بازار آریا

آخرين مطالب

روایت «لویدز» از آثار مخرب مهندسی تعرفه‌های گمرکی توسط ترامپ بر حمل‌ونقل دریایی؛

تجارت دریایی در بن‏‏‏‏‌بست تعرفه‏‏‏‏‌ها اقتصاد ایران

تجارت دریایی در بن‏‏‏‏‌بست تعرفه‏‏‏‏‌ها
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد - گروه اقتصاد بین‏‏‏‏‌الملل : سرنوشت شرکت‌های حمل‌بار دریایی پس از اعمال تعرفه‌های گمرکی جدید آمریکا ابهام‏‏‏‏‌برانگیز شده‌است. آیا این تعرفه‏‏‏‏‌ها، هزینه حمل ‌بار کانتینری را افزایش خواهد داد یا کاهش؟ درباره این موضوع میان فعالان صنعت حمل‌ونقل دریایی اختلاف‌نظر وجود دارد، بااین‌حال برخی برآوردها حاکی است اگر حجم واردات به آمریکا کاهش یابد، ناوگان حمل‌ونقل دریایی به مسیرهای دیگر هدایت خواهندشد. در این‌صورت بروز عدم‌تعادل میان عرضه و تقاضای حمل‌بار محتمل است و به‌دنبال آن، کاهش نرخ کرایه حمل‌ونقل دریایی قطعی است. علاوه‌بر این، تعرفه گمرکی 25‌درصدی بر خودروها که به‌تازگی از سوی ترامپ اعلام شد، خبری منفی برای کشتی‌های حمل خودرو است و می‌تواند درآمد و حجم حمل آنها را کاهش دهد، با این‌حال شرکای اصلی تجاری ایالات‌متحده از جمله چین، کره‌جنوبی، ژاپن و اتحادیه اروپا اعلام کرده‌اند که در‌برابر تعرفه‌های گمرکی جدید آمریکا واکنش نشان خواهند داد؛ اقدامی که هزینه تجارت‌جهانی را افزایش داده، موجب تورم می‌شود و رشد اقتصادی جهانی را کاهش می‌دهد.
به گزارش هفته‌‌‌‌‌نامه «لویدز» که به‌صورت تخصصی به محتوای مرتبط با حوزه کشتیرانی و حمل‌ونقل دریایی می‌پردازد، تجارت‌جهانی با تعرفه‌های اعلام‌شده در روزی که دونالد ترامپ آن را «روز آزادی» خواند، دگرگون خواهدشد؛ این موضوع کاملا مشهود است. شرکت مرسک به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های فعال در حوزه حمل بار، با نگاهی محتاطانه اعلام کرد، بدیهی است که این خبر خوبی برای اقتصاد جهانی، ثبات و تجارت نیست.
این واکنش نسبت به تعرفه‌های متقابل‌آمریکا هشدار می‌دهد که اقتصادهای پیشرفته را درست زمانی‌که آماده بازگشت به رشد بودند، دوباره به رکود صنعتی باز خواهد گرداند، اما تا زمانی‌که شرکای تجاری آمریکا به شدیدترین تعرفه‌های یک قرن گذشته واکنش نشان ندهند، جزئیات تغییر مسیر تجارت دریایی و افزایش احتمالی هزینه‌ها هنوز مشخص نیست.تاثیر بر حجم تجارت و نرخ‌های حمل‌ونقل، به شکل تعرفه‌های متقابل ‌یا مذاکراتی در جهت بهبود فضا وابسته است، اما برخی از پیامدهای فوری، فراتر از نوسان‌‌‌‌‌های اولیه بازار و حذف حدود دو‌تریلیون دلار از شاخص S&P 500(عملکرد 500 سهام برتر در بازار سهام سهام نیویورک و نزدک) اکنون کاملا روشن است.
دورزدن تعرفه‌‌‌‌‌ها با حمل هوایی
بزرگترین تاثیر منفی بر بخش حمل‌ونقل دریایی در حوزه کانتینری و خودروبرها احساس خواهدشد، ضمن اینکه تاثیرات محدود متوجه سایر بخش‌ها نیز خواهدشد، با این‌حال در صورت اعمال تعرفه‌های متقابل، این وضعیت می‌تواند تغییر کند. در بخش کانتینری، پیش از اعلام تعرفه‌‌‌‌‌ها حجم زیادی از محموله‌‌‌‌‌ها به‌صورت زودهنگام بارگیری شده و سفارش‌ها از طریق حمل هوایی ارسال شد، به‌طوری که انتظار می‌رود رشد حجمی در نیمه دوم سال‌به‌‌‌‌‌طور قابل‌توجهی کاهش یابد.
شرکت‌های کشتیرانی از افزایش تقاضا برای انبارهای نگهداری کالا خبر داده‌اند، چراکه مشتریان منتظر ایجاد ثبات و شفافیت هستند؛ اما نه صاحبان‌کالا و نه شرکت‌های خطوط کشتیرانی تا زمان مشخص‌شدن موضع اتحادیه اروپا و چین دست به تغییرات اساسی در وضعیت موجود نخواهند زد.
به نوشته لوید، وضع تعرفه 54‌درصدی بر کالاهای چینی و تعرفه‌های قابل‌توجه بر سایر کشورهای آسیایی منجر به کاهش واردات به آمریکا خواهدشد. تعرفه 20‌درصدی بر کالاهای اتحادیه اروپا نیز تاثیر قابل‌توجهی بر جریان تجاری میان آمریکا و اروپا خواهد گذاشت. کاهش خریدهای اختیاری در کوتاه‌مدت اکنون امری اجتناب‌ناپذیر تلقی می‌شود، اما هرگونه بحثی درباره انتقال خطوط تولید در این مقطع تنها در حد نظریه است.
از طرفی شرکای تجاری شناخته‌شده، ‌‌‌‌‌ ممکن است با افزایش حجم حمل‌ونقل مواجه شوند، چراکه تجارت از کشورهایی که بیشتر تحت‌تاثیر قرارگرفته‌‌‌‌‌اند، منحرف می‌شود، اما وسعت گسترده تعرفه‌‌‌‌‌ها به این معناست که تغییر مسیر تجارت برای اجتناب از تعرفه‌‌‌‌‌ها عملا تا زمان روشن‌شدن اقدامات متقابل، غیرممکن است. در حال‌حاضر، صاحبان‌کالا در حال بررسی سریع گزینه‌‌‌‌‌های موجود و هزینه دلاری واردات کالاها هستند. در این شرایط گزینه‌‌‌‌‌هایی مانند یافتن منابع جایگزین، راه‌اندازی تاسیسات یا توافق با تولیدکنندگان در کشورهای دیگر از گزینه‌‌‌‌‌هایی است که برای رعایت قوانین با تحمل کم‌ترین هزینه درنظر گرفته می‌شود.
ابهام نگران‌‌‌‌‌کننده
پیتر سند، تحلیلگر ارشد موسسه زنتا گفت: «احتمال دارد بسیاری از کالاها در آینده به روش‌های غیرمستقیم‌‌‌‌‌تری نسبت به اکنون جابه‌‌‌‌‌جا شوند.»این وضعیت بسته به توانایی شرکت‌ها در جذب هزینه یا انتقال آن به مصرف‌کننده، آثار و تبعات متفاوتی خواهدداشت.
وی افزود: «برای شرکت‌هایی که در مرکز توفان تعرفه‌‌‌‌‌ها قرار دارند، روز آزادی مورد اعلام ترامپ، حس آزادی را نخواهند داشت... تعرفه‌های ترامپ دهه‌‌‌‌‌ها دستاورد جهانی‌‌‌‌‌سازی و مزایای نسبی را به عقب برگرداند.»شرکت‌های کشتیرانی کانتینری از اعلام تعرفه‌‌‌‌‌ها شوکه شده‌اند و تنها اتفاق‌نظر آنها، ابهام‌‌‌‌‌آمیز‌بودن وضعیتی است که پیش‌روی آنها قرار دارد. شرکت ترابری دریایی «هاپاگ-لوید»، مالک بزرگ‌ترین ناوگان هوشمند کانتینری جهان نیز اشاره‌کرده که این تعرفه‌‌‌‌‌ها احتمالا بر تقاضا، جریان ارسال‌بار و هزینه‌ها تاثیر خواهند گذاشت و ممکن است نیاز به ایجاد تغییرات جدیدی در شبکه ارائه خدمات آنها داشته‌باشد. 
