بازار آریا

آخرين مطالب

نرخ رشد جمعیت تا سال 1415 «صفر» می‌شود؟ اقتصاد ایران

نرخ رشد جمعیت تا سال 1415 «صفر» می‌شود؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دیدارنیوز: کارشناس تحولات جمعیت ضمن بیان اینکه نرخ رشد جمعیت ایران از 3.9 درصد در سال 65 به 1.1 درصد در سال 1402 رسیده و پیش‌بینی می‌شود که این نرخ تا سال 1415 به «صفر» برسد، گفت: حدود 22 درصد از زوج‌ها در ایران بدون فرزند هستند که این موضوع نیازمند بررسی دقیق‌تر است.
در نشست دوم از سلسله نشست‌های «ایران جوان» که به همت اندیشکده موج و بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان امام (ره) برگزار شد، صالح قاسمی، کارشناس تحولات جمعیت، به بررسی چشم‌انداز جمعیت ایران از گذشته تا آینده و چالش‌های فرزندآوری پرداخت.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
قاسمی در ابتدای سخنان خود، اهمیت جمعیت را به ویژه در حوزه اقتصاد مورد تأکید قرار داد و گفت: اگرچه کشور‌هایی مانند هند، اندونزی و برزیل از نظر شاخص‌های کلان اقتصادی رشد کرده‌اند، اما این رشد به رفاه عمومی مردم آن‌ها منجر نشده است.
او توضیح داد که در بسیاری از کشورها، رشد اقتصادی نمی‌تواند به تنهایی معیاری برای موفقیت و پیشرفت اجتماعی باشد و باید به رفاه عمومی مردم نیز توجه شود. او همچنین به این نکته اشاره کرد که در ایران، با وجود رشد اقتصادی در برخی سال‌ها، نابرابری‌ها و مشکلات معیشتی همچنان وجود دارد و این موضوع نیازمند توجه جدی است.
وی در ادامه افزود: معمولاً در دنیا، ابتدا شاخص‌های کلان اقتصادی رشد می‌کنند و سپس با فاصله‌ای 30 تا 50 ساله، بر شاخص‌های خرد اقتصادی و رفاه عمومی تأثیر می‌گذارند. این روند در کشور‌های غربی نیز مشاهده شده و به همین دلیل پیش‌بینی می‌شود که سهم کشور‌های G 7 از اقتصاد جهانی کاهش یابد و کشور‌های با جمعیت جوان‌تر، مانند کشور‌های E 7، سهم بیشتری از رفاه عمومی را به دست آورند.
قاسمی تأکید کرد که برای ایران نیز باید به دنبال راهکار‌هایی بود که بتواند جمعیت را به سمت رشد و شکوفایی هدایت کند.
قاسمی با تأکید بر اینکه کشور‌های G 7، که شامل کشور‌های صنعتی و توسعه‌یافته فعلی هستند و ویژگی جمعیتی مشترکی دارند گفت: جمعیت این کشور‌ها یعنی کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا به سرعت به سمت سالخوردگی جمعیت حرکت می‌کنند و نیروی کار درونی خود را به شدت کاهش می‌دهند. در مقابل، این کشور‌ها به مهاجرپذیری روی آورده‌اند. ویژگی مشترک جمعیتی کشور‌های E 7، (چین، هند، اندونزی، برزیل، روسیه، مکزیک و ترکیه) علاوه بر جمعیت زیاد، نرخ رشد جمعیت مثبت و ساختار جمعیتی جوان است که به شکل هرم سنی جوان نمایان می‌شود.
وی در ادامه افزود: سازمان جهانی اقتصاد با انتشار پیش‌بینی‌هایی در حوزه اقتصاد، اعلام می‌کند که آینده اقتصاد جهان از کشور‌های G 7 به کشور‌های E 7 منتقل می‌شود. به عبارتی دیگر، اقتصاد بر پایه جمعیت می‌چرخد. این نکته را باید در نظر داشت که با وجود رشد شاخص‌های کلان اقتصادی در کشور‌هایی مانند هند، اندونزی و برزیل، این کشور‌ها به دلیل عدم رفاه عمومی بالا، مطلوب نیستند. بنابراین، اگرچه GDP و GNP این کشور‌ها ممکن است رشد کنند، اما این رشد اقتصادی زمانی ارزشمند است که مردم از رفاه کافی برخوردار باشند.
وی با اشاره به این مسئله که معمولاً در دنیا، ابتدا شاخص‌های کلان اقتصادی رشد می‌کنند و سپس با فاصله‌ای 30 تا 50 ساله، این رشد بر شاخص‌های خرد اقتصادی و رفاه عمومی تأثیر می‌گذارد ادامه داد: این روند، مشابه تجربیات کشور‌های غربی پس از انقلاب صنعتی و جهش تکنولوژی است.
قاسمی به دغدغه‌های رهبر معظم انقلاب درباره موضوع جمعیت اشاره کرد و گفت: طی 12 سال گذشته، ایشان 69 مرتبه به موضوع جمعیت تأکید و تذکر داده‌اند.
این کارشناس تحولات جمعیتی در ادامه به برخی آمار‌های نگران‌کننده اشاره کرد و گفت: نرخ رشد جمعیت ایران از 3.9 درصد در سال 65 به 1.1 درصد در سال 1402 رسیده و پیش‌بینی می‌شود که این نرخ تا سال 1415 به صفر برسد.
او همچنین به کاهش نرخ باروری از 6.5 فرزند به ازای هر زن در سال 65 به 1.6 فرزند در حال حاضر اشاره کرد و گفت: این کاهش نشان‌دهنده بحرانی عمیق در ساختار جمعیتی کشور است.
قاسمی افزود که این روند ممکن است به کاهش نیروی کار و افزایش هزینه‌های اجتماعی منجر شود.
این کارشناس ادامه داد: استان‌هایی مانند گیلان و مازندران با نرخ باروری 0.9 و 1.1 فرزند به ازای هر زن، به شدت در معرض خطر قرار دارند.
او همچنین به آمار‌های مربوط به سن ازدواج اشاره کرد و گفت: سن ازدواج در ایران به طور میانگین به 25 سال برای دختران و 30 سال برای پسران رسیده است که این موضوع می‌تواند به کاهش نرخ باروری منجر شود.
قاسمی همچنین به افزایش تعداد زوج‌های بدون فرزند اشاره کرد و گفت: حدود 22 درصد از زوج‌ها در ایران بدون فرزند هستند که این موضوع نیازمند بررسی دقیق‌تر است.
قاسمی همچنین به روند سالخوردگی جمعیت اشاره کرد و گفت: در آینده نزدیک، بیش از 30 درصد جمعیت ایران سالمند خواهد بود.
او تأکید کرد که این تغییرات تأثیرات قابل توجهی بر ساختار‌های اقتصادی و اجتماعی کشور خواهد داشت و ممکن است منجر به کاهش نیروی کار و فشار بر سیستم‌های بهداشتی و درمانی شود. این موضوع می‌تواند به بحران‌هایی در حوزه سلامت و تأمین اجتماعی منجر شود که نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و مؤثر است.
این کارشناس در ادامه به چالش‌های اجتماعی ناشی از سالخوردگی جمعیت اشاره کرد و گفت: پدیده‌هایی مانند سندروم آشیانه خالی و سالمندان سرراهی، مشکلات روحی و روانی را برای سالمندان ایجاد می‌کند.
او افزود: این مسائل به دلیل عدم حمایت خانوادگی و اجتماعی، می‌تواند به بحران‌های اجتماعی بیشتری منجر شود.
قاسمی همچنین بر اهمیت ایجاد شبکه‌های اجتماعی و حمایتی برای سالمندان تأکید کرد و گفت که باید به دنبال راهکار‌هایی بود که این قشر از جامعه احساس تنهایی و بی‌سرپرستی نکند.
قاسمی در پایان تأکید کرد که اگر امروز به این چالش‌ها توجه نشود، در آینده‌ای نزدیک ممکن است دیگر فرصتی برای جبران وجود نداشته باشد.
منبع: ایسنا

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1234457/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نقض دوباره توافق آتش بس با لبنان توسط اسرائیل

کیفیت هوای شهر تهران در وضعیت قرمز

پیام سخنگوی دولت به مناسبت کریسمس

قیمت طلا امروز چهارشنبه 5 دی 1403/ رشد قیمت+ جدول

هشدار انصارالله یمن به آمریکا

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

دولت پزشکیان وارث بحرانهای دولت قبل است/ دولت رئیسی هم مشکلات را از دولت روحانی به ارث برد/ روحانی هم از دولت قبلش/...و این چرخه ادامه دارد

چالش‌ حق طلبی در برزیل؛ ازحامیان فلسطین تا نفوذ اوانجلیست‌ها

قیمت انار 30 درصد کاهش یافت

ادعای اسرائیل درباره رهگیری موشک یمنی+ فیلم

یک فرمانده ارشد اسرائیل در کرانه باختری زخمی شد

مردم این کشور خواستار برگزاری انتخابات پارلمانی جدید هستند

آمارهایی هولناک از توحش صهیونیست‌ها در غزه

فوری/ به صدا در آمدن آژیر هشدار در تل‌آویو

جزئیات حضور همتی در مجلس

هراس اسرائیل از حملات گسترده انصارالله به سرزمین‌های اشغالی

مستاجران تهرانی در این شهر می‌توانند خانه دار شوند

واکنش نخست وزیر عراق به درگیری‌ها و جنگ‌های منطقه‌ای

هشدار به کشورهای ناتو/ سناریوی احتمالی ترامپ برای افزایش هزینه‌های نظامی مشخص شد

زمان پاک شدن هوای تهران مشخص شد

بعد از ساعت 5 عصر غذا نخورید!

این 3 ماده غذایی را 2 بار گرم نکنید

آزمایش پاپ اسمیر برای چه کسانی ضروری است

صبح ورزش کنیم یا عصر؟

رشد نقدینگی عامل شلختگی بازار ارز است / بانک مرکزی تبعات ارزی تحولات سیاسی را مدیریت کند

والدین بخوانند/ سیگار کشیدن پدر و مادرها و خطر ابتلا به ام‌اس در کودکان

غذاهایی که خطر سرطان روده بزرگ را افزایش می‌دهند

ترش یا شور، انتخاب شما کدام است؟/ آب ترشی مفید است اما بنا به شروطی

چگونه والدینی هستید؟ کنترل‌گر یا آسان‌گیر!

تا جایی که می‌توانید از این 7 تیپ شخصیتی دوری کنید!

10 ویتامین ضروری برای اینکه سرما نخورید!

علایم و روش‌های انتقال پدیکولوز

برگزاری نخستین جلسه شورای لجستیک مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور

2 ویتامین لاغرکننده را بشناسید

مغزتان را شارژ و وزن‌تان را کم کنید؛ با این میوه جادویی

داستان تولد اولین جنگنده مافوق صوت

کدام مکمل‌ها برای شکستگی استخوان بی‌فایده‌اند؟

وزارت دفاع طالبان: حمله پاکستان را بی‌پاسخ نمی‌گذاریم

یک مصدوم در حادثه انفجار گاز خانگی در بوکان

ناترازی برق را گردن ماینینگ نندازید!

رشد اقتصادی 2.7 درصدی در تابستان

ورود پلیس امنیت اقتصادی به پرونده واردات 60هزار تن برنج تقلبی

گفت‌وگوی وزیران دفاع ترکیه و آمریکا درباره تحولات سوریه

حکایت سه دهه صنعت‏‏‌زدایی

ریال مقابل دلار چند است؟/ایران، دارنده کم ارزش ترین ارز خاورمیانه

وضعیت پا در هوای جمعیت سنی 15سال و بیشتر

شلیک ناو هواپیمابر آمریکایی به دو جنگنده خودی در دریای سرخ

دیدار روسای جمهور روسیه و تاجیکستان/رضایت از رشد روابط میان مسکو و دوشنبه

شرکت‌های حمل مسافر اینترنتی مشمول قانون نظام صنفی‌اند

تورم آذرماه؛ گرانی همچنان ادامه دارد/ ویدئو

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی