حرکت بر ریل صعود؛
روزهای رویایی بورس؛ موقت یا دائم؟
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - بورس تهران بعد از نخستین دور مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط روی ریل صعود حرکت میکند. از ورود پول حقیقی به این بازار گرفته تا سقفشکنی و پرواز شاخص کل تا آستانه کانال 3میلیون واحدی. آنچه در بازارهای دارایی میگذرد، نشان میدهد معاملهگران استراتژی خود را بر اساس وضعیت مذاکرات کشور اتخاذ کردهاند. بهویژه اینکه دلار و طلا در ماههای اخیر در راستای شکلگیری انتظارات تورمی جدید متاثر از پیشروی ریسکهای سیاسی و مخاطرات منطقهای رشد عجیبی را ثبت کردند.
انزوای بورس تهران در ماههای گذشته در حالی رقم خورد که ریزش شاخص اصلی بازار سهام تا روز آخر اسفند ادامه یافت؛ چه بسا اگر بازار تعطیل نمیشد حتی سطوح بیشتری از دست میرفت و خروج پول از تالار شیشهای نیز رکوردهای بیشتری را ثبت میکرد. اما اینک بورس وارد فاز جدیدی شده و در روزهای گذشته نسبت به تحولات سیاسی اخیر حمایت تمامقد خود را نشان داده است.
در معاملات روز گذشته سقفشکنی بورس سبب شد مجددا پول قدرتمندی وارد گردونه دادوستدها شود و ارزش معاملات خرد بازار شامل سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی رقم 11هزار و 40میلیارد تومان را ثبت کرد. هزار و 570میلیارد تومان پول حقیقی نیز وارد گردونه معاملات سهام شد. این وضعیت حاکی از آن است که پایان موفقیتآمیز دور اول مذاکرات ایران و آمریکا با استقبال گسترده بازیگران بورسی روبهرو شده است. با وجود اینکه در معاملات روز دوشنبه مجددا دلار در مسیر افزایشی قرار گرفت این موضوع موجب بازگشت تقاضا به معاملات صندوقهای طلا شد. این صندوقها که برای چند روز متوالی با افتهای قابلتوجهی همراه شده بودند، دیروز به صورت یکدست سبزپوش شدند.
برخی از کارشناسان بر این باورند بازارها همچنان تحت تاثیر فضای سیاسی هستند اما ممکن است بهزودی شاهد فروکش تقاضا در بازار سهام باشیم. با توجه به اینکه بورس تهران با چالشهای فراوانی برای پرواز به سطوح بیسابقه دست به گریبان است، ممکن است با عبور از فضای مذاکرات به وضعیت سابق خود بازگردد. با نگاهی به وضعیت بازار سرمایه و تلاطماتی که این بازار پشت سر گذاشت، درمییابیم که اگرچه تلطیف فضای سیاسی کشور گام بلندی برای حرکت صعودی بورس محسوب میشود، اما متغیرهای گوناگونی وجود دارد که میتواند صعود شاخصهای سهامی را متوقف کند. بورس تهران در حالی تغییر فاز داده است که وزارت اقتصاد، بدون سکاندار به کار خود ادامه میدهد.
نبود استراتژی مشخص در برنامههای اقتصادی دولت از موضوعاتی است که میتواند ترمز بورس را بکشد. اکنون شرایط متغیرهای اثرگذار بر روند بازار سهام در ابهام است. با توجه به اینکه مشخص نیست کف قیمت دلار آزاد در چه سطحی تثبیت شود، این مهم بر بلاتکلیفی نرخ دلار توافقی نیز اثرگذاراست. با درک چنین وضعیتی میتوان دریافت که وضعیت مبهم ریسکهای اثرگذار بر روند بورس همچنان به قوت خود باقی است.
واقعیت اقتصادی کشور حول محور ابهاماتی نظیر نرخ بهره، صندلی خالی وزارت اقتصاد، فروش سکه دولتی و ناترازی در بخشهای گوناگون متمرکز است. علاوه بر این، وضعیت مباحث مرتبط با جنگ جهانی تعرفهها نیز وجود دارد. دعوای چین و آمریکا بر سر تعرفهها وضعیت متفاوتی میتواند برای بازار سهام رقم زند. بورس کامودیتیمحور ایران متاثر از ریسکهایی است که با ابهامات فراوانی دستبهگریبان است. بنابراین با توجه به پیشروی رکود، بورسبازان میتوانند وارد فاز احتیاط شوند. در همین مسیر است که فضای مثبت مذاکرات میتواند دولت را به سمت تکنرخی کردن ارز هدایت کند. با در نظر گرفتن همه این عوامل، سهامداران با پرهیز از رفتارهای هیجانی میتوانند پورتفوی خود را با ریسک اندک بچینند.
-
سه شنبه ۲۶ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۰:۲۸:۴۰
-
۱۳ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1292975/