مرسک نیز از مشتریان خود خواسته که انعطاف‌‌‌‌‌پذیر باشند و اعلام‌کرده با توجه به سناریوهای مختلف، «مشتریان باید توانایی سرعت‌دادن یا کند‌کردن حرکت کالاها و احتمالا تغییر مسیر آنها به بازارهای جایگزین را داشته باشند تا کالاهایشان به‌طور موثر جابه‌جا شوند.» فراتر از وضعیت ابهام‌‌‌‌‌آمیز فعلی و احساس عمومی مدیران، ‌‌‌‌‌ یکی از مشتریان این شرکت می‌گوید، ما در دنیایی پرتلاطم زندگی می‌کنیم که در آن انعطاف و نقدینگی پادشاه است؛ تمرکز صنعت بر مقایسه این دور بی‌سابقه از تعرفه‌‌‌‌‌ها با موارد قبلی بوده، اما بی‌‌‌‌‌نتیجه مانده‌است. بر اساس این گزارش، علاوه‌بر تعرفه 54‌درصدی علیه چین که تیتر اول اخبار شد، بازارهای کلیدی جنوب‌شرق آسیا مانند ویتنام و تایلند نیز به‌شدت آسیب‌دیده‌‌‌‌‌اند (به‌ترتیب 46 و 36‌درصد.) این وضعیت تغییر بزرگی نسبت به موج اولیه تعرفه‌هایی است که ترامپ در دوره اول خود وضع کرده‌بود.
در یک بررسی مقایسه‌‌‌‌‌ای، هند با 26‌درصد تعرفه، فعلا کمتر تحت‌تاثیر نقشه ترامپ قرارگرفته و ممکن است از نظر تجاری برنده باشد. کشورهایی مانند مالزی و فیلیپین نیز ممکن است در میان‌مدت سود ببرند، اما اقتصاددانان هشدار داده‌اند که این‌بار اوضاع متفاوت خواهد بود. طبق گزارش آکسفورد اکونومیکس، درحالی‌که همه بخش‌های صنعتی، نسبت به وضعیت فعلی متضرر خواهند شد، صنایعی با زنجیره تامین طولانی و بین‌المللی مانند خودرو، ماشین‌آلات و الکترونیک، بیشترین آسیب را خواهند دید؛ درحالی‌که بخش‌هایی که بازار داخلی را هدف قرارداده‌اند و زنجیره تامین ساده‌‌‌‌‌تری دارند، کمتر آسیب خواهند دید.
کاهش درآمد کشتیرانی‌‌‌‌‌ها؟
در موج اول تعرفه‌های ترامپ، تجارت تغییر مسیر داد، اما حجم جهانی کاهش نیافت؛ فقط الگوها تغییر کرد، اما این‌بار نگرانی، با توجه به‌شدت اقدامات و نقش بزرگ آمریکا به‌عنوان مصرف‌کننده کالاهای کانتینری، این است که حجم کلی تجارت‌جهانی کاهش یابد؛ در نتیجه، احتمال زیادی وجود دارد که شرکت‌های کشتیرانی مجبور به اعمال تغییرات عمده در نوع خدمات و بنادر مقصد خود شوند. این تغییر ممکن است برای اپراتورهای مستقل مانند شرکت خدمات کشتیرانی مدیترانه آسان‌‌‌‌‌تر باشد، اما برای اپراتورهایی که عضو اتحادهای بزرگ هستند، دشوارتر خواهد بود.
پیش‌بینی می‌شود برخی بنادر بزرگ کانتینری از نظر حجم تخلیه و بارگیری دچار آسیب شوند. همچنین با توجه به سرمایه‌گذاری‌های سنگین بندری در ویتنام، این وضعیت می‌تواند ضربه‌‌‌‌‌ای بزرگ برای هوشی‌‌‌‌‌مین(شهر بندری مهم ویتنام باشد) باشد. از سوی دیگر اگر حجم محموله‌‌‌‌‌های ارسالی به کشورهای دیگر منتقل شود، موضوع ازدحام در بنادر که با طرح دریافت عوارض بندری جدید آمریکا در آستانه اجرایی‌شدن است، به مشکلی اساسی بدل خواهدشد.
در این میان، اگر حجم واردات به آمریکا کاهش یابد، ناوگان کشتی‌‌‌‌‌ها به مسیرهای دیگر هدایت خواهدشد که احتمالا منجر به انتقال کشتی‌های بزرگ‌تر به مسیرهایی غیر‌از آمریکا و در نتیجه ایجاد عدم‌تعادل در عرضه و تقاضا و کاهش نرخ کرایه خواهدشد. علاوه بر تمرکز بر تجارت کانتینری، تعرفه 25‌درصدی بر خودروهای ساخت خارج که به‌تازگی از سوی ترامپ اعلام شد، خبری منفی برای کشتی‌های حمل خودرو است و می‌تواند درآمد و حجم حمل آنها را کاهش دهد، بنابراین تعرفه‌های جدید آمریکا آثار فوری بر تولیدکنندگان، مصرف‌کنندگان و بازارها خواهدداشت، اما این موضوع در کنار فروش‌های در حال کاهش فعلی است و بنا بر گزارش Fearnleys، باید منجر به کاهش حجم صادرات خودرو در ژاپن و کره‌جنوبی نیز شود. در سال‌2024، آمریکا بیش از چهار‌میلیون خودرو از مسیر دریا وارد کرد و کاهش 10‌درصدی فروش خودرو در آمریکا می‌تواند تقاضا برای حدود 40 کشتی خودروبر را از بین ببرد. البته باید گفت تاثیر مستقیم بر بازار تانکرهای حمل انرژی زیاد نخواهد بود، زیرا واردات نفت، گاز و محصولات پالایش‌‌‌‌‌شده از این تعرفه‌‌‌‌‌ها معاف شده‌است، با این‌حال این تعرفه‌‌‌‌‌ها احتمالا در صورت اجرا و تداوم، منجر به عقب‌نشینی اقتصادی خواهند شد که تقاضا برای نفت را نیز تحت‌تاثیر قرار خواهد داد.
در بخش حمل‌بار فله خشک، تاثیر فوری مهندسی تعرفه‌‌‌‌‌ها توسط ترامپ محدود خواهد بود، اما اثر تعرفه‌های متقابل‌علیه آمریکا بر حجم محموله‌‌‌‌‌ها، احتمالا بیش از تعرفه‌های اعلامی آمریکا انعکاس پیدا خواهد کرد.
گای پلتن، دبیرکل اتاق بین‌المللی کشتیرانی، اخیرا درمیان جلسات سطح بالا با مقامات کشتیرانی دولت چین در پکن هشدار داد، این روزها، دوره‌‌‌‌‌ای پرتلاطم برای تجارت‌جهانی و صنعت کشتیرانی است. او در ادامه افزود: «شواهد نشان می‌دهد؛ تعرفه‌‌‌‌‌ها به همه کشورها آسیب خواهد زد. به‌‌‌‌‌علاوه، پیشنهاد دریافت هزینه از کشتی‌های چینی که وارد بنادر آمریکا می‌شوند-که هفته گذشته در جلسه استماع دفتر نماینده ویژه تجارت ایالات‌متحده در واشنگتن درباره آن شهادت دادم-می‌تواند به‌‌‌‌‌شدت تجارت‌جهانی را مختل کند و همچنین به مصرف‌کنندگان و صادرکنندگان آمریکایی آسیب بزند.»پلتن در پایان افزود: «اتاق بین‌المللی کشتیرانی همواره طرفدار تجارت آزاد بوده، چراکه این راه جدیدی برای رشد تمام اقتصادهاست. ما امیدواریم که در ماه‌های آینده، عقلانیت بر اوضاع حاکم شود.»

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1291388/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برگزاری اولین جلسه شورای اقتصاد در سال 1404 به ریاست معاون اول رئیس‌ جمهور

دفاع تمام قد ترامپ از وزیر خود در پی جنجال جدید در سیگنال

سرقت کیف «وزیر حافظ امنیت» در واشنگتن!

چگونه تعرفه‌های آمریکا به نفع هند تمام می‌شود؟

معیار انتخاب کشورها در توافقات پولی و بانکی چه بود؟

پاپ بعدی چه کسی خواهد بود؟

بازگشت عموهای فیتیله‌ای به آنتن تلویزیون

تغییر پناهگاه پول

وزیر نیرو: در تولید نیروگاه‌ جزء کشورهای اول دنیا هستیم

واکنش عجیب راه آهن جمهوری اسلامی به حواشی سرمایه‌گذاری 64 هزار میلیاردی

پایان کار شعب ویژه مبارزه با مفاسد اقتصادی؛ رسیدگی‌ها طبق قوانین عادی ادامه می‌یابد

قیمت دلار قفل شد/ قیمت طلای آبشده و سکه بر مدار صعود

چه کسی جانشین پاپ فرانسیس خواهد شد؟

فرصت‌های نفتی (13)؛ طرح‌های شیرین‌سازی آب

فرصت‌های نفتی (12)؛ طرح‌های شیرین‌سازی آب

قدردانی وزیر میراث از سوخت‌رسانی نوروزی

ورود بازار خودرو به فاز نزولی/ تارا ارزان شد

دونالد ترامپ: دیدارهای بسیار خوبی با ایران داشتیم

خیال‌پردازی نتانیاهو درباره ایران و تهدیداتش علیه یمن

تولید گندم امسال 20 درصد کاهش می‌یابد

کردستان با کوله‌باری از پتانسیل در ایران اکسپو 2025 حاضر می‌شود

تماس تلفنی وزرای خارجه ایران و قطر درباره غزه و مذاکرات تهران-واشنگتن

معجزه باورنکردنی تنظیم ساعت غذا خوردن برای «قلب»

پرداخت وام 400 میلیون تومانی مسکن روستایی از امروز

رشد 8 درصدی اقتصاد نیازمند 7984 هزار میلیارد تومان است

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با تشکل‌های شاهد و ایثارگر

مخالفت سازمان توسعه تجارت با افزایش تعرفه خودرو‌های وارداتی

دفتر آیت‌الله سیستانی درگذشت پاپ فرانسیس را تسلیت گفت

رکورد تاریخی قیمت طلای جهانی شکسته شد

انحلال شعب ویژه رسیدگی به پرونده‌های اخلال در نظام اقتصادی

عربستان سعودی و خیز بلند لجستیکی / بازتعریف نقش در جغرافیای تجارت جهانی

توسعه اقتصادی پایدار در بهارستان با احداث شهرک صنفی خدماتی در صالحیه

صادرات انرژی به همسایگان، فرصتی برای افزایش درآمدهای ارزی

شعب ویژه رسیدگی به پرونده‌های اخلال در نظام اقتصادی منحل شدند

صعود طلای جهانی در اولین روز اردیبهشت؛ نبض بازار فلزات گرانبها چگونه می‌زند؟

هزینه نقل و انتقال خودرو در 1404 مشخص شد

طلا در مسیر جدید صعود؛ بازار سکه در نوسان

باشگاه الشمال قطر قرارداد امید ابراهیمی را تا 2026 تمدید کرد

فرمول ثبات بورس

پیش بینی قیمت دلار 2 اردیبهشت 1404

ریزش ناگهانی قیمت کوییک صفر، خریداران چقدر ضرر کردند؟

دوشنبه سیاه بیت‌کوین

تشکیل کارگروه ملی زیارت برای نخستین بار در قم

صندلی صوراسرافیل به چه کسی می‌رسد؟

قیمت انواع مرغ اول اردیبهشت 1404

تا 200 میلیون تسهیلات بدون ضامن ویپاد؛ دیجیتال بانک پاسارگاد

خریداران طلا در فروردین 1404 چقدر ضرر کردند؟

تسریع روند سرمایه‌گذاری و بهبود وضعیت اقتصادی شهر اراک دنبال خواهد شد

زیان‌دیدگان توافق

صهیونیست‌ها در کمین نیروهای قسام در شرق غزه

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی