بازار آریا

آخرين مطالب

«دنیای‌اقتصاد» مختصات بزرگ ترین هلدینگ پتروشیمیایی کشور را بررسی کرد

«هلدینگ فارس» زیر ذره‌بین اقتصاد ایران

«هلدینگ فارس» زیر ذره‌بین
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : حدود یک سالی است که در میان موسسات و رسانه‌های داخلی و بین‌المللی نام هلدینگ خلیج فارس بیشتر شنیده می‌شود. چنان‌که می‌دانیم این شرکت در عرصه ملی و بر اساس آخرین رتبه‌بندی IMI100 در صدر قرار گرفته و به عنوان یک بنگاه اقتصادی پیشرو در زمینه‌‌‌های مختلفی مانند بیشترین سودآوری، بالاترین میزان صادرات، خلق بالاترین ارزش افزوده و ارزش بازار شناخته شده است، اما موضوع مهمی که این هلدینگ را در زمره یکی از شرکت‌های مهم بین‌المللی قرار داده، ارزیابی موسسات معتبر جهانی است که سال گذشته خلیج فارس را به عنوان هجدهمین شرکت برتر شیمیایی جهان معرفی کردند.
جهش در جایگاه‌‌‌های جهانی و منطقه‌‌‌ای
در عرصه جهانی، بر اساس آخرین ارزیابی‌‌‌های معتبر انجام‌‌‌شده توسط موسسه بین‌المللی‌ICIS، گروه صنایع پتروشیمی خلیج‌‌‌فارس در سال 2023 با فروش 17.34میلیارد دلار، موفق به کسب مقام هجدهم در میان 100 شرکت برتر شیمیایی جهان شده است. این شرکت طی سه سال گذشته در دوره مدیریتی جدید از رتبه 37 جهان، 19 پله ارتقا یافته و در جمع 20 شرکت برجسته جهانی قرار گرفته است. از سوی دیگر مقایسه عملکرد هلدینگ خلیج فارس و سابیک عربستان به عنوان رقیب اصلی ما در منطقه، شامل رشد 9 پله‌‌‌ای خلیج فارس در برابر تنزل 3 پله‌‌‌ای سابیک، رشد 7.3 درصدی فروش خلیج فارس در برابر تنزل 23درصدی فروش سابیک و همچنین سود خالص 3 میلیارد دلاری هلدینگ خلیج فارس در برابر اعلام زیان 740 میلیون دلاری سابیک موید عملکرد قوی هلدینگ، آن‌هم در شرایط تحریم ظالمانه و همه‌جانبه شرکت پتروشیمی خلیج فارس است. در عرصه ملی نیز، بر اساس آخرین رتبه‌‌‌بندی100 IMI، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌‌‌فارس در صدر قرار گرفته و به‌‌‌عنوان پیشرو در زمینه‌‌‌های مختلفی چون بیشترین سودآوری، بالاترین میزان صادرات، خلق بالاترین ارزش‌‌‌افزوده و ارزش بازار پیشتاز بوده است.
رشد تولید و صادرات
آمارها حکایت از این دارد که میزان تولید هلدینگ خلیج فارس در سال‌های اخیر همواره رو به رشد بوده است. میزان تولید این شرکت از 20.5 میلیون تن در سال 1399 به 22.21 میلیون تن در سال 1400 رسید. همچنین شرکت در سال‌های 1401 و 1402 به ترتیب 23.23 و 24.8 میلیون تن حجم تولید را به ثبت رساند. به همین ترتیب رشد تولید این شرکت در این بازه زمانی 21‌درصد بوده است. طبق برنامه هلدینگ، پیش‌بینی می‌شود که تا پایان سال 1403 حجم تولید به 28.6 میلیون تن برسد.
در سال‌های 1400 و 1402 به ترتیب 15.5‌، 17.7 و 19.4 میلیون تن و در مجموع 52.6 میلیون تن محصول از تولیدات هلدینگ به بازارهای داخلی و صادراتی عرضه شده است. این موضوع بیانگر نقش کلیدی این هلدینگ در کاهش وابستگی به واردات و همین‌طور تامین ارز موردنیاز کشور است. گروه صنایع پتروشیمی خلیج‌‌‌فارس که رتبه نخست صادرات در بین شرکت‌های ایرانی را از آن خود کرده، در مجموع طی سه سال گذشته 15 میلیارد دلار درآمد ارزی را نصیب کشور کرده است. این شرکت در سال1399 به میزان 6.5 میلیون تن محصول به ارزش 2.6 میلیارد دلار صادر کرد. این ارقام در سال 1400 به 6.8 میلیون تن به ارزش 5 میلیارد دلار و در سال 1401 به 7.4 میلیون تن و ارزش 5.5 میلیارد دلار رسید. حجم صادرات هلدینگ در سال 1402 به 7.6 میلیون تن به ارزش 4.5 میلیارد دلار رسیده است.
در سال 1402 این گروه دو میلیارد دلار از محصولات صادراتی خود را برای رفع ناترازی بنزین و تامین سوخت نیروگاه به شرکت ملی پالایش و پخش تحویل داد. گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس که پتروشیمی نوری، پتروشیمی بوعلی سینا، پتروشیمی بندر امام و پتروشیمی پارس را به عنوان تولیدکنندگان اصلی محصولات آروماتیکی کشور در خانواده بزرگ خود دارد بخشی از محصولات آروماتیکی خود را به دنبال سیاست‌‌‌های نهاد‌‌‌های بالادستی برای تنظیم بازار داخلی به این بازار‌‌‌ها عرضه کرد و نیز بخشی از ریفرمیت و هوی‌‌‌اند تولید خود را برای رفع ناترازی بنزین و تامین سوخت نیروگاه به شرکت ملی پالایش و پخش تحویل داد.
رتبه نخست ارزش بازار
ارزش بازار گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس که در تاریخ 1400.3.31معادل 623‌هزار میلیارد تومان بوده تا تاریخ 1403.5.31 به حدود 1112‌هزار میلیارد تومان رسیده که این عدد برای نخستین بار در تاریخ بازار سرمایه ایران توسط یک شرکت کسب شده است. از سوی دیگر به‌رغم ریزش شاخص، هلدینگ خلیج فارس همچنان دارای رتبه اول از منظر ارزش بازار است. در همین راستا سهم این گروه از کل بازار از 10.7‌درصد در 1400.3.31 به 13.8‌درصد در 1403.5.31 ارتقا یافته است. در بخش سهام این شرکت، لازم است گفته شود که در سه سال گذشته جمعا مبلغ 75‌هزار میلیارد تومان سود به سهامداران از جمله سهام عدالت، بازنشستگی نفت، بازنشستگی کشوری و سایر سهامداران پرداخت کرده است.

بازار آریا

تکمیل پروژه‌ها
در این سه سال یکی از اولویت‌‌‌های اصلی هلدینگ خلیج‌‌‌فارس تکمیل طرح‌‌‌های نیمه‌‌‌تمام بود، در همین راستا تکمیل و راه‌‌‌اندازی مجتمع شرکت پالایش گاز بید بلند خلیج‌‌‌فارس (با سرمایه‌گذاری 3.5 میلیارد دلار در اسفند 1400)، راه‌‌‌اندازی فاز اول شرکت پالایش گاز هویزه خلیج‌‌‌فارس (با سرمایه‌گذاری 1.3 میلیارد دلار پس از 11 سال در اردیبهشت 1402) و راه‌‌‌اندازی طرح الفین پتروشیمی گچساران (با سرمایه‌گذاری 0.81 میلیارد یورو و ظرفیت تولید سالانه یک میلیون تن اتیلن و 85‌هزار تن +3 C) در این مدت انجام شد.
همچنین در سال‌جاری بازیابی واحد پارازایلین پتروشیمی بوعلی سینا (به ارزش 30 میلیون یورو با ظرفیت تولید سالانه 400‌هزار تن محصول پارازایلین، 179‌هزار تن بنزن و 30‌هزار تن اورتوزایلین) و راه‌‌‌اندازی واحد آمونیاک پتروشیمی هنگام (با سرمایه‌گذاری 236میلیون یورو با ظرفیت تولید سالانه 726‌هزار تن) و افتتاح تصفیه‌‌‌خانه بزرگ صنعتی پتروشیمی بندر امام (ره) صورت گرفت.
از سوی دیگر در سال‌جاری راه‌‌‌اندازی و بهره‌‌‌برداری از پروژه‌‌‌های پتروشیمی ارغوان گستر ایلام، پروژه عظیم پتروشیمی آپادانا خلیج‌‌‌فارس، پروژه بااهمیت پتروشیمی صدف، فاز دوم شرکت پالایش گاز شهدای هویزه خلیج‌‌‌فارس و پروژه هایکو پتروشیمی کارون و همچنین پروژه شیرین‌‌‌سازی برش سنگین پتروشیمی نوری و خاموشی فلرهای شرق کارون از طریق پالایش گاز بیدبلند خلیج‌‌‌فارس در برنامه قرار دارد. لازم است گفته شود که پروژه‌‌‌های در حال اجرای گروه صنایع پتروشیمی خلیج‌‌‌فارس نیز شامل 27 طرح توسعه‌‌‌ای با برآوردی بالغ بر 15 میلیارد دلار است. این اقدام مهم، به‌رغم محدودیت‌ها و تحریم‌‌‌های خارجی که تاثیرات قابل‌‌‌توجهی بر تامین مالی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی داشته است، باتکیه ‌‌‌بر همه ظرفیت‌‌‌های موجود در بازار سرمایه و منابع مالی داخلی این شرکت، به طور پیوسته در حال تحقق است.
تامین مالی با ابزارهای نوین
از جمله راهبردهای کلیدی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌‌‌فارس به‌‌‌منظور تامین منابع مالی به‌‌‌موقع و باکیفیت، به‌‌‌ویژه در راستای اجرای برنامه‌‌‌های توسعه‌‌‌ای، می‌توان به طرح‌‌‌ریزی و اقدامات موثر در جهت تشکیل گروه مالی اشاره کرد. از دستاوردهای این مجموعه در سه سال اخیر، تامین مالی بالغ بر 15هزار میلیارد تومان از بازار سرمایه از طریق انتشار اوراق برای شرکت‌های گروه صنایع پتروشیمی خلیج‌‌‌فارس، گروه پتروشیمی تابان فردا و شرکت سرمایه‌گذاری اهداف بوده است.
سرمایه‌گذاری در میادین
همچنین شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌‌‌فارس به‌‌‌منظور افزایش پایداری و تاب‌‌‌آوری در خوراک پتروشیمی و توسعه زنجیره ارزش، نسبت به سرمایه‌گذاری در میادین نفت و گاز مانند مارون خامی و اهواز خامی اقدام به درخواست از شرکت ملی نفت کرده است که در جهت تسریع در اجرای این فرآیند، اقدام به تاسیس شرکت بالادستی شد.
حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان
هلدینگ خلیج‌‌‌فارس یکی از پیشران‌‌‌های حمایت از شرکت‌های دانش‌‌‌بنیان و تولید محصولات دانش‌‌‌بنیان و ساخت داخل است به‌‌‌نحوی‌‌‌که حدود 75‌درصد مجتمع‌‌‌های در دست ‌‌‌ساخت با فناوری‌‌‌های ایرانی و دانش‌‌‌بنیان در حال احداث و راه‌‌‌اندازی هستند. این در حالی است که در یک دوره سه‌ساله 616 قرارداد و تفاهم‌‌‌نامه با 440 شرکت دانش‌‌‌بنیان و ساخت داخل به ارزش 26‌هزار میلیارد تومان قرارداد منعقد شده است.

بازار آریا

--> اخبار مرتبط مدل آلمانی نظرسنجی از مدیران روزنامه‌ای با تفکر نوین برگزاری دومین همایش و نمایشگاه صنایع غیرآهنی در مهرماه پیوند اقتصاد و رسانه 6 مسیر برون‌رفت از تنگناهای پلیمری‌ها

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1213080/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استاندارگیلان: موانع قانونی در مسیر تولید و فضای کسب و کار رفع شود

ایران و محور مقاومت تسلیم دروغ پردازی‌های سیاسی ترامپ نخواهند شد

چگونه با روش‌های نوین اقتصادی هزینه‌ها را کنترل کنیم؟

پرداخت بیش از 29 هزار میلیارد ریال تسهیلات ازدواج در همدان

شهرک دامشهر قم باید به قطبی اقتصادی و درآمد زا تبدیل شود

اجرای اسکار 2025 به یک کمدین رسید

انتشار آلبوم «آن روزها» با آهنگسازی بردیا صدرنوری

دست‌نوشته مسعود پزشکیان بر کتاب «1984»

خالق نقش‌های ماندگار

اهمیت شفافیت در بازاریابی

از بایرن‌مونیخ بیاموزید!

همصدایی جالب دستیاران

این مشت‌ها واقعی نبودند

آقای اعداد

طــغیان آقای گزارشگر

شبکه‌های ارتباطی نباید با دوساعت قطعی برق دچار آشفتگی شوند

کاسبان‌‌‌ فیلترینگ گردش مالی حدود 20 همتی دارند

پای مایکروسافت به شکایت از اوپن‌ای‌آی باز شد

گواهی «انطباق معیار مصرف انرژی» برای اپال پارسیان سنگان

وظیفه دولت در مسکن؛ فقط «تسهیلگری»

زنجیره فولاد - 1403/08/27

بازار فولاد - 1403/08/27

بازار آتی - 1403/08/27

تغییر نگاه به مالیات‌ستانی

نبض بازار - 1403/08/27

گواهی اسقاط؛ 35میلیون تومان

بازگشت «اسپید سیکس» بعد از یک قرن

تولید پایدار گاز در پارس‌جنوبی

مسکو در تکاپوی بازار‌های جدید

«هلدینگ فارس» زیر ذره‌بین

ناامنی محیط کار از لنز اتاق‌ها

کسی برای بایدن تره خرد نخواهد کرد

بازار - 1403/08/27

نشانه‌های تعادل جدید ارزی

داده تورم سه ناحیه مورد توجه فعالان

بازار منتظر کسی نمی‌‌‌‌ماند

کارنامه طلایی‏‏‌ها در رالی پاییز

استراتژی جدید روسیه برای گسترش توریسم تجاری

نوسانات ارزی؛ مانع رقابت‌پذیری

آلارم بورسی به بازار طلا و سکه

علیه مداخله‌گرایی

آلودگی در عوارض آلایندگی

فیلترینگ آموزشی در مدارس؟

تعویض نقش سنتی چین و آمریکا

دستاورد همایش صنعت ساختمان

منافع «خروج از بنگاه‌داری» برای بانک‌ها

رشد آلومینیوم با لغو مشوق‏‏‌های مالیاتی بر صادرات چین

انتقاد قالیباف از بنگاه‌داری بانک‌ها

بازگشت بورس به نقطه صفر

دشواره اصلاح قیمت بنزین

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی