بازار آریا

آخرين مطالب

ترامپ در شوک؛ روسیه و چین از دل قفقاز نظم آمریکایی را گروگان گرفتند اقتصاد جهان

ترامپ در شوک؛ روسیه و چین از دل قفقاز نظم آمریکایی را گروگان گرفتند
  بزرگنمايي:

بازار آریا - اقتصادنیوز : هم‌صدایی بازیگرانی چون روسیه، ایران و چین نظم آمریکایی را به چالش کشیده است.
به گزارش اقتصادنیوز، هارل برندز، استاد دانشکده مطالعات بین‌الملل پیشرفته دانشگاه جانز هاپکینز، عضو ارشد موسسه امریکن اینترپرایز با اقتباس از کتابش تحت عنوان "قرن اوراسیا: جنگ های داغ، جنگ های سرد و ساختن جهان مدرن" یادداشتی را در نشریه اکونومیست منتشر کرده و مدعی است: خطرناک‌ترین پدیده ژئوپلیتیکی عصر ما هیچ بحران، درگیری یا رقیب واحدی نیست. این شبکه رو به رشد روابط است که دشمنان اوراسیایی آمریکا را به هم پیوند می‌دهد.
به باور این نویسنده و محقق، اوراسیا -ابرقاره‌ای که اروپا، آسیا و جزایر اطراف آن‌ها را در بر می‌گیرد- مرکز استراتژیک جهان است که اکثر مردم و پتانسیل اقتصادی در آن مستقر شده است. امپراطوری که بر اوراسیا حکومت می‌کرد، می‌تواند نفوذش را در سراسر اقیانوس‌های مجاور و در سراسر جهان نشان دهد.
اقتصادنیوز یادداشت برندز را در دو بخش ترجمه کرده که بخش نخست در ادامه آمده است.
قرن انفجاری در اوراسیا
تمام درگیری‌های حماسی قرن بیستم - جنگ جهانی اول، جنگ جهانی دوم، جنگ سرد - رقابت‌هایی بین خودکامه‌هایی که به دنبال امپراتوری‌های وسیع اوراسیا بودند و ائتلاف‌های جهانی که برای برگرداندن آنها می‌جنگیدند حول این منطقه تعریف شده است.
امروز، ائتلاف جدیدی از رهبران اقتدارگرا در حال احیای این الگوی مرگبار هستند. قدرت‌های رویزیونیست (به‌شدت ناراضی) خیزی جدی برداشته‌اند و جهان را وارد دور بعدی مبارزه بزرگ برای اوراسیا می‌کنند که عصر مدرن را شکل داده است.
به باور برندز، متأسفانه ایالات متحده برای این چالش آماده نیست. او در ادامه مدعی شد: تاریخ دوران مدرن زمانی پیش بینی شده که تازه آغاز شده است. در سال 1904، محقق بریتانیایی هالفورد مکیندر، در یک سخنرانی توضیح داد که چگونه جغرافیا، فناوری و ایدئولوژی در حال ترکیب شدن برای شعله‌ور شدن یک قرن انفجاری در اوراسیا است.
او استدلال می‌کرد که گسترش خطوط راه‌آهن در حال کوچک شدن اوراسیاست و به دولت‌های جاه‌طلب اجازه می‌دهد تا ارتش‌های عظیمی را در سراسر خشکی جابه‌جا کنند. پایان استعمار قرن نوزدهم، قدرت‌های بزرگ را در برابر یکدیگر در قرن بیستم قرار داد. سیاست و ژئوپلیتیک هم به شکل سرسختی در تعامل بودند.
مکیندر پیش‌بینی می‌کرد که همه این پیشرفت‌ها منجر به نبردهای بزرگ می‌شود. کشور یا ائتلافی که بر اوراسیا تسلط داشته باشد به یک تهدید جهانی تبدیل خواهد شد؛ زیرا این قدرت را دارد که حتی دورترین دموکراسی‌ها را ناامن کند. بنابراین، فاتحان مشتاق به دنبال هژمونی اوراسیا خواهند بود، در حالی که قدرت‌های فراساحلی و دولت‌های آسیب پذیر واقع در لبه‌های اوراسیا، برای حفظ آزادی‌های خود با تقسیم ابرقاره می‌جنگند.
در جنگ جهانی اول، یک آلمان نظامی‌گرا و غیرلیبرال به دنبال تسلط بر اروپا از دریای شمال تا قفقاز بود و یک امپراتوری غنی از منابع و سکوی پرشی برای قدرت جهانی ایجاد کرد. یک ائتلاف بین اقیانوسی که توسط بریتانیا و ایالات متحده، لنگر تعریف شد، لازم بود تا آلمان‌ها را شکست دهد.
در جنگ جهانی دوم، قدرت‌های فاشیست از سواحل اقیانوس اطلس فرانسه تا اقیانوس آرام مرکزی به پیروزی رسیدند. یک ائتلاف حتی بزرگتر -ایالات متحده، بریتانیا، اتحاد جماهیر شوروی و چین- لازم بود تا بشریت را از عصر تاریک جدید نجات دهد.
در طول جنگ سرد، یک بلوک کمونیستی به رهبری مسکو بر قلب اوراسیا تسلط داشت و به دنبال فشار بر علیه جهانی آزاد به رهبری واشنگتن بود. این رقابت جان ده‌ها میلیون نفر را گرفت و نشان داد که چگونه تجاوز و جنایت می‌تواند از قاره‌های تسخیر شده به بیرون سرایت کند. این گزاره‌ها همچنین نشان دادند که چرخه درگیری اوراسیا تنها توسط ایالات متحده می‌تواند شکسته شود.
قرن دوم اوراسیا آغاز شد!
برندز در ادامه خاطر نشان کرد: این ابرقدرت دور به شکست دو پیشنهاد در زمان جنگ برای هژمونی اوراسیا کمک کرد. در طول جنگ سرد، با ایجاد ائتلاف‌هایی -ناتو و چندین پیمان امنیتی در غرب اقیانوس آرام- که جناح‌های پویا اقتصادی آن را تضمین می‌کرد، تعادل مطلوبی در ابرقاره را حفظ کرد.
این مشارکت‌ها باعث رشد دموکراسی و شکوفایی اقتصاد جهان آزاد و پایه‌ای شکل گرفت که نظم جهانی لیبرال بر آن بنا شد. در دهه 1990، پیروزی غرب بر اتحاد جماهیر شوروی آغازگر دوران صلح قدرت‌های بزرگ و سلطه دموکراتیک پس از جنگ سرد بود. اما رویاهای امپراتوری خودکامه اکنون در حال احیا هستند و قرن دوم اوراسیا آغاز شده است.
در شمال شرق آسیا، کیم جونگ اون، حاکم کره شمالی، در حال ساخت زرادخانه‌های هسته‌ای و موشکی خود است به این امید که آمریکا را از شبه جزیره کره بیرون کند. در خاورمیانه، ایران و مقاومت با ایالات متحده و اسرائیل بر سر آینده منطقه در تقابل هستند. در اروپا، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه با کمک سربازان کره شمالی جنگی شبه نسل کشی را برای بازسازی امپراتوری روسیه به راه انداخته است.
چین در حال رقابت برای آماده شدن برای جنگ با واشنگتن و تلاش برای برتری در غرب اقیانوس آرام است. هدف هر یک از این کشورها براندازی نظم موجود در مناطق کلیدی پیرامون اوراسیاست. هر کدام قدرت و ارزش‌های لیبرال ایالات متحده را بزرگترین دشمن خود می‌دانند و آنچه که لحظه کنونی را بسیار مخاطره آمیز می‌کند این است که این قدرت‌های تهاجمی در حال ایجاد اهداف مشترک هستند.
چین و روسیه درست پیش از آغاز حمله تمام عیار مسکو به اوکراین، شراکت استراتژیک «بدون محدودیت» خود را اعلام کردند. به گفته شی جین پینگ، هدف آن‌ها متحول کردن نظام بین‌الملل از طریق ایجاد "تغییراتی است که 100 سال است که ندیده‌ایم."
پس از آن حمله، روسیه و کره شمالی یک اتحاد نظامی رسمی امضا کردند. روسیه و ایران شراکت دفاعی قوی‌تری ایجاد کرده‌اند که در آن فناوری، تسلیحات و دانش در هر دو طرف جریان دارد. از 7 اکتبر 2023، روسیه داده‌های هدف گیری و سایر کمک‌ها را به حوثی‌ها در یمن ارائه کرده است. آن‌ها همچنین موشک‌ها و پهپادها را از تهران به دست آورده‌اند. (ادعایی که بارها توسط مقامات ایران تکذیب شده است.)
بسیاری از این روابط جدید نیستند، اما همه به سرعت در محیط گرمخانه جهانی ایجاد شده توسط جنگ در اوکراین و خاورمیانه رشد کرده‌اند. مطمئناً، هیچ اتحاد چندجانبه فراگیر به عبارتی هیچ ناتوی مستبدی وجود ندارد. بی‌اعتمادی بین قدرت‌های غیرلیبرال همچنان فراگیر است. اما روابط آن‌ها شبکه‌ای منسجم از روابط بین ایالاتی را تشکیل می‌دهد که مصمم هستند نظم پساآمریکایی را خراب کنند و برخی از ارزشمندترین املاک استراتژیک روی زمین را اداره کنند.
به ادعای این تحلیلگر، ائتلاف‌ها به واسطه کاهش هزینه‌های آن، حملات متقابل را تشویق می‌کنند. روسیه که به شدت تحریم شده است، به لطف موشک‌ها، گلوله‌های توپخانه، پهپادها و نیروهایی که از پیونگ یانگ دریافت کرده و کمک‌های اقتصادی پکن، توانسته به جنگ خود در اوکراین ادامه دهد.
به همین ترتیب، این پیمان‌ها خطر جنگ را در برخی از جبهه‌ها با آرام کردن برخی دیگر افزایش می‌دهند و پوتین می‌تواند همه جانبه علیه اوکراین پیش برود، زیرا با هیچ تهدیدی از سوی چین مواجه نیست. همانطور که شی می‌تواند در اقیانوس آرام جسورتر باشد زیرا دوستی روسیه را دارد.
روابط این بازیگران همچنین فشار غرب بر حکومت‌های فردی را تضعیف می‌کند. روسیه اکنون از پیونگ یانگ در برابر تحریم‌ها محافظت می‌کند، در حالی که تهران و مسکو شبکه‌های تجاری را فراتر از دسترس ایالات متحده ایجاد می‌کنند.
این روابط با ایجاد مشکل در چندین مکان به طور همزمان توجه ایالات متحده را منحرف می‌سازد. شاهد بحث‌های دردناک واشنگتن در مورد کمک به اوکراین در مقابل حمایت از تایوان، در مورد کوبیدن موشک‌های حوثی‌ها در مقابل ساخت موشک برای جنگ با چین باشید. شاید اساساً، این روابط موازنه نظامی را تغییر می‌دهد.
بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1283461/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مبلغ کمک معیشت ماهانه جانبازان و معلولان در سال 1404 اعلام شد

مبلغ کمک‌ معیشت ماهانه جانبازان و معلولان اعلام شد

فقط تا 10 روز فرصت کاشت دارید هرچه زودتر اقدام کنید

جشنواره عیدانه نهال وکیلی تمدید شد؛ نهال گردو فقط 37هزار تومان و نهال بادام 20هزار تومان

نرخ سوخت نیروگاه ها تعیین شد

فقط پنج سال حکم برای هیچی!

سرمایه‌گذاری برای تولید؛ راهی به سوی توسعه پایدار

آیا سال 1404، سال نجات اقتصاد ایران خواهد بود؟

آمار جالب از پیرترین و جوان‌ترین استان‌های کشور

بازار خودرو آمریکا در شوک؛ ضربه‌ای که هیچ‌کس انتظارش را نداشت

خرید نهال گردو ژنوتیپ12 تولید اختصاصی پالیز نهال با40٪ تخفیف

افزایش قیمت نفت برای سومین هفته متوالی

پیش‌بینی قیمت سکه امروز 9 فروردین 1404

ترامپ آماده معامله در جنگ تجاری شد/ اگر به نفع آمریکا باشد موافقت خواهیم کرد

هشدار درباره خبرهای جعلی ثبت نام جدید سهام عدالت

اروپا در هرج‌و‌مرج اقتصادی ترامپ فرصت را غنیمت می‌شمارد

دشمن با ابزار رسانه ایران را موشک‌باران می‌کند/پاتک نداریم!

ترافیک در آزاد راه تهران - شمال سنگین است

ارزش پول ملی با تولید و سرمایه‌گذاری مردمی تقویت می‌شود

ورود فراجا و پایان تجمع حجاب و عفاف مقابل مجلس

گنجینه‌های مذهبی و تاریخی کلید رونق اقتصادی کردستان

تعداد سبدگردان‌های بورس به 130 شرکت رسید

به ازای خرید 50 اصله نهال میوه 10 اصله نهال میوه اشانتیون بگیر

کلاهبرداری با ترفند پیامک جعلی فطریه 1404

تورم آمریکا مانع صعود بیت‌کوین شد

چرا صنعت نفت، اولویت نخست سرمایه‌گذاری در ایران است؟

اعلام مبلغ کمک‌ معیشت ماهانه جانبازان و معلولان در سال 1404

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز شنبه 9 فروردین 1404/ افزایش قیمت دلار

قیمت دلار مبادله‌ای امروز شنبه 9 فروردین 1404/ افزایش قیمت+ جدول

قیمت طلا 18 عیار امروز شنبه 9 فروردین 1404+ جدول

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز شنبه 9 فروردین 1404

قیمت بیت کوین و اتریوم امروز شنبه 9 فروردین 1404/ کاهش قیمت بیت کوین

قیمت طلا و سکه امروز شنبه 9 فروردین 1404+ جدول

تکلیف واگذاری نمایشگاه تهران در این دولت مشخص می شود / فعلا اجازه ساخت سالن جدید نداریم

قوامی: رفع مشکلات اقتصادی مستلزم حمایت از تولید داخلی است

خراسان جنوبی گنجینه فرصت های سرمایه گذاری؛تحلیل گذشته و نقشه راه آینده

بررسی نقشه راه همکاری‌ های اقتصادی دو کشور ایران و ترکمنستان

برای اولین بار گزارش جدیدترین شفاف‌سازی استخراج طلا در ایران منتشر شد + جزئیات

خرید نهال های دوساله 29هزار تومان پالیز فرصتی طلایی برای کشت گسترده

سال 1404، تعیین‌کننده و نیازمند تصمیمات سخت است

«تحریم» و «نوسان دلار» موانع سرمایه‌گذاری ساختمانی

تکلیف سیم‌کارت‌های افراد متوفی مشخص شد

درآمد میلیاردی با کاشت گردو و بادام دیمی از زمین های دیم

اعتراف اسرائیل به هدف قرار دادن خودروهای اورژانس در غزه

چهارمین افزایش هفتگی طلا ثبت شد

خودرو در سال جدید گران می‌شود/ صنعت خودروی ایران کاملا چینی شده است

صرفه جویی 2 میلیارد دلاری با افزایش تولید بنزین

دیدار وزیر راه و شهرسازی با وزیر خارجه ترکمنستان/ کمیسیون اقتصادی مشترک به میزبانی تهران برگزار می‌شود

پایتخت نشینان امروز هوای سالم تنفس می کنند

ابراز همدردی ایران با خانواده های قربانیان زلزله در میانمار و تایلند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی