بازار آریا

آخرين مطالب

«دنیای‏‏‌اقتصاد» گزارش رسمی انحراف منابع در بخش ساختمان را منتشر می‌کند؛

عبور غیرمجاز از «کانون سکونت فقرای مسکن»؛ تحریم داخلی تولید مسکن اقتصاد ایران

عبور غیرمجاز از «کانون سکونت فقرای مسکن»؛ تحریم داخلی تولید مسکن
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : کانون سکونت فقرای مسکن در شهرها، «تحریم داخلی» شده است. مطابق داده‌های رسمی مربوط به تعداد وام‌های تولید مسکن حمایتی که طی سه سال گذشته از شبکه بانکی به دو طرح «مسکن دولتی»و «نوسازی بافت‌فرسوده» و همچنین به «سازنده‌های معمولی بازار» پرداخت شده است، سهم نقاط فرسوده شهرها (کانون فقرا) زیر یک‌درصد بوده است.
راضیه احقاقی: عمده تسهیلات و منابع مالی دولت‌‌‌ها طی سال‌های گذشته به ساخت مسکن حمایتی در زمین‌‌‌های 99 ساله یعنی حاشیه شهرها سوق داده شده؛ این درحالی است که تامین و آماده ‌‌‌سازی زمین در این مناطق به شدت هزینه‌‌‌بر بوده است. مطابق اصل 31 قانون اساسی داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است‌. وجود این اصل در قانون اساسی کشور باعث شده تا دولت‌‌‌های مختلف طی 4 دهه اخیر طرح‌‌‌های متعددی را برای افزایش دسترسی آحاد جامعه به مسکن مناسب اجرایی کنند؛ در عین حال در برنامه‌‌‌های توسعه‌‌‌ای کشور نیز به تامین خانه برای گروه‌‌‌های مختلف و به خصوص اقشار کم‌‌‌درآمد تاکید شده است. به‌رغم اجرای طرح‌‌‌های متعدد در زمینه حمایت از خانه‌‌‌دار شدن آحاد افراد جامعه، اما نتیجه مطلوب حاصل نشده و با گذشت زمان، فاصله زمانی افراد برای دسترسی به خانه سال به سال زیاد می‌شود. در این شرایط بخش قابل‌توجهی از عموم مردم جامعه با فقر مسکن مواجه هستند؛ بخشی از این اقشار در زمره محرومان نیز قرار دارند.
بررسی‌‌‌ها حاکی از آن است که بخش قابل‌توجهی از اقشار ضعیف جامعه به لحاظ درآمدی و فقرای مسکن در بافت فرسوده ساکن هستند؛ هزینه پایین‌‌‌تر سکونت در بافت فرسوده باعث شده تا اقشار با درآمدهای پایین در این مناطق به شکل متمرکز ساکن شوند؛ در چنین شرایطی عدم توجه کافی مسوولان به بافت فرسوده باعث شده تا بخشی از این مناطق با آسیب‌‌‌های اجتماعی مواجه باشند. این در حالی است که بافت فرسوده از پتانسیل بالایی برای نوسازی و تبدیل شدن به سکونتگاه‌‌‌های مناسب برای زندگی اقشار مختلف جامعه برخوردار است. برآوردها حکایت از آن دارد که حدود 25‌درصد جمعیت کشور در بافت فرسوده ساکن هستند؛ در عین حال 50‌درصد از مستاجران کشور نیز در این مناطق سکونت دارند.
بافت جمعیتی ساکن در مناطق فرسوده و محل قرارگیری این مناطق در داخل شهرها باعث شده تا کارشناسان امر طی سالیان متمادی به ظرفیت این مناطق برای نوسازی و ساخت مسکن حمایتی تاکید داشته باشند. در شرایطی که نوسازی بافت فرسوده در کل سطح کشور ضرورتی غیرقابل اجتناب است؛ نوسازی این بافت در کلان‌‌‌شهرها با حمایت‌‌‌های دولتی فرصتی مناسب برای تامین مسکن حمایتی برای دولت با کمترین هزینه به شمار می‌رود.
در عین حال وضعیت بافت فرسوده به نحوی است که ساکنان این مناطق در صورت بروز یک بحران طبیعی نظیر سیل و زلزله به شدت با خطر جانی و مالی مواجه می‌‌‌شوند. در چنین شرایطی نوسازی این بافت ضرورتی غیرقابل اجتناب است. اما بخش قابل‌توجهی از ساکنان و مالکین خانه در این مناطق از استطاعت مالی کافی برای نوسازی خانه‌‌‌های خود برخوردار نیستند و تنها با دریافت حمایت دولتی نظیر تسهیلات مالی از پس این هزینه برمی‌‌‌آیند. در این شرایط کارشناسان بارها بر اجرای طرح‌‌‌های مسکن حمایتی با نظارت در بافت فرسوده تاکید داشته‌‌‌اند.
کاهش هزینه مسکن حمایتی با بهره‌‌‌گیری از بافت فرسوده
دولت‌‌‌های مختلف طی سالیان متمادی بر ساخت خانه برای اقشار کم‌درآمد تاکید داشته‌‌‌اند؛ بارزترین نمونه حمایت دولت در تامین مسکن محرومان، مربوط به ساخت مسکن ملی در دولت نهم و دهم می‌شود. دولت سیزدهم نیز برای کاهش چالش عدم دسترسی بخشی از اقشار ضعیف جامعه به مسکن، طرح مسکن ملی را مطرح و تعریف کرد و قرار بود که سالانه یک میلیون خانه در این طرح ساخته شود. حدود 6میلیون تقاضا برای نهضت ملی مسکن به ثبت رسید که با توجه به پایش‌‌‌های انجام شده یک میلیون و 800‌هزار نفر مشمول نهایی این طرح شدند و امکان ثبت‌نام قطعی را پیدا کردند.
مطابق نامه‌‌‌نگاری‌‌‌های انجام شده حدود یک میلیون نفر (959‌هزار و 723 واحد مسکونی) از متقاضیان مشمول طرح مسکن ملی واریز اولیه وجه خود را انجام داده و درواقع توانستند ثبت‌نام اولیه خود را قطعی کنند.
به این ترتیب کار ساخت این واحدها کلید خورد. از این تعداد واحد مسکونی، تنها 399‌هزار و 376واحد مسکونی «روی زمین 99ساله» احداث شده است. این در حالی است که دولت سیزدهم وعده ساخت سالانه یک میلیون مسکن دولتی (ساخت مسکن روی زمین 99 ساله) را داده بود.
ویژگی مشترک طرح‌‌‌های مسکن مهر و طرح مسکن ملی را باید در پر سروصدا بودن این پروژه‌‌‌ها و همچنین تمرکز بر ساخت خانه در زمین‌‌‌های حاشیه شهرها (زمین‌‌‌های 99ساله) جست‌وجو کرد.
درحالی که در طرح‌‌‌های مذکور هزینه هنگفتی برای تامین زمین و آماده‌‌‌سازی آن صرف شد که دولت‌‌‌های مذکور این امکان را داشتند تا با تمرکز در بافت فرسوده کار ساخت مسکن حمایتی را با هزینه کمتر اجرا کنند. ساخت مسکن حمایتی در بافت فرسوده نسبت به ساخت مسکن در زمین‌‌‌های حاشیه شهرها هزینه کمتری برای دولت به همراه دارد. بافت فرسوده به دلیل برخورداری از خدمات شهری نظیر آب، برق، گاز، خیابان و... هزینه آماده‌‌‌سازی کمتری نسبت به زمین‌‌‌های حاشیه شهرها دارد؛ بنابراین اگر دولت‌‌‌ها برای اجرای طرح‌‌‌های مسکن حمایتی به سراغ این مناطق می‌‌‌رفتند از هزینه‌های تولید خود می‌‌‌کاستند.
حل چالش کمبود مسکن کلان‌‌‌شهرها
38درصد کل بافت فرسوده کشور در 7 استان که مراکز آنها در زمره کلان‌‌‌شهرهای کشور قرار دارد؛ واقع شده است. درصورتی که دولت با اجرای حمایت‌‌‌های کافی از نوسازی ارزان در این مناطق، خانه‌‌‌سازی در بافت فرسوده را افزایش دهد، بخش قابل‌توجهی از بحران مسکن کشور حل می‌شود.
میانگین قیمت مسکن در بافت فرسوده تهران برابر 50 میلیون تومان و متوسط قیمت مسکن در کل تهران برابر 88 میلیون تومان است؛ بنابراین متوسط قیمت هر مترمربع خانه در بافت فرسوده شهر تهران حدود 76‌درصد کمتر از میانگین قیمت در کل سطح کشور است. این فاصله چشمگیر‌قیمتی در سایر کلان‌‌‌شهرها و شهرهای کشور وجود دارد.
در چنین شرایطی تمرکز بر ساخت خانه با حمایت دولتی در بافت فرسوده می‌تواند بخشی از چالش اقشار ضعیف و کم‌درآمد برای دسترسی به مسکن در استطاعت را مرتفع کند.
درحالی که بافت فرسوده از ویژگی‌‌‌های لازم و کافی برای ساخت مسکن ملی در استطاعت برخوردار است؛ اما در طول دولت سیزدهم تنها 2‌هزار و 412 واحد مسکونی ساخته‌‌‌شده در بافت‌‌‌های فرسوده سراسر کشور، با بهره‌‌‌مندی از تسهیلات تولید مسکن حمایتی (وام کم‌بهره) ساخته شد. البته مدیران دولت قبل مدعی ساخت 200‌هزار واحد مسکونی در بافت فرسوده در طول فعالیت دولت سیزدهم بودند؛ اما این خانه‌‌‌ها با تسهیلات معمولی (وام با بازپرداخت 23درصد) و تامین منابع مالی از سوی اشخاص ساخته شد و در زمره طرح‌‌‌های با حمایت دولتی قرار ندارد.
در حالی طی فعالیت دولت سیزدهم تنها 2‌هزار و 412 واحد از تسهیلات مالی دولت برخوردار شدند که در این زمان 959‌هزار واحد از تسهیلات حمایتی دولتی برخوردار شدند و بنابراین سهم بافت فرسوده (مسکن حمایتی واقعی) از تسهیلات حمایتی دولت تنها 0.2‌درصد بود.

بازار آریا

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1238456/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گزینه های میهمان تازه کاخ سفید برای مقابله هم صدایی چین، روسیه، ایران و کره شمالی

بازدید وزیر خارجه اسرائیل از مرز سوریه

تشدید ترافیک در خیابان حافظ به دلیل تخلف مالک پاساژ علاءالدین

اوکراین دارایی های روسیه را مصادر کرد

هشدار وزیر بهداشت درباره مهاجرت پزشکان

ایران به ایتالیا درباره بازداشت یک خبرنگار توضیح داد

نتانیاهو مرخص شد

از آخرین شانس برای توافق با ایران استفاده کنید؛ پیشنهاد مذاکراتی معمار تحریم‌ها به ترامپ

آغاز دور جدید مذاکرات آتش‌بس در غزه

قالیباف: دستگاه دولتی باید به جای تولید خدمات خرید خدمات انجام دهد

تلف شدن یک قلاده پلنگ در خراسان شمالی

هشدار درباره اتمام ذخایر گاز اروپا

تلگرام کانال‌های رسانه‌های روسی را حذف کرد

ورود به کویر مرنجاب تا این تاریخ ممنوع است

انتقاد بازنشستگان به متناسب‌سازی تامین اجتماعی؛ افزایش 300 - 400 هزار تومانی صدقه است!

حساب این گروه از بازنشستگان امروز 13 دی 1403 شارژ شد

جنگنده‌های اسرائیل حومه دمشق را بمباران کردند

اعلام آمادگی واشنگتن برا گفت‌و‌گو با مسکو

توسعه زیرساخت‌های ارتباطی لازمه توسعه اقتصادی است

غیبت ایران از اکسپوی 2025 | فرصتی از دست رفته برای نمایش توانمندی‌های اقتصادی و فرهنگی

استاندار خوزستان: نیازمند تدوین چارچوبی برای تقویت اقتصاد ملی هستیم

صدور حکم قصاص برای یک محیط‌بان

جایزه میلیونی توانیر برای معرفی استخراج‌کنندگان غیرمجاز رمزارز

هدیه آسمان به مناسبت سال نو میلادی+ عکس

پزشکیان: باید اجازه دهیم که ذهن‌ها از چارچوب‌ها خارج شود

سود و اقساط وام 650 میلیونی نهضت ملی مسکن چقدر می شود؟

حاتمی: در لیگ بسکتبال هیچ تیمی در حاشیه امنیت نیست

خیز دولت چهاردهم برای تولید 130 میلیون لیتر بنزین

رویکرد عمیق صنعت نفت به نیازهای محیط پیرامونی

ما «گازبان» هستیم؛ سربازانِ انرژی کشور

آهسته راندن در آزادراه جریمه دارد

خط لوله تأمین خوراک پالایشگاه بندرعباس نمادی از توان داخلی است

ناسا: سد سه‌دره چین، چرخش زمین را کُند می‌کند

رکورد ارسال گاز در پالایشگاه شهید هاشمی‌نژاد شکسته شد

چراغ سبز رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور برای کمک به اعمال معافیت های مالیاتی در مناطق آزاد

عبدی: فشار مضاعف اقتصادی می‌تواند رژیم صهیونیستی را مجبور به پذیرش شروط مقاومت کند

اینفوگرافی/ کارنامه آزادی اقتصادی ایران در سال 1403

توجه به مناطق محروم اولویت کشور در موضوعات اقتصادی است

قالیباف: توجه به مناطق محروم اولویت کشور در موضوعات اقتصادی است

مدیرعامل منطقه آزاد: کارگروه تخصصی احصاء مشکلات مالیاتی در کیش تشکیل شد

انتقال تجربیات موفق شهری با خواهرخواندگی شهرها

رئیس سازمان انرژی اتمی: با ایستادگی مانع پیشبرد اهداف دشمن شده‌ایم

ترور بشار اسد ناکام ماند

عملیات اجرایی خط لوله بندرعباس در 16 ماه به پایان رسید

پرونده یک قتل بعد از 2 سال بسته شد

لزوم توسعه انرژی تجدیدپذیر و کربن‌زدایی از اقتصاد

قالیباف: برای تولید هر متر مکعب گاز باید 8 دلار سرمایه گذاری کنیم

فدراسیون بدنسازی متهم به قاچاق ارز

در کنار بهره‌گیری از ظرفیت و مزیت‌های نسبی باید وضعیت اقتصادی مناطق محروم در اولویت قرار گیرد

تلاش برای ترور بشار اسد با ماده‌ای سمی در روسیه ناکام ماند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی