‌متحده امریکا متکی است؛ وضع این تعرفه‌های سرسام‌آور ضربه مهلکی به اقتصاد این کشور‌ها وارد خواهد کرد. ویتنام، کامبوج و تایلند به عنوان اقتصاد‌های در حال رشد در یک دهه اخیر حجم صادرات خود به امریکا را افزایش داده بودند؛ هدف بلندمدت این کشورها، خارج کردن چین از بازار ایالات‌متحده و تصاحب جایگاه پکن در صادرات به واشنگتن بود. از این رو، می‌توان گفت که این سه کشور در جنوب شرق آسیا بیش از همه متحمل زیان‌های ناشی از این سیاست تعرفه‌ای شدند.
در مقابل، اگرچه قدرت‌های اقتصادی مانند چین، ژاپن و هند نیز از قبل وضع این تعرفه‌های گمرکی دچار ضرر و زیان می‌شوند، اما هند و چین با وضع تعرفه‌های مشابه بر کالا‌های وارداتی ایالات‌متحده، می‌توانند تا حدی اقتصاد امریکا را به چالش بکشند، اما این قاعده در رابطه با ژاپن چندان صادق نیست؛ زیرا حجم واردات این کشور از ایالات‌متحده محدود است. نقطه مشترک کشور‌های شرق و جنوب شرق آسیا که مشمول تعرفه‌های ترامپ شدند این است که اغلب این کشور‌ها از متحدان کلیدی امریکا در منطقه محسوب می‌شوند و این مساله می‌تواند این کشور‌ها را وادار به تجدیدنظر در ائتلاف و اتحاد‌های استراتژیک با واشنگتن کرده و آنها را بیشتر با پکن همسو نماید. تنها چند ساعت از سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ نگذشته بود که قیمت نفت در بازار جهانی کاهش پیدا کرد. کاهش قیمت نفت برای کشور‌هایی که اقتصاد آنها همچنان وابسته به نفت است، خبر خوشی نیست. ازقضا، برخی کشور‌های وابسته به نفت و در راس آنها کشور‌های عربی حوزه خلیج‌فارس نیز مانند دیگر متحدان واشنگتن در شرق و جنوب شرق آسیا و امریکای شمالی دچار زیان می‌شوند.
پیامد‌های رویارویی تجاری دو غول اقتصادی خبرگزاری الجزیره انگلیسی در همین راستا با انتشار یادداشتی به بررسی آثار و پیامد‌های جنگ اقتصادی میان ایالات‌متحده و چین در سایه سیاست‌های تعرفه‌ای اخیر ترامپ پرداخت. به نوشته این خبرگزاری، ترامپ با وضع تعرفه 34 درصد اضافی بر کالا‌های وارداتی در مجموع عوارض گمرگی 54 درصد برای کالا‌های چینی درنظر گرفت. بسیاری از تحلیلگران این تحول را نقطه آغازین فصل جدیدی از جنگ‌های اقتصادی میان واشنگتن و پکن تعبیر می‌کنند. در واکنش به اقدام اخیر ترامپ، وزارت دارایی چین نیز در روز جمعه اعلام کرد که از تاریخ 10 آوریل سال جاری تعرفه 34 درصد بر تمامی کالا‌های وارداتی امریکایی وضع کرد.
بیشتر بخوانید:ضرر 5.4 تریلیون دلاری ترامپ به بورس آمریکا
ناگفته نماند که در گذشته نیز پکن در واکنش به افزایش 10 درصد تعرفه‌های گمرکی واشنگتن بر کالا‌های چینی، تعرفه 15 درصد بر زغال‌سنگ و گاز LNG وارداتی از امریکا وضع کرد. ترامپ نیز در واکنش به اقدامات تلافی‌جویانه چین در قبال سیاست‌های تعرفه‌ای ایالات‌متحده، در حساب رسمی خود در پلتفرم ایکس (توییتر سابق) نوشت: «چین اشتباه بازی کرد. آنها شوکه شدند. آنها نمی‌توانند کاری را که توان آن را ندارند، انجام دهند.» همچنین پکن در روز جمعه از واشنگتن به سازمان تجارت جهانی شکایت کرد و سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ را منافی با قوانین و اصول این سازمان دانست. وزارت بازرگانی چین نیز سیاست‌های سخت‌گیرانه‌ای را در راستای اعمال محدودیت‌های تجاری برای واردات کالا و خدمات از ایالات‌متحده اعمال کرد.
سیاست‌های تعرفه‌ای دونالد ترامپ که 185 کشور مشمول آن شدند اقدام جنجال‌برانگیزی بود که واکنش‌های بین‌المللی و داخلی متفاوتی را به دنبال داشت. در ایالات‌متحده، منتقدان این سیاست معتقدند که اقدامات اخیر ترامپ باعث رکود اقتصادی و تکرار سناریوی رکود بزرگ 1929 خواهد شد. در مقابل، طرفداران این سیاست بر این باورند که این سیاست اگرچه در کوتاه‌مدت ممکن است تبعات منفی بر زندگی میلیون‌ها امریکایی داشته باشد، اما در بلندمدت منتج به اصلاح ساختار نظام اقتصادی به سود ایالات‌متحده خواهد شد.
بسیاری از جمهوری‌خواهان و در راس آن دونالد ترامپ ساز و کار سازمان‌های اقتصادی و مالی بین‌المللی را بستری مناسب برای رشد و توسعه رقبای امریکا تلقی می‌کنند و معتقدند که رقبای سیاسی و اقتصادی واشنگتن از این سازمان‌ها به عنوان پوششی امن برای به چالش کشیدن این کشور استناد می‌کنند. چالش‌های هژمونی امریکا در سایه فضای در حال گذار از جهان تک قطبی به چندقطبی، فرصت را برای تقویت جایگاه کنشگران و بازیگران سیاسی و اقتصادی نوظهور در عرصه سیاست بین‌الملل فراهم کرد و این امر به مثابه تقلیل تدریجی نقش و جایگاه هژمونی واشنگتن در نظم جهانی است. دونالد ترامپ، با اعمال تعرفه‌های گمرکی سرسام‌آور که متحدان امریکا را قبل از رقبا هدف قرار داده است، به نوعی سعی دارد تا ضمن مدیریت منازعات ژئوپلیتیکی در آسیا و آفریقا، در رشد اقتصادی و توسعه فناوری کشور‌های رقیب که جایگاه جهانی ایالات‌متحده را تهدید می‌کنند، وقفه ایجاد نماید. اما پاسخ به این سوال که «آیا سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ، منجر به حفظ و تثبیت جایگاه امریکا در نظم تک قطبی در حال گذار و چه بسا نظم جدید در حال شکل‌گیری، خواهد شد یا خیر؟!» بیشتر منوط به زمان و مقتضیات سیاست بین‌الملل می‌باشد.
منبع: روزنامه اعتماد

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1288077/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کیهان برای شکست مذاکرات دست‌به کار شد

با این وضع بودجه، اتمام پروژه های عمرانی فعلی کشور 14تا17سال دیگر زمان می‌برد

ماهیان خاویاری هرمزگان در سفره روس‌‌‌ها

ابطحی: گذر زمان به نفع هیچ کس نیست/ اسرائیل از مذاکره ایران و آمریکا به شدت عصبانی است

چهره این متهم به سرقت موبایل را شناسایی کنید+ عکس

جزئیات تازه درباره حادثه معدن دامغان/ معدن مهماندویه تعطیل بوده است؛ ابهام در علت ورود کارگران

هشدار جدی چین به شهروندانش درباره سفر به آمریکا

قیمت طلا امروز پنجشنبه 21 فروردین 1404/ افزایش قیمت+ جدول

رفتار مشکوک کیهان برای شکست مذاکرات عمان: مذاکرات به تعویق می‌افتد و قیمت دلار بالا می‌رود

معامله‌گرِ تنها؛ جهان در صف انتقام

دیدار وزرای خارجه آمریکا و عربستان درباره غزه و مسائل منطقه‌ای

برگ برنده ترامپ در جنگ تجاری با چین رو شد

امیدواری وزیر دفاع آمریکا از حل مسالمت آمیز مسائل درباره برنامه هسته‌ای ایران

رایزنی عباس عراقچی و وزیر خارجه مصر درباره مذاکرات ایران و آمریکا در عمان

ترکیه مذاکرات مستقیم با اسرائیل درباره سوریه را تایید کرد

آماده‌باش چین برای مقابله با آمریکا

تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت درباره اسرائیل

با این روش پروبیوتیک بیشتری دریافت کنید

چگونه پیری سالم داشته باشیم؟

نوشیدنی‌های مفید برای پیشگیری از وزوز گوش

نکات مهمی که باید درباره پارکینسون بدانیم

کاهش چشمگیر سکته و مرگ با ترکیب 2 دارو

این نوشیدنی سالم قبل از غذا خوردن شما را صدا می‌زند

چگونه کنسرو ماهی را سالم‌تر مصرف کنیم؟

میوه و سبزیجات فریز شده برای بدن مفیدند؟

اگر فراموشکار شده‌اید این راهکار بی‌هزینه و ساده برای شماست

فریب خنده‌های این افراد را نخورید

به این دلیل در خوردن تخم‌مرغ احتیاط کنید

چگونه چربی‌های آشپزخانه را از بین ببریم؟

چگونه می‌توان هنگام غذا خوردن سرعت را کاهش داد؟

کدام کشورها شامل تعلیق تعرفه‌های آمریکا نمی‌شوند؟

استقبال فیدان از مذاکرات غیرمستقیم احتمالی بین آمریکا و ایران

سازمان ملل: هیچ خدمات اجتماعی در غزه وجود ندارد

زلنسکی: 155 شهروند چینی در ارتش روسیه حضور دارند

شهادت 3 نفر در حمله جنگنده‌های آمریکایی به پایتخت یمن

ادعای دوباره ترامپ علیه ایران

دیدار و رایزنی وزرای خارجه عربستان و آمریکا در واشنگتن

سفر معاون سیاسی وزیر خارجه به اسلواکی

ضرورت توجه مدیریت جدید سازمان منطقه آزاد اروند به مطالبات مردم آبادان و خرمشهر

تلاش اسرائیل برای اجرایی کردن پروژه کریدور داوود/ آیا تل‌آویو ترکیه را در شام دور می‌زند؟

تعرفه‌های ترامپ؛ 5 سناریو برای اقتصاد جهان/ رابطه تعرفه ای ترامپ با طالبان بهتر از اروپاست!

پاریس، فلسطین را به رسمیت خواهد شناخت

حمله گسترده آمریکا به مناطق مختلف پایتخت یمن

بازداشت تعدادی در رابطه با مسائل اقتصادی در تبریز

ترامپ توافق با چین را پیش کشید

در سراشیبی تاریکی؛ تابستان برق نداریم؟

عاقبت کسب‌و‌کار نقاش پرتره ترامپ

در دفاع از نظریه اقتصاد کلان*

هوش مصنوعی آمازون ویدئوهای 2 دقیقه‌ای تولید می‌کند

حمایت دومیلیارد دلاری کره‌جنوبی از خودروسازان

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی