بازار آریا

آخرين مطالب

تورم مواد غذایی در فروردین 1404؛ کدام ماده غذایی رکورد زد؟ اقتصاد ایران

تورم مواد غذایی در فروردین 1404؛ کدام ماده غذایی رکورد زد؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - تجارت نیوز / جدیدترین گزارش مرکز آمار از شاخص قیمت مصرف‌کننده نشان می‌دهد که تورم مواد غذایی در محاسبات ماهانه دوباره روند صعودی به خود گرفته و از شاخص 4.1 نیز گذشته و در این میان میوه و خشکبار با تورم ماهانه 11.7 درصد رکورددار گرانی در سبد غذایی خانوار است.
در نخستین ماه از سال جدید، بازار مواد غذایی بار دیگر با موج‌های تورمی مواجه شد؛ موجی که بیش از هر چیز، خود را در گرانی میوه، خشکبار و سبزیجات نشان داد. تازه‌ترین گزارش مرکز آمار ایران از شتاب‌گیری دوباره نرخ تورم حکایت دارد؛ آن هم در شرایطی که دولت پزشکیان با شعار مهار تورم و کنترل قیمت‌ها پا به میدان گذاشته است. داده‌های رسمی می‌گویند تورم مواد غذایی نه‌تنها مهار نشده، بلکه همچنان در حال بازگشت به صدر دغدغه‌های معیشتی مردم است.
طی 37 ماه گذشته، یعنی از فروردین 1401 تاکنون، این پنجمین تورم ماهانه بالا در گروه مواد غذایی به شمار می‌رود؛ که این موضوع نشانه‌ای از بازگشت بی‌ثباتی‌های قیمتی به بازار کالاهای اساسی به شمار می‌رود.
بازار



میوه، خشکبار و سبزیجات؛ سه‌گانه داغ تورم ماهانه
طبق گزارش رسمی مرکز آمار، شاخص قیمت مصرف‌کننده در فروردین 1404 افزایش دوباره‌ای را تجربه کرده است. در این میان، میوه و خشکبار با تورم ماهانه 11.7 درصد رکورددار گرانی در سبد غذایی خانوار بوده‌اند.
طبق گفته‌های فعالان تره‌بار و همچنین بررسی سایت‌ها نشان می‌دهد که چند عامل مهم نظیر کاهش عرضه داخلی به دلیل سرمازدگی محصولات باغی در زمستان و کندی روند برداشت در برخی استان‌ها، افزایش تقاضای فصلی نوروزی، اختلال در شبکه توزیع میادین میوه و تره‌بار و نوسانات ارزی در روزهای ابتدایی سال در افزایش شدید قیمت این گروه کالایی نقش داشته‌اند.
رتبه دوم تورم ماهانه نیز به گروه نوشابه‌های غیرالکلی شامل چای، قهوه، کاکائو، نوشابه و آبمیوه اختصاص دارد که در فروردین با تورم ماهانه 5 درصدی روبه‌رو شدند. اما آنچه این افزایش را به یک روند نگران‌کننده تبدیل می‌کند، اثرگذاری بحران جهانی بر بازار داخلی ایران است.
طبق اعلام سازمان بین‌المللی کاکائو (ICCO)، تولید کاکائو در سال 2024 به دلیل خشکسالی، بارندگی‌های نامنظم و فرسودگی مزارع در آفریقا به‌ویژه در غنا و ساحل‌عاج، حدود 400 هزار تن کاهش یافته و از 4.5 میلیون تن به 4.1 میلیون تن رسیده است. این کمبود در بازاری که تقاضا هنوز بالا باقی مانده، باعث جهش جهانی قیمت کاکائو شده است. با توجه به وابستگی کامل صنایع غذایی ایران به واردات کاکائو و سایر مواد اولیه نوشیدنی‌ها، این بحران به‌شکل مستقیم و سریع به قیمت نهایی محصولات در ایران نیز منتقل شده است.
سبزیجات و حبوبات باز هم در صدر جدول قرار گرفتند
از منظر تورم نقطه‌به‌نقطه نسبت به فروردین سال قبل، سبزیجات و حبوبات با جهش 89.1 درصدی در صدر گروه‌های خوراکی قرار گرفته‌اند. تعطیلات نوروز، افزایش ناگهانی تقاضا برای اقلامی مثل خیار، کاهو و گوجه محدودیت عرضه در برخی استان‌ها، زمینه‌ساز انفجار قیمتی در این بخش شد. مجموعه این عوامل باعث شد تا بازار سبزیجات در نخستین ماه سال با شوک قیمتی مواجه شود.
بعد از سبزیجات، بار دیگر میوه و خشکبار با تورم 65.0 درصد در رتبه دوم تورم نقطه‌ای قرار دارند. غلامرضا خدامی، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آجیل و خشکبار تهران در گفت‌وگو با ایرنا با اشاره به یکی از مهم‌ترین عوامل جهش قیمت، افزایش نرخ ارز و صادرات بی‌رویه خشکبار توسط برخی شرکت‌ها، تاکید می‌کند این مسائل عرضه داخلی را کاهش و در وضعیت کمبود قرار داده است.
پس از میوه‌ها و خشکبار، نوشیدنی‌ها و نوشابه‌های غیر الکلی نیز با نرخ تورم 52.6 درصد سومین گروهی به شمار می‌روند که افزایش بهای ملموسی را تجربه کرده‌اند. یکی از مهم‌ترین دلایل تورم نوشابه، افزایش نرخ ارز است. بسیاری از مواد اولیه برای تولید نوشابه از خارج کشور وارد می‌شود. در نتیجه عدم ثبات نرخ ارز بر قیمت نوشابه تأثیر گذاشته است.
بالاترین نرخ تورم مواد غذایی در بازه سالانه به چه محصولی رسید؟
در مقایسه سالانه، یعنی تورم دوازده‌ماهه منتهی به فروردین 1404 نسبت به مدت مشابه سال قبل، همچنان سبزیجات و حبوبات با 59 درصد در صدر قرار دارند. همانطور که تجارت‌نیوز پیش‌تر هم گزارش کرده بود کارشناسان و کشاورزان معتقدند بخشی از تولید حبوبات کشور به کشت دیم وابسته است که به دلیل کمبود بارندگی در سال‌های اخیر سطح کشت آن کاهش یافته، همچنین تولید حبوبات در کشور پاسخگوی تمامی نیازها نیست و بنابراین زمانی که تولید داخلی کمتر از نیاز واقعی در بازار باشد و هزینه‌های تولید و نرخ جهانی آن بالا رود، زمینه هم برای افزایش قیمت فراهم می‌شود.
پس از سبزیجات و حبوبات میوه و خشکبار با 37.2 درصد و نوشابه‌های غیرالکلی با 33.8 درصد نیز در رتبه‌های دوم و سوم قرار می‌گیرند.
جدول زیر نمای کلی از تورم مواد غذایی در فروردین 1404 را نشان می‌دهد.

بازار آریا

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1298430/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شاخص‌های وزیر پیشنهادی اقتصاد

تضمین سرمایه و تشویق سرمایه‌گذار

ماموریت ایرانی در چین

پیشنهاد مهم پوتین درباره توقف درگیری در خط مقدم جنگ

نقش روسیه در مذاکرات ایران و آمریکا

سوت پایان تجارت آزاد؟

بی‌آبی در 25پرده

طرح خلیج‏‌فارس برای تولید 5‌هزار مگاوات برق خورشیدی

رونمایی از مدل جدید تامین مالی طرح‌های توسعه مس

رونمایی رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی از اجرای 7 بسته حمایتی در 1404

تحول ساختاری در بخش تعاون

نفرین داده‌ها

آرمان‏‏‌شهر پوشالی

جنگ تعرفه‌ها یا آغاز جنگی سرد‏؟

آزموده را آزمودن خطاست

ردپای روسیه در مذاکرات؟

باران «شهاب سنگ» بعد از پایتخت

یک عیدی برای سفر به جزیره

جدال جهانی بر سر دسترسی به داده‌های کاربران

سرمایه‌های خرد و کلان ؛ مسیر تحول صنعت نفت

دیدار غول‌ها

چشم انداز کاهشی رشد اقتصادی

بورس در پیچ حساس

نقاط کور صورت‌های مالی بانک‌ها

تزریق امید به جامعه ناامید

جنگنده‌های آمریکایی یمن را بمباران کردند

چاه ژاپن بر سر راه اقتصاد چین

بازگشت به شرایط عادی

پایان دادگاه ویژه اقتصادی

تورم فروردین در سه تابلو

کف‌شکنی نرخ دلار

ایران و آمریکا در باشگاه هسته‌ای

ادعای رسانه انگلیسی درباره دستور ویژه پوتین/ عملیات علیه اوکراین متوقف شده است

تبعات اقتصادی، سیاسی و امنیتی حمله روسیه به اوکراین

واکنش ترامپ به حمله تروریستی در هند

استفاده از منابع انسانی بومی، گامی مؤثر در جهت تقویت اقتصاد خواهد بود

سقوط قیمت‌ها در بازار ارز تهران/ لیر ترکیه و درهم امارات باز هم ارزان شدند

عملیات یمن علیه اهداف آمریکایی

ایران حمله تروریستی در هند را محکوم کرد

مصر درباره ادامه درگیری‌ها در سوریه به اسرائیل هشدار داد

بسترسازی برای سرمایه‌گذاری امن/ از دستورالعمل جدید سرمایه‌گذاری برای تولید رونمایی شد

قطر بر دیپلماسی میان ایران و آمریکا تاکید کرد

پیش‌بینی جدید تحلیلگران؛ زیان خریداران طلا و سکه سنگین شد

امیر تتلو به سلول انفرادی منتقل شد

علی‌اکبر ولایتی: تیم مذاکره کننده ایران کاملا با سیاست‌های بالا دستی هماهنگ هستند

اخلال در مسیر فعالیت‌های هلدینگ خلیج فارس به طور مستقیم توسعه اقتصادی را هدف گرفته است

سلامت، زیربنای توسعه پایدار اجتماعی و اقتصادی است

زلنسکی برای گفت‌و‌گوی مستقیم با روسیه شرط گذاشت

کشته شدن 4 قاچاقچی در جریان اجرای رزمایش نصرالله 3

موافقت پزشکیان با برگزاری یک اجلاس درباره بحران ریزگرد‌ها

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی