بزرگنمايي:
بازار آریا - اقتصادنیوز : ترامپ نشان داده که خواهان تعامل با ایران است و بارها در مبارزات انتخاباتی مدعی شده که برای توقف برنامه هستهای ایران به کمپین فشار حداکثری متوسل خواهد شد. او احتمالا سعی خواهد کرد از اهرمهای اقتصادی برای دستیابی به توافق استفاده کند. اما این بدان معناست که او باید به نتانیاهو و تهران نشان دهد که در صورت شکست دیپلماسی از چه رویکردی حمایت خواهد کرد.
به گزارش اقتصادنیوز، دونالد ترامپ ریاست جمهوریاش را با جاهطلبی صلح طلبانه آغاز کرد و در ترسیم این چشمانداز از عدم ورود آمریکا به جنگ و پایان دادن به جنگهای طولانی و حتی برنده شدن در رویاروییها گفت . او در همان روز به آزادی گروگانها اشاره کرد و گفت که ما آنها را آزاد میکنیم.
فارن افرز در این باره یادداشتی را منتشر کرده و اقتصادنیوز این یادداشت را در دو بخش ترجمه کرده که بخش نخست در ادامه آمده است.
اولویتهای ترامپ در خاورمیانه
این نشریه در ادامه ادعای خود آورد: شکی نیست که ترامپ به تضمین توافق آتش بس کمک کرد. اما برای اینکه صلح طلبی باشد که خاورمیانه را متحول کند، میبایست کارهای بیشتری انجام دهد.
به ادعای فارن افرز، چالشهای اصلی او غزه و ایران است. در غزه، اسرائیل و حماس درباره آنچه برای دستیابی به مرحله دوم توافق لازم است، دیدگاههای متفاوتی دارند؛ گزارهای که میتواند گروگانهای باقیمانده را نجات داده و آتشبس دائمی ایجاد کند.
در همین حال، ایران در حال تسریع برنامه هستهای خود است؛ به ادعای رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پیشرفت برنامه هستهای ایران و غنیسازی اورانیوم در این کشور افزایش یافته است و از همین رو تهران به تهدیدی وجودی علیه تلآویو تبدیل شده است. هر دو موضوع احتمالاً در اولویت مذاکرات ترامپ و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در کاخ سفید قرار دارند. ترامپ میتواند – و شاید ناچار شود – به هر مشکلی جداگانه رسیدگی کند. هم غزه و هم ایران به خودی خود جدی هستند.
به ادعای این نشریه، اگر ایران دکترین هستهای خود را تغییر دهد؛ عربستان سعودی نیز به دنبال هستهای شدن خواهد بود و همین گزاره برای منطقهای که در حال حاضر یکی از ناآرامترین مناطق جهان است، خطری جدی ایجاد خواهد کرد. در باب غزه، نتانیاهو برای حرکت به سوی برقراری آتش بس دائمی مردد است، تا حدی به این دلیل که میترسد آتش بس باعث فروپاشی کابینه و برگزاری انتخابات زودهنگام شود.
با این همه، نتانیاهو مدعی است که از منظر او هیچ موضوعی به اندازه پیشرفت برنامه هستهای ایران برای اسرائیل با اهمیت نیست. توقف برنامه هستهای ایران هدف اصلی حیات سیاسیاش بوده است. برای مثال، نتانیاهو سالها پیش در کنست اعلام کرد که توقف برنامه هستهای ایران دلیل بیدار شدن او در صبح است. هر اندازه ترامپ برای همکاری (ادعایی) با اسرائیل در ارتباط با ایران آمادگی بیشتری نشان دهد، دشواری تصمیمگیری در مورد غزه برای نتانیاهو آسانتر خواهد بود.
یکی از اهرمهای ادعایی
ترامپ درباره ایران
ترامپ نشان داده که خواهان تعامل با
ایران است و بارها در مبارزات انتخاباتی مدعی شده که برای توقف برنامه هستهای
ایران به کمپین فشار حداکثری متوسل خواهد شد. او احتمالا سعی خواهد کرد از اهرمهای
اقتصادی برای دستیابی به توافق استفاده کند. اما این بدان معناست که او باید به نتانیاهو و تهران نشان دهد که در صورت شکست دیپلماسی از چه رویکردی حمایت خواهد کرد.
ترامپ احتمال کارآمدی دیپلماسی ایالات متحده با
ایران را افزایش خواهد داد. در همین حال، برای نتانیاهو، داشتن یک رویکرد مشترک مورد توافق
آمریکا برای مقابله با آنچه که از آن تحت عنوان تهدیدی جدی یاد میکند - حتی وجودی – بدین معناست که اتخاذ تصمیم سخت در باب آتش بس و آزادی گروگانها به مراتب راحتتر خواهد شد.
در صورت موفقیت آمیز بودن آتش بس، دولت
ترامپ این امکان را دارد تا به واسطه پایان دادن به یک جنگ، فرصتهای جدیدی را برای تعامل (ادعایی) اسرائیل با کشورهای عربی ایجاد خواهد کرد.
چارچوب توافق آتش بس حماس و اسرائیل نسبت به نسخه مذاکره شده توسط دولت بایدن در ماه مه 2024 تغییر چندانی نکرده است. اما اصرار
ترامپ بر انجام این توافق قبل از تحلیفش ضامن اجرای این متن شد. نتانیاهو نمیخواست به استیو ویتکاف، فرستاده تازه منصوب شده
ترامپ در خاورمیانه نه بگوید، زیرا معتقد بود این کار روابط او با رئیس جمهوری
آمریکا را تحت تاثیر قرار میدهد.
در همین حال، مصر و قطر، تحقق این توافق را فرصتی اولیه برای جلب لطف دولت جدید
آمریکا میدانستند. آنها احتمالاً به حماس گفتهاند که به نفع این گروه است که توافق انجام شود، زیرا آنها هرگز به توافق بهتری در دوران
ترامپ دست نخواهند یافت.
اما انعقاد معامله یک چیز است و اجرای آن چیز دیگری است. این توافق سه مرحله دارد و در مرحله اول، فارغ از اجرایی شدن مفاد توافق، میبایست اختلافها و چالشها را لحاظ کرد. به نظر میرسد حماس در حال آزمایش محدودیتهای توافق است.
این گروه اسامی گروگانهایی را که قصد آزادسازیشان را داشت را به تأخیر انداخت و در ابتدا آربل یهود، یکی از گروگانهای تعریف شده در فهرست را آزاد نکرد. اسرائیل با ممانعت از بازگشت فلسطینیان به شمال غزه به این کنش پاسخ داد. اگرچه این گره باز شد و توافق همچنان پابرجاست، اما حماس ممکن است به واسطه مخالفت اسرائیل با آزادی برخی از برجستهترین زندانیان چون مروان برغوتی و احمد سعادت، پاسخ محکمی به تلآویو بدهد.
بزرگترین سوالی که باقی میماند این است که آیا میتوان در چنین شرایطی در باب فاز دوم توافق آتش بس رایزنی داشت. اگر حماس به این نتیجه برسد که اسرائیلیها در این باب جدی نیستند و بالعکس، ممکن است همه چیز برهم بخورد. با توجه به اینکه فاز دوم مذاکرات 3 فوریه آغاز شد، اختلافات میان دو طرف هنوز میتواند تکمیل مرحله اول را پیچیده کند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.