بازار آریا

آخرين مطالب

پیوند اقتصاد و فرهنگ در روابط ایران و تاجیکستان

مشاعره به وقت دیپلماسی اقتصاد ایران

مشاعره به وقت  دیپلماسی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : توپخانه صحن «قصر ملت» 21بار شلیک کرد تا تاجیکستان به صورت رسمی به رئیس‌جمهور ایران خیرمقدم بگوید. مسعود پزشکیان ششمین رئیس‌جمهور ایران است که در نخستین دیدار خارجی خود پس از سال نو میلادی، برای گسترش و تعمیق روابط و همکاری‌های تهران- دوشنبه وارد تاجیکستان شد. در این سفر دو روزه توافق‌نامه‌هایی در 23 زمینه امضا شد که نشان از افزایش همکاری‌ها میان دو کشور دارد.
در این دیدارها بار دیگر مشترکات زبانی و فرهنگی میان دو کشور خود را به رخ کشید و در همین راستا پژوهشگاه فرهنگ فارسی تاجیکی که 6 سال پیش تعطیل شده بود، دوباره بازگشایی شد. همچنین گفت‌وگوهایی در زمینه افزایش تعاملات گردشگری میان دو کشور انجام گرفت و وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ایران اعلام کرد: «در حال حاضر، تعداد گردشگران تاجیک که به ایران سفر می‌کنند، حدود 8 هزار نفر است که توافق شده این رقم به 100 هزار نفر افزایش یابد.» در این دیدارها زبان پارسی بازیگر اصلی بود چنانچه به وقت دیپلماسی، روسای جمهور با هم مشاعره هم کردند.
وقتی مسعود پزشکیان چهارشنبه 26 دی ماه وارد فرودگاه دوشنبه شد، «امامعلی رحمان» رئیس‌جمهوری تاجیکستان به پیشواز او رفت و حضورش به خانه خود را خیرمقدم گفت. پزشکیان هم عنوان کرد که «در تاجیکستان احساس غربت نمی‌کنم.» این آغاز مجموعه دیدارها و نشست‌هایی بود که کارشناسان ارزیابی می‌کنند؛ منجر به رفع موانع موجود برای تعاملات اقتصادی و فرهنگی شود البته گفته می‌شود که در این توافقات بعد فرهنگی برجسته‌تر است. در همین زمینه، ‌اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه هم بر روابط خاص ایران و تاجیکستان به دلیل داشتن فرهنگ و زبان مشترک تاکید کرد. او همچنین گفت: «سی و سه سال پیش در چنین روزهایی، کمتر از 4 ماه بعد از اعلام استقلال تاجیکستان، جمهوری اسلامی ایران با اعزام سفیر و تاسیس سفارت، نام ایران را به عنوان نخستین کشور صاحب سفیر نزد مردمان نجیب تاجیک ماندگار کرد.» اکنون این دوستی دیرپا در تصاویر و فیلم‌های منتشر شده از دیدارهای میان دو همتای ایرانی و تاجیکستانی کاملا مشهود است.
پزشکیان در یکی از این دیدارها عنوان کرد: «تاجیکستان شریک راهبردی ایران در منطقه است.» او همچنین گفت: «ارتباط‌ها میان دو کشور می‌تواند خیلی قوی‌تر شود. در تمام زمینه‌های اقتصادی، علمی، فرهنگی و سیاسی می‌توانیم روابط گذشته خود را قوی‌تر و محکم‌تر کنیم.» به این ترتیب توافق‌های متعددی میان مقامات این دو کشور در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، آموزشی، حمل‌ونقل، گمرک، بازرگانی، دامپزشکی و... انجام شد. این در حالی است که گفته می‌شود تا اکنون سهم ایران از کل بازار واردات تاجیکستان تنها 3.5 درصد بوده است و در مقابل تاجیکستان جایـگاه بیسـت و سوم شرکای تجـاری ایران را دارد. سلطان جعفرزاده، رئیس کمیته سرمایه‌گذاری دولت تاجیکستان اما چشم‌انداز این سفر را روشن می‌بیند: «این سندها نیرویی تازه به مناسبات دو کشور می‌بخشد و باعث توسعه رفت‌وآمدهای هیات‌های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی به تاجیکستان می‌شود.» در همین‌ رابطه «ذوقی ذوقی‌زاده» وزیر توسعه اقتصاد و تجارت تاجیکستان افزود: «دولت تاجیکستان علاقه‌مند است ایران به رتبه اول به عنوان شریک تجاری تاجیکستان تبدیل شود.»
همکاری برای حفاظت از زبان فارسی
یکی از دستاوردهای این سفر بازگشایی پژوهشگاه فرهنگ فارسی تاجیکی بود که از سال 1397 تعطیل شده بود. وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در آیین بازگشایی این پژوهشگاه در شهر دوشنبه، گفت: «امروز روزی مبارک برای دو ملت ایران و تاجیکستان است. زبان فارسی، یکی از مهم‌ترین عناصر هویت فرهنگی این دو ملت است که فردوسی، به عنوان نماد این زبان شیرین، آن را پایدار نگاه داشته است.» در این مراسم مطلوبه خان ستاریان، وزیر فرهنگ تاجیکستان و صمد حسن‌زاده رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز حضور داشتند.
سیدرضا صالحی‌امیری در این مراسم همچنین عنوان کرد: «در دنیای امروز، خشونت‌ها و مناقشات هزینه‌های سنگینی بر ملت‌ها تحمیل کرده است، اما چیزی که همچنان ماندگار مانده، پیوند فرهنگی و زبانی میان ایران و تاجیکستان است. زبان فارسی، زبان عرفان، اخلاق، رمز و راز و اشعار غنی است که در برابر تهاجم‌های تاریخی همچنان استوار مانده است.»
او تاکید کرد که بازگشایی این پژوهشگاه می‌تواند آغازگر فصل جدیدی در گسترش روابط فرهنگی میان ایران و تاجیکستان باشد و نخستین پروژه این مرکز، پژوهش در مورد ریشه‌های زبانی و گویش‌های فارسی و تاجیکی خواهد بود. نتایج این پژوهش به روسای جمهور دو کشور ارائه خواهد شد تا تاکیدی بر پیوند عمیق فرهنگی و تاریخی این دو ملت باشد. این مراسم نشان‌دهنده عزم دو کشور برای حفظ و تقویت میراث مشترک زبان فارسی و توسعه همکاری‌های فرهنگی است.» صالحی‌امیری در ادامه افزود که کشورش به دنبال ایجاد پل ارتباطی با کشورهای گوناگون منطقه و جهان است. به گفته او با تاجیکستان این پل ارتباطی از هزار سال قبل ایجاد شده و اکنون وقت آن رسیده که «این هویت تاریخی را به هویت اقتصادی گره بزنیم».
این همان موضوعی است که همواره کارشناسان بر آن تاکید داشتند، علی‌اصغر شعردوست، سفیر پیشین ایران در همین زمینه به «ایرنا» گفت: «با توجه به اشتراکات عمیق فرهنگی و زبانی میان دو کشور، تقویت روابط فرهنگی و علمی می‌تواند یکی از اهداف این سفر باشد. گسترش تبادل دانشجویی، همکاری‌های علمی و آموزشی و تقویت فعالیت‌های فرهنگی مشترک می‌تواند در دستور کار قرار گیرد.»
افزایش 100 هزار گردشگر
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ایران بعد از بازگشایی پژوهشگاه، بر تقویت گردشگری میان دو کشور تاکید کرد: «در حال حاضر، تعداد گردشگران تاجیک که به ایران سفر می‌کنند، حدود 8 هزار نفر است که توافق شده این رقم به 100 هزار نفر افزایش یابد.» از دیدگاه او تاجیکستان ظرفیت‌های بی‌نظیری برای گسترش روابط تجاری، فرهنگی و گردشگری دارد: «این کشور یکی از اولویت‌های استراتژیک ایران در توسعه روابط با همسایگان است.» به گفته صالحی‌امیری تاجیکستان به عنوان بخشی از تمدن و فرهنگ حوزه نوروز و زبان مشترک، نقطه‌ای کلیدی برای تقویت ارتباطات اقتصادی و فرهنگی ایران محسوب می‌شود.
سکانس آخر
در آخرین روز حضور هیات ایرانی در تاجیکستان، پزشکیان به دانشگاه علوم پزشکی ابوعلی سینای تاجیکستان رفت. او از نمایشگاه دستاوردها و تجهیزات پزشکی این دانشگاه بازدید کرد. سپس در مراسمی، پروفسوری و دیپلم افتخار دانشگاه به ایشان اعطا شد. رئیس‌جمهور در جمع دانشگاهیان سخنرانی کرد و در دفتر یادبود این دانشگاه را امضا کرد. در این سفر دو روزه، اما یکی از ماندگارترین فیلم‌های سفر پزشکیان به تاجیکستان مشاعره او و امامعلی رحمان بود. وقتی رئیس‌جمهور ایران این شعر از رودکی را خواند: «بوی جوی مولیان آید همی...» و امامعلی رحمان پاسخ داد: «هیچ شادی نیست اندر این جهان برتر از دیدار روی دوستان».

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1249518/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مزایای سنگ پا

سهمیه بنزین تغییر کرد

عقب نشینی ارتش رژیم صهیونیستی از نوار غزه آغاز شد

اعتراف وزیر خارجه اسرائیل به شکست در برابر حماس

تلاش سنای آمریکا برای تروریستی اعلام کردن انصارالله یمن

سخنگوی جنبش فتح: تنها ما باید در غزه حکومت کنیم

سندرز: نتانیاهو متن این توافق را 8 پیش رد کرد/ بیش از 10 هزار نفر در این مدت کشته شده‌اند

انقلاب در اقتصاد دنیا؛ همه چیز تغییر کرد/ ویدئو

سفیر اتیوپی در ایران مستقر می شود

برنامه‌های امنیتی مراسم تحلیف ترامپ تغییر می‌کند

گفت‌وگوی الجولانی و رئیس امارات/ رایزنی درباره تقویت روابط دوجانبه

عقب‌نشینی تیپ ناحال ارتش اسرائیل از بیت‌حانون

سندرز: نتانیاهو متن این توافق را 8 پیش رد کرد/ fیش از 10 هزار نفر در این مدت کشته شده‌اند

قالیباف: سفیر اتیوپی در ایران مستقر می شود

سندرز: نتانیاهو متن این توافق را 8 پیش رد کرد/یش از 10 هزار نفر از ماه می 2024 تاکنون کشته شده‌اند

پیشنهاد هوش مصنوعی برای حل کمبود انرژی در ایران

این سه چهره سیاسی در مراسم تحلیف ترامپ شرکت نمی‌کنند.

مسمومیت 15 مهمان یک تالار در مسعودیه تهران

بحران اقتصادی ادامه دار

موج 400 درصدی گرانی دارو و انفعال دولت در ارائه یارانه دارو/ جان مردم در ترازوی سود اقتصادی!

بازگشت بیش از 69 همت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی با حراج شمش طلا در مرکز مبادله/ حراج شمش طلا الکترونیکی خواهد شد؟

جنجال در کنفرانس خبری بلینکن/ سخنرانی وزیر خارجه آمریکا قطع شد!

تعارض منافع سیاست‌گذار خودرو

جزئیاتی از آزاد شدن اسرای فلسطینی در توافق اخیر/ آزادی 600 اسیر با محکومیت 15 سال به بالا

تحکیم روابط با روسیه برای ایران بسیار پر اهمیت است

توافق لندن و بغداد

توافق برای حضور هر چه سریعتر سفیر اتیوپی در ایران

درخواست 15 سناتور آمریکایی از ترامپ درباره انصارالله یمن

یونیسف: خواستار اجرایی شدن فوری توافق آتش‌بس در غزه‌ایم

آمار معاملات هفتگی - 1403/10/29

روش‌های متفاوت برای شبکه‌‌‌سازی متنوع

چرا 42‌درصد کارکنان، ارتقای شغلی را رد می‌کنند؟

نمایشگاه نقاشی‌خط در خانه هنر حسام

تماشای رازهای مجسمه‌ها در نمایشگاه «چگونگی»

اُرُد زند: ساخت فیلم منجر به فتح دنیا نمی‌شود

عارف در استقلال؟

سوپرجام به کام سپاهان

حیف آقای رضاییان، حیف!

طارمی؛ سیبل ایتالیایی‌ها!

پتروشیمی خاورمیانه - 1403/10/29

بازار جهانی - 1403/10/29

زنجیره فولاد - 1403/10/29

پتروشیمی جهانی - 1403/10/29

بیت کوین به 105,000 هزار دلار رسید

یک برادر با اسلحه کمری 3 خواهر خود را به قتل رساند

چگونه نبود شفافیت، کاربران ارز دیجیتال را سردرگم کرد؟

رمزارز در منگنه

افزایش درآمدهای نفت و گاز روسیه

توقف‌‌‌‌‌ناپذیری فروش نفت‌خام ایران

حل بخشی از ناترازی‌ها با همراهی مردم

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی