فعلاً خبری از سقوط دلار نیست/ توافق نهایی ایران و آمریکا، دلار را تا کجا پایین میآورد؟
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - بازار ارز این روزها با کاهش نرخ دلار و سایر ارزها همراه شده و خبری از جهشهای ارزی نیست. مسلماً مهمترین دلیل شکلگیری روند نزولی شاخص ارزی، کاهش نسبی ریسکهای بینالمللی و سیاسی در فضای تجاری کشور است؛ عاملی که در نهایت با افت انتظارات تورمی نیز همراه شده است.
به گزارش نکته قابل توجه اینجاست که چرا پس از دومین دور مذاکرات ایران و آمریکا در کشور ایتالیا، سرعت کاهش نرخ ارز، بهویژه دلار، آهسته بوده و برخلاف مرحله نخست مذاکرات، ریزش یکبارهای در نرخ ارز رخ نداده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در این مرحله، دلار تنها حدود دو هزار تومان کاهش یافته است. سیاوش غفاری، کارشناس ارزی، در گفتوگو با خبرنگار تابناک اظهار داشت: رابطه نرخ ارز با متغیرهای بنیادین اقتصاد نظیر تورم و نقدینگی، رابطهای روشن است. اما این رابطه در بلندمدت برقرار است. یعنی با استفاده از این متغیرهای کلیدی میتوانیم حدود منطقی نرخ ارز را تخمین بزنیم. ولی به محض افزایش ریسکهای اقتصادی و سیاسی که در کشورهای مختلف متفاوت است، نرخ ارز از الگوی بنیادین خود فاصله میگیرد.
وی ادامه داد: آنچه در ایام نوروز مشاهده شد، جهش دلار بازار آزاد تا سطح 105 هزار تومان بود. واقعیت این است که بهدلیل افزایش ریسکهای سیاسی و اینکه هنوز افکار عمومی و فعالان اقتصادی از روند مذاکرات مطلع نبودند، تصور غالب این بود که کشور در آستانه رویارویی نظامی قرار دارد؛ در نتیجه، دلار جهش کرد. اما پس از رسانهای شدن خبر مذاکرات و دو دور گفتوگوی موفق میان ایران و آمریکا، حباب ناشی از ترس درگیری نظامی، به طور نسبی تخلیه شد و نرخ دلار به سمت سطوح معقولتر حرکت کرد.
خبری از خوشبینی افراطی در بازار ارز نیست غفاری در پاسخ به این پرسش که چرا دلار با سرعت بیشتری کاهش نیافت و به سطح 71 یا 72 هزار تومانی مرکز مبادله نرسید ، توضیح داد: به این دلیل که فعالان بازار تصور میکنند مسیر مذاکرات همچنان با ابهاماتی همراه است. انتظار اینکه هر مرحله از گفتوگوها با رضایت کامل طرفین پیش برود، چندان واقعبینانه نیست. همین تردید باعث شد تا کاهش نرخ دلار با شتاب رخ ندهد.
وی در ادامه تأکید کرد: احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات نسبت به قبل بیشتر شده است ، اما خوشبینی افراطی در بازار و میان فعالان اقتصادی مشاهده نمیشود. از سوی دیگر، اطلاعات شفاف و دقیقی درباره مداخله یا عدم مداخله بانک مرکزی در دست نیست. در حالی که در چنین شرایطی، یک بانک مرکزی آیندهنگر باید بهعنوان خریدار وارد بازار شود و با جمعآوری ارز، از نوسانات آتی جلوگیری کند.
پیش بینی نرخ دلار تا شروع سومین مرحله مذاکرات غفاری افزود: اگر یک دور از مذاکرات نتایج مطلوبی نداشته باشد، بانک مرکزی باید توان دفاع از یک نرخ معقول را داشته باشد تا کنترل بازار از دست نرود. در غیر این صورت، بسیاری از تصمیمگیران اقتصادی که نرخ ارز برایشان یک متغیر حیاتی در تصمیمسازی است، دست به تعویق تصمیمات خود میزنند و این موضوع برای اقتصاد کشور مطلوب نیست.
به گفته وی، ورود به دور سوم مذاکرات، نشاندهنده شکلگیری چارچوبی مشترک میان طرفین است و فضای بازار نیز نسبت به هفته گذشته خوشبینانهتر شده است. با این حال، معتقدم باید اتفاقاتی واقعی در میدان عمل رخ دهد و از فضای گمانهزنی فاصله بگیریم. به نظر میرسد نرخ دلار در این هفته در محدوده 80 تا 85 هزار تومان نوسان داشته باشد تا مذاکرات مرحله سوم آغاز شود.

قیمت دلار بعد از توافق نهایی چند میشود؟ غفاری ادامه داد: اگر مرحله سوم مذاکرات با موفقیت پیش برود و جزئیات موردنظر طرفین بدون چالش خاصی به توافق برسد، انتظار ورود نرخ
دلار به کانال 70 هزار تومان منطقی است. در صورت رسیدن به توافق نهایی، حتی ممکن است شاهد واکنش هیجانی بازار و حرکت نرخ
دلار به سمت 70 هزار تومان باشیم. اما مسأله اصلی، ماندگاری و ثبات این نرخ است.
این تحلیل گر ارزی در جمعبندی گفت: در صورت حصول توافق جامع میان
ایران و
آمریکا در ماههای آتی، نرخ 75 تا 80 هزار تومان میتواند نرخ معقولی تلقی شود، نرخی که
بانک مرکزی نیز بتواند برای مدتزمان طولانی از آن دفاع کند و ثباتی نسبی را به
اقتصاد تزریق کرده و پاسخگوی تقاضاهای تجاری و سرمایهای کشور باشد.
-
سه شنبه ۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۶:۵۸:۵۱
-
۱۳ بازديد
-

-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1297892/