بازار آریا

آخرين مطالب

سفر سخت گاز؛ از اعماق خلیج فارس تا خانه‌ها اقتصاد ایران

سفر سخت گاز؛ از اعماق خلیج فارس تا خانه‌ها
  بزرگنمايي:

بازار آریا - سهم گاز در سبد انرژی ایران 75 درصد است که 70 درصد آن از میدان مشترک پارس جنوبی تولید می‌شود. گازی که با زحمت و سرمایه زیاد از اعماق خلیج فارس تولید می‌شود و پس از طی کردن مسیری سخت به خانه‌ها می‌رسد.

به گزارش خبرنگار شانا، حدود 700 میلیون مترمکعب، معادل 70 درصد گاز مصرفی کشور از میدان مشترک پارس جنوبی تأمین می‌شود؛ گازی که برای رسیدن به آن، کارکنان صنعت نفت بیش از 350 حلقه چاه در عمق بیش از 2 کیلومتری آب‌های خلیج‌فارس حفر کرده‌اند.
زمانی این حجم کار بیشتر آشکار می‌شود که برای حفر این 350 حلقه چاه، انگار از تهران تا عسلویه به مسافت یک هزار و 280 کیلومتر در عمق 3 کیلومتری زمین حفاری شده باشد.
لایه‌های گازی در این میدان در عمق حدود 3 هزار و 200 متری زیر بستر دریا قرار گرفته‌اند که برای رسیدن به آن باید به اندازه ارتفاع 7 برج میلاد کف بستر خلیج فارس را حفاری کرد تا به گاز رسید! ارتفاع برج میلاد تهران 435 متر است.
110 تریلی 18 چرخ برای حمل تجهیزات یک سکوی پارس جنوبی
گاز استخراج‌شده از عمق 3 کیلومتری در بستر خلیج فارس از چاه‌ها در 39 سکوی عظیم گازی،جزیره‌هایی آهنی و دور از هم در دل خلیج فارس، فرآورش اولیه می‌شود و سپس با خطوط لوله این گاز به خشکی می‌رسد.
شاید واژه عظیم برای این غول‌های دریایی کم باشد؛ هرکدام از این سکوها چیزی حدود 2 هزار و 500 تن وزن دارد و برای حمل و جابه‌جایی فقط آهن‌آلات و تجهیزات هرکدام از آنها به 110 تریلی 18 چرخ نیاز است. این سازه باید روی پایه‌ای فلزی که آن هم چند هزار تن وزن دارد، در وسط دریا نصب شود. ساخت هرکدام از این سکوها با صرف هزینه بیش از 17 هزار میلیارد تومان سه سال طول می‌کشد.
گاز ترش فوق‌العاده سمی بعد از هزینه چند میلیون دلاری از دل خلیج فارس بالا می‌آید و با فشار طبیعی خود مخازن پارس جنوبی، از هر سکو از طریق خطوط لوله دریایی 115 کیلومتری برای فرآورش به پالایشگاه‌ها ارسال می‌شود. ساخت هرکدام از این خطوط انتقال 32 اینچ زیر دریایی برای کشورمان بیش از 400 میلیون دلار تمام ‌شده است.
نصب و راه‌اندازی تجهیزات غول‌پیکر برای پالایش گاز
گاز بعد از فراز و فرودهای زیاد به قطب انرژی ایران (عسلویه) می‌رسد، اما در پالایشگاه چه فرآیندی، با چه هزینه‌ای روی گاز ترش انجام می‌شود؟ جداکننده‌های سه فازی، مبدل‌های حرارتی، رآکتورهای کاتالیستی، برج‌های تقطیر، دیگ‌های بخار، خنک‌کننده‌ها، پمپ‌های فرآیندی، کمپرسورها، مخازن ذخیره‌سازی، سیستم‌های کنترل و اتوماسیون و میلیون‌ها قطعه دیگر در فرآیند پالایشی درگیر می‌شوند، وزن بعضی از آنها مثل برج‌های تقطیر به‌طور معمول به 2 هزار تن یا بیشتر می‌رسد؛ میلیون‌ها نفرساعت کار در هرکدام از پالایشگاه‌های سیزده‌گانه پارس جنوبی انجام شده تا امروز بتوان بیش از 600 میلیون مترمکعب گاز شیرین تولید کرد.
پس از مراحل پالایشی، فشار گاز در ایستگاه‌های تقویت فشار به حداقل 250 و حداکثر 1300 پی‌اس‌آی ( پوند در هر اینچ‌ مربع ) می‌رسد و با طی بیش از هزار و 200 کیلومتر به استان‌های مرکزی کشورمان، دوباره در ایستگاه‌های تقلیل فشار در مبادی ورودی شهرها فشارش به یک‌چهارم این فشار و در مناطق شهری به 60 پی‌اس‌آی کاهش ‌می‌یابد.
حال سؤالی که پیش می‌آید این است که هزینه تأمین هر مترمکعب گاز طبیعی در ایران چقدر است؟ با توجه به سهم بیش از 70 درصدی گاز طبیعی در سبد عرضه انرژی اولیه و مصرف نهایی انرژی، یافتن پاسخ سؤال هزینه تمام‌شده تأمین انرژی در ایران بیش از هر حامل انرژی دیگری مستلزم شفاف کردن هزینه‌های تأمین گاز طبیعی است. زنجیره تأمین گاز طبیعی در ایران به‌صورت کلی شامل چهار بخش اصلی است که استخراج گاز به‌عنوان بالادست در اختیار شرکت ملی نفت و بخش‌های پایین‌دستی از پالایش تا خرده‌فروشی در اختیار شرکت ملی گاز است.

بازار آریا


تأمین هر مترمکعب گاز طبیعی در سال‌های اخیر به‌طور میانگین هزینه‌ای حدود 5.4 سنت داشته است. حدود 43 درصد از این 5.4 سنت مربوط به هزینه تولید از میدان پارس جنوبی و سایر میدان‌های گازی است. با احتساب قیمت 70 هزار تومان برای هر دلار در بازار آزاد، هزینه تولید هر مترمکعب گاز در کشور، بدون احتساب فرآورش، پالایش و انتقال تا مقاصد مصرف حدود 2 هزار تومان برآورد می‌شود.
این در حالی است که گاز به نیروگاه‌ها و صنایع عمده به ازای هر مترمکعب 100 تومان تحویل می‌شود و به مصرف می‌رسد.
این عدد برای تولید هر مترمکعب گاز، شامل مجموع هزینه‌های جاری و سرمایه‌ای انجام‌شده از گذشته تاکنون با هدف رسیدن به ظرفیت روزانه فعلی حدود یک میلیارد مترمکعبی است.
با توجه به نیاز سرمایه‌گذاری 71 میلیارد دلاری اعلام‌شده برای توسعه ظرفیت فعلی تولید به حدود 1.5 میلیارد مترمکعب و افزایش 50 درصدی ظرفیت تولید گاز ایران، پس از اجرای این طرح‌ها، هزینه تمام‌شده تولید هر مترمکعب گاز از حدود 5.4 سنت به حداقل 8.3 سنت افزایش خواهد یافت.

بازار آریا


سربازان جبهه اقتصادی؛ چشم انتظار مصرف بهینه
ایران در یک دهه گذشته با بهره‌برداری از طرح‌های توسعه‌ای در میدان‌های مختلف گازی و به‌ویژه میدان مشترک پارس جنوبی، تولید گاز خود را بیش از 100 درصد افزایش داده است. با این حال، شتاب رشد مصرف گاز در کشور از سوی بخش خانگی، تجاری، صنایع عمده و البته نیروگاه‌ها آنچنان بالاست که حتی افزایش دو برابری تولید گاز در کشور نیز پاسخگوی رشد مصرف نیست و بر اساس پیش‌بینی‌ها، در زمستان امسال ناترازی گاز به روزانه بیش از 300 میلیون مترمکعب می‌رسد.
اگرچه برای تأمین گاز مورد نیاز کشور در بخش‌های مختلف، طرح‌های توسعه‌ای در میدان‌های گازی کشور در جریان است، اما توجه به بهینه‌سازی مصرف انرژی در این میان حلقه مفقوده‌ای است که همترازی تولید و مصرف این سوخت را تقریباً غیرممکن کرده است.
در واقع باید در کنار افزایش ظرفیت تولید گاز، شتاب رشد مصرف در کشور نیز کنترل شود تا به‌تدریج و با مصرف بهینه این سوخت در بخش‌های غیرمولد مانند بخش خانگی، همچنین افزایش راندمان نیروگاه‌ها، امکان ثروت‌آفرینی از گاز با تزریق آن به زنجیره ارزش پتروشیمی یا صادرات فراهم باشد.
از سوی دیگر، هم‌اکنون نزدیک به 30 هزار نفر در سکوهای دریایی، پالایشگاه‌ها، مراکز انتقال و توزیع گاز ایران با صرف ده‌ها میلیارد تومان هزینه در شراط بد آب و هوایی و به دور از خانواده تلاش می‌کنند تا ما و خانواده‌های‌مان در آسایش، فصول سرد سال را پشت سر بگذاریم.
با توجه به افزایش بسیار چشمگیر سهم گاز در سبد انرژی کشور و روند صعودی و رو به رشد مصرف در حوزه‌های خانگی، تجاری و صنعتی سربازان ملت ایران در سکوها، پالایشگاه‌ها و خطوط انتقال گاز انتظار دارند مردم با مصرف بهینه و با صرفه‌جویی در مصرف گاز فرزندان خود را همراهی و حمایت کنند و جلوی هدررفت این نعمت خدادادی را بگیرند، چراکه ما هرچقدر هم گاز را از زیرزمین بیرون آوریم، اما آن را بد مصرف کنیم، سرمایه آینده را از بین برده‌ایم. واقعیت این است که نسل کنونی بنا نیست انتهای نسل‌ها باشد.
فرزندان ما می‌خواهند در این کشور زندگی کنند و اگر بخواهند امنیت داشته باشند مهم‌ترین کلیدواژه‌ای که باید به آنها و خانواده‌هایشان آموزش دهیم این است که گاز طبیعی سرمایه بین‌نسلی است و حتی اگر ما دوباره آن را تولید کنیم و مازاد داشته باشیم باید آن را به صادرات تبدیل کنیم که این صادرات ارزش افزوده‌ای برای رفاه، فناوری و توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور است، نه اینکه مدام مصرف شود.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1212857/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تداوم واردات برنج به ایران

افزایش قیمت خودرو کلید خورد؟

گلایه سازمان مالیاتی از عدم ارائه اطلاعات دقیق خانه های لوکس

مهاجری: اسامی افرادی که فیلترشکن می فروشند اعلام شود

استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان برای عبور از ناترازی انرژی

قالیباف:همه باید تلاش کنیم تا ثروت جدید خلق کنیم

تغییر رویکرد تجاری آمریکا به واشنگتن و اروپا آسیب خواهد رساند

جابه‌جایی‌های بزرگ برای تداوم یک فعالیت تولیدی اقتصادی و حل مشکلات محیطی

بانک مرکزی باید اقتدار خود را در نظارت بر بانک‌ها تقویت کند

ضرورت تقاضامحور و منجر به شغل بودن آموزش‌ها

جوادی حصار: طرفداران فیلترینگ هم با رفع آن از مزایایش بهره مند خواهند شد

همتی: با تورم بالایی روبه‌رو هستیم / افزایش درآمد ارزی ناشی از فروش نفت هم نداریم

جابه‌جایی‌های بزرگ برای تداوم یک فعالیت تولیدی اقتصادی و حل مشکلات محیط‌زیستی

انتقاد "تسنیم" نسبت به افزایش احتمالی قیمت خودرو

هشدار جدی رییس‌کل بانک مرکزی؛ این بانک ها منحل می شوند

مزایای FATF برای تجارت ایران

پیش بینی هولناک از سقوط اقتصاد ایران؛ فقیر و غنی قربانی خواهند شد!

منافع معادن خواف ابتدا باید نصیب مردم منطقه شود

رونمایی از تمبر بنگاه‌داری به بنگاه‌سازی

قالیباف: با این بورس نمی‌توانیم اعتماد مردم را جلب کنیم

افزایش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار ثابت ماند

صعود 45 هزار واحدی بورس در اولین روز هفته

تایید فروش نان 100 هزار تومانی در برخی نانوایی‌ها

مصوبه کمیسیون تلفیق برای واردات تلفن همراه

دلایل افت بازیکن تیم فوتبال پرسپولیس از زبان مربی ازبکستان

کاهش رشد اقتصادی بریتانیا نسبت به پیش‌بینی‌ها

گردشگری از زمینه‌های جذاب سرمایه‌گذاری برای اصفهان و نووگورود است

اقتصادی کردن کشاورزی، یکی از برنامه های وزارت جهاد کشاورزی

دردسر لغو پروازها و سفرها؛ اگر شکایت شود برخورد انضباطی می‌شود

افتتاح یک کارخانه مهم رفسنجان با حضور اسلامی و نوری

قیمت طلا، سکه و ارز 26 آبان 1403؛ قیمت سکه «حساس» شد

قدرت خرید حقیقی مردم با رشد تولید افزایش می‌یابد

عاطفه سعیدی‌نژاد:کارآفرینی به طور جدی از سوی بانوان دنبال شود

اقتصاد ایران سقوط کند، فقیر و غنی با هم می‌سوزند/ پزشکیان حتی اگر شده باید برای مذاکره به کاخ سفید برود/ جزو سه کشوری هستیم که تورم بالای 40 درصد داریم

همتی: با شرایط کنونی رشد اقتصادی نهایت سه درصد می‌شود / باید به سمت سرمایه فیزیکی و سرمایه نهادی و سرمایه اجتماعی برویم

همتی: حجم دلاری نقدینگی 140 میلیارد دلار شد

هزینه زندگی جلوتر از درآمد!

زنگ خطر به صدا درآمد

سفر سخت گاز؛ از اعماق خلیج فارس تا خانه‌ها

خودروهای بی‌کیفیت عامل ناترازی سوخت

اقتصاد انگلیس در آستانه سقوط آزاد

فرافکنی به اسم ترامپ

همتی: مدل کسب و کار بانک ها باید تغییر کند

عزم جزم شبکه بانکی کشور برای تقویت بنگاه سازی در کشور

حضور انجمن شیرینی در ششمین رویداد عصر امید

تحکیم امنیت و توسعه اقتصادی با تمرکز بر ظرفیت مرزی و وفاق

صادقی: بدنبال گذار از رویکرد سنتی و ارائه تعریف جدید از روابط عمومی هستیم

بحران تک‌فرزندی و بی‌فرزندی در ایران؛ چطور می‌توان از این بحران اجتماعی عبور کرد؟

امارات باید از مواضع مغرضانه خود نسبت به ایران دست بردارد

باید از تله رشد میانگین 3 درصدی سه دهه گذشته خارج شویم

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی