بازار آریا

آخرين مطالب

کاهش بی‌سابقه سرمایه‌گذاری خارجی به دلیل تحریم و سیاست‌های نادرست / یک ریال هم نتوانستیم از صندوق‌های بین المللی که سهامدار آن هستیم، بگیریم اقتصاد ایران

کاهش بی‌سابقه سرمایه‌گذاری خارجی به دلیل تحریم و سیاست‌های نادرست / یک ریال هم نتوانستیم از صندوق‌های بین المللی که سهامدار آن هستیم، بگیریم
  بزرگنمايي:

بازار آریا - از زمان اعمال تحریم‌های سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا، و آمریکا در سال 2006 و تحریم‌های هسته‌ای از 2012 به بعد، موانع زیادی بر سر راه سرمایه‌گذاری خارجی در ایران به وجود آمده است. این تحریم‌ها محدودیت‌هایی در دسترسی به سیستم مالی جهانی، از جمله استفاده از سیستم سوئیفت، و همچنین تحریم‌های بخش‌های مختلف اقتصادی مانند نفت، بانک‌ها، و صنایع مهم ایران ایجاد کردند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
تغییرات مکرر در سیاست‌های اقتصادی، اصلاحات ناتمام، و فقدان شفافیت در قوانین و مقررات اقتصادی باعث شد که ریسک سرمایه‌گذاری در ایران برای سرمایه‌گذاران خارجی افزایش یابد. به طوریکه سرمایه‌گذاران خارجی نمی‌توانند ارزیابی دقیقی از ریسک‌های مربوط به سرمایه‌گذاری انجام دهند.
تاثیر تحریم‌ها و سیاست‌های داخلی بهمن آرمان، اقتصاددان و تحلیلگر بازار سرمایه در این زمینه به اقتصادآنلاین گفت: آماری که وزارت امور اقتصاد و دارایی در مورد سرمایه‌گذاری‌های خارجی در ایران ارائه می‌دهد آمار خیلی خام بوده و جزو طرح‌های تصویب شده این وزارتخانه است و هیچ‌گونه توضیحی در مورد اسامی و میزان سرمایه گذاری هر طرح به ما نمی‌دهد. ما سرمایه‌گذاری‌های مختلفی از جمله قرارداد 25 ساله با چین و قرارداد‌های دیگری با روسیه داریم، اما حتی این دو کشور که شرکای عمده ما هستند هم در ایران سرمایه گذاری نمی‌کنند و دلیل آن هم متفاوت است. آنها به خاطر روابطی که با کشور‌های حاشیه خلیج فارس به ویژه عربستان سعودی دارند قطعا نمی‌خواهند منافع خودشان را با انجام سرمایه‌گذاری‌ها در ایران به خطر بیاندازند. از سوی دیگر به علت وجود تحریم‌ها که می‌تواند تبادل مالی بین چین و ایران را متاثر از خودش کند، چینی‌ها تمایل چندانی برای سرمایه گذاری در ایران از خود نشان نمی‌دهند. 
وی افزود: مورد دیگر هم که شاید خیلی تعیین کننده باشد این است که دولت‌ها در ایران به علت سیاست‌های پوپولیستی که برای راضی نگه داشتن موقتی جامعه بوده به جای اینکه مثلا قیمت انرژی مثل برق و گاز را برای سرمایه گذاری‌های خارجی یا بخش تولید در یک حدی قرار بدهد که جذابیت لازم را برای سرمایه‌گذار خارجی پیدا کند، شدیداً افزایش داده است. میانگین قیمت هر متر مکعب گاز طبیعی برای صنایع پتروشیمی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا حدود 2.5 سنت برای هر مترمکعب است در حالیکه در ایران برای هر مترمکعب 10 سنت است و طبیعی است که هیچ گونه انگیزه‌ای برای سرمایه گذار خارجی به وجود نمی‌آید.
آرمان اضافه کرد: به طور مثال هندوستان یکی از بزرگترین وارد کننده‌های کود شیمیایی است. کشور ایران هم با تولید 7 میلیون تن کود شیمیایی پس از روسیه بزرگترین تولید کننده کود شیمیایی است. هندی‌ها آمده بودند با شرکت ملی صنایع پتروشیمی مذاکره کنند ولی مقامات ایرانی گفتند که در ایران قیمت گاز برای صنایع پتروشیمی 13 سنت است. آنها راضی شده بودند که به قیمت 5 سنت هم که دو برابر میانگین قیمت گاز طبیعی در سایر کشور‌های منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا است را هم بپذیرند و یک سرمایه گذاری بزرگ در بخش تولید کود شیمیایی که نیاز به گاز طبیعی دارد، انجام دهند، اما با این وجود از انجام این کار انصراف دادند. همچنین هزینه انرژی برای تولید هر تن فولاد در کشور‌های حاشیه خلیج فارس و شمال آفریقا، چیزی حدود 8 درصد است در صورتی که در ایران در حال حاضر طبق آخرین آماری که از انجمن فولاد گرفته‌ام بیشتر از 16.4 درصد است. یعنی بیش از دو برابر هزینه انرژی در کشور‌های حاشیه خزر و طبیعتاً این موضوع جذابیت لازم را برای سرمایه‌گذاران خارجی به وجود نمی‌آورد.
ضرورت تعدیل سیاست خارجی دکتر بهمن آرمان بیان کرد: به همین خاطر است که علاوه بر تحریم‌ها که مانع بزرگی بین ایران و سایر کشور‌ها بر سر راه تبادل پول است، این سیاست‌های نادرست هم در داخل ایران مانع اساسی برای سرمایه گذاری خارجی است. ما در هیچ کشوری نمی‌بینیم که به سرمایه‌گذار خارجی بگویند در مناطق آزاد شما خودتان بیایید نیروگاه بسازید، خودتون آب دریا را شیرین و استفاده کنید و سرمایه گذاری هم انجام دهید. به همین خاطر در ایران جذب سرمایه‌گذار خارجی و داخلی در ایران مشکل شده است. ما طبق گفته‌های مقامات شرکت ملی گاز ایران برای حفظ سطح تولید گاز طبیعی‌مان در پارس جنوبی نیاز به بیش از 200 میلیارد دلار سرمایه گذاری داریم. هنوز طرح 11 پارس جنوبی که ال ان جی یعنی گاز مایع تولید می‌کند نتوانستیم تکنولوژی لازم را به خاطر تحریم‌ها به دست بیاوریم، زیرا در اختیار شرکت‌های محدود و انگشت شمار خارجی است. 
این اقتصاددان اضافه کرد: در بخش سیاست‌های داخلی اکنون شما می‌بینید که توسط رئیس جمهور به طور مشخص عنوان می‌شود که به علت پایین نگه داشتن قیمت بنزین و گازوئیل، روزانه 20 تا 30 میلیون لیتر سوخت به صورت قاچاق از ایران خارج می‌شود. به علت تحریم‌ها اتومبیل‌هایی را تولید می‌کنیم که این اتومبیل‌ها دو برابر و در پاره‌ای از موارد دو و نیم برابر سوخت اتومبیل مشابه اروپایی یا غیر اروپایی بنزین مصرف می‌کنند. پالایشگاه‌هایمان به دلیل عدم وجود تجهیزات روز دنیا به اندازه کافی محصولات با کیفیت تولید نمی‌کنند و بخش بزرگی از مسایل ایران متاثر از این سیاست‌هاست؛ بنابراین تا زمانی که ایران نتواند سیاست خارجی‌اش را متعادل کند و با همه کشور‌ها روابط مستقیم داشته باشد و همچنین نتواند دسترسی به منابع به بازار‌های پول و سرمایه داشته باشد، طبیعتا امکان رشد اقتصادی هم وجود نخواهد داشت. در پی آن کاهش نرخ بیکاری هم امکان پذیر نیست. تا زمانی که ما نپذیریم که اقتصاد یک علم هست و به این سیاست‌های فعلی خودمان که نشأت گرفته از اندیشه‌های افراد خاصی است ادامه بدهیم، توفیقی در زمینه مسائل اقتصادی نخواهیم داشت.
نگرش مدیریتی و از دست دادن فرصت‌ها بهمن آرمان بیان کرد: خیلی از فعالیت‌ها در کشور هستند که هیچگونه ارتباطی با تحریم‌ها ندارد. مثل ساختن آزادراه‌ها سد‌های برق آبی و امثالهم. ما اگر این سه رودخانه بزرگمان در خوزستان که دز، کارون و کرخه است و سد‌هایی که توسط آمریکایی‌ها در اواخر دهه 60 میلادی بر روی آنها انجام گرفت را تکمیل کنیم بیش از 10 تا 12 هزار مگاوات می‌شود برق تولید کرد. 15 میلیارد متر مکعب آب را می‌شود در آنها ذخیره کرد. ولی متاسفانه نگرش مدیریتی ما به این گونه مسائل علمی نیست و به همین خاطر است که ما فرصت‌هایی را از دست می‌دهیم.
وی در خصوص اثرات به سرانجام نرسیدن برجام در کاهش سرمایه‌گذاری‌های خارجی هم بیان کرد: در زمان برجام و سفر‌هایی که توسط آقای روحانی به ایتالیا و فرانسه انجام شد معاهداتی در حد تفاهمنامه انجام شد. مثل خرید تعداد زیادی هواپیما‌های نو، سرمایه گذاری در بخش‌های کلیدی اقتصادی ایران و... که این تفاهم نامه‌ها با وجود تبلیغات رسانه‌ای که در ایران و در کشور‌های اروپایی انجام گرفت و رشد سهام بعضی از شرکت‌هایی که با ایران تفاهمنامه بسته بودند، با خروج آمریکا از برجام طبیعتا آن تفاهمنامه‌ها به قرارداد تبدیل نشد. در نتیجه ما شاهد از دست رفتن همه این فرصت‌ها بودیم و اکنون به جایی رسیده‌ایم که امسال 20 هزار مگاوات کمبود ظرفیت تولید برق داریم و در سال آینده این به 24000 مگاوات خواهد رسید. همچنین مشکلات کمبود گاز باعث شده که دیروز 12 کارخانه پتروشیمی ما تعطیل شود. اگر زنجیره‌وار به این مسایل نگاه کنیم به طور مثال می‌بینیم که فولاد خوزستان در سال جاری حدود 700 هزار تن تولید خود را بخاطر قطع برق از دست داده است و در مورد صنایع سیمان هم همین وضع حاکم است؛ بنابراین بدون داشتن روابط مستقیم و سازنده با سایر کشور‌ها و به ویژه دسترسی به بازار‌های مالی امکان رشد اقتصادی در ایران وجود ندارد. حتی با وجودی که ما در بانک توسعه اسلامی و هم در بانک جهانی و صندوق بین‌المللی سهامدار هستیم، ولی ما نتوانستیم یک دلار هم از طریق این نهاد‌ها که سهامدارشان هستیم، صرفاً به خاطر همین تحریم‌هایی که وجود دارد استفاده کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1243819/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دفع حمله بوکوحرام به کاخ ریاست جمهوری چاد

ممنوعیت انتشار هویت سربازان صهیونیست به دلیل نگرانی از پیگردهای بین‌المللی

زلزله شام خاورمیانه را لرزاند/ بازی دو سرباخت کرملین

درخواست نماینده مجلس انگلیس برای اخراج سفیر اسرائیل از لندن

کشمکش محرک‌های شاخص دلار

کارگردان اصلی وحدت استراتژیک میان ایران و عراق شهید سلیمانی بود

دکتر سریع القلم برای عدم قبول واقعیت‌­‌ها 30 دلیل بیان می‌کند

جریمه رانندگی با وسیله نقلیه با پلاک غیرمجاز اعلام شد

هفته به یاد ماندنی برای شاخص هم‌وزن

صدای انفجار مهیب در جنوب سوریه/ شلیک موشک به فرودگاه نظامی خلخله

مقایسه حقوق و دستمزد کارگران ایرانی با آفریقایی

اجرای صحیح قانون تامین مالی تولید و زیرساخت نقش مهمی در رشد اقتصادی 8 درصدی دارد

حضور چشمگیر فعالان اقتصادی و مدیران شرکت‌های بزرگ تولیدی در غرفه اکسین در نمایشگاه ملی فولاد ایران در برج میلاد/ تلاش فولاد اکسین خوزستان برای تحقق رشد تولید

توزیع 991 میلیارد اعتبار در بخش صنعت لرستان

تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی مستلزم اجرای برنامه هفتم توسعه؛ از رفع موانع تولید تا ارتقای بهره وری

نجات هواپیمای ایرانی با اقدام به‌موقع کنترلر برج مراقبت پرواز فرودگاه امام(ره)

روز های پنج شنبه در این استان تعطیل شد

پس‌لرزه قمار پوتین در اوکراین، شام را قربانی کرد

حمایت واشنگتن از تشکیل دولتی فراگیر در سوریه

استفاده 42 درصدی مشاغل سازمانی از هوش مصنوعی

هوش مصنوعی جمینای به تلویزیون‌های گوگل می‌آید

رفع فیلترینگ طبقاتی یوتیوب، مصداق تبعیض ناروا

سرنوشت هوش مصنوعی مشخص شد

واردات تجاری آی‌فون در انتظار به‌روزرسانی‌های فنی

تردد 385‌هزار تاکسی فرسوده در کشور

رشد 7 برابری واردات خودرو

سایه سنگین «اژدها» بر بازار جهانی خودرو

چهار دلیل برای پیش‌بینی جهش تجارت ایران و روسیه در سال‌2025

نقش شبکه ریلی در شکوفایی اقتصاد

تمرکزگرایی علیه توسعه متوازن

پیگیر تامین انرژی مورد نیاز صنایع هستیم

پارسال 130 میلیارد دلار منابع در بخش انرژی از بین رفت

بسته حمایت از صنایع هفته آینده در دولت

نبض شاخص - 1403/10/20

بازار سهام - 1403/10/20

بازار در موقعیت نگران‌‌‌‌‌‌کننده قرار ندارد

پازل رشد بورس کامل شد

اجاره‌‌‌بهای شمال تهران چقدر است؟

انتقال پایتخت؛ نادرست و نشدنی

امارات 11 فرد و 8 نهاد را در لیست تروریسم قرار داد

تورهای خاص یک‏‏‏‌روزه

چرا نرخ بهره کوتاه‏‏‌مدت و بلندمدت آمریکا از هم فاصله گرفته‏‏‌اند؟

بازار اوراق در پناه ترامپ

احتمال تصویب FATF بیشتر از گذشته است

اسکناس دلار تجاری در نیمه کانال 68

کشمکش محر ک‌های شاخص دلار

آمار معاملات روزانه بازار سهام - 1403/10/20

چینش ETF براساس بیشترین مالکیت - 1403/10/20

پایان هفته مطلوب بازار

پاشنه‌آشیل لوازم‌خانگی‌

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی