بازار آریا

آخرين مطالب

عقب‌ماندگی 2تا3برابری حقوق کارگران از نرخ تورم/مصوبه مزدی 1404 چه تغییری می‌کند؟ اقتصاد ایران

عقب‌ماندگی 2تا3برابری حقوق کارگران از نرخ تورم/مصوبه مزدی 1404 چه تغییری می‌کند؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش به نقل از فرارو، مهدی پازوکی، اقتصاددان معتقد است اقتصاد کشور به اصلاحات زیربنایی اقتصادی نیاز دارد و تا این مشکلات حل نشود، نمی‌توانیم انتظار زیادی برای تغییرات داشته باشیم. علی قنبری عضو هئیت علمی دانشگاه تربیت مدرس نیز می‌گوید این بدعت گذاری غلط است که بگوییم حقوق را به خاطر تورم بالا نمی‌بریم و باید فکری ریشه‌ای به حال تورم داشته باشیم.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
حدود یک ماه پیش (دی ماه) میثم ظهوریان، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: «آقای میدری در زمان رای اعتماد به نمایندگان قول داد که حداقل در سال اول فعالیت خود در وزارت کار، افزایش حقوق کارگران به میزان تورم اعلامی از سوی مراجع رسمی را محقق کند.» با این وجود، هنوز در نیمه بهمن ماه خبری از تحقق این وعده نیست. با توجه به این شرایط پرسش‌هایی درباره وضعیت حقوق و تورم مطرح است.
مهدی پازوکی کارشناس اقتصادی و علی قنبری عضو هئیت علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفت‌و‌گو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده‌اند:
حق مسکن کارگران روی میز شورای عالی کار/ در سومین جلسه کمیته مزد چه گذشت؟
مهدی پازوکی: مخارج دولت نباید بالاتر از حقوق کارگران رشد کند
مهدی پازوکی به فرارو گفت: «وقتی صحبت از حقوق کارگران و وضعیت تورم می‌شود و وقتی می‌گوییم حقوق کارگران متناسب با هزینه‌ها نیست (که واقعا هم نیست)، اول باید به این نکته توجه کنیم که مشکل اصلی اقتصاد ایران بی ثباتی است. تورم فزاینده، روز به روز به بی ثباتی اقتصادی دامن زده و در نتیجه مشکلاتی مثل همین عدم تناسب حقوق کارگران با هزینه‌ها را ایجاد کرده است. اگر دولت بتواند نرخ تورم را به یک عدد منطقی برساند، اصلا نیازی به افزایش حقوق هم نخواهد بود. در کشور‌های توسعه یافته وقتی نرخ تورم زیر 2 درصد است، اصلا حقوق‌ها افزایش پیدا نمی‌کند، چون تمام تمرکز روی کنترل تورم گذاشته شده است.
یکی از دلایلی که باعث شده من به شدت طرفدار ارتباط با غرب و به ویژه اتحادیه اروپا باشم، این است که این نوع ارتباطات باعث می‌شود «انتظارات تورمی» کاهش پیدا کند. ما باید با سیاست‌های بخردانه انتظارات تورمی را کاهش دهیم که این کاهش انتظارات تورمی منجر به کاهش نرخ تورم شود. این اتفاق در زمان آقای روحانی رخ داد. یعنی وقتی مذاکرات برجام را پذیرفتیم، موفق شدیم نرخ تورم را تک رقمی کردیم. دقیقا بعد از خروج ترامپ از برجام بود که نرخ تورم دوباره بالا رفت و 2 رقمی شد.»
وی افزود: «اگر به دنبال تحقق منافع ملی، احقاق حقوق کارگران و رسیدن به یک عدد مناسب برای حقوق کارگران هستیم، باید برای مهار تورم تلاش کنیم. جامعه ما با عدم تعادل اقتصادی رو به رو است. اقتصاد مجموعه‌ای است از بازار‌ها که از بازار ارز، تا بازار سرمایه و کالا و خدمات را شامل می‌شود. اگر یک عدم تعادل در یک بازار ایجاد شود در سایر بازار‌ها اثر خواهد داشت. یکی از مشکلات ما هم سیاست اقتصاد دستوری است که در علم اقتصاد محکوم به شکست است. قدرت خرید حقوق بگیران و کارگران باید هر چه سریعتر اصلاح شود و یکی از راهکار‌های آن کاهش هزینه‌های اضافی دولت است. ردیف‌های بودجه کشور، ایرادات زیادی دارد و شامل هزینه‌هایی می‌شود که اصلا الزامی نیستند و حتی کاملا بی موردند. دولت از طریق حذف همین ردیف‌های بودجه اضافی می‌تواند شرایطی برای بهبود وضعیت کارگران و تامین هزینه‌های حمایت از آنان ایجاد کند.»
این اقتصاددان در ادامه گفت: «مخارج دولت نباید بالاتر از حقوق کارگران و کارمندان رشد کند. ما نه تنها نیاز به برنامه ریزی‌های جدید داریم، بلکه لازم است اصلاحات ساختاری گسترده انجام دهیم. ما حتی انضباط پولی هم نداریم و سیستم بانکداری ما با مشکلاتی جدی همراه است. چرا بانک‌هایی که سیاست‌های نابخردانه داشته‌اند و ورشکست هستند، تعطیل نمی‌شوند. بانک‌ها به جای بنگاهداری باید به وظیفه بانکداری خود بپردازند. ردپای این بی انضباطی‌ها را در دیگر حوزه‌ها از جمله حوزه انرژی هم می‌بینیم. دولت باید اصلاحات اقتصادی را هر چه سریعتر اعمال کرده و ترسی از این کار نداشته باشد. ما باید در 3 وجه، نظام اداری، بانکی و مالی، تحولاتی ایجاد کنیم. اساسا تا این اتفاقات رخ ندهد، شاهد تغییر ویژه‌ای در حقوق کارگران و کارمندان نخواهیم بود.»
علی قنبری: این بدعت گذاری غلط است که بگوییم حقوق را به خاطر تورم بالا نمیبریم
علی قنبری به فرارو گفت: «حقیقت این است که وضعیت حقوق کارگران تا حدی بغرنج شده که دیگر از این حدی که هست نمی‌توان حقوق پایین تری در نظر گرفت. وضعیت فعلی حقوق کارگران همان عاملی است که به افزایش تعداد دهک‌های پایین اقتصادی و کوچکتر شدن سفره مردم منتهی می‌شود. خط فقر 30 میلیونی گویای فاصله یا بهتر است بگوییم شکاف آشکار بین نیاز‌های کارگران و درآمد آن هاست.
بسیاری از کارگران در سوله‌های کوچک و کارگاه‌های تولید خرد و متوسط ارقامی پایین‌تر از خط فقر دریافت می‌کنند. با این وضعیت اجاره بهای مسکن در شهر‌های بزرگ و البته هزینه‌های تحصیل و امثالهم، کاملا بعید به نظر می‌رسد که حقوق یک کارگر جوابگوی نیاز‌های او باشد. حتی من معتقدم محاسبه خط فقر در کشور ما هم ایراد دارد و همین 30 میلیون تومان اشتباه و غیرعلمی است. اگر قرار باشد بر اساس واقعیت‌های جامعه پیش برویم، خط فقر بیش از رقم 30 میلیون تومان است. اگرچه برخی مسئولان وعده‌هایی در خصوص افزایش حقوق‌ها داده‌اند، اما مسئله این روزها، نه افزایش حقوق، بلکه تناسب بین حقوق و هزینه‌های خانوار‌ها است.»
وی افزود: «اما یک صحبت کلیشه‌ای و همیشگی درباره افزایش حقوق کارگران این است که افزایش حقوق ها، باعث افزایش تورم می‌شود. من معتقدم به جای مطرح کردن این توجیه و فرار از متناسب سازی حقوق کارگران با شرایط اقتصادی کشور، بهتر است فکری به حال مهار تورم از طریق کنترل ریشه‌های تورم داشته باشیم. این بدعت گذاری غلطی است که مسئولان، چون در مهار تورم ناتوانند، اجازه اصلاح دریافتی کارگران را ندهند یا بگویند با افزایش حقوق، تورم هم بالا می‌رود. 
اگر دولت واقعا قصد دارد در برابر مشکلات کارگران، برخورد عادلانه انجام دهد، کمترین کاری که می‌تواند انجام دهد، معادل سازی حقوق و دستمزد‌ها با نرخ تورم است. این حرف‌ها هم که برخی می‌گویند اگر حقوق‌ها بالا رود بخش خصوصی از پس هزینه کارگران بر نمی‌آید، اشتباه است. درواقع اصل حرف اشتباه است، اما در ظاهر درست به نظر می‌رسد. در ظاهر درست است، چون دقیقا برخی فعالان بخش خصوصی در پرداخت مطالبات کارگران خود ناتوان خواهند شد، اما در باطن اشتباه است، چون اینجا است که دولت باید نقش خود را به عنوان حامی بخش خصوصی ایفا کند. درست است که فعالان بخش خصوصی به تنهایی از پس هزینه‌ها بر نمی‌آیند، اما دولت هم موظف است از بخش خصوصی حمایت کند. منظور من از این حمایت‌ها لزوما مادی نیست، بلکه می‌تواند شامل کمک‌های غیرنقدی هم باشد.»
این استاد اقتصاد در ادامه گفت: «اکنون در مرحله‌ای قرار داریم که حتی افزایش 30درصدی دستمزد نمی‌تواند عقب ماندگی دستمزد کارگران را جبران کند؛ بنابراین لزوم افزایش حقوق کارگران جای بحث ندارد. با توجه به افزایش مکرر نرخ ارز و افزایش قیمت بسیاری از کالا‌هایی که مدام مورد استفاده قرار می‌گیرد، حقوق کارگران باید افزایش همگام با تورم را تجربه کند، اما مشروط بر آن که دولت نیز فکری به حال مهار تورم داشته باشد. در غیر این صورت شاهد روند مستمر الاکلنگ حقوق و تورم خواهیم بود.»
بیشتر بخوانید

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1260897/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بی رغبتی جوانان 18 تا 24 سال برای تحصیل در دانشگاه

نماینده مجلس: این نحوه حکمرانی در مسکن نیست/ حتما باید مستأجران به خیابان‌ها بریزند؟

نماینده مجلس: بانک آینده از جیب هر ایرانی حدود یک میلیون تومان برداشته است

سه‌چرخه کودک بخریم یا لوپ کار؟ [+جدول مقایسه]

دکل حفاری 69 فتح از موقعیت میدان کیش جابه‌جا می‌شود

چهارمین جلسه «حکمت و بصیرت مدیران بنیاد شهید و امور ایثارگران» برگزار شد

خرافاتی ها 63 درصد از طلا سود کردند

مجتمع پارس جنوبی؛ پیشگام در حمایت از ساخت داخل

کلید حل مشکلات اقتصادی در دست جوانان است

فرش قرمز برای سرمایه‌گذاری در بوشهر؛ افزایش حضور خارجی‌ها در استان

درخواست 843 تشکل دانشجویی از مجمع تشخیص درباره FATF

کرمان چشم انتظار توسعه سواحل مکران

ایلان ماسک؛ سکاندار بهبود روابط ایران و آمریکا

ایران و گره 5 ساله FATF؛ هم‌صدایی چین و روسیه برای خروج ایران از لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی

افتتاح ٣٠٠ پروژه عمرانی، اقتصادی و رفاهی در ایام دهه فجر

لایحه موافقت نامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی کشورهای اوراسیا اصلاح شد

حریق در انبار ضایعات پتروشیمی مارون

نرخ ارز دلار سکه طلا یورو امروز سه‌شنبه 16 بهمن 1403+ جدول

انتقاد یک نماینده از همتی/ چرا گفتید طلا پایین نمی‌آید

جلوگیری از سرقت منازل و باغ و ویلا با فنس الکتریکی

بهترین نهال بادام برای مناطق سردسیری درپالیزنهال 09144501007

رشد 23 هزار واحدی شاخص کل بورس

اظهارنظر تازه سخنگوی دولت درباره تصویب FATF/ نیاز است ثابت کنیم با گروه‌های تروریستی مراوده نداریم

قیمت طلا، سکه و دلار امروز سه‌شنبه 16 بهمن 1403+ جدول

هنرمند پیشکسوت ایرانی درگذشت

قیمت دلار، یورو و پوند امروز سه‌شنبه 16 بهمن 1403/ افزایش قیمت

بهترین گزینه برای سفرهای خانوادگی (هتل مدینه الرضا مشهد)

نماینده مجلس: امسال یک میلیون تن بیش از نیاز کشور سیب زمینی تولید کردیم

مصرف 634 میلیون مترمکعب گاز در بخش خانگی

پیام مهندس سعید اوحدی، معاون رئیس جمهور و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مناسبت روز جانباز

ورود خانه ملت به مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی/ نماینده مجلس: خلاف قانون مجلس است

باید به خودمان بیاییم/ مردم زیر بار فشار تورم‌ها در حال له‌شدن هستند

وام‌های کمک تحصیلی برای این دانشجویان واریز نشد/ علت چه بود؟ + فیلم

چطور به شکل حرفه‌ای اهوازگردی کنیم؟

قیمت طلا، سکه و ارز 16 بهمن‌ماه 1403؛ سکه در کانال 63 میلیونی

تجدید میثاق کارکنان صنعت نفت با آرمان‌های امام راحل (ره)

تجدید میثاق کارکنان نفت با آرمان‌های امام راحل (ره)

ایران‌خودرو طلسم‌شکنی کرد؛ اتفاقی تاریخی در صنعت خودرو

درس‌هایی از برجام برای مذاکرات پیش رو

بهره‌برداری از 55 طرح عمرانی و اقتصادی در شهرستان آرادان

دهنوی: هدف اکسپو 2024 افزایش مذاکرات بین بازرگانان است

این 50 نفر اگر از اقتصاد ایران کنار بروند، مشکلات حل می شود

پاسخ سخت چین به تعرفه‌های ترامپ؛ محدودیت‌های جدید و بررسی انحصار گوگل

قیمت سیمان امروز 16 بهمن 1403+ جدول

ناموفق در حفظ ارزش پول ملی

سفر یک روزه معاون هماهنگی امور اقتصادی به شهرستان چرداول

خبرهای خوش نفتی در راه است

شورای عالی انقلاب فرهنگی امروز برای مصوبه مهم کنکوری‌ها تصمیم‌گیری می‌کند

درخواست نماینده مجلس از دولت/ شب عید قیمت‌ها را کنترل کنید

نمایشگاهی که خودروی زیر میلیارد نداشت

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی