پزشکیان و پوتین توافقنامه جامع راهبردی را در کاخ کرملین امضا کردند
توافق جامع در کرملین نهایی شد
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد : رئیسجمهور ایران که به دعوت همتای روس و به منظور امضای سند جامع راهبردی میان ایران و روسیه از دوشنبه پایتخت تاجیکستان وارد مسکو شد، عصر روز جمعه این معاهده مهم در روابط تهران و مسکو را با همراهی ولادیمیر پوتین امضا کرد. در این آیین که در پایان مذاکرات هیاتهای بلندپایه جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به ریاست روسای جمهور دو کشور برگزار شد، تهران و مسکو بر عزم خود بر گسترش همکاریهای دوجانبه در قالب سند جدید تاکید کردند.
امضای معاهده جامع راهبردی توسط پزشکیان و پوتین در کاخ کرملین. / عکس: president.ir
مدتزمان اجرای سند جامع راهبردی که پس از تصویب در مجالس ایران و روسیه عملیاتی خواهد شد، 20سال عنوان شده است. این معاهده که نتیجه حدود سه سال مذاکرات و رفتوآمدهای مقامات تهران و مسکو است، تمامی جنبههای همکاری دو کشور را پوشش میدهد و به سه حوزه اصلی: همکاری اقتصادی، همکاری علمی و فناوری و همکاری در حوزه فرهنگ و گردشگری توجه ویژهای دارد. این معاهده در واقع متن بهروز شده سندی است که تهران و مسکو اواخر دهه 1370 با عنوان موافقتنامه اساس روابط متقابل و اصول همکاری بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه امضا کردند، سندی که از سال 1381 برای دو طرف لازمالاجرا شد و بعد از دوره 20ساله، به مدت پنج سال دیگر تمدید شد.
در این موافقتنامه به 30 حوزه همکاری بین دو کشور با اولویت همکاریهای اقتصادی، تجاری، حملونقل، نفت و گاز، دریای خزر، قضایی، همکاری دو کشور در سازمانهای بینالمللی و منطقهای، همکاری پارلمانی، استفاده از انرژی صلحآمیز هستهای، همکاری در حوزههای بهداشت درمان و علمی و فناوری، محیطزیست، ورزش، امنیتی، دفاعی، نظامی و انتظامی اشاره شده است. این موافقتنامه دارای یک مقدمه و 47 ماده است که پیشنویس آن توسط ایران تهیه شده و در تابستان سال جاری نهایی شد.
آنچه سبب شد مقامات تهران و مسکو، امضای این معاهده را در دستور کار قرار دهند، آن بود که موافقتنامه قبلی پاسخگوی حجم رو به گسترش مناسبات دو کشور در ابعاد مختلف نخواهد بود و بدینترتیب، ایران و روسیه که دیدگاههای مشترک و نزدیکی در بسیاری از موضوعات بینالمللی و منطقهای از جمله مقابله با هژمونی آمریکا دارند، نقشه راه همکاریهای خود را در سطوح و ابعاد مختلف ترسیم کردند.
پایهای برای توسعه روابط
رئیسجمهور با اشاره به اینکه توافقنامه جامع راهبردی ایران و روسیه که سالها روی آن کار کارشناسی صورت گرفته امضا خواهد شد، گفت: بر پایه این توافق دو کشور میتوانند در تمام زمینههای اقتصادی، فرهنگی، تجاری و امنیتی ارتباطات خود را تقویت کرده و ارتقا بخشند. مسعود پزشکیان بعدازظهر جمعه در دیدار ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، ضمن ابلاغ سلامهای گرم رهبر معظم انقلاب اسلامی به وی و با بیان اینکه تعمیق و تحکیم روابط با روسیه مورد تاکید جدی ایشان است، اظهار کرد: ارتباطات ایران و روسیه در ابعاد دوجانبه، منطقهای و بینالمللی روزبهروز در حال تقویت و همکاریهای اقتصادی و تجاری دو طرف بهخوبی در حال گسترش است.
پزشکیان با بیان اینکه تلاش کردهایم موانع موجود بر سر راه اجرای کامل و سریعتر همه توافقات قبلی با روسیه را رفع کنیم، تصریح کرد: مصمم هستیم همه این توافقات را به شکل کامل اجرا کنیم. راهکارهای این موضوع در نشستها و مذاکرات کارشناسان و مسوولان دو کشور مطرح و نهایی شده و جمعبندیهایی حاصلشده در دیدارها نهایی خواهند شد. رئیسجمهور با مطلوب توصیف کردن روند اجرای توافق دو کشور برای احداث نیروگاه هستهای جدید ایران گفت: توافقات جدید در این رابطه نیز امروز امضا شده و وارد فاز عملیاتی خواهد شد. ما سعی کردهایم همه موانع موجود بر سر راه گسترش روابط را برطرف کنیم.
پزشکیان روابط با روسیه را برای جمهوری اسلامی ایران حساس و راهبردی توصیف و با بیان اینکه بر موضع گسترش این روابط محکم ایستادهایم، خاطرنشان کرد: این نگاه و توصیه رهبر معظم انقلاب اسلامی و باور و اعتقاد ماست که مسائل منطقه باید با مدیریت کشورهای منطقه حلوفصل شود و نیازی به این نیست که دیگران از آن سوی دنیا به اینجا آمده و بخواهند منطقه را بر هم زده و سیاستهای خودشان را اعمال کنند؛ قطعا توسعه روابط ما نقشههای آنها را نقشبرآب خواهد کرد.
معاهدهای برای سرعتبخشی روابط
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از میزبانی پزشکیان و هیات همراه گفت: سفر جنابعالی به
روسیه اهمیت ویژهای دارد چرا که نهتنها تمامی مسائل مربوط به همکاریهای دوجانبه را بررسی خواهیم کرد بلکه معاهده جامع همکاریهای راهبردی دو کشور را به امضا خواهیم رساند. رئیسجمهور
روسیه ضمن تشریح ابعاد این معاهده راهبردی و نقش آن در توسعه همکاریهای میان دو کشور، بهویژه در حوزه تجاری و اقتصادی، افزود: روند توسعه روابط دو کشور در حال حاضر از سرعت قابلقبولی برخوردار است و ما توانستهایم طی 10 ماه گذشته بیش از 15درصد بر حجم مبادلات تجاری دو کشور بیفزاییم و مطمئن هستیم این معاهده به سرعت بخشیدن توسعه روابط در تمامی ابعاد کمک خواهد کرد.
ولادیمیر پوتین تصریح کرد: ما بر مبنای این معاهده در پروژههای مهم و بزرگ مشترک از جمله در توسعه طرحهای نیروگاه هستهای و
انرژی همکاری خواهیم کرد، همکاریها در گردشگری و توریسم 21درصد افزایش پیدا خواهد کرد، همکاری در بخش حملونقل و توسعه مسیرهای مواصلاتی توسعه مییابد و در بخش بشردوستانه نیز پیشرفت خواهیم داشت. رئیسجمهور
روسیه همچنین به توسعه همکاریهای فرهنگی و همچنین هماهنگیهای بیشتر منطقهای و بینالمللی بر پایه این معاهده راهبردی میان دو کشور تاکید کرد و گفت: از حضور جناب عالی در
روسیه خوشحالیم و آرزوی بهترینها را برای رهبر معظم جمهوری اسلامی
ایران داریم.
یخشکن
تجارت با
روسیه «باشگاه اقتصاددانان» را هم بخوانید
-
شنبه ۲۹ دي ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۴:۲۲
-
۷ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1249511/