متهم ردیف اول کاهش تولید فولاد در 7 ماه نخست سالجاری شناسایی شد
سایه بیبرقی بر آمار فولادیها
گزارش ویژه
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد-سارا اصغری : بر اساس آمارهای منتشرشده در 7 ماه نخست سالجاری، کل محصولات فولادی با کاهش 1.2 درصدی همراه شد که به اعتقاد کارشناسان حوزه فولاد، آنچه میزان تولید فولاد را در این مدت نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داد، اعمال محدودیتهای برق در تابستان سال 1403 بود، محدودیتهایی که بیشتر از سال قبل به صنعت اعمال شد و سبب کاهش میزان تولید آنها در فصل تابستان شد.
حجم تولید محصولات فولادی به 12 میلیون و 847هزار تن رسید
آمارها نشان میدهد که حجم کل محصولات فولادی از ابتدای امسال تا پایان مهرماه به 12 میلیون و 847هزار تن رسیده است. سهم کل مقاطع طویل فولادی، 6 میلیون و 881هزار تن و سهم کل مقاطع تخت فولادی به 5 میلیون و 966هزار تن رسیده است. تولید تیرآهن، 877 میلیون تن با رشد 3.1 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته ثبت شده است. همچنین تولید میلگرد به 5 میلیون و 513هزار تن رسیده است. نبشی، ناودانی و سایر مقاطع که در زنجیره کل مقاطع طویل فولادی قرار دارند، 6 میلیون و 881هزار تن را ثبت کرده است. تولید ورق گرم با 5 میلیون و 645هزار تن، ورق سرد با یک میلیون و 522هزار تن و ورق پوششدار با یک میلیون و 10هزار تن در زنجیره کل مقاطع تخت فولادی گزارش شده است.
تولید فولاد میانی نیز در 7 ماه امسال به 17 میلیون و 340هزار تن رسید که شامل 10 میلیون و 582هزار تن بیلت و بلوم و 6 میلیون و 758هزار تن اسلب میشود. تولید آهن اسفنجی با رشد 15.2درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به 25 میلیون و 478هزار تن رسیده است. کنسانتره سنگآهن نیز با رشد 7 درصدی نسبت به سال گذشته، تولید 41 میلیون و 839هزار تنی را به خود اختصاص داده است. 37میلیون و 794هزار تن سهم تولید گندله سنگآهن است.
محدودیتهای اعمال برق، عامل اصلی کاهش تولید فولاد
در سالجاری اعمال محدودیتهای برق در تابستان نسبت به سال گذشته بیشتر شده بود و این موضوع خود را در آمار تولید 7 ماهه محصولات فولادی به خوبی نشان داده است. در اینباره زکریا نایبی کارشناس حوزه فولاد در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» عنوان کرد: بدون شک یکی از مهمترین دلایل کاهش تولید فولاد در 7 ماه نخست سالجاری به اعمال محدودیتهای برق بازمیگردد. نایبی در پاسخ به این پرسش که تابستان سال 1402 نیز فولادسازان با محدودیتهای برق روبهرو بودند، آیا دلایل دیگری سبب این کاهش تولید نشده است، بیان کرد: محدودیتهای برق در تابستان امسال شدیدتر از سال قبل بود، از یکسو این محدودیتها زودتر شروع شده و دیرتر نیز به پایان رسید و از سوی دیگر، واحدهای فولادی با ساعات قطعی برق بیشتری در طول شبانهروز روبهرو بودند.
این افزایش روزها و ساعات قطعی برق سبب شده که میزان تولید فولادسازان با کاهش همراه شود. وی در ادامه خاطرنشان کرد: البته با توجه به ممنوعیت استفاده از مازوت در نیروگاههای برق که باعث آلودگی میشود، به نظر میرسد که در ماههای آتی نیز با قطعی برق روبهرو شویم. در این راستا به واحدهای صنعتی و فولادسازان نیز هشدار قطع شدن برق را دادهاند، این در حالی است که 30درصد مصرف برق کشور را بخش صنعتی و 70درصد آن را بخش خانگی به خود اختصاص داده است. البته این روزها به نظر اوضاع چندان خوب نیست و حتی بخش خانگی که خط قرمز دولت برای قطع شدن برق بود نیز به صورت ساعتی با قطعی برق روبهرو شدهاند؛ این در حالی است که دولت موظف است این قطع برق را مدیریت کند تا کمترین آسیب به بخش صنعت که یک بخش مولد است، وارد شود.
این کارشناس فولاد در ادامه با اشاره به این موضوع که محصولات مختلف در زنجیره فولاد به یک اندازه از قطعی برق متاثر نشدهاند، عنوان کرد: برخی محصولات فولادی بیشتر متکی به برق و برخی بیشتر متکی به گاز هستند؛ تولید شمش فولاد و محصولات نوردی مثل میلگرد و تیرآهن با برق سر و کار دارد و با قطع شدن برق میزان تولیدات آنها کاهش مییابد، اما محصولی مانند آهن اسفنجی چندان متاثر از برق نبوده و به گاز بالایی نیاز دارد، بنابراین میزان تولید آهن اسفنجی در تابستان با کاهش روبهرو نمیشود و در عوض با شروع فصل زمستان و سرما و با اعمال محدودیتهای گاز، میزان تولید آهن اسفنجی با کاهش و تولیداتی مانند شمش، میلگرد و تیرآهن با افزایش تولید همراه میشوند.
نایبی در پاسخ به این پرسش که در 7 ماه نخست سالجاری بازار فولاد با کاهش تقاضا مواجه نشده است، تصریح کرد: میزان تقاضا در سالجاری نسبت به سال گذشته، تغییر چشمگیری نداشته است و تولیدکنندگان بزرگ فولاد همچنان موظف به تامین نیاز بازار داخلی هستند و مازاد خود را نیز صادر میکنند و در این مدت با کاهش تقاضای خاصی روبهرو نشدهاند.
--> اخبار مرتبط دست واسطهها در جیب تولیدکنندههای فولادی از کاهش دخالت دولت تا واقعی شدن
اقتصاد میزان مصرف نیروگاهها در زمستان
برق زمستان تامین است؟ این مشترکان منتظر قبض
برق 5 میلیونی باشند
-
شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۴:۵۰
-
۸ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1219545/