بازار آریا

آخرين مطالب

فرمول حداقل مزد1404 نهایی شد

عیار دلاری دستمزد اقتصاد ایران

عیار دلاری دستمزد
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : شورای عالی کار با افزایش حداقل حقوق کارگران در سال1404 به میزان 45درصد و افزایش 32درصدی حقوق کارگران سایر سطوح موافقت کرد. به این ترتیب، حداقل حقوق پایه از 7.1میلیون تومان به 10.4میلیون تومان افزایش یافت. «دنیای‌اقتصاد» در یک گزارش به بررسی دو نما یعنی ارزش دلاری و ارزش واقعی حداقل دستمزد پرداخته است. همچنین اثر افزایش 45درصدی دستمزد پایه بر تشدید یا کاهش چالش بخش صنعت برای جذب نیروی کار نیز بررسی شده است.
فاطمه نصیری: بر اساس تصمیم شورای عالی کار، حداقل حقوق کارگران در سال آینده 45‌درصد افزایش می‌یابد. بر این اساس حداقل حقوق ماهانه از 7میلیون و 166هزار تومان به 10میلیون و 390هزار تومان خواهد رسید. «دنیای اقتصاد» در یک گزارش به بررسی ارزش دلاری و ارزش واقعی حداقل دستمزد پرداخته است. بر اساس این بررسی با وجود افزایش متداول حداقل دستمزد در سال‌های اخیر، ارزش واقعی آن متاثر از تورم بوده است. در سال 1390، حداقل دستمزد 330هزار تومان بود که براساس شاخص تورم 1404، ارزش واقعی آن 9.55میلیون تومان محاسبه می‌شود. در دوره 1392 تا 1396، با ثبات نسبی اقتصاد، ارزش واقعی حداقل دستمزد افزایش یافت و در سال 1396 به بیشترین مقدار خود در یک دهه اخیر رسید.
اما از سال 1397، همزمان با بازگشت تحریم‌ها و سیاست‌های تورمی دولت، این شاخص کاهش یافت. علاوه بر این ارزش دلاری حداقل دستمزد از 243دلار در سال 1390 به 112دلار در سال 1404 رسیده است. درحال‌حاضر کارشناسان معتقدند که مهم‌ترین اقدام در راستای حفظ معیشت کارگران، مهار تورم و ایجاد ثبات اقتصادی است. به عبارت دیگر اگر تورم کنترل نشود، افزایش 45درصدی حداقل دستمزد در کوتاه‌مدت خنثی خواهد شد.
نبرد تورم و حداقل حقوق
نگاهی به تحولات اقتصادی ایران از ابتدای دهه 1390 نشان می‌دهد که تورم‌های بالا و مزمن، همواره ارزش حداقل دستمزد را تحت‌تاثیر قرار داده است. برای مثال در سال 1390 حداقل دستمزد معادل 330هزار تومان بود. با‌این‌حال ارزش واقعی آن بر اساس شاخص سال 1404 حدود 9میلیون و 555هزار تومان است. (برای محاسبه ارزش واقعی دستمزدها، تورم سالانه 1404، 30درصد در نظر گرفته شده است.) بررسی‌ها نشان می‌دهد که از سال 1392 تا 1396 که اقتصاد کلان کشور ثبات نسبی را تجربه کرد و در برخی از سال‌ها تورم تک‌رقمی شد، ارزش واقعی دستمزد در یک روند صعودی قرار داشت؛ به طوری که ارزش واقعی دستمزد در سال 1396 به قله یک دهه اخیر، یعنی 10میلیون و 737هزار تومان، رسید.
این در حالی است که همزمان با شروع دور جدید تحریم‌های آمریکا و همچنین اتخاذ سیاست‌های تورم‌زا توسط دولت، ارزش واقعی حداقل دستمزد کاهش یافت و در نهایت در سال 1399 به یکی از کم‌ترین میزان‌های خود از سال 1392، یعنی 8میلیون و 748هزار تومان رسید. همین مساله، یعنی کاهش ارزش واقعی حداقل دستمزد، در یک دهه مذکور به صورت چشمگیری قدرت اقتصادی کارگران را تحت‌تاثیر قرار داد و موجب شد شاهد ظهور پدیده‌ای تحت عنوان شاغلان فقیر باشیم.
در چنین شرایطی بسیاری از کارشناسان و نمایندگان کارگران توصیه می‌کردند که برای جلوگیری از فقیرتر شدن کارگران و خروج این افراد از بازار رسمی اشتغال، حداقل حقوق باید بر اساس تورم و واقعیت‌های اقتصاد کشور افزایش یابد. درنهایت بر اساس تصمیم شورای عالی کار در روزهای گذشته نیز حداقل حقوق کارگران در سال آینده با افزایش 45درصدی، به 10میلیون و 390هزار تومان خواهد رسید. به عبارت دیگر حداقل دستمزد پس از 2 سال، مجددا بیش از تورم افزایش یافت. به صورت کلی می‌توان گفت افزایش 45درصدی حداقل دستمزد، گامی مثبت در جهت بهبود معیشت کارگران و حفظ انگیزه این افراد برای فعالیت در بازار اشتغال رسمی کشور است. بااین‌حال در صورت تداوم تورم‌های بالا، اثرات افزایش حداقل دستمزد در بهبود معیشت کارگران در زمان نسبتا کوتاهی خنثی می‌شود.
بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، قدرت خرید حداقل دستمزد در طول سال یکسان نبوده و برای چهار فصل سال متفاوت است. در نتیجه خانوار در چهار فصل سال قدرت خرید متفاوتی داشته و رفاه متفاوتی در طول یک سال خواهند داشت. برای مثال حداقل دریافتی خانوار در دو فصل اول سال نسبت به خط فقر بیشتر بوده اما در دو فصل پایانی سال قدرت خرید حداقل دریافتی به زیر خط فقر می‌رسد. این روند تقریبا در سال‌های 1400 تا 1403تکرار شده است. در نتیجه اگر تورم بالا و مزمن در سال‌ آینده مهار نشود، اثرات مثبت افزایش مذکور تا پایان سال از بین خواهد رفت و اثرات هزینه‌های افزایش حداقل دستمزد پایدار نخواهد بود. بنابراین، کنترل تورم برای حفظ منافع کارگران ضروری است.

بازار آریا

نزول ارزش دلاری حداقل دستمزد
محاسبه دلاری حداقل دستمزد به منظور مقایسه قدرت خرید کارگران در سطح بین‌المللی و همچنین بررسی تاثیر نوسانات ارز و تورم داخلی بر معیشت کارگران از اهمیت زیادی برخوردار است. بررسی‌ها نشان می‌دهد ارزش دلاری حداقل دستمزد در سال 1390 معادل 243دلار بوده است. بااین‌حال همزمان با نوسانات نرخ ارز و افزایش تورم، ارزش دلاری حداقل دستمزد کاهش یافت و در سال 1391 به 149دلار رسید. با‌این‌حال از سال 1392 تا 1397، ارزش دلاری حداقل دستمزد به‌مرور افزایش یافت و در نهایت در سال 1397 به بیشترین میزان خود در یک دهه اخیر یعنی 232 دلار رسید. با آغاز دور دوم تحریم‌های آمریکا علیه ایران که به‌دنبال آن تورم و قیمت دلار جهش‌های شدیدی را تجربه کردند، ارزش دلاری حداقل دستمزد نیز کاهش شدیدی را تجربه کرد؛ به‌طوری که در سال ‌1398 به 116دلار و در سال ‌1399 به 82دلار رسید. نکته قابل توجه آن است که جهش‌های ارزی که تحت تاثیر ریسک‌های سیاسی مربوط به بازگشت فشار حداکثری در ماه‌های اخیر رخ داد، موجب خواهد شد ارزش دلاری حداقل دستمزد سال 1404 (مبنای محاسبه: نرخ دلار بازار آزاد؛ 92هزار و 900تومان) کمتر از ارزش دلاری آن در سال 1403 باشد. در سال 1403 ارزش دلاری حداقل دستمزد 116دلار و ارزش دلاری حداقل دستمزد سال 1404 حدود 112دلار است.
رشد صنعت از لنز تولید

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1280477/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درآمدزایی 10میلیاردی در هکتار با کاشت نهال گردو ژنوتیپ 12 پالیز

توصیه‌های بهداشتی درباره خرید و نگهداری ماهی قرمز/ از دست‌فروشان خرید نکنید

تهدیدات آمریکا نفت را گران کرد

طرح ویژه اطعام ماه مبارک رمضان سال1403 / آشپزخانه اقتصادی ضیافت

تداوم حمله نظامی آمریکا به یمن قیمت نفت را افزایش داد

رشد اقتصادی 3.7 درصدی و 3.4 درصدی تشکیل سرمایه ثابت

بانک مرکزی اعلام کرد: رشد اقتصادی 3.7 درصدی در 9 ماهه سال 1403

اهمیت وحدت امت اسلامی و مقابله با جنگ نرم

چرا استیضاح همتی ترمز قیمت دلار را نکشید؟

سه طرح جدید برای ارتقاء استقلال اقتصادی محلات استان البرز رونمایی شد

قیمت طلا در روزهای پایانی سال صعودی شد

واکنش کره شمالی به درخواست هسته‌ای گروه 7

دولت از افزایش حداقل دستمزد چه هدفی را دنبال می‌کند؟+ فیلم

توضیح وزارت خارجه درباره محتوای نامه ترامپ

فاصله دستمزد با سبد معیشت 13 میلیون تومان شد

حقوق اسفند بازنشستگان واریز شد

فرهنگ ایثار و شهادت اثر تربیت پذیری در باورهای اجتماعی مردم دارد

آخرین فرصت جشنواره فروش 1170 رقم نهال اصلاح شده در ایران نهال کرج را از دست ندهید! + ارسال یکروزه

فروش ویژه خرمالو کن, بادام دیم دیرگل, گیلاس, آلبالو + تمامی ارقام نهال اصلاح شده ایران نهال کرج !

آملی لاریجانی: FATF اصلا در مجمع بحث نمی شود

آخرین وضعیت بازار رمزارزها در جهان

فروش ویژه برای باغداران: خرید انواع نهال اصلاح شده باتخفیف30درصدی

قیمت عمده انواع میوه و صیفی‌جات شب عید

اسامی مدیران بانکی متهم در پرونده چای دبش اعلام شد

رشد 3.7 درصدی اقتصاد در 9 ماه سال 1403

شهید رئیسی قائل به حمایت از نسل‌های پرانرژی‌تر، خلاق و با جسارت بود

بهره‌وری نامطلوب منابع آبی لرستان/استاندار انتقاد کرد

قیمت بیت کوین و اتریوم امروز دوشنبه 27 اسفند 1403/ کاهش قیمت بیت کوین

ترامپ: عفوهای صادرشده در دوره بایدن «باطل» است

حقوق اسفند بازنشستگان لشگری واریز شد

از قرارداد دارسی تا ملی شدن نفت

مرکز ملی هنر و رسانه بنیاد شهید و امور ایثارگران ایجاد خواهد شد

چگونه از تاریخچه دریافت سود سهام عدالت خود مطلع شویم؟

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز دوشنبه 27 اسفند 1403/ کاهش قیمت

قیمت دلار مبادله‌ای امروز دوشنبه 27 اسفند 1403/ کاهش قیمت+ جدول

قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 27 اسفند 1403/ کاهش قیمت طلا 18 عیار+ جدول

قیمت طلا 18 عیار امروز دوشنبه 27 اسفند 1403/ کاهش قیمت+ جدول

خشم زلنسکی از پیش روی روسیه/ رئیس ستاد کل ارتش اوکراین برکنار شد

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز دوشنبه 27 اسفند 1403

گارد طلای جهانی افزایشی ماند

سود سهام عدالت واریز شد

دفتر مطالعات راهبردی پتروشیمی گشایش یافت

تخفیف 30 درصدی آخرسال نهال های اصلاح شده در پالیز نهال با تحویل 24ساعته!

آیا قیمت بیت کوین به اوج خود رسید؟

واریز مرحله نخست سود سهام عدالت به پایان رسید

رویداد《من نوه‌ی شهیدم》باهدف ترویج فرهنگ ایثار و شهادت برگزار شد

پرونده‌های قاچاق سوخت به دادگاه‌های ویژه جرایم اقتصادی ارسال می‌شود

اقتصاد اسلامی ـ 36 | اقتصاد اسلامی همان احکام اقتصادی است؟

رسیدگی به پرونده‌های قاچاق سوخت در دادگاه‌های ویژه جرایم اقتصادی

پیش‌بینی بازار مسکن تهران/ نوسانات ادامه خواهد داشت؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی