بازار آریا

آخرين مطالب

فصل تازه رقابت کریدورها/ ابتکار راه توسعه عراق اقتصاد ایران

فصل تازه رقابت کریدورها/ ابتکار راه توسعه عراق
  بزرگنمايي:

بازار آریا - اقتصادنیوز : طرح جاه‌طلبانه راه توسعه عراق نمونه‌ای کلیدی از پروژه‌هایی است که می‌تواند نقش یک کشور را در صحنه جهانی بازتعریف کنند. هدف این پروژه اتصال آسیا به اروپا از طریق شبکه راه‌آهن، جاده‌ها، بنادر و مراکز شهری است. در قلب آن، توسعه بندر بزرگ فاو در جنوب عراق نهفته است که به ترکیه متصل است و به اروپا گسترش می‌یابد.
به گزارش اقتصادنیوز، موسسه مطالعاتیispionline با انتشار یادداشتی نوشت: در جهانی که به سرعت در حال تکامل است ، جایی که اتصال به عنوان ستون فقرات جهانی شدن عمل می‌کند، چندین کریدور تجاری جدید در حال رشد است که تفکر سیاسی و اقتصادی نوآورانه را نشان می‌دهد.
برخی از آن‌ها ممکن است موفق شوند. کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا (IMEC)، کریدور میانی ترانس خزر، کریدور حمل و نقل شمال-جنوب (INSTC) و ابتکار راه توسعه عراق با وعده تبدیل شدن به نیروهای تجاری و ترانزیتی متحول کننده در حال ظهور است.
با این حال، تمام مسیرهای تجاری پرزرق و برق جدید ممکن است طلا نباشند. این پروژه‌ها نوید تغییر پویایی تجارت جهانی و همسویی‌های ژئواستراتژیک، رسیدگی به شکاف‌های ارتباطی تشدید شده به واسطه تحولات ژئوپلیتیکی، چالش‌های اقلیمی و تغییر اولویت‌های اقتصادی را می‌دهند، اما این پروژه‌ها برای نیل به موفقیت راه درازی در پیش دارند. هرچند برخی بر پایه‌های محکم ساخته شده‌اند، در حالی که برخی دیگر بر ستون‌های سیاسی متزلزل تکیه دارند.
ابتکار راه توسعه عراق
طرح جاه‌طلبانه راه توسعه عراق نمونه‌ای کلیدی از پروژه‌هایی است که می‌تواند نقش یک کشور را در صحنه جهانی بازتعریف کنند. هدف این پروژه اتصال آسیا به اروپا از طریق شبکه راه‌آهن، جاده‌ها، بنادر و مراکز شهری است. در قلب آن، توسعه بندر بزرگ فاو در جنوب عراق نهفته است که به ترکیه متصل است و به اروپا گسترش می‌یابد.
این طرح با محوریت عراق می‌تواند با کاهش قابل توجه زمان سفر بین آسیا و اروپا، رقیب کانال سوئز مصر باشد. پیامدهای ژئوپلیتیکی این پروژه عمیق است. با تبدیل عراق به یک مرکز ترانزیتی، ابتکار مورد نیاز به دنبال تقویت موقعیت ژئوپلیتیکی این کشور و کمک به رفاه، امنیت و ثبات منطقه است.
در صورت اجرای موفقیت آمیز این پروژه، جاده توسعه می‌تواند عراق را از یک کشور آسیب دیده از درگیری به یک بازیگر مهم در لجستیک جهانی تبدیل کند. با این حال، سیستم سیاسی ناپایدار عراق می‌تواند برای متقاعد کردن کمک کنندگان و شرکای کلیدی اتحادیه اروپا، ترکیه، امارات متحده عربی و قطر و همچنین شرکت‌های بین‌المللی در مورد دوام طولانی مدت این پروژه مشکل ساز باشد.

بازار آریا


کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا (IMEC)
در حالی که جنگ در غزه موقتاً کریدور خارومیانه‌ای بایدن را متوقف کرده است، این کریدور تحت رهبری ایالات متحده همچنان چشم انداز بزرگ برای اتصال هند و اتحادیه اروپا از طریق خلیج فارس را ترسیم می‌کند؛ کریدوری که برای مقابله با نفوذ چین طراحی شده و هدفش تبدیل شدن هند به یک رهبر جهانی در میان کشورهای در حال توسعه و فرار از محاصره استراتژیک پکن است.
به طور همزمان، امارات و عربستان سعودی این کریدور را فرصتی برای تثبیت نقش خود به عنوان پل اقتصادی بین شرق و غرب می‌دانند. به ادعای ناظران در صورت تحقق، این پروژه می‌تواند انعطاف پذیری اقتصادی اروپا را تقویت کند، تجارت جهانی را متنوع ساخته و همکاری بین قدرت‌های بزرگ را تقویت نماید.
این کریدور با کاهش وابستگی به نقاط خفه کننده سنتی مانند کانال سوئز، جایگزینی انعطاف پذیر برای مسیرهای دریایی ارائه می‌دهد که به طور فزاینده‌ای در برابر خطرات آب و هوایی و ژئوپلیتیک آسیب پذیر هستند. این کریدور همچنین می‌تواند کشورهای عضو بریکس و گروه هفت را گردهم آورد، در صورتی که شرکا و سرمایه‌گذاران زیادی بتوانند در پویایی‌های مختلف توسعه مرتبط با تنوع‌بخشی و ریسک‌زدایی در حوزه اقتصاد هماهنگ باشند.

بازار آریا


آسیای مرکزی و کریدور میانه
آسیای مرکزی و قفقاز در آستانه تحولات عمیقی قرار دارد که می‌تواند منطقه را از یک جغرافیای پیرامونی به یک بازیگر کلیدی در اتصال جهانی تبدیل کرده و شمال، جنوب، شرق و غرب را از طریق شبکه‌ای چندوجهی از خطوط ریلی، جاده‌ای و دریایی به هم متصل کند.
فرآیندهای آغاز شده با حمله روسیه به اوکراین این پیشرفت را تسریع کرده است. این منطقه که پیش از این به عنوان منطقه‌ای دورافتاده تحت سلطه صادرات انرژی در نظر گرفته می‌شد، اکنون به یک مرکز حیاتی برای تجارت و سرمایه گذاری و جایگزینی برای کریدور شمالی آسیب دیده از تحریم‌های روسیه تبدیل شده است.
این کریدور جدید میانی ترانس خزر، شرق را به غرب، چین را به اروپا از طریق آسیای مرکزی، دریای خزر، قفقاز جنوبی و ترکیه متصل می‌کند، اما همچنین انتظار دارد از طریق یک سری سرمایه‌گذاری‌های زیرساختی جدید، به راحتی با جنوب جهانی مرتبط شود.
این کریدور از طریق ده‌ها میلیارد دلار، یورو و بسیاری از سرمایه‌گذاری‌های ارزی دیگر تقویت می‌شود. کریدور میانه قبلاً از سرمایه‌گذاری‌ها و همکاری‌های تاریخی کشورهای منطقه سود برده و نوید صرفه‌جویی بیشتر در زمان و هزینه را از طریق افزایش هماهنگی گمرکی و دیجیتالی کردن پردازش ترانزیت می‌دهد. این کریدور جایگزین سریع‌تری برای مسیرهای دریایی است، با زمان ترانزیت 12-15 روز از چین به دریای سیاه، در مقایسه با 30-40 روز برای محموله‌های دریایی از چین به اروپا.

بازار آریا


کریدور شمال - جنوب (INSTC)
کریدور شمال و جنوب روسیه، ایران و هند را از طریق آسیای مرکزی و خلیج فارس به هم متصل می‌کند و نوید یک جایگزین استراتژیک برای مسیرهای دریایی سنتی را ارائه می‌دهد. این کریدور با وعده کاهش زمان ترانزیت تا 40 درصد و هزینه‌ها 30 تا 40 درصد، روسیه و ایران تحت تحریم را به خطوط دریایی بین‌المللی و جنوب جهانی متصل می‌کند. در حالی که پتانسیل تقویت پیوندهای اقتصادی میان کشورهای شرکت کننده و تنوع بخشیدن به اتصال برای کشورهای محصور در خشکی آسیای مرکزی وجود دارد، تحریم‌های بین‌المللی، شکاف‌های زیرساختی و بی‌ثباتی‌های سیاسی در طول مسیر خطرات قابل توجهی برای دوام این کریدور را ایجاد می‌کند و همچنان موانع مهمی برای عملیاتی شدن کامل آن باقی می‌ماند.
به ادعای ناظران، این کریدورهای در حال ظهور نشان دهنده تغییر پویایی قدرت در تجارت جهانی و ژئوپلیتیک است، زیرا بازیگران جدید به دنبال نقاط ورود هستند. آن‌ها با ارائه جایگزینی برای مسیرهای سنتی، بازیگران منطقه‌ای را قدرتمند می‌کنند و وابستگی به قدرت‌های مسلط را کاهش می‌دهند. کریدور میانه نقش ترکیه را به عنوان یک مرکز ترانزیتی تقویت می‌کند، آسیای مرکزی و کشورهای قفقاز را به بازارهای جهانی متصل کرده و با تلاش‌های چین برای تنوع بخشیدن به مسیرهای تجاری همسو می‌شود.
علاوه براین، چنین کریدورهایی ارتباط هند با آسیای مرکزی را تقویت می‌کند و آن را به عنوان موازنه‌ای برای چین در منطقه قرار می‌دهد و همچنین دسترسی ایران و روسیه به تجارتی را فراهم می‌کند که خطرات تحریم‌های بین‌المللی را کاهش می‌دهد.
همزمان جاده توسعه عراق، این کشور را به عنوان یک مرکز لجستیکی جهانی تغییر داده و وابستگی به کانال سوئز را کاهش می‌دهد، اما نیاز به همکاری سیاسی و اقتصادی قابل توجهی دارد. کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا نوید اتصال به هند، توانمندسازی کشورهای خلیج فارس به عنوان کشورهای ترانزیت تجاری را می‌دهد و فرصت دیگری را برای تنوع بخشیدن به زنجیره تامین و کاهش وابستگی به مسیرهای روسیه به اروپا ارائه می‌دهد. اما این پروژه فعلا به واسطه تنش‌های حاکم بر خاورمیانه معلق باقی مانده است.
کریدورهای زیرساختی جدید نشان دهنده فصل جدیدی در اتصال جهانی است. آن‌ها پتانسیل تغییر تجارت، تقویت یکپارچگی منطقه‌ای و به چالش کشیدن نقاط انسداد سنتی مانند کانال سوئز و تنگه مالاکا را دارند. از آنجایی که جهان با افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی و چالش‌های اقلیمی دست و پنجه نرم می‌کند، این کریدورها طرحی بالقوه برای شبکه‌های تجاری انعطاف‌پذیر و متنوع ارائه می‌دهند.
با این حال، تحقق وعده آن‌ها مستلزم رسیدگی به موانع لجستیکی، سیاسی و اقتصادی است. در حالی که برخی از کشورها در حال غلبه بر نیاز به همکاری‌های تاریخی و پیشگامانه برای دستیابی به توسعه پایدار هستند، در موارد دیگر، برخی از مسیرها ممکن است بیش از آنکه واقعیت داشته باشند، یک وعده باشند.
بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1238459/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گزینه های میهمان تازه کاخ سفید برای مقابله هم صدایی چین، روسیه، ایران و کره شمالی

بازدید وزیر خارجه اسرائیل از مرز سوریه

تشدید ترافیک در خیابان حافظ به دلیل تخلف مالک پاساژ علاءالدین

اوکراین دارایی های روسیه را مصادر کرد

هشدار وزیر بهداشت درباره مهاجرت پزشکان

ایران به ایتالیا درباره بازداشت یک خبرنگار توضیح داد

نتانیاهو مرخص شد

از آخرین شانس برای توافق با ایران استفاده کنید؛ پیشنهاد مذاکراتی معمار تحریم‌ها به ترامپ

آغاز دور جدید مذاکرات آتش‌بس در غزه

قالیباف: دستگاه دولتی باید به جای تولید خدمات خرید خدمات انجام دهد

تلف شدن یک قلاده پلنگ در خراسان شمالی

هشدار درباره اتمام ذخایر گاز اروپا

تلگرام کانال‌های رسانه‌های روسی را حذف کرد

ورود به کویر مرنجاب تا این تاریخ ممنوع است

انتقاد بازنشستگان به متناسب‌سازی تامین اجتماعی؛ افزایش 300 - 400 هزار تومانی صدقه است!

حساب این گروه از بازنشستگان امروز 13 دی 1403 شارژ شد

جنگنده‌های اسرائیل حومه دمشق را بمباران کردند

اعلام آمادگی واشنگتن برا گفت‌و‌گو با مسکو

توسعه زیرساخت‌های ارتباطی لازمه توسعه اقتصادی است

غیبت ایران از اکسپوی 2025 | فرصتی از دست رفته برای نمایش توانمندی‌های اقتصادی و فرهنگی

استاندار خوزستان: نیازمند تدوین چارچوبی برای تقویت اقتصاد ملی هستیم

صدور حکم قصاص برای یک محیط‌بان

جایزه میلیونی توانیر برای معرفی استخراج‌کنندگان غیرمجاز رمزارز

هدیه آسمان به مناسبت سال نو میلادی+ عکس

پزشکیان: باید اجازه دهیم که ذهن‌ها از چارچوب‌ها خارج شود

سود و اقساط وام 650 میلیونی نهضت ملی مسکن چقدر می شود؟

حاتمی: در لیگ بسکتبال هیچ تیمی در حاشیه امنیت نیست

خیز دولت چهاردهم برای تولید 130 میلیون لیتر بنزین

رویکرد عمیق صنعت نفت به نیازهای محیط پیرامونی

ما «گازبان» هستیم؛ سربازانِ انرژی کشور

آهسته راندن در آزادراه جریمه دارد

خط لوله تأمین خوراک پالایشگاه بندرعباس نمادی از توان داخلی است

ناسا: سد سه‌دره چین، چرخش زمین را کُند می‌کند

رکورد ارسال گاز در پالایشگاه شهید هاشمی‌نژاد شکسته شد

چراغ سبز رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور برای کمک به اعمال معافیت های مالیاتی در مناطق آزاد

عبدی: فشار مضاعف اقتصادی می‌تواند رژیم صهیونیستی را مجبور به پذیرش شروط مقاومت کند

اینفوگرافی/ کارنامه آزادی اقتصادی ایران در سال 1403

توجه به مناطق محروم اولویت کشور در موضوعات اقتصادی است

قالیباف: توجه به مناطق محروم اولویت کشور در موضوعات اقتصادی است

مدیرعامل منطقه آزاد: کارگروه تخصصی احصاء مشکلات مالیاتی در کیش تشکیل شد

انتقال تجربیات موفق شهری با خواهرخواندگی شهرها

رئیس سازمان انرژی اتمی: با ایستادگی مانع پیشبرد اهداف دشمن شده‌ایم

ترور بشار اسد ناکام ماند

عملیات اجرایی خط لوله بندرعباس در 16 ماه به پایان رسید

پرونده یک قتل بعد از 2 سال بسته شد

لزوم توسعه انرژی تجدیدپذیر و کربن‌زدایی از اقتصاد

قالیباف: برای تولید هر متر مکعب گاز باید 8 دلار سرمایه گذاری کنیم

فدراسیون بدنسازی متهم به قاچاق ارز

در کنار بهره‌گیری از ظرفیت و مزیت‌های نسبی باید وضعیت اقتصادی مناطق محروم در اولویت قرار گیرد

تلاش برای ترور بشار اسد با ماده‌ای سمی در روسیه ناکام ماند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی