بزرگنمايي:
بازار آریا - ایرنا : نزدیک به دو سوم افرادی که به سرطان روده بزرگ مبتلا میشوند هیچ سابقه خانوادگی ندارند و بسیاری از آنها عوامل خطر مرتبط با سبک زندگی را دارا است.
کارشناس برنامه سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: سبک زندگی سالم و غربالگری راهکاری ساده و کوچک برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ است.
سعیده شواکندی روز پنجشنبه افزود: بروز سرطان روده بزرگ یک فرآیند چندمرحله ای است و در اثر مجموعه تغییراتی بروز میکند که از غشای طبیعی داخل روده شروع شده و به سمت تکثیر سلولهای غیرطبیعی و ایجاد زواید قارچ مانند پیش میرود.
وی اظهار کرد: این موضوع سرانجام میتواند منجر به بدخیمی شود چون این فرآیند شامل تغییرات ژنتیکی متعددی است که در طول یک دوره چند ساله رخ میدهد.
کارشناس برنامه سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با اشاره به اینکه برای کنترل عوامل خطر مختلف تاثیرگذار بر این فرآیند، فرصتهای زمانی زیادی وجود دارد یادآور شد: علت بروز پولیپ و سرطان بیشتر به دلیل شیوه زندگی نامناسب بوده که ممکن است در یک زمینه ژنتیکی، تاثیرگذاری آنها بیشتر شود.
خبر مرتبط
دارویی که از بازگشت سرطان روده جلوگیری میکند یک مطالعه جدید نشان میدهد که مصرف روزانه آسپرین با دوز پایین میتواند به جلوگیری از بازگشت سرطان در حدود یک سوم بیماران مبتلا به سرطان روده کمک کند.
وی در خصوص عوامل خطر غیرقابل تغییر سرطان روده بزرگ نیز گفت: بالا رفتن سن، سابقه بیماریهای التهابی روده بزرگ، پولیپ یا سرطان روده بزرگ در خود فرد، سابقه بیماری التهابی روده بزرگ یا پولیپ در اطرافیان درجه یک (پدر، مادر، برادر، خواهر یا فرزندان)، سابقه سرطان روده بزرگ در اطرافیان درجه دو (عمه، عمو، خاله، دایی، پدربزرگ یا مادربزرگ) و بیماری های ارثی مانند پولیپهای فامیلی یا سرطان کولون ارثی بدون پولیپوز از عوامل خطر غیر قابل تغییر سرطان روده بزرگ است.
شواکندی با اشاره به عوامل خطر قابل تغییر سرطان روده بزرگ هم اظهار کرد:تغذیه نامناسب، تحرک بدنی ناکافی، مصرف الکل و مصرف دخانیات عوامل خطر قابل تغییر سرطان روده بزرگ است.
وی تاکید کرد: نزدیک به دو سوم افرادی که به سرطان روده بزرگ مبتلا میشوند هیچ سابقه خانوادگی ندارند و بسیاری از آنها عوامل خطر مرتبط با سبک زندگی را دارا است.
کارشناس برنامه سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با اشاره به راههای پیشگیری و کنترل سرطان روده بزرگ عنوان کرد: با داشتن سبک زندگی سالم، شناخت علایم هشدار دهنده و شرکت در برنامههای غربالگری و تشخیص زودرس، میتوان از درصد بالایی از موارد سرطان روده بزرگ جلوگیری کرد.
وی افزود: برای اینکه فرد به سرطان روده بزرگ مبتلا نشود باید وزن متعادلی و نمایه توده بدنی بین 18 تا 25 داشته باشد.
شواکندی گفت: برای محاسبه نمایه توده بدنی باید وزن به کیلوگرم بر قد به متر به توان دو تقسیم شود، همچنین نسبت دور شکم به دور باسن نیز باید کمتر از یک باشد، در ضمن این که دور کمر نیز نباید از 90 سانتیمتر بیشتر باشد.
وی اظهار کرد: حداقل 30 دقیقه در روز فعالیت بدنی با شدت متوسط داشته باشید به نحوی که تعداد تنفس تان بیشتر از حالت عادی باشد. البته میتوان این مدت زمان را در سه نوبت 10دقیقهای در طول روز انجام داد.
کارشناس برنامه سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با تاکید بر مصرف روزانه سه تا پنج واحد سبزیجات و دو تا چهار واحد میوه ادامه داد: یک لیوان سبزی خام یا نصف لیوان سبزی پخته معادل یک واحد سبزی است.
وی یادآور شد: از مصرف بیش از حد غذاهای پرچرب و سرخ کرده، نمک زده و آماده حاوی مواد نگهدارنده، ترشی و کنسروها پرهیز شود.
شواکندی با تاکید بر کاهش مصرف گوشت قرمز و افزایش مصرف گوشت ماهی و مرغ گفت: برای پیشگیری از سرطان باید از مصرف الکل و سیگار پرهیز شود.
وی با اشاره به لزوم تشخیص زودرس و درمان به هنگام سرطان افزود:در صورت شناسایی علایم اولیه سرطان و تشخیص سلولهای سرطانی در مراحل اولیه میتوان به خوبی سرطان را درمان و از پیشرفت و بروز عواقب بعدی پیشگیری به عمل آورد.
کارشناس برنامه سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند انجام غربالگری در افراد 50 ساله به بالاتر هر 2 سال یک بار را در تشخیص زودرس سرطان روده بزرگ موثر دانست و اظهار کرد: افراد دارای بیماریهای التهابی روده، یا دارای سابقه خانوادگی مثبت، بر اساس بازههای زمانی تعیین شده بر اساس نظر پزشک درمانگر به صورت دوره ای مورد ارزیابی قرار گیرند.
وی در خصوص علایم احتمالی ابتلا به سرطان روده بزرگ را بشناسیم نیز یادآور شد: کاهش 10 درصدی وزن در طول 6 ماه اخیر یکی از علایم احتمالی ابتلا به سرطان روده بزرگ است.
شواکندی تغییر در اجابت مزاج را از دیگر علایم برشمرد و افزود: تغییر در اجابت مزاج طی یک ماه اخیر شامل یبوست یا بدون اسهال، درد شکم، احساس پر بودن مقعد پس از اجابت مزاج و یا کاهش قطر مدفوع از علایم هشداری است.
وی بیان کرد: مشاهده خون واضح در مدفوع در یک ماه اخیر، یا مثبت شدن تست خون مخفی در مدفوع نیز از دیگر علایم است که باید جدی گرفته شود.
کارشناس برنامه سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: غربالگری و تشخیص زودرس یکی از کارآمدترین روشها در کنترل سرطان است در این برنامه افراد 50 تا 69 ساله از نظر علایم بالینی، سوابق فردی و خانوادگی و همچنین تست خون مخفی در مدفوع مورد بررسی قرار میگیرند.
وی تاکید کرد: شهروندان برای انجام غربالگری و تشخیص زودرس سرطان روده بزرگ، به نزدیک ترین
خانه بهداشت یا پایگاه سلامت یا مرکز خدمات جامع سلامت محل سکونت خود مراجعه کنند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.