صفر تا صد تعطیلی شنبهها/ مخالفان و موافقان چه میگویند؟
گزارش ویژه
بزرگنمايي:
بازار آریا - مصوبه مجلس برای تعطیلی شنبهها موجب واکنشهای متعددی از چهرهها و شخصیت هایی همچون آیتالله جعفر سبحانی از مراجع عظام تقلید، حجتالاسلام حاجعلیاکبری امام جمعه موقت تهران و حسین شریعتمداری از کارشناسان ارشد مسائل سیاسی به این تصمیم مجلس شده است.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، موضوع افزایش تعطیلی از یک روز به دو روز در هفته بیش از 7 سال است که بین مدیران اجرایی موردبحث است، اما اینکه این تعطیلی روز پنجشنبه باشد یا شنبه همواره محل اختلافنظر بوده است.
با گذشت چندین سال از این موضوع در نهایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه روز یکشنبه 20 اسفند 1402 در جریان رسیدگی به کلیات لایحه اصلاح ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشوری با کلیات این لایحه موافقت کردند، اما درباره روز دوم تعطیلی تصمیمی گرفته نشد. با این حال اواخر فروردینماه روزهای تعطیل هفته را پنجشنبه و جمعه و روزهای کاری هفته از شنبه تا چهارشنبه تعیین کردند که با انتقاد فعالان اقتصادی همراه شد. کار به جایی رسید که رییس اتاق ایران در نامههایی جداگانه به دفتر مقام معظم رهبری، رییسجمهوری و رییس مجلس، برنامهریزی و همراهی برای مطابق سازی تعطیلات آخر هفته با تعطیلات جهانی را خواستار شد.
تاثیر تعطیلی شنبه بر اقتصاد اما چرا 36 تشکل اقتصادی، فعالان بخش خصوصی، تجار و بازرگانان تاکید جدی بر تعطیلی روز شنبه داشتند؟ یکی از دلایل فعالان اقتصادی در خصوص مخالفت با تعطیلی روز پنجشنبه به علت کاهش روزهای هفته برای ارتباطات مالی و تجاری با دنیا بود. در این باره در نامه رئیس اتاق بازرگانی ایران آمده بود: «در واقع تعطیلی روزهای شنبه و یکشنبه در اکثر نقاط دنیا و تعطیلی پنجشنبه و جمعه در کشورمان، مراودات مالی و بازرگانی را برای فعالان اقتصادی بسیار دشوار خواهد کرد و زیان اقتصادی ناشی از آن چشمگیر خواهد بود.
بیم آن میرود که با کاهش روزهای کاری مشترک با قاطبه شرکای تجاری، وضعیت تجاری کشور در شرایطی که بیش از هر زمان دیگری به منابع ارزی حاصل از صادرات نیازمندیم، متأثر گردد. اهمیت این مسئله به حدی است که بسیاری از کشورهای اسلامی و حوزه خلیجفارس برای کاهش زیانهای ناشی از آن، طی تصمیمی یکپارچه از سال 2008 میلادی و بهصورت تدریجی طی 5 سال، تعطیلات پایان هفته خود را از پنجشنبه و جمعه، به جمعه و شنبه تغییر دادند.
فعالان بخش خصوصی معتقدند، اثربخشی اقدامات دولت برای افزایش ارتباط با سایر کشورهای بلوک شرق و غرب و توسعه روابط تجاری و اقتصادی، در گرو پذیرش هر چه بیشتر استانداردهای اقتصاد جهانی است. برخی تخمینها حاکی از آن است که تعطیلی کامل پنجشنبهها به دلیل عدم تطبیق با روزهای تعطیلی سایر کشورها، تنها از کانال کاهش تجارت با 5 شریک عمده تجاری کشور یعنی چین، عراق، ترکیه، امارات متحده عربی و هند، خسارتی معادل با 8.3 میلیارد دلار به کشور وارد خواهد ساخت. لذا کاهش حتی یک روز عدم انطباق با سایر شرکای تجاری به معنای نزدیکتر شدن به استانداردهای جهانی و کاستن از هزینههای فزاینده برای فعالان اقتصادی داخلی است.
موافقان تعطیلی پنجشنبه چه میگویند؟
اما مخالفان تعطیلی شنبهها چه میگویند؟ برای مثال عباس گودرزی، نماینده مردم بروجرد در مجلس موافقین تعطیل شدن شنبه به جای پنجشنبه را به زیر سوال بردن مناسک دینی، سبک زندگی و سنتهای مردم ایران عنوان میکند و میگوید: تصمیمی بگیرید که به بعد فرهنگ ایران عزیزمان آسیب نزند. اقتصاد ما از این مسئله آسیب نمیبیند. اقتصاد ما از تنبلی، تنپروری، عدم روحیه جهادی و عدم روحیه انقلابیگری آسیب میبیند. سالهاست پنجشنبهها تهران تعطیل بوده؛ آیا به اقتصاد کشور اشکالی وارد شده است؟ نماینده دیگری تعطیلی شنبهها به معنای دنبالهروی از غرب قلمداد کرده است.
علیاکبر علیزاده برمی، نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی در موافقت با پیشنهاد تعطیلی پنجشنبهها، میگوید: 90 درصد تجارت ما با همسایگان است و مدل تعطیلی همسایگان هم مثل خودمان بوده و ربطی به پنجشنبه و شنبه ندارد؛ جریان غربگرا موضوع تعطیلی شنبه را مطرح کرده است. چرا ما باید دنبال غربیها برویم؟ آنها باید دنبال ما بیایند. اگر به فکر دین مردم هستیم، باید پنجشنبهها تعطیل باشد و اگر به فکر دین مردم نیستید، هر کاری خواستید بکنید.»
محمدرضا میرتاجالدینی نماینده دیگری بود که با تعطیلی شنبهها مخالف بود، او در خصوص مخالفت خود توضیح داده است: نیمه تعطیل بودن پنجشنبه در کشور ما نهادینه شده و قرار نیست با یک لایحه، تعطیلی پنجشنبه را حذف کنیم و قطعاً تعطیلی و نیمه تعطیلی پنجشنبه باقی خواهد ماند و اگر شنبه هم به تعطیلات اضافه شود، سه روز در هفته تعطیل است و عملاً کشور از فعالیت برای مسائل مختلف اقتصادی خارج میشود.
رای آری مجلس به تعطیلی شنبه
در نهایت پس از کشوقوسهای فراوان روز 26 اردیبهشتماه سال جاری، نمایندگان مجلس شورای اسلامی به تعطیلی روزهای جمعه و شنبه رای دادند. پس از آن بود که محمود نجفیعرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران، طی نامهای به محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورایاسلامی، از اقدامکنندگان در تصویب پیشنهاد کمیسیون اجتماعی مجلس در بررسی لایحه اصلاح ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشوری تقدیر کرد و آن را برگ زرینی در کارنامه تعامل بخشخصوصی و مجلس خواند که ثمرات آن در اقتصاد و بهویژه تجارت خارجی کشور نمایان خواهد شد.
در این نامه آمده است: «اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در ماههای اخیر طی نامهنگاریهای متعدد با مجلس و دولت محترم و نهادهای اثرگذار در رابطه با تدوین و تصویب این لایحه اصلاحی، اعلام روشن و صریح مواضع خود در قالب بیانیه و حتی استفتا از آیات عظام و مراجع تقلید، تلاش جمعی خود را بر آگاهسازی و اطلاعرسانی به تصمیمگیران و آحاد جامعه در باب مزایای انتخاب شنبه بهجای پنجشنبه بهکار بست.» در حالی تبدیل مصوبه تعطیلی شنبه به قانون نیازمند تائید شورای نگهبان است که بسیاری از ائمه جمعه نسبت به آن اعتراض و انتقاد کردهاند.
در همین رابطه حجتالاسلام محمدجواد حاجعلیاکبری رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه به همراه شماری دیگر از ائمه جمعه که زیرمجموعه او محسوب میشوند، در خطبه نماز جمعه 18 اردیبهشت، به تصویب تعطیلی کارمندهای دستگاههای دولتی در روز شنبه اعتراض کردند و خواستار مداخله شورای نگهبان شدند. همچنین آیتالله جعفر سبحانی مرجع تقلید شیعیان در اطلاعیهای مخالفت خود را مصوبه جدید مجلس شورای اسلامی مبنی بر تعطیلی روز شنبه اعلام و عنوان کرد: در چنین روزهایی که دشمن صهیونیست فزون از هفت ماه، به نسل کشی پرداخته و هزاران شهروند غزه را به خاک و خون کشیده است آیا صلاح است در چنین شرایط روز تعطیلی دشمن که شنبه است، در جمهوری اسلامی ایران نیز به رسمیت شناخته شود. دنیای خارج که چشمانشان به ایران اسلامی باز است در این مورد چگونه داوری میکنند و آیا این نشانه غلبه فرهنگ غربی نیست؟
تعطیلی شنبهها منع شرعی ندارد
محسن پیرهادی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز در این باره گفته است که بهرغم مانور و اتهامتراشی برخی منتقدان و مخالفان، پس از بررسیهای دقیقی که صورت گرفت عیان شد، تغییر تعطیلی از «از پنجشنبه و جمعه» به «جمعه و شنبه» منع شرعی و قانونی ندارد و تصمیمی حاکمیتی محسوب میشود که صرفاً نیاز به یک عزم و رویکرد اصلاح بر اساس منافع و مصالح کشور دارد. او گفته است: همچنین در استفتای شفاهی از دفتر مقام معظم رهبری و استفتای کتبی از دفتر حضرت امام (ره) نیز در پاسخ به این سوال حرمت و اشکالی برای تعطیلی شنبه نفرمودند.
کد خبر 754840
-
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۹:۵۴:۳۷ AM
-
۵۴ بازديد
-
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1158854/