بازار آریا

آخرين مطالب

«دنیای اقتصاد» کم‌وکیف ذخایر طلا در کشور را بررسی کرد؛

محک مهمات طلایی اقتصاد ایران

محک مهمات طلایی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : برخی گمانه‌زنی‌ها در روزهای اخیر درباره کاهش ذخایر طلایی بانک مرکزی مطرح شده است. مطابق بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در هفته‌های اخیر اعلام کردند که ذخایر طلایی در وضعیت مناسبی قرار دارد، همچنین سیاست رفع تعهد صادرکنندگان با طلا باعث شده است که میزان واردات طلا به کشور بهبود یابد.
در حالی که برخی افراد در روزهای اخیر، نگرانی‌هایی را در خصوص کمبود منابع طلایی کشور مطرح کرده‌اند، سیاستگذاران سعی کردند تا ابهام‌های موجود در این زمینه را برطرف کنند. به عنوان نمونه، محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک مرکزی اعلام کرد که ایران جزو بزرگ‌ترین دارندگان ذخایر استراتژیک طلا است. همچنین وزیر سابق اقتصاد نیز این خبر را تایید کرده است. به نظر می‌رسد که ذخایر طلای کشور به دلیل رفع تعهدات ارزی از سوی صادرکنندگان پشتیبانی می‌شود. در همین راستا، بانک مرکزی از طریق سیاست‌های مبتنی بر طلا، قصد مدیریت قیمت‌ها در بازار طلا و همچنین پاسخ‌گویی به تقاضای سفته‌بازی افراد را دارد.
در روزهای اخیر، فرضیاتی مبنی بر گم شدن طلای بانک مرکزی مطرح شد. روابط عمومی بانک مرکزی نیز ضمن انتشار یک اطلاعیه، ادعاهای مطرح‌شده را تکذیب کرد. این گزارش به بررسی جزئیات ذخایر طلای بانک مرکزی می‌پردازد. هرچند، میزان ذخایر طلای ایران، به صورت محرمانه است و مسوولان بانک مرکزی به‌طور رسمی آمار آن را در اختیار نهادهای داخلی و خارجی قرار نمی‌دهند، اما می‌توان با بررسی شواهد موجود، دیدگاه نسبتا صحیحی از این موضوع به دست آورد. در اواخر آذرماه سال 1403 فرزین اعلام کرد که ایران یکی از پنج کشور برتر از نظر ذخایر طلای جهانی محسوب می‌شود و 20 درصد از ذخایر ارزی کشور در خزانه بانک مرکزی به طلا تبدیل شده است. به گفته او، بانک مرکزی ایران بر اساس خریدهای داخلی و خارجی، یکی از بالاترین نسبت‌های ذخایر طلا به مجموع ذخایر ارزی را در سطح جهان داراست.
بر همین اساس، تبدیل بخشی از ذخایر ارزی به طلا، با توجه به نقدشوندگی بالای این فلز در شرایط تحریمی، اقدامی موثر در راستای تنوع‌بخشی به ذخایر کشور به شمار می‌آید. این سیاست، علاوه بر ایجاد ثبات در ذخایر ارزی، نقش مهمی در بهبود تراز تجاری کشور ایفا کرده است. به‌طوری که تراز تجاری منفی 17 میلیارد دلاری سال گذشته، در 11 ماه نخست امسال، بدون در نظر گرفتن واردات طلا، به منفی 3 میلیارد دلار کاهش یافته است. محمدرضا فرزین با اشاره به سیاست‌های بانک مرکزی در دو سال گذشته در خصوص افزایش ذخایر طلای کشور از محل صادرات اعلام کرد که اجرای این سیاست موجب شده بخشی از واردات کشور به واردات طلا اختصاص یابد، که این اقدام به سرمایه ملی و ذخایر بانک مرکزی افزوده است.
او همچنین از رشد تجارت غیرنفتی کشور خبر داد و اعلام کرد که حجم تجارت غیرنفتی ایران از 105میلیارد دلار در سال 1402 به 116 میلیارد دلار در سال 1403 رسیده است. این آمار نشان‌دهنده رشد 11.2 درصدی حجم تجارت غیرنفتی در 11 ماه نخست سال 1403 است. عبدالناصر همتی، وزیر سابق اقتصاد نیز پیش‌تر از برخورداری بانک مرکزی از میزان بالای ذخایر طلا خبر داد و تاکید کرد که هیچ نگرانی در این رابطه وجود ندارد. همچنین بررسی آمار واردات کشور در 9 ماه منتهی به آذر سال جاری نشان می‌دهد که واردات طلا به اشکال خام در این بازه زمانی به 5 میلیارد و 604 میلیون دلار رسیده است. این روند پس از مصوبه هیات دولت در آذرماه 1401 مبنی بر تسهیل واردات شمش طلا آغاز شد و در ماه‌های اخیر، این کالا در صدر فهرست اقلام وارداتی کشور قرار گرفته است.
بانک‌های مرکزی به دلایل مختلفی اقدام به خرید و نگهداری ذخایر طلا می‌کنند. از دلایل خرید طلا توسط بانک‌های مرکزی می‌توان به حفظ ثبات اقتصادی، مدیریت ریسک، پشتیبانی از ارزش پول ملی، کاهش وابستگی به دلار و سایر ارزها، پوشش در برابر تورم، ابزار تسویه بین‌المللی، امنیت در شرایط بحرانی و تحریم‌ها و همچنین افزایش قدرت چانه‌زنی در مبادلات تجاری اشاره کرد. طلا به عنوان یک دارایی امن، در شرایط بحران‌های اقتصادی، تورم بالا یا بی‌ثباتی ارزی به بانک‌های مرکزی کمک می‌کند تا از کاهش ارزش پول ملی جلوگیری کرده و ثبات اقتصادی را حفظ کنند. 
در برخی موارد نیز بانک‌های مرکزی ممکن است از طلا برای حمایت از ارزش پول ملی در برابر کاهش ارزش یا نوسانات ارزی استفاده کنند. با توجه به نقش دلار آمریکا در اقتصاد جهانی، برخی کشورها برای کاهش وابستگی به ارزهای خارجی و تنوع‌بخشی به ذخایر ارزی خود، بخشی از ذخایر ارزی را به طلا اختصاص می‌دهند. در شرایطی که کشور با تحریم‌های اقتصادی مواجه است، طلا یک دارایی فیزیکی و نقدشونده محسوب می‌شود که می‌تواند جایگزین مناسبی برای ارزها باشد و امکان انجام مبادلات بین‌المللی را حفظ کند. در نتیجه، منطقی است که برای کاهش ریسک‌های تجاری و اقتصادی، سیاستگذاران ذخایر استراتژیک طلای کشور را افزایش دهند.
به همین منظور، در سال‌های اخیر، واردات شمش طلا به عنوان یکی از راهکارهای جایگزین برای رفع تعهد ارزی و همچنین مدیریت جریان ارزی مورد استفاده قرار گرفته است. در این روش، صادرکنندگان موظف‌اند بخشی از ارز حاصل از صادرات خود را که در سامانه جامع تجارت ثبت شده است، از طریق واردات طلا و فلزات گران‌بها تامین ‌کنند. رفع تعهد ارزی از طریق واردات طلا یکی از روش‌هایی است که در سال‌های اخیر به عنوان جایگزینی برای بازگرداندن ارز حاصل از صادرات به کشور اجرا شده است. این روش به صادرکنندگان اجازه می‌دهد به جای فروش ارز خود در سامانه‌های رسمی، معادل ارزش ارزی تعهد خود را با واردات شمش طلا جبران کنند. در واقع همین امر، یکی از دلایل اصلی رشد حجم ذخایر طلای کشور است. در نتیجه به نظر می‌رسد که ذخایر طلای کشور همچنان از طریق واردات، حمایت می‌شود. 
از طرفی اقدامات اخیر، مرکز مبادله طلا و ارز و بانک مرکزی اطمینان داده است که برنامه‌های پیش‌فروش سکه و سیاست‌های مبتنی بر طلا برای پاسخ‌گویی به تقاضای سفته‌بازی و همچنین کاهش نوسانات و حفظ آرامش بازار کاربرد زیادی دارند. نقش بانک مرکزی به عنوان سیاستگذار بسیار مهم است؛ زیرا این نهاد باید برای بازار، نقش متعادل‌کننده داشته باشد؛ در همین راستا، به نظر می‌رسد که مکانیزم حراج سکه می‌تواند برای مدیریت بهتر بازار سکه و طلا مفید واقع شود. با همه این تفاصیل بهتر است که بانک مرکزی، مانند همه بانک‌های مرکزی سراسر دنیا، آمار شفافی از ذخایر طلا و سایر ذخایر خود ارائه دهد تا از ایجاد ابهام در این زمینه جلوگیری شود.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1280507/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتقاد روسیه از رویکرد «منفی» کشورهای غربی به برنامه هسته‌ای ایران

گزارش غریب‌آبادی از دیدار با گروسی/ اختلافات قابل حل است

عارف: با دیپلماسی فرهنگی توطئه ایران هراسی خنثی می‌شود

نرخ رشد نقدینگی به 27.8 درصد رسید

تأمین 65.3 میلیارد دلار ارز مورد نیاز واردات و نیازهای خدماتی

سناریوهای تقاضای نفت تا 2050

اوضاع بورس خراب شد

درخواست اتاق تهران برای بازگشت قانون تغییر ساعت رسمی کشور

دلار آمریکا در آستانه پایین‌ترین سطح پنج‌ماهه

تخصیص 5 خودروی امداد و نجات به بندر نوشهر

ثبات اقتصادی و رونق بورس به همت شرکت سرمایه گذاری بیمه دانا

سخنگوی دولت:راهی جز دادن کالابرگ برای حمایت از معیشت مردم نداریم

افزایش تقاضا در بازار ارز؛ دلار در انتظار نوسان تازه

پیام سفارت ایران در کی‌یف به اوکراینی‌ها

گلدمن ساکس پیش‌بینی قیمت نفت را کاهش داد

مشارکت اسنپ در توان‌افزایی تسهیلگران و سازمان‌های مردم‌نهاد محلی

نوسان سنگین در بازار طلا؛ تغییر قیمت در راه است؟

تئاتر‌ها 6 شب تعطیل می‌شوند

تهران در آغاز سال جدید بارانی است

بورس نزولی شد

افزایش 5 درصدی عرضه گوشت قرمز در بهمن‌ماه+ جزئیات

شاخص بورس چقدر ریخت؟

پیشنهادهای اقتصادی با راهکارهای دقیق ارائه شود

سخنگوی دولت: تمهار تورم، افزایش رشد اقتصادی و کنترل ناترازی‌ها در دستور کار رئیس جمهور است

درمورد رفع فیلتر قول نداده بودم | این چهره معروف وزیر می شود؟ | واکنش دولت به تحریم وزیر نفت | برنامه دولت برای جذب پول های سرگردان

لزوم برنامه‌ریزی منسجم برای حل چالش‌های اقتصادی و انرژی

تحلیل برنا از ادعای گم شدن 61 تن طلا و جنگ روانی علیه اقتصاد ایران

مصرف بنزین به بیش از 132 میلیون لیتر رسید

اگر بنا باشد هر کدام از افرادی که موضوعی دارند، تجمع کنند، واقعا نظم جامعه به‌هم خواهد خورد

نقش کلیدی خوشه‌های گردشگری در توسعه اقتصادی یزد

تاکید وزیر گردشگری تاجیکستان بر توسعه روابط هر چه بیشتر با جزیره کیش در حوزه گردشگری

از کجا درب پلی وود ارزان و باکیفیت بخریم

تاکید پزشکیان بر رعایت عدالت در طرح‌های مدیریت توزیع و مصرف/ همه شهروندان سهمیه می‌گیرند

افزایش یک درصدی عرضه گوشت مرغ

بخشنامه مهم سازمان امور مالیاتی درباره ارزش معاملاتی املاک تهران+ جزئیات

پ ک پ مدعی ساقط کردن پهپاد ترکیه‌ای شد

تحریم وزیر نفت غیرقانونی است

پزشکیان: هر طرحی در زمینه رفع ناترازی باید مبتنی بر عدالت برای همه شهروندان باشد

شوک به واردات خودرو‌های کارکرده

آغاز فصلی نوین در تجارت آزاد با حذف موانع تجاری

RBI دیدگاه‌هایی را در مورد گسترش UPI، پیوندهای پرداخت تنظیم می‌کن

کاهش خطاهای انسانی و فرار مالیاتی با نظام مالیات داده‌محور

مهاجرانی: تحریم وزیر نفت نشان‌دهنده عملکرد درست است

حقوق کف کارگران 45 درصد و کارمندان دولت با 28 درصد افزایش مواجه خواهند بود/ امکان به صفر رساندن نفت ایران وجود ندارد

مقایسه هندزفری‌های بلوتوثی با قابلیت حذف نویز

خرید اپل آیدی از فروشگاه اپل آیدی شاپ

اخرین تخفیف ویژه عیدانه نهال های بادام و گردو دوساله دیرگل لیبل دار فقط 20 هزار تومان تا 29 اسفند ماه

بلوک هبلکس و نقش آن در کاهش هزینه‌های ساخت‌وساز

نقدینگی 27.8 رشد کرد+ جزئیات

آمار هشدار‌دهنده درباره تلفات حوادث رانندگی در 2 روز گذشته

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